Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /DISK2/WWW/tombru.com/www/forum/Sources/Load.php(183) : runtime-created function on line 3 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /DISK2/WWW/tombru.com/www/forum/Sources/Load.php(183) : runtime-created function on line 3 Tisknout stránku - Jak naučit psa tahat?

dogtrekking forum

Dogtrekking - Chceš jít rychle, jdi sám. Chceš dojít daleko, jdi s ostatními. => Jak na to? => Téma založeno: MKokinová Únor 19, 2013, 21:48:27

Název: Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: MKokinová Únor 19, 2013, 21:48:27
Ahoj trekaři,
mám takový problém, chystáme se na náš první dogtrekking, mám malého křížence (10 kg), pořídila jsem odpovídající vybavení (postroj, sedák, skišňůra) a rozhodla se, že naučím psa tahat. Přes clicker a shaping jsem psa naučila tahat starý kočárek a později i mě. Na povel go reaguje prudkým tahem. Tahání trénujeme na louce. Je schopný vyvinout velkou sílu (až se někdy divím, kde se bere tolik energie v tak malém zvířeti), ale bohužel a teď se dostávám k tomu problému, jen na velice krátkou vzdálenost. O víkendu jsme vyrazili na výlet a tak jsem chtěla vyzkoušet tah v "praxi". Jakmile jsem zavelela go začal tahat, ale tak po 2 km tah skoro ustal. Kde je chyba? Postupujeme příliš rychle? Nebo vůbec není ve fyzických silách desetikilového psa tahat 40 a více km? Přišlo mi, že ho to potom ani nebavilo... to by se tedy dalo vyřešit zvýšením hodnoty pro tah. Příjde mi, že si v hlavě utvořil vztah, že tahat je zábava, ale jen krátkou vzdálenost, kdy za to dostane odměnu, ovšem když odměna nepřichází, tak ztrácí zájem. Ještě možná stojí za zmínku, že není zvyklý chodit na vodítku (na vodítku jde spíš za trest) proto považuji za úspěch, když jsem ho dokázala přesvědčit ,že práce na vodítku může být i zábava. Budu ráda za každou radu, nebo připomínku.
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: Boudicka Únor 19, 2013, 22:36:44
Prudký tah by se ti po 49ti a více km nelíbil  ;) mozna jdeš na psa moc pomalu, on se prudkým tahem vyčerpá, musi neustále neprijemne cukat s tím nákladem za sebou a vzhledem k tomu, že to za ním se prudkým tahem stejně nezrychli, nemá pak důvod dál tahat, naopak se musi stále rovnat v rovnováze. Jak psala na mushingu teď Hela Levickova u podobného tématu:, toto by mě jako psa asi nebavilo. Zkus co udělá když prejdes z chůze do pra videlneho klusu (ty, ne pes). Ale stále si myslím, že tah, hlavně prudký a silný, je pro DT spíš nežádoucí. Naopak jsem psy učila chodit za paty. I šílený alaskan během dt pochopil, že tahat celý DT je sebelikvidacni blbost....
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: ježura Únor 19, 2013, 22:37:48
Myslím, že jsi na nejlepší cestě mu to znechutit definitivně.
Pokud táhne, tak toho využívej na krátké úseky třeba do kopce a jinak ho nech žít.
Zapřáhni si za sebe osobák (to je tak stejný poměr desetikilová krysa a tvoje ctěné pozadí) a vyšlápni si 40 a víc km. Klidně si k tomu můžeš vesele klikat! A uvidíš jaká je to děsná zábava ::)
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: MKokinová Únor 19, 2013, 22:54:16
Mým cílem samozřejmě nebylo zrujnovat "desetikilovou krysu", ale naučit psa tahat :-D. Říkáte, že mám tahu psa využívat, jen na krátké úseky, tedy úkol splněn pes umí intenzivně tahat na krátké vzdálenosti. Závěr je tedy takový, že pes takové velikosti není schopen tahat na delší vzdálenosti? Nebo mám změnit výcvikový plán, tak abych naučila psa tahat stále, ale ne na plné obrátky? A jak toho tedy mám docílit? Díky za odpověď.
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: Boudicka Únor 19, 2013, 23:11:21
Když ti takový mrnavec bude celý trek usilovně tahat, byt na povel, je to na cestě ho dobře fyzicky odrovnat. Buď táhne srdcem a chce, tedy má dost sil nebo táhne na povel a pokud 100% poslouchá, tak po určitě dávce odpadne. V dt neni účelem, aby té pes souvislé neustále tahnul. Nech ho žít, dt neni o drilu něco psa super naučit, ale o tom, že si uděláte pohodový vyslap do přírody a vže budete spolu zdolávat ty kilometry. Povely ano,ale takový co pes potrebuje. Jestli chceš tahání, zkus canicross, to by desetikilova potvurka dala dobre aniž by chodila s otravenym ksichtem.
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: Boudicka Únor 19, 2013, 23:25:15
Jen takové malé vysvětlení: pokud tah psa baví, táhne cokoli jakkoli těžké nebo se o to pokouší. Pokud k tahu sklony nemá, neni dobřepo nem chtit dlouho tahat nadměrnou vahu. Ve spřežení se váha rozdělí tak, aby team byl spokojen, ale je poznat, když rti pojede dvojka či sestka... jeden malý pes co tahání nemusi si nemá moc co rozdelovat, takže tah bude pro nej stejně pořád cukavy, protozwe svou chůzi půjdeš pomaleji než táhnoucí pes. V zásadě: pes nema problém rtahnout adekvátní zátěž ale pomalý cukavy pohyb velké zátěže za nim je demotivující. Prostě je člověk pro takhle malého psa, mtereho tah neba a dělá jen na povel, na tolik km moc těžký a pomaly.
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: Katkak Únor 19, 2013, 23:32:21
Tak určitě to není tak, že by desetikilový pes nebyl schopen. Můj má 9 kilo, zatím teda chodíme tak dvacítky a tahá víceméně rovnoměrně celou dobu. Ale taky bych se přikláněla k tomu, že pokud ho to nebaví, tak nemá cenu ho do toho nutit povelama. Můžete zkusit jít za někým, já takhle učila tah na kole, že kámoška jela přede mnou a prcek se snažil, aby mu neujela. Můj druhý pes zároveň rozlišuje obyčejnou procházku/projížďku a závody nebo nějakou akci. Při tréninku to fláká, ale jakmile je mezi více psama, nesnese nebýt první, takže je možný, že i ten Váš by se s dalším psem choval jinak
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: MKokinová Únor 20, 2013, 00:05:47
Učila jsem ho tahat na povel, protože jsem někde četla, že by pes měl tahat když se mu dá postroj, jenže já používám postroj i na normálních procházkách (sice jiný typ, ale pořád je to postroj) a aby mě vláčel za sebou na normální procházce, když zrovna jde na vodítku, jsem úplně nechtěla, tudíž jsem ho přes clicker naučila tahat na povel, to ho bavilo dostával za to odměny a byl spokojený, ale pak na delší trase prostě asi vyhodnotil, že to nemá cenu, proto jsem se ptala co s tím. Teď tedy vím, že při DT pes nutně nemusí tahat celou dobu a to mi stačí. Rozhodně nechci strhat psa, pro vlastní pohodlí (popravdě jsem spíš spokojenější kdyý netahá a jde na prověšeném vodítku). Chci vyrazit ven do přírody na dlouhý výlet a užít si pobyt v přírodě společně se psem a né umordovat psa po pár kilometrech. Zároveň tahaní mělo zvýšit hodnotu pro vodítko. Moc často na vodítku nechodí a vlastně to ani nemá rád. Když chodíme do přírody na procházky, tak ho nechávám běhat na volno a to je opravdu šťastný, lítá z kopce do kopce, leze po skalách a různě do výšek a je šťastný. A pak když ho připnu na vodítko, tak je spíš otrávený než spokojený, takže představa, že půjde ňákých 40 km na vodítku, tak se mnou nepromluví asi do konce života  :D. Teď díky clickeru a výcviku k tahu teda už aspoň nevnímá vodítko jako nepřítele.... Děkuji všem za odpovědi.
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: Věrka a Jerry Únor 20, 2013, 13:13:22
Já myslim, že na to jdeš moc vědecky. Treky jsou o společném souznění a souhlasím s tím, že vytrvalý tah jde po určitém počtu kilometrů značně na nervy... Nemám extrémního tahavce, mám psa "přepínacího", někdy táhne jak kůň a nějkdy jde spíš "jen tak" na konci vodítka a udržuje ho napnuté.
Jestli chodíš se psem i na běžné procházky na postroji, musíš si ujasnit, jestli chceš, aby na postroji tahal nebo ne. Můj přepínací pes velmi dobře chápe, že vodítko na postroji znamená - táhni a cvaknutí na obojek znamená netáhni, případně jdi za paty. V tvém případě mu budeš těžko vysvětlovat, kdy se na postroji tahá a kdy ne... toť můj názor  8)
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: MKokinová Únor 20, 2013, 20:15:03
Ano to je přesně ten problém, mám za to (je to i vědeckými studiemi podloženo), že by pes neměl chodit na obojku - ničí mu to krční páteř a tak používáme postroj, proto jsem ho tahat naučila na povel a né podmíněným reflexem, protože by v tom nejspíš měl hokej  :D. Ono je to totiž možná trochu kontraproduktivní s tím, že když s ním jdu v místě kde musí být na vodítku, tak má dokonce tahat zakázáno, naučila jsem ho chodit s prověšeným vodítkem (a co mi to dalo práce  :), tím že chodí všude na volno, tak potom na vodítku zlobil ). Není to nikterak velký pes, ale i přes to když se do toho opře tak mi div neurve ruku  :D, proto ani tahat nesmí, takže v tomto případě vidím povel jako nejlepší řešení. Myslím, že bych mu horko těžko vysvětlovala, kdy má tahat a kdy ne. A zdá se, že přes povel jsem docílila intenzivního tahu na malé vzdálenosti, což mi za daných okolností stačí, takže jsem vlastně spokojená, sice budu muset nejspíš na trek táhnout pamlsky, protože můj miláček zřejmě bez odměny tahat nehodlá (ikdyž moc se mu nedivím, bez odměny by mě to nejspíš taky nebavilo), ale co už, hlavní je, že za odměnu ho to baví a dělá to.
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: ŽufrikTeam Únor 20, 2013, 23:51:34
Pes by neměl chodit na obojku ... neměl by tahat na obojku! Pokud jde na obojku vedle mne na volno, nevidím důvod, proč by mu to mělo ničit krční páteř.

