Pes pro kterého je největší odměnou radost ze cvičení, radost psovoda, ... na toho klikr nepotřebuješ, ten bude makat i když ho budeš mlátit a ještě u toho bude vrtět ocasem. Co pes který bude makat jen pokud zrovna bude mít chuť na pamlsek, ale nechytáš se u zvěře, u háravek,... a když něco nebude chtít udělat, prostě to neudělá? Nebo si naopak dělá co chce? Sama píšeš že ti "hlídá" tebe, stan, cokoliv... agrese na psy... Jak dlouho ho máš? Nebo to neřešíš?
Ale tady přece nejde o to na koho co potřebuješ
Jistě spousta psů pracuje pro svého pána, protože jej miluje a nepotřebují ani žádnou odměnu, dělají to prostě z čisté lásky a potěšení z práce se člověkem a z jeho radosti. Pes který bude makat jen pokud zrovna bude mít chuť na pamlsek? tak to je nejspíš chyba v motivaci, né? Benjemín když vezmu do ruky clicker, tak skáče do vzduchu, štěká (hlasovými projevy dává najevo emoce), vrtí ocasem a je nadšený, že jdeme něco dělat. Stejně tak je nadšený když řeknu že "jdeme ven", tak jako většina psů
. Neřekla bych, že by klikr nějak demotivoval zvíře od práce. Nechytám se u zvěře? Já ti nevím, ale myslím že jsem svého psa docela úspěšně odnaučila utíkat za zvěří díky klikru. Netvrdím, že to nejde jinak a ani že mnou vytvořený způsob je ten nejlepší možný. Ale u Begina to funguje. Je možné, že jsem příliš "napojená" na svého psa a že to funguje, protože je to můj pes a protože ho znám. I přesto si nemyslím, že by to nefungovalo i u jiného psa, tedy u žádného jiného jsem to nezkoušela, někde jsem četla, že někdo odnaučoval psa utíkat na zvěří přes clicker, ale jakým způsobem nevím. Takže to nejspíš nebude jen můj výmysl
. A když něco nebude chtít udělat, prostě to neudělá? To se ptáš na mého psa nebo obecně? Ještě se mi nestalo aby mi u klikru pes odmítl něco udělat. To spíš u klasických metod se často vzpouzel. Například aport jsem ho naučila právě díky klikru ačkoliv před tím, jsem se s ním zlobila snad půl roku a prostě tu dřevěnou čínku odmítal vzít do tlamy. Vlastně kvůli aportu jsme přešli na clicker training. A obecně jak už jsem psala by člověk měl být inteligentnější než zvíře a měl by uzpůsobit podmínky tak, aby si pes vybral právě tu možnost, kterou po něm člověk chce. A kdyby Benjín odmítl něco udělat a chtěl by odejít, tak bych nechala odejít, znamenalo by to, že jsem to nevymyslela tak aby ho to bavilo a aby to chtěl dělat, takže bych ho k tomu nenutila, bylo by to jeho rozhodnutí. Mým úkolem by bylo lekci ukončit a promyslet kde se stala a jak to udělat aby už k ní příště nedošlo, ale tohle se ještě nikdy nestalo a doufám že nikdy nestane
. Rozhodně si nemyslím, že si dělá co chce, já řídím výcvik, ale vtip je v tom, že on si myslí, že to řídí on
né to je samozřejmě nadsázka
. Má možnost výběru, který je ale "řízený". Do ničeho ho nenutím, ale on pracuje tak já chci. V tom je ta pointa. To že je majetnický,to je no, proč to dělá nevím. Hlídá všechno, když někdo příjde na návštěvu, tak si pro jistotu jde sednout ke své prázdné misce. Zvláštní je, že kdyby v té misce něco bylo, tak nechá kohokoliv si její obsah vzít (teda lidi u psů nevím, nebo teda fenku nechá žrát z jeho misky úplně bez problému, ale s již výše zmiňovanou "krizovou skupinou" by asi měl problém)- není agresivní, ale prostě to hlídá, tedy jaké je to hlídání, když kohokoliv nechá hlídaný předmět odnést
. A vzhledem k tomu že není agresivní, tak to příliš neřeším. Hlídaný objekt "chrání" před konkurencí, když se konkurence nepřiblíží, tak je v klidu a pouze u toho sedí a zahlíží. V momentě kdy by se konkurence přiblížila, tak nejspíš vyjede, ale jak říkám nijak významně mi to nevadí, protože pokud nikdo nepřekročí hranici jeho osobního prostoru (zhruba 2m od něj), tak je v klidu. Neříkám, že je to ideální ale až tak mi to nevadí
. Agrese na psy je právě v těchto příkladech a zatím jsem to významně nepotřebovala řešit, všude si psa hlídám, takže ke konfliktům nedochází a to ho beru často mezi psy. Je mu 7, agrese se objevila asi před třemi lety, měl mozkovou mrtvici a zanechalo to následky. A už je to o hodně lepší, vyjíždí spíš v závislosti na mě, když jsem podrážděná, tak je taky podrážděnější, ale nikdy neútočí bezdůvodně. A co se agrese týče, tak se dá řešit s klikrem i bez něj.