Pokud chodíte na postroji stále, tak co mít jeden postroj na denní nošení a jiný typ postroje na treky a tahání? Psi rozdíl poznají stejně dobře jako rozdíl mezi běžným a výstavním vodítkem  >:D Pak můžeš využít to, co ti tu většina poradí: Postroj znamená pro psa, že smí tahat.
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: MKokinová Únor 21, 2013, 14:52:33
Pokud pes umí chodit s prověšeným vodítkem, tak to není problém, jenže nějak se to musí naučit a ještě jsem neviděla štěně, které by jen tak samo od sebe chodilo vedle mě a nepokoušelo se tahat  :). Kupříkladu mojí druhou fenku jsem to učila snad půl roku, než pochopila, že pokud bude vodítko napnuté k prasknutí tak se prostě nikam nejde. Proto jsem zastáncem toho, že by hlavně mladé zvíře, které se ještě vyvíjí mělo chodit na postroji, ale to jen můj názor, někdo samozřejmě může mít jiný a já mu ho neberu. :D A ano na tahání má postroj typu guard, a na normální chození má norský postroj, nebo stopovací postroj a asi máte pravdu, že je rozeznává.  Jen nevím jak by se tvářil na to kdybych teď jen tak změnila výcvik a to co jsem  po něm požadovala poslední měsíc, tj. na povel go tahej, teď změnila. Jsem schopná naklikat postroj tak aby tahal bez povelu, ale pořád je tu ten problém, že táhne strašně, příliš intenzivně,zabírá všema čtyřma packama a snaží se co nejrychleji dostat dopředu, což jak jsem zjistila vede k tomu, že po dvou km ho to přestane bavit. A to samozřejmě nechci. Nejen že bych dalších 38 km mohla psa nést v náručí, ale taky ho to nebaví a nemá z toho radost. A to je ten primární problém, kvůli kterému vznikla tato diskuse, prostě tahá špatně a já nevím co s tím? Je to tedy způsobeno špatným nácvikem? Přes clicker jsem ho naučila nejprve tahat starý kočárek do kterého jsem postupně přidávala cihly aby byl těžší, samotný kočárek váží tak 3 kg (dala jsem mu postroj s CC šňůrou jsem ho připnula ke kočárku a čekala, co bude dělat. Jakmile se dal do pohybu klikla jsem. Postupně se tedy naučil, že když mu dám postroj, tak má tahat. Pak jsem přidala povel a připla psa k sobě.) Po zaznění povelu reaguje prudkým tahem. V tuto chvíli to tolik neřeším, protože jak mi bylo vysvětleno, tahat po celý trek, je pro psa likvidační. Tedy jsem spokojená, že mi dokáže tahem pomoc například do kopce a po zbytek treku půjde, nepotáhne. To jen tak pro zajímavost, nebo pro budoucího psa. Jaký je tedy správný nácvik pro tahaní?
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: Věrka a Jerry Únor 21, 2013, 15:16:54
Teď možná napíšu něco, co v psané formě nevyzní tak, jak to mám v hlavě, ale "vykašli" se na celý výcvik tahání, zabal batoh a přijeď se psem na trek. Cestou se s někým stopro sejdeš a pesan ledasco okouká a ty cestou zjistíš, co vám oběma vyhovuje nejlíp.
Tvůj pes tahá dobře, to vysvětlení s kočárkem mnohé vysvětluje, on prostě prudkým záběrem uvede těžké břemeno do pohybu, tak jak to dělají psi ve spřežení a pokud se zapřáhneš ty, tak mi přijde, že se tě snaží dostat do nějakého tempa, které mu bude vyhovovat a síla, kterou bude muset na další pohyb vyvinout nebude muset být tak velká.
Můj předchozí pes chodil jen na konci vodítka a vyvíjel stálý příjemný tah, ale když jsem potřebovala pomoct, stačilo říct "zaber" a on se do toho opravdu opřel a byla jsem jak ve výtahu. Zkus ho nasměrovat podobně  ;).
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: MKokinová Únor 21, 2013, 16:56:58
To by mi právě úplně vyhovovalo, aby šel na konci vodítka a vyvíjel stálý tah, jenže on prostě buď jde na prověšeném vodíku, tak jak normálně chodí na vodítku a nebo, když mu řeknu, tak táhne jako šílený. Ale asi to nebudu příliž hrotit. Pro trek jsem se rozhodla, protože ráda chodím do přírody a chtěla jsem zkusit i nějakou jinou aktivitu se psem (děláme agility a sportovní kynologii). Takže prostě sbalím batoh a vyrazíme. Na povel umí pořádně zabrat a to mi nejspíš stačí... Maximálně ho ještě můžu naučit chodit s nataženým vodítkem, ikdyž to asi pochopí sám, přecejenom mezi psy se chová jinak, než jenom se mnou.... Jak říkáte, uvidí se na treku. Na výlety (20-30 km) chodíme pomalu každý víkend, ale to chodí na volno a nemáme s sebou žádného jiného psa. Při příštím výletu ho zkusím mít na vodítku a uvidíme co to udělá... doufám, že se mnou ještě někdy promluví  :D je to takovej cíťa a vodítko moc nemusí  :), ale doufám, že výcvikem k tahu jsme alespoň toto zlomili  :) Tak se možná uvidíme na nějakém treku (zatím plánujeme Krušnohorský) a pokud to přežijeme :), tak možná i další...
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: Erája Únor 21, 2013, 21:32:42
Taky zastávám názor, aby ses na to vykašlala a pes to na treku v tý atmosféře časem okouká. ALE :) pokud chceš to toho psa naučit, protože tě to baví, tak mám dva tipy: 1. klikací - naklikej si ho, bez povelu, aby když má guard, šel na cca konci vodítka před tebou, až to zlvádne, klikni mu, když vodítko bude napnuté, pak až bude třeba gramový tah (využij k tomu klidně venčení s háravkou, na kole a pod).
2. bez klikání - dej mu guard, přivaž lehkou zátěž (třeba petku do půlky naplněnou vodou a vyražte na procházku, ať tahá zátěž. Prostě klasika, jak se to učí. Ale opět bez povelu, jen ať zjistí, že tahat je dovoleno. Jo a je u toho lepší svižnější tempo, to to ty psy baví většinou víc.
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: MKokinová Únor 22, 2013, 11:39:36
A výborně, konečně jeden člověk, který nealarmuje Bohnice, když řeknu, že klikám na psa  ;D. Díky za tip. Ovšem jít ven s háravkou, tak by se nejspíš stalo spousta věcí, jen na to tahání to nevidím :D. Můj Benjamínek je totiž v blízkosti háravky jako v tranzu, to nevidí, neslyší a pořád kvičí a kňučí  :o,  ;D Ale s tím kolem to není špatný nápad, jenže teď je zas venku asi tak 2 metry sněhu, tak kolo asi taky nebude ideální, leda běžky, ale toho by se zase bál.... hrozné to zvíře  :D. Tak buďto počkáme na lepší počasí, nebo to zkusíme s tou PETkou a nebo to necháme náhodě a uvidí se v terénu. Každopádně děkuji za tip a uvidíme jak se nám (spíš mě) bude chtít, pes je v pohotovostním režimu neustále  :).
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: Erája Únor 22, 2013, 12:01:01
On stačí i běh.

PS: já neklikám a klikr ráda nemám ;-) ale znám princip, pracovala jsem tak se psama dřív, než se o něm dozvěděla ;-) Ono ostatně tímto způsobem pracuje spousta lidí, co při slově klikr dostávají osypky, a neví o tom díky sortě lidí, co pomůcku klikr překroutili a považují jí za jedinou pravdu a to ještě dost přitaženou za vlasy ;-) ale končím s tím a nechci vyvolávat Flamediskuzi. Kdyby měl někdo zájem, jsem k dispozici na SZ.
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: MKokinová Únor 22, 2013, 15:58:29
No, řekla bych, že spousta zarytých antiklikařů, spíš jenom nepochopilo systém clicker tréninku. Jinak nechápu, proč by proboha byli proti, vždyť jde o princip pozitivní motivace a co víc si přát než vidět oči nadšeného zvířete  :). Netvrdím, že je clicker je jediná možná cesta jak vycvičit zvíře. Spousta lidí pracuje se zvířaty pozitivně a malou plastovou krabičku k tomu nepotřebují  :). Mě vyhovuje, nebo spíš mému psovi vyhovuje clicker, protože je dost citlivý a klasické metody na něj obvykle prostě nefungují. Nesnese jakýkoliv nátlak a manipulaci. A když neví co se s ním děje, tak si prostě lehne na záda a podřídí se. Kdybych například po něm chtěla "sedni", tlačila bych mu na záď a vodítko táhla nahoru, tak jak je to popsáno v mnoha kynologických příručkách, bude se  buď plazit, nebo si rovnou lehne na záda... Oprotitomu s clickerem na něj vůbec nemusím sahat a on je spokojený. To jen na vysvětlenou. Ať si každý se svým psem pracuje jak uzná za vhodné, mě a mému mírně labilnímu psovi vyhovuje clicker, někomu jinému může vyhovovat něco jiného, ačkoliv pořád se raději kloním k pozitivní stránce, ostatně ještě jsem neviděla psa, který by byl kdovíjak nadšený, když se sním manipuluje ;).
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: Petrs01 Únor 22, 2013, 17:52:01
Evo, prosím nestřílet, když mě to nedá...
Já si prostě radši toho psa naučím, že manipulace je příjemná, dělám to tak aby mu příjemná byla, a to že můžu psovi kamkoliv sahat, nastavovat si jej a (h)různě s ním manipulovat už se mi mockrát vyplatilo. A funguje to i u psa co byl labilní trochu víc než mírně  ;)
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: MKokinová Únor 22, 2013, 19:28:14
Ono není manipulace jako manipulace. Jistě že se svým psem mohu manipulovat, mohu ho jakkoliv natočit, přetočit, mohu mu sáhnout kamkoliv, mohu s ním dělat cokoliv a dělám to (konec konců je to můj pes  :)) čistím mu zuby, uši, prohlížím tlapy atd. Na tuto manipulaci je zvyklý a nevadí mu. Spíš naopak bere to jako hru a zábavu. Ale já mluvila o manipulaci ve výcviku a o té si i nadále myslím, že by k ní nemělo docházet ani u normálního psa natož u labila. Netvrdím, že nelze psa přivyknout manipulaci, určitě lze a ano dá se to udělat tak, že je možná i spokojený. Jenže většina psů sebou nechá manipulovat, protože to jsou psi a už od domestikace psa, člověk se psem manipuluje. Ale zkuste například kočku naučit sedni tak jako psa (ruka na záď, druhá nahoru), myslím, že by byla ostře proti tomu. Kdežto přes clicker lze kočku, nebo jakékoliv jiné zvíře (i akvarijní rybičky) naučit téměř cokoliv (vše co neodporuje fyzickým možnostem daného zvířete). Proto si myslím, že když chci kohokoliv cokoliv naučit (a to i člověka, nevím jak Vám, ale mě by se tedy příliš nelíbilo, kdyby mě někdo učil třeba lyžovat, tak že by manipuloval s mýma nohama), tak s ním prostě manipulovat nemám. Člověk má být nad zvířetem chytřejší, né silnější. Měl by uzpůsobit podmínky výcviku tak, aby mělo zvíře na výběr (canadský koncept It's your choice) a právě svým vyšším intelektem zařídit, aby si zvíře vybralo tu možnost, která se člověku líbí. No a právě možnost výběru při manipulaci chybí, zvíře nemá jinou možnost, prostě to udělat musí. Doma mám naklikaného králíka, umí na povel přeskakovat překážky (například), a nevím jak jinak než přes clicker bych mu vysvětlila co po něm chci, s králíkem se totiž moc dobře manipulovat nedá, to není pes, tomu když se něco nelíbí,tak vás kousne, nebo uteče. Toť můj názor. Ale jen vysvětlení. Nechci tu rozdmýchávat diskusi na téma: Proč klikat a proč ne. Jak už jsem psala výše, tohle je můj názor a postoj, někdo může mít a bezpochyby má jiný a já mu ho neberu. Stejně jako zvířata v mém světě, tak i lidé mají právo výběru a je na každém, jakou cestu si zvolí.
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: Petrs01 Únor 22, 2013, 21:04:54
S klikaři se dost hádám, ale rozhodně to nepatří sem (a neznamená to že psy mlátím). Kvůli Bardovi většinou ani nepoužívám pamlsky.
Citace
tomu když se něco nelíbí,tak vás kousne, nebo uteče
- to je o Vašíkovi?  >:D
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: MKokinová Únor 22, 2013, 22:12:42
Ne ne ;D, je to vysvětlení jak se chová králík, alespoň ten můj  ;D, ačkoliv hodně psů toto chování taky vykazuje. A nemyslím si že psy mlátíš  ;D A s antiklikaři se ze zásady nehádám, poněvadž jsem člověk klidný, tak se nikdy s nikým nehádám, nemá to totiž cenu ;) Tímto považuji diskusi o klikání či neklikání za uzavřenou :)
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: JARČA Únor 22, 2013, 22:18:14
No..mě se dosti rychle podařilo kocoura naučit "sedni" tím, že jsem mu přitlačila zadek k zemi..třikrát stačilo a uměl na jedničku..šlo  mu to lépe nežli psovi. Klikr jsem v té době ani neznala a násilí jsem neužívala..To jen abych se pochlubila, že to jde  ;D O:-)
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: MKokinová Únor 22, 2013, 23:35:53
 ;DJistě že jde ;D, ale jen v malém procentu případů. Spíš než že by kočky byly naprosto a bezvýhradně všechny tvrdohlavé a vzdorující, to bylo myšleno tak, že u kočky většinou nedochází k podřízení člověku, tak jako u psa. Obvykle jsou kočky "pány domu", když se chtějí mazlit tak příjdou, ale běda tomu, kdo by chtěl mazlit kočku, která o jeho pozornost nestojí  ;D Z toho vyplývá, že se s kočkou špatně manipuluje, protože to prostě nesnese (kdo někdy "cpal" do nespolupracující kočky odčervovací prášek mi jistě  dá za pravdu  O:-) )
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: Boudicka Únor 22, 2013, 23:40:47
Jen se vrátím k tomu příkladu s lyzemi: po sezóně v lyžařské školce mužů říct, že manipulace BYLA VELICE NUTNÁ  :P
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: MKokinová Únor 23, 2013, 11:05:25
A bylo Vám to příjemné? Je možné že ano, ale u člověka je to přeci jen něco jiného, když učíte malé dítě lyžovat, tak mu můžete slovně vysvětlit co s tím právě hodláte dělat, ale zvířeti to asi jen tak nevysvětlíte  ;D
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: JARČA Únor 23, 2013, 21:11:50
Vím jak to s kočkami je, jen jsem se chtěla pochlubit  ;D ;)
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: petra.pab Únor 23, 2013, 22:45:03
Ještě k tomu výcviku, pokud má drahá přítelkyně MKokinová chceš, naše Máša právě hárá. Dneska jsem se Samínem byla pocvičit a takto mimo jsem ho snad ještě neviděla :-D

Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: Boudicka Únor 23, 2013, 22:58:15
Já byla v roli toho, kdo učil, takže o prijemnosti pro uciciho by se dalo polemizovat. Pokud bych to 4 letému decku vysvětlovala jen slovně, do konce pobytu na horach by to nepochopilo a rodiče by mne zlincovali :) ale to sem nepatří :) spíš jen jsem asi zastánce manipulace, všechny psy jsem učila podávat packu tak, že jsem jim ji zvedla, řekla pac a pak podala piškot, klikání by mi lezlo na nervy, což je ale můj osobní pocit ;)
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: Katkak Únor 23, 2013, 23:35:31
Já teda při slovech klikr a pozitivka mám taky osypky  :). Na druhou stranu třeba packy jsem u obou psů učila shapingem. A když to tak člověk veme, tak na principu klikru jako označovače cvičí dost lidí, jen místo klikání maj slovní hodnocení  :). Prostě jsou situace, kdy se prolínám s pozitivkou, ale pozitivku jako "styl" (míněno přizpůsobení veškerého chování) odmítám :)
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: Petrs01 Únor 24, 2013, 09:42:01
dej pac? Piškot v pěsti před čumák a v okamžiku kdy po ruce pes hrábne packou se ruka otevře. U na začátku zmiňovaného sedni stačí ruka s piškotem ve správné výšce. Lehni piškot dolů a dopředu... Na to abych se psa nedotýkala přece nepotřebuji klikr. A tam kde je to s dotekem lepší, tak nakonec zjistím že i klikaři na psa sahají, akorát to pojmenují anglicky a udělají z toho vědeckou metodu. (Jak se učí válet sudy bez doteku?)
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: TerCedrici Únor 24, 2013, 09:45:11
Já souhlasím...pořád o tom přemýšlím, v čem je rozdíl (mezi klik a slovem).... Když pes udělá, co jsem mu řekla....učim ho SEDNI, pes sedne, v momentě, kdy je zadnkem na zemi ho vychválim až do nebe... a je to... prostě pořád nevim, proč by to nemělo stačit - vždyť máme takový krásný arzenál - hlas, intonaci, hlasitost, emoce v tom hlase, gesta, ruce... a piškoty a míčky :-))))) - jen to dobře načasovat  ;D

Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: TerCedrici Únor 24, 2013, 09:47:14
dej pac? Piškot v pěsti před čumák a v okamžiku kdy po ruce pes hrábne packou se ruka otevře. U na začátku zmiňovaného sedni stačí ruka s piškotem ve správné výšce. Lehni piškot dolů a dopředu... Na to abych se psa nedotýkala přece nepotřebuji klikr. A tam kde je to s dotekem lepší, tak nakonec zjistím že i klikaři na psa sahají, akorát to pojmenují anglicky a udělají z toho vědeckou metodu. (Jak se učí válet sudy bez doteku?)

Já jednou otáčela psa na veterině, břichem nahoru a na druhej bok a veterinář mi vynadal, že co to dělám, že takhle se psem mu můžu převrátit i žaludek .... tak mě to napadlo, když tu čtu o těch sudech :-)
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: MKokinová Únor 24, 2013, 10:11:07
Vím jak to s kočkami je, jen jsem se chtěla pochlubit  ;D ;)
:D v tom případě gratulace, musíte mít doma mazlíka ;). Kdybych já po babičky kocourovi chtěla něco takového, tak by na mě nejdřív ošklivě koukal, pak by mě poškrábal a jako bonus možná ještě kousnul, potom by zcela nasraně odráčel  :D. každé zvíře je jiné a výjímky potvrzují pravidlo  :D
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: petra.pab Únor 24, 2013, 10:16:10
Já si myslím, že na klikru není nic špatného. Viděla jsem několik psů, kteří pomocí této metody pracují a musím říct, že je to krása pohledět. Mě osobně se to moc nedaří, využívám hlavně laring, ale myslím, že je to moje chyba, protože psa nedokáži dostatečně motivovat k vlastní iniciativě.
Myslím, že výcvik je otázka vlastního vkusu a pokud to funguje tak proč ne? Já bych žádný styl výcviku nehanila, pokud v něm nejde vyloženě o násilí páchané na psu či o nějaký silný nátlak.
Někdo má zkušenosti s tímto a vyhovuje mu to, někdo zase s něčím jiným. Neodsuzovala bych někoho jenom proto, že se snaží jít na to jinak než je zvykem. Naopak, podporovala bych inovátory ve výcviku, protože né vždy to co je normální je správné.
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: MKokinová Únor 24, 2013, 10:38:29
Ještě k tomu výcviku, pokud má drahá přítelkyně MKokinová chceš, naše Máša právě hárá. Dneska jsem se Samínem byla pocvičit a takto mimo jsem ho snad ještě neviděla :-D
Má drahá přítelkyně, nepochybuji že by to bylo zajímavé ;D, úplně si to dovedu představit, Vaše nerudná Máša toho času již nasraná jak beruška, by chtěla zakoustout to moje černý zvíře a on by naopak toutžil po jejím nakrytí. My dvě by jsme jako 2 blbky běhaly kolem, protože by ani jeden pes neposlechnul na přivolaní (ikdyž možná že ne, až zas takový úchyl to není ;D) a kolem nás by ještě zmateně pobíhal tvůj Samuel  :D :D. Vtipná to představa, ale v zájmu zachování fyzického i duševního zdraví všech potencionálně přítomných to radši zkoušet nebudeme.... :D
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: MKokinová Únor 24, 2013, 11:01:46
Já byla v roli toho, kdo učil, takže o prijemnosti pro uciciho by se dalo polemizovat. Pokud bych to 4 letému decku vysvětlovala jen slovně, do konce pobytu na horach by to nepochopilo a rodiče by mne zlincovali :) ale to sem nepatří :) spíš jen jsem asi zastánce manipulace, všechny psy jsem učila podávat packu tak, že jsem jim ji zvedla, řekla pac a pak podala piškot, klikání by mi lezlo na nervy, což je ale můj osobní pocit ;)
K těm lyžím, spíš to bylo myšleno tak, že když dítěti řeknete: Musíš přenášet váhu z jedné nohy na druhou a špičky lyží tlačit k sobě, takhle. A teprve potom mu ty nohy budete "štelovat" do příslušné pozice, tak tomu bude rozumět a bude vědět co s tím hodláte dělat. Kdežto psovi když řeknete: Hele teď ti stlačím zadek dolů, zároveň s tím ti řeknu povel Sedni a pak tě pochválím, tak na Vás nejspíš bude koukat jako na blázna (když mu to budete říkat příjemnou intonací a budete se u toho pitvořit, tak asi bude spokojeně vrtět ocáskem, ale úplně si nemyslím že by pochopil jediné slovo z Vašeho výkladu  ;D. Jistě je to absurdní příklad, ale na vysvětlenou o co mi šlo, doufám stačí. A k tomu klikání, normální pes s manipulací vůbec nemá problém, ale labilní zvířata, třeba jako můj Benjamín, s tím problém mít mohou a to navíc v cizím prostředí (například na cvičáku) a za asistence cizích osob. Třeba doma v klidu, ve známém prostředí s tím až takový problém nemá, protože mi věří a neočekává ode mě nic špatného, ikdyž příliš nadšený z toho prostě není. Mnohem lépe mu je, když si to co po něm chci může "vymyslet" sám (shaping)
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: Petrs01 Únor 24, 2013, 11:13:18
Já jednou otáčela psa na veterině, břichem nahoru a na druhej bok a veterinář mi vynadal, že co to dělám, že takhle se psem mu můžu převrátit i žaludek .... tak mě to napadlo, když tu čtu o těch sudech :-)
Tohle platí pro psa uspaného nebo přispaného, který má povolené veškeré svalstvo, proto se dodržuje otáčení přes břicho.  "Zaživa" bych se toho obávala jen čerstvě po večeři, případně asi u těch obříků u kterých hrozí torze i tím že pes seskočí z postele.
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: MKokinová Únor 24, 2013, 11:24:37
Já teda při slovech klikr a pozitivka mám taky osypky  :). Na druhou stranu třeba packy jsem u obou psů učila shapingem. A když to tak člověk veme, tak na principu klikru jako označovače cvičí dost lidí, jen místo klikání maj slovní hodnocení  :). Prostě jsou situace, kdy se prolínám s pozitivkou, ale pozitivku jako "styl" (míněno přizpůsobení veškerého chování) odmítám :)
A co přesně Vám vadí, nebo je proti srsti při klikání? Jak už jsem psala výše, znám spoustu lidí, kteří cvičí se zvířaty pozitivně a malou plastovou krabičku k tomu nepotřebují. Já clicker používám, protože to prvně vyhovuje mému psovi, což je pro mě nejdůležitější a taky to vyhovuje mě. K tomu slovnímu signálu, jsou situace (nácvik náročných cviků - např. chůze po předních tlapkách) kdy okamžik provádění cviku je tak krátký, že člověk není schopen slovní pochvalou vystihnout přesně ten správný moment (zadní packy ve vzduchu) a pak v tom zvíře může mít bordel, ale nejde jen o náročné cviky, prakticky u všeho člověku trvá dlouho než vysloví pochvalu. Například povel sedni, když bude učený shapingem bez clickeru, tak v momentě kdy pes sedí a vy ho pochválíte, tak on už může vstávat, nebo ještě nedosednul a slovo je oproti kliknutí příliš dlouhé. A pokud máte na mysli místo kliknutí jiný signál, vždy "stejný", třeba slovo OK, tak se  zase člověku nikdy nepodaří, aby ono OK bylo pokaždé stejné, pak mi prostě příjde jednodušší kliknout, to je vždy stejné, krátké a pes tomu rozumí.
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: MKokinová Únor 24, 2013, 11:56:04
dej pac? Piškot v pěsti před čumák a v okamžiku kdy po ruce pes hrábne packou se ruka otevře. U na začátku zmiňovaného sedni stačí ruka s piškotem ve správné výšce. Lehni piškot dolů a dopředu... Na to abych se psa nedotýkala přece nepotřebuji klikr. A tam kde je to s dotekem lepší, tak nakonec zjistím že i klikaři na psa sahají, akorát to pojmenují anglicky a udělají z toho vědeckou metodu. (Jak se učí válet sudy bez doteku?)
Ano a tomu se s clicker říká shaping. Už asi po čtvrté, ano dá se psem pracovat pozitivně i jinak než s clickerem, vždyť clicker trénink je založen na pozitivní motivaci. Mě to prostě jen s onou malou krabičkou příjde jednoduší a pro psa mnohem lépe srozumitelné. A co se dotyků týče, tak tomu se říká luring (ikdyž ani při luringu se psa nemusím dotýkat vždy) A neřekla bych že je to vědecká metoda, naopak příjde mi to jednoduché a zvířatům přirozené, o čemž svědčí i to, že přes clicker jde vycvičit snad jakékoliv zvíře (měla jsem zato, že jen savci a ptáci, omyl i zvířata mnohem jednodušší, třeba akvarijní rybičky,) nejenom pes, ono to ani kvůli psům nevzniklo, na principu clickeru se cvičí poštovní holubi, kytovci v zábavních parcích v USA a jiná zvířata. A sudy bez dotyku? Já to naší Katleen naučila shapingem z povelu "hají" (leží na zádech), který jsem jí naučila přes capturing (zachycení), ale to spíš proto, že Kejťas se na zádech válí pořád, takže stačilo jenom kliknout ;). U psa který nedělá "děvku" tak jako oba moji psi, bych to učila asi přes luring, kde už se ho s největší pravděpodobností budu muset dotknout :), ale asi by to šlo i z lehni shapingem, ale to jsem nezkoušela  :).
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: MKokinová Únor 24, 2013, 12:30:20
Já souhlasím...pořád o tom přemýšlím, v čem je rozdíl (mezi klik a slovem).... Když pes udělá, co jsem mu řekla....učim ho SEDNI, pes sedne, v momentě, kdy je zadnkem na zemi ho vychválim až do nebe... a je to... prostě pořád nevim, proč by to nemělo stačit - vždyť máme takový krásný arzenál - hlas, intonaci, hlasitost, emoce v tom hlase, gesta, ruce... a piškoty a míčky :-))))) - jen to dobře načasovat  ;D
Problém je v tom, že člověk nedokáže tak rychle vychválit psa až do nebes (příspěvek výše) Navíc když psa pochválím, tak v některých momentech ani neví za co ho chválím př. agility-zóny- pes musí zastavit na konci kladiny, tak aby přední packy měl na zemi a zadní na kladině - když budu psa zónu učit tak, že ho "donutím" na konci zastavit a pochválím ho, tak on ale vůbec nechápe za co je chválen.Vnímá to tak, že kdesi na konci má zastavit (a to ještě obvykle na povel psovoda a v závislosti na jeho pohybu - když zastaví psovod, tak zastaví i pes), ale proč to má dělat a jak to má dělat, vůbec netuší. Kdežto když mu zóny naklikám, tak je dělá rychleji, protože přesně ví co má dělat (pozice 2on2of). Řeknu mu pouze povel pro kladinu a on ví že ji má co nejrychleji přeběhnout a na konci zastavit. Je mu naprosto jedno kde já jsem, co dělám nebo co říkám, čehož prostě jinak, než že bude přesně vědět jak zóna vypadá, nedocílím  ;). Existuje samozřejmě více metod jak naučit psa zóny, ale pořád si myslím, že přes clicker je to nejlepší. A klikaři také používají všechen Vámi vyjmenovaný arzenál :D. Když mi pes nechce zůstat na startu a startuje bez povelu, tak ho 2x vrátím a potřetí když tam zůstane, tak mu kliknu, dám mu pamlsek, pohrajeme si, vychvaluju ho až do nebes, válím se sním po cvičáku na zemi a tvrdím jaký je to nejlepší kluk a nakonec ho nechám za odměnu proběhnout tunelem :D :D. Nezasvěcení lidé mě považují za blázna, ale vůbec mi to nevadí, důležité je, že po čtvrté tam zůstane, protože ví, že když tam nezůstane, tak nepoběží a nedostane se mu odměny ;).
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: Petrs01 Únor 24, 2013, 12:59:28
Jedna z věcí co mi na klikařích vadí - vždycky srovnávají nesprávné použití jiného výcviku se špičkovým použitím klikru. On snad klikrem pes pochopí zónu napoprvé a sám? Ví při prvním kliknutí za co ten klik přišel? Kulový, taky mu musíš nějak vysvětlit kde chceš ty packy mít. Já mám radši zóny sbíhané, řeším položením odměny kousek za překážku, tak aby nejlepší poloha pro sebrání byla zhruba 2on2of, funguje to a je to rychlé, bez účasti psovoda (připojuji povel).

Obecně mi na klikru vadí víc věcí, třeba časté přeskokové chování (pes nabízí vše možné jen aby už ta věc klikla), způsobené zejména přidáváním povelu až nakonec, nespolehlivost a hlavně to, že když pak začneme rozebírat kritické situace, zjistím že stejně všichni sáhnou po stopovačce, ručnímu upravení psa, lákání na pamlsek, prostě všechno to co mi na začátku vyčtou že je špatně. Nedají se spolehlivě naklikat útěky za zvěří, agrese na psy, tahání na vodítku...

Ale dost už klikru, zase se nám to zvrtlo ve věčnou polemiku. My jdem stavět pejskuláky  ;)
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: TerCedrici Únor 24, 2013, 13:08:53
Já jednou otáčela psa na veterině, břichem nahoru a na druhej bok a veterinář mi vynadal, že co to dělám, že takhle se psem mu můžu převrátit i žaludek .... tak mě to napadlo, když tu čtu o těch sudech :-)
Tohle platí pro psa uspaného nebo přispaného, který má povolené veškeré svalstvo, proto se dodržuje otáčení přes břicho.  "Zaživa" bych se toho obávala jen čerstvě po večeři, případně asi u těch obříků u kterých hrozí torze i tím že pes seskočí z postele.
tohle jsem dělala se psem při smyslech a stejně mi vynadal :-))
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: zbynek Únor 24, 2013, 13:21:29
A co přesně Vám vadí, nebo je proti srsti při klikání?...
Přesně tohle:
Ano a tomu se s clicker říká shaping. ...co se dotyků týče, tak tomu se říká luring... ...naučila přes capturing...
To vytváření zdání "vědeckosti", aby se klikání dalo vydávat za jedinou nejsprávnější metodu. Úplně stejně, jako když se o rozmazleným nesamostatným psovi řekne, že trpí separační úzlostí, aby se místo výchovy mohly předepsat prášky.
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: TerCedrici Únor 24, 2013, 13:35:58
Já to stejně pořád nechápu... naštěstí nejsem agiliťák :D

Já si nemyslim, že by tady někdo něco hanil nebo jiným vymlouval, jen prostě jsme každý na jiné výcvikové vlně a tak vyjadřujeme jiné názory...
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: ježura Únor 24, 2013, 13:38:33
Ještě že ty psy nijak nevycvičuju, jinak bych byla úplně v pr... jak to dělat dobře ;D
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: MKokinová Únor 24, 2013, 16:36:56
Jedna z věcí co mi na klikařích vadí - vždycky srovnávají nesprávné použití jiného výcviku se špičkovým použitím klikru. On snad klikrem pes pochopí zónu napoprvé a sám? Ví při prvním kliknutí za co ten klik přišel? Kulový, taky mu musíš nějak vysvětlit kde chceš ty packy mít. Já mám radši zóny sbíhané, řeším položením odměny kousek za překážku, tak aby nejlepší poloha pro sebrání byla zhruba 2on2of, funguje to a je to rychlé, bez účasti psovoda (připojuji povel).

Obecně mi na klikru vadí víc věcí, třeba časté přeskokové chování (pes nabízí vše možné jen aby už ta věc klikla), způsobené zejména přidáváním povelu až nakonec, nespolehlivost a hlavně to, že když pak začneme rozebírat kritické situace, zjistím že stejně všichni sáhnou po stopovačce, ručnímu upravení psa, lákání na pamlsek, prostě všechno to co mi na začátku vyčtou že je špatně. Nedají se spolehlivě naklikat útěky za zvěří, agrese na psy, tahání na vodítku...

Ale dost už klikru, zase se nám to zvrtlo ve věčnou polemiku. My jdem stavět pejskuláky  ;)
Dík za odpověď. Ad 1: to máš nejspíš pravdu, ale jak jinak chceš popsat výhody než porovnáním. Určitě existuje víc způsobů jak psa vycvičit pozitivně a už jsem to i několikrát psala, že klikru k tomu není vždy potřeba, mě jen příjde klikr z těch metod pro psa tak nějak nejjednodušší.
Ad 2, na první kliknutí asi ne, ale na druhé už ano (shaping) když mu jednou klikneš že je to dobře, tak to zkusí znovu, a chování se upevňuje. A to je přesně ono, pes VÍ za co odměna příjde, protože to chování opakuje, kdyby to nevěděl, tak nemá co opakovat. A už několikrát se mi potvrdilo, že pes skutečně vnímá své tělo a ví přesně, kde a jak má končetiny, hlavu, čenich, ocas... Například při špatném kliknutí, kdy člověk klikne nepřesně, tak pes prostě zkusí to co bylo "odkliknuto" ačkoliv špatně. No a když to podruhé špatně neodklikneš, tak se vrátí k původní správné verzi. To je trochu nevýhoda, člověk musí být neustále ve střehu a klikat co nejvíc přesně. Taky mám radši sbíhané, ale to už teda vůbec nechápu, running contact snad nelze nacvičit jinak než přes clicker. Jak vysvětlíš psovi že na to má šlápnout jinak, než kliknutím? Tebou popsaná metoda mi příjde strašně nespolehlivá, pes přeci vůbec nemůže vědět kde má packy? Nebo ano? Navíc při sbíhaných jde hlavně o rychlost, a když se pes má zdržovat sebráním pamlsku, tak se spíš zastaví, než že poběží. A připojuješ povel, tedy pes zastavuje na povel, to ale musíš být vždy v blízkosti psa, aby jsi mu ten povel mohla říct ve správnou chvíli, na dálku přeci nemůžeš odhadnout kde se pes přesně nachází, tedy je zóna závislá na pozici psovoda. Nevím třeba jsem to pochopila špatně?, ale tohle mi nepříjde ani rychlé ani samostatné ani spolehlivé. Ono ani nácvik sbíhaných zón dle Silvie, není stoprocentní (viz MS 2010 Barča Sajdoková a Saf - pro nezasvěcené, holky přišly i titul vícemistra světa protože Safi odskočila áčko, ačkoliv Safča měla zóny vždycky perfektní, proč? nikdo neví...) a to je Barča přímo excelentní psovod a handler.
Ad 3, přeskokové jednání? ale to je na tom právě to krásné, pes si uvědomuje co dělá, kde má svoje tělo, dokáže rozvíjet iniciativu, dokáže nad svým chováním uvažovat, rozvíjí se samostatné myšlení, zlepšuje se vztah s psovodem, navíc má pes možnost výběru. A přidávání povelu až nakonec? To je právě lepší, protože pes ví přesně co ten povel znamená, má naučen celý komplexní cvik, žádné mezifáze. Když chci po psovi aby mi vyskočil na záda, tak bych mu povel "skoč" říkala při nácviku již když jsem ho učila vyskočit na něco (stoličku), tedy by to znamenalo, že povel skoč má pro psa význam, že má vyskočit na stoličku, ale tak to není, povel skoč znamená rozeběhni se a šplhem mi vyskoč na záda.
Ad 4 - neřekla bych že je to nespolehlivé, právě naopak, díky tomu, že pes stoprocentně rozumí povelu a těší se na cvičení, tak nemá proč by to dělal jinak, z pohledu člověka nespolehlivě. Právě proto, že má pes ze cvičení radost a ví že za správné provedení přichází odměna, kdežto za nesprávné odměna nebude (nepřichází trest - maximálně tzv. pozitivní trest, pro psa workoholika je už samotné přerušení práce "trestem", ale pes se neokřikuje, nemlátí, nenadává se mu, prostě se beze slova seberu a opravím to. A když to pes napodruhé udělá dobře pochválím ho, když ne musím se zamyslet, kde jsem udělala chybu, já né pes. Tedy nechápu jak to může být nespolehlivé, pes ví že když to neudělá dobře, tak odměna nebude, a to ho motivuje aby to udělal, tak jak my chceme.
Ad 5 co se týče problémů, tak bych neřekla, že se řeší, tak jak píšeš. Alespoň tedy já je tak neřeším. To že pes nepřichází spolehlivě na přivolání, nebudu řešit stopovačkou (vůbec to neřeší primární problém), ale zamyslím se kde je chyba, proč to dělá a budu se snažit odstranit příčiny toho,že nechce přijít, nebudu psu znemožňovat to dělat, ale budu se snažit zjistit proč to dělá a vyřešit to například zvýšením motivace, aby měl proč přijít. Ve změně výcviku z shapingu na luring nevidím až takový problém, ale obvykle to nedělám. Výcvik je třeba dopředu si dobře rozmyslet a předvídat možné komplikace, tedy bych si měla být jistá, že daný cvik lze naučit shapingem a že v půlce nebudu muset řešit takovéto problémy.
Ad 6 - tak zrovna o útěku za zvěří bych mohla vyprávět. Mám, nebo spíš měla jsem, notorického útěkáře za zvěří. Kdykoliv jsme na poli potkali zajíce, tak ho hnal třeba 3 km, nedbaje mého zoufalého, výhružného a zákazového volání ;D. A já pak jako blbá pobíhala po poli a vyřvávala si hlasivky v obavě, že psa někde odpráskne myslivec. Když se pak po 3/4 hodině vrátil, tak už z dáli se plazil (nikdy jsem ho nezmlátila), já měla chuť psa zadupat do země, ale nemohla jsem, prvně je to moje chyba, že nebyl na vodítku a že utíká za zvěří a pak se taky vrátil, sice skoro po hodině, ale vrátil, tudíž by bylo trochu kontraproduktivní kdyby jsem ho zmlátila. Ačkoliv normálně mě poslechnul na slovo, tak jakmile hnal zajíce, tak to byla konečná (ještě radši sklopil uši a dělal že neslyší). Dlouho jsem tento problém řešila, protože mě nebavilo chodit ven se psem na vodítku, ale zároveň jsem se o něj bála. Až mě napadlo, že mu to prostě naklikám. Dokonce jsem k tomu využívala stáhnou králičí kůži, kterou sestra tahala po zahradě na provázku. Bylo to jednoduché, když za domnělým králíkem vyběhnul, tak ještě před tím než ho dostihnul, Terina kůži schovala, já jsem si pro psa došla bez jakýchkoliv komentářů jsem ho odvedla a on neměl ani králíka ani odměnu ani moji přízeň, docela brzo pochopil, že je přeci jenom lepší když si příjde pro odměnu a bude vychvalován do nebes než aby, neměl nic. Teď to v praxi funguje tak, že když uvidí zajíce, tak automaticky běží ke mě pro odměnu, nebo kdyby třeba zajíc vyskočil z houští přímo před psem, tak za ním vyběhne (přecijen jeho lovecký pud mu to nedá, když je zajíc tak blízko ;D) na češ já na něj okamžitě zavolám, uběhne asi tak 10 m a vrací se pro odměnu. Od doby kdy jsem to naklikala už jsme potkali aspoň 50 kusů zvěře - honil i srnky a ani za jedním kusem nevyběhnul, nebo ne tak, aby se nedal zavolat zpátky. Takže si myslím, že to funguje spolehlivě a to ani nemusím být ve střehu, někdy se najednou přiřítí ke mě a "dožaduje" se odměny aniž bych já nějakou zvěř zaregistrovala. Nevýhoda je že musím mít pořád u sebe pamlsky nebo hračku, když už je nejhůř, tak poslouží i klacík pohozený u cesty  ;D Agresi na psy teď řešíme, je dost majetnický a má potřebu bránit cokoliv o čem si myslí, že je potřeba to bráním (mě, mou rodinu, můj batoh, svoje vodítko, náš stan, kamarádky fenu, naši Kattleen...) a to nepatřičným způsobem. Je agresivní na vodítku, vůči větším, nebo stejně velkým psů. Feny, štěňata, malé i malé útočné psi (typu vzteklý york) a submisivní psy nenapadá. Má problém se stejně velkými a většími psy z kterých nějakým způsobem patrně cítí konkurenci. Když je na volno, tak si těchto psů, pokud si oni nevšímají jeho, nevšímá. Zatím to řešíme a neřekla bych, že je to neřešitelný problém, prozatím pokud vyjede, tak ho stačí okřiknout. Do budoucna bych chtěla aby si takovýchto psů nevšímal, kamarád s nimi nejspíš nebude, ale to nepotřebuju ;) A tahání na vodítku jsem pro změnu dlouho řešila s Kettylkou. Ačkoliv je to malý pes (6 kg) tak sílu má jak bejk ;D, to jsem teda neřešila klikáním (né že by to přes to nešlo, ale v té době Kettka,ještě nebyla naklikaná a potřebovali jsme to řešit rychle), ale pozitivně a bez nasilí. Když někam táhla, tak jsem se otočila do protisměru, oslovila jsem jí a vydali jsme se opačným směrem, dokud bylo vodítko prověšené šly jsme (z počátku tak 2 m :D), jakmile se natáhlo šly jsme jiným směrem. Je dost tvrdohlavá, ale já taky, takže to byl souboj kdo dýl vydrží :D Vyhrála jsem. Kettynka po nějaké době pochopila, že když vodítko bude napnuté tak se prostě nepůjde tam kam ona chce. Stejně lehce a možná ještě snáz jsem to učila Benjase. tentokrát již přes clicker. Tam prostě jen stačilo naklikat, že se mi líbí když je vodítko povolené a to bylo celé, práce asi tak na půl hodiny, ikdyž Benjí teda nebyl úplně extrémní tahač.
Ono asi taky záleží na přístupu, ten kdo problémy řešit nechce, tak je "vyřeší" tou nejjednodušší cestou, nejjednodušší pro něj (viz stopovačka, nebo ještě lépe flexi vodítko). Já problémy vidím jako výzvy  >:D. Ale už skutečně dost o klikání, v tohle jsem zvrhnout nechtěla, je to totiž celkem bezcenné. Ten kdo klikat chce, ten si informace najde a ten kdo nechce, tak tomu to nejspíš nikdo nevysvětlí :D. Každý máme svoje názory, které se nemusí vždy schodovat. Tož pěkného pejskuláka :D :D
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: MKokinová Únor 24, 2013, 16:49:37
Já jednou otáčela psa na veterině, břichem nahoru a na druhej bok a veterinář mi vynadal, že co to dělám, že takhle se psem mu můžu převrátit i žaludek .... tak mě to napadlo, když tu čtu o těch sudech :-)
Tohle platí pro psa uspaného nebo přispaného, který má povolené veškeré svalstvo, proto se dodržuje otáčení přes břicho.  "Zaživa" bych se toho obávala jen čerstvě po večeři, případně asi u těch obříků u kterých hrozí torze i tím že pes seskočí z postele.
tohle jsem dělala se psem při smyslech a stejně mi vynadal :-))
Tak to nevím, nejsem vet, ale nemyslím si, že by to psovi nějak významně vadilo. To už by naše Kattleen asi už musela být mrtvá, ta se válí neustále, pořád se překuluje a torzí netrpí  :D
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: MKokinová Únor 24, 2013, 16:54:03
Ještě že ty psy nijak nevycvičuju, jinak bych byla úplně v pr... jak to dělat dobře ;D
:D :D Já bych řekla, že se z toho dělá až moc velká věda, přitom je to tak prosté, stačí pochopit princip a pak už je to hra :D :D.
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: P. & G. N. R. J. Únor 24, 2013, 16:57:54
Sákryš, co je to za slohová cvičení, kdo to má číst :D Nejlepší je prostě přijet na DT a koukat, jak to dělají ostatní :)
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: ježura Únor 24, 2013, 17:06:41
[ :D :D Já bych řekla, že se z toho dělá až moc velká věda, přitom je to tak prosté, stačí pochopit princip a pak už je to hra :D :D.

Navíc neumím cizinsky (psi asi taky ne)...tak rostou chudáci jak dříví v lese (naštěsí  vypadaj, že jim to vyhovuje...a mě taky...) ;)
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: tažní münstíci Únor 24, 2013, 17:37:11
 
Citace
Teď to v praxi funguje tak, že když uvidí zajíce, tak automaticky běží ke mě pro odměnu...
lovecký pes moc dobře rozezná atrapu a živého zajíce, nedovedu si představit, že by nějaký klikr měl zkrotit silný lovecký pud ... a proto si myslím, že nešlo ani o klikr jako takový, ale ten způsob, který mu byl ukázán, a to jak jsem přečetla a pochopila správně, klikr v tom neměl prsty ale odměna, kterou dostal ...
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: Petrs01 Únor 24, 2013, 18:03:32
Pes pro kterého je největší odměnou radost ze cvičení, radost psovoda, ... na toho klikr nepotřebuješ, ten bude makat i když ho budeš mlátit a ještě u toho bude vrtět ocasem. Co pes který bude makat jen pokud zrovna bude mít chuť na pamlsek, ale nechytáš se u zvěře, u háravek,... a když něco nebude chtít udělat, prostě to neudělá? Nebo si naopak dělá co chce? Sama píšeš že ti "hlídá" tebe, stan, cokoliv... agrese na psy... Jak dlouho ho máš? Nebo to neřešíš?
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: Blanka + štěklouni Únor 24, 2013, 18:09:58
Pomóc, já chci slovník, tady to jsou samý cizí slova! To už je jak na agility fórech, tam jsem z těch slov taky jelen a tady už taky!  >:D Nemohlo by se všemu říkat česky?  ;) Jinak tedy ani já nejsem příznivcem klikru a sázím na slovní pochvalu a naši psi to berou normálně a funguje to taky.
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: MKokinová Únor 24, 2013, 18:10:42
A co přesně Vám vadí, nebo je proti srsti při klikání?...
Přesně tohle:
Ano a tomu se s clicker říká shaping. ...co se dotyků týče, tak tomu se říká luring... ...naučila přes capturing...
To vytváření zdání "vědeckosti", aby se klikání dalo vydávat za jedinou nejsprávnější metodu. Úplně stejně, jako když se o rozmazleným nesamostatným psovi řekne, že trpí separační úzlostí, aby se místo výchovy mohly předepsat prášky.
Taky názor ;) a jak se zdá, potkává se s podporou  :D. Neřekla bych, že to je vytváření nějakého klamného postoje a mluvení v cizím jazyce, tak aby tomu lidé nerozuměli a vypadalo to strašně chytře, vědecky a super. Spíš naopak, už se tu takovou dobu snažím vysvětlit, jak to funguje a že je to úplně jednoduché ;).Sama nemám ráda když se problémy nazvou vědeckými termíny v domění, že se to vyřeší. Když se Vám nelíbí slovo luring tak ho nahraďte něčím jiným, český překlad je navádění, nebo tomu můžete říkat třeba rohlík s máslem :D :D, na pojmenování přeci vůbec nezáleží :D Možná že mám rozmazleného psa, ale co už, když mu tento přístup vyhovuje...Co se týče separační úzkosti, tak jistě existují psi, kteří jsou prostě rozmazlení, ale existují i psi, kteří prostě nejsou nervově vyrovnaní a trpí separační úzkostí, která se dá řešit i jinak než prášky. A ona rozmazlenost se dá řešit, právě přes clicker, ale i bez něj. Například naše Kettynka je rozmazlená. Je to pes babičky důchodkyně, která žije sama a přišla o fenku zrovna v době kdy sousedi měli mimča. Měl to být KLIDNÝ pejsek babičce na gauč. Je to kříženka po relativně klidných rodičích, ale geny se nějak zkřížily a Kejťas je magor :D. Od rána do večera vydrží běhat skákat, nosit míčky, přetahovat se o hračky a vymýšlet různé blbosti. Je to věčně nevybité zvíře a když se nechá doma sama, tak demonstrativně něco zníčí, teď už tedy ne. Byl to poměrně problém, protože kdykoliv jsme přišli domů, tak nás čekalo nemilé překvapení co zase zníčila, bylo nutno jí to odnaučit. Tak jsem jí ze začátku jen na chvíli odvedla za dveře a nechala ji tam jen chvilinku o samotě. Pak jsem otevřela dveře a pochválila ji (když teda nedělala bordel samozřejmě :D) Prodlužováním intervalu se naučila být o samotě i půl dne. Dnes už naštěstí nic neníčí ... Jak říkám všechno se dá řešit, i zdánlivě nevyřešitelné..... :D
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: Gwen a Dinulka Únor 24, 2013, 18:21:09
Koukám, že už tu nejde ani tak o učení psa tahat, jako o obrácení pohanů na víru svatou.  >:D
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: MKokinová Únor 24, 2013, 18:51:51
Citace
Teď to v praxi funguje tak, že když uvidí zajíce, tak automaticky běží ke mě pro odměnu...
lovecký pes moc dobře rozezná atrapu a živého zajíce, nedovedu si představit, že by nějaký klikr měl zkrotit silný lovecký pud ... a proto si myslím, že nešlo ani o klikr jako takový, ale ten způsob, který mu byl ukázán, a to jak jsem přečetla a pochopila správně, klikr v tom neměl prsty ale odměna, kterou dostal ...
Máš pravdu, zpětně když jsem četla svoje slova, tak to z toho tak vyplývá. Šlo hlavně o princip, o to, že to byl shaping. Měl na výběr, buď poběží za onou atrapou a nebude mít nic, nebo se otočí a i přes lovecký pud, který mu velí pronásledovat zvěř, poběží ke mě a bude mít odměnu, kdyby neznal princip shapingu, tak by asi neměl motivaci ke mě chodit. Klikala jsem v momentě kdy se otočil. Kdybych neklikala, tak bych mu nejdřív musela vysvětlit, že chci aby šel ke mě, neříkala jsem mu povel, proto ani když za zajícem vyběhne nevolám "ke mě", ale "Benííí". Nechala jsem ho, aby si na to přišel sám, aby to nedělal na povel, to by nejspíš nestačilo, ale aby věděl že když za tím nepoběží, tak dostane odměnu. Protože by podle mě tedy u mého psa povel nestačil, to když utíkal za zajícema dřív tak jsem na něj mohla řvát co jsem chtěla a vůbec na to nereagoval ačkoliv kdykoliv jindy pro něj "ke mě" bylo jako zákon. A neříkám že to nejde jinak, vůbec bych k tomu klikr nepotřebovala, kdybych v momentě kdy se otáčel zavolala třeba "supéééér", tak by to fungovalo úplně stejně, má to být jen vysvětlení, že přes clicker to jde taky ;). A s tou atrapou, to jsem se taky trochu obávala, že to nebude fungovat, ale funguje tak no problem, kdyby nefungovalo, tak bych asi použila .... živýho? :D
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: MKokinová Únor 24, 2013, 19:05:32
Koukám, že už tu nejde ani tak o učení psa tahat, jako o obrácení pohanů na víru svatou.  >:D
Já jsem tohle taky nechtěla, měla to být pouze diskuse o tom, jak pomoct trekařce začátečnici s tím, jak psa naučit optimálně tahat, ale pak se to nějak zvrhlo ;D a nikoho k ničemu neobracím :D (alespoň tedy doufám :D)pouze vysvětluju, kdybych neodpovídala, tak by to nejspíš bylo vyhodnoceno tak, že nemám argumenty ;).
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: MKokinová Únor 24, 2013, 19:17:06
Pomóc, já chci slovník, tady to jsou samý cizí slova! To už je jak na agility fórech, tam jsem z těch slov taky jelen a tady už taky!  >:D Nemohlo by se všemu říkat česky?  ;) Jinak tedy ani já nejsem příznivcem klikru a sázím na slovní pochvalu a naši psi to berou normálně a funguje to taky.
:D luring=navádění, shaping=tvarování, capturing=zachycení, google nefunguje? :D :D další cizí termíny jsem snad nepoužila. A ty slovní pochvaly jsem už někde výš psala, s klikrem si pes uvědomuje celé svoje tělo (i pánevní končetiny), čehož slovní pochvalou nedocílíte.
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: Gwen a Dinulka Únor 24, 2013, 19:43:06
To jsem fakt netušila, že potřebuju klikr k tomu, aby můj pes pochopil, že má 4 nohy  ;D ;D ;D
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: zbynek Únor 24, 2013, 19:46:33
Já jsem tohle taky nechtěla ... pak se to nějak zvrhlo...
A čím to asi bude? Všimla sis vůbec, že ti tu nikdo nenapsal, že klikr je nesmysl a nefunguje? Jde naopak přesně o to, co napsala Gwen nebo já už předtím - prosazování svýho způsobu jako toho jedině nejsprávnějšího na světě. Za tu averzi si klikaři můžou sami, protože se vesměs chovaji jako ty. (Samozřejmě až na čestný výjimky - oni i tady jsou lidi, co s klikrem cvičí. Ale vědí proč, kdy, kdy je naopak lepší ho nepoužít, a hlavně to ostatním necpou.)
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: Blanka + štěklouni Únor 24, 2013, 19:52:08
Když k tomu přidám ty "blidcrosy", "frontcrosy",... tak to abych si tahala gůgla s sebou, nebo si zavedla speciální slovníček :) To není jen tady o těch příspěvcích, to je postesk všeobecný :)
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: Erája Únor 24, 2013, 19:57:43
s klikrem si pes uvědomuje celé svoje tělo (i pánevní končetiny), čehož slovní pochvalou nedocílíte.

Fakt jsem nečetla nic ze dvou stránek textu před tímto příspěvkem, ale toto je chyba.

Klikr je boom. Je to víceméně berličko pro neschopné (stejně jako u koní Pareli Natural Horsemanship, např.), ze které se udělala senzace a Homo bohemicus na tom jen a jen vydělává (a překrucuje, znehodnocuje, dělá to vyloženě škodlivým - stejně jak i u PNH). Navíc když se k tomu dá pár anglických výrazů ...

Klikr je jen a jen pomůcka. Asi jako míček. Zbytek je už jen a jen znalost fyziologie učení, načasování, emapatie, trpělivosti. Místo té věcičky v ruce jde použít slovo, úsměv, mrknutí ... cokoli. A pak už záleží na každém, zda použije tvarování, navádění atd. (shaping, luring atc.). To, že se klikr tak moc ujal je reklamou a tím, že spousta lidí není schopna ovládat své emoce, využívat intonaci, mimiku, neumí správě chválit ani trestat.

Navíc klikr byl původně vymyšlenej pro jiná zvířata, než je pes (například kytovce, ptáky apod, klasický případ).

Proti klikru (obecně i konkrétně) nemám nic, protože spoustě psům zlepšil život, stejně tak jejich lidem. Nesnáším jen tvrzení, že to nejde bez něj, protože ... Jde, je to jen o neschopnosti správně motivovat a odměňovat či trestat. Klikr není samospásný, není u něj vyloučej fyzický kontakt (u něčeho to ani nejde bez něj), není vyloučené trestání. Klik je jen a jen pomůcka, na což spousta lidí zapomíná.
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: TerCedrici Únor 24, 2013, 20:02:26
áááááno .....  ;)
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: tažní münstíci Únor 24, 2013, 20:04:38
ale co kdyby psa žádná odměna nezajímala? ... mimochodem v loveckém tranzu těžko pes registruje kliknutí, má vidinu jen toho zajíce? co potom? k čemu klikr?
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: Erája Únor 24, 2013, 20:06:48
ale co kdyby psa žádná odměna nezajímala? ... mimochodem v loveckém tranzu těžko pes registruje kliknutí, má vidinu jen toho zajíce? co potom? k čemu klikr?

ehm, pak nastupuje tzv. proces "vyhasínání", jdeš od předmětu zájmu/tranzu tak daleko, dokud je pes ještě schopný vnímat tebe, a postupně se pomaličku přibližuješ. Toliko teorie ;-)
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: ježura Únor 24, 2013, 20:10:51
A praxe...pes požírá objekt zájmu a je mu úplně prdel, že se vzdaluješ, páč on domů trefí  ;D
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: Erája Únor 24, 2013, 20:12:08
A praxe...pes požírá objekt zájmu a je mu úplně prdel, že se vzdaluješ, páč on domů trefí  ;D
ne ne, pes je na vodítku a ty s ním nejdeš blíž ;-) jinak toto používá velice ráda oblíbená MVDr. Žertová  8)
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: Blanka + štěklouni Únor 24, 2013, 20:14:50
No já nevím, ale s Arčim by jsme museli jít tak daleko od objektu zájmu (zvířátek), až by ho neviděl, chvíli počkat až se uklidní a pak by teprve byl možná schopný vnímat :)
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: TerCedrici Únor 24, 2013, 20:16:49
máte divný psy :-D
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: ježura Únor 24, 2013, 20:19:08
Dobře...v případě vodítko...jedu po hubě za objektem zájmu ;D
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: TerCedrici Únor 24, 2013, 20:19:20
já vím, co s tim.... pozitivní motivaci :-D
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: Erája Únor 24, 2013, 20:29:51
Dobře...v případě vodítko...jedu po hubě za objektem zájmu ;D
ty mě nechceš chápát, mamínkooo! jsi tak daleko, kde tě ještě netáhne a vnímá tě. tzn zvížátko,, např. jen cítí,, nebo ho vidí v televizi a pod :D
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: Katkak Únor 24, 2013, 20:31:17
A co přesně Vám vadí, nebo je proti srsti při klikání? Jak už jsem psala výše, znám spoustu lidí, kteří cvičí se zvířaty pozitivně a malou plastovou krabičku k tomu nepotřebují.
Samotný klikání mi nevadí, sama jsem klikr použila při upravování pozice Lehni. Mě vadí ten systém pozitivky, kdy většina tak cvičících jedinců (neberte to osobně, jen dost lidí v mým okolí to tak má) je tím úplně posedlá a jdou podle mě až do extrémů, aby se pes náááhodou neodměnil sám, ale měl páníčka místo boha a nic jiného ho nezajímalo :). Popravdě budu mnohem šťastnější, když můj pes vyběhne za srnou a já ho během pár metrů odvolám, než když bude slepě sledovat mě a veškeré okolní dění nezájem :)
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: ježura Únor 24, 2013, 20:33:01
Malamut není nikdy dost daleko ;D Si z tebe dělám kozy...
Já jim teda místo klikání říkám něco ve stylu "jsi se pomátl, ne?" A oni většinou uznaj že asi jo a je to...
Akorát nevím, jak se to řekne odborně :o
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: TerCedrici Únor 24, 2013, 20:40:26
Přidej k tomu INGovou koncovku a máš to  ::)
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: MKokinová Únor 24, 2013, 20:51:11
Pes pro kterého je největší odměnou radost ze cvičení, radost psovoda, ... na toho klikr nepotřebuješ, ten bude makat i když ho budeš mlátit a ještě u toho bude vrtět ocasem. Co pes který bude makat jen pokud zrovna bude mít chuť na pamlsek, ale nechytáš se u zvěře, u háravek,... a když něco nebude chtít udělat, prostě to neudělá? Nebo si naopak dělá co chce? Sama píšeš že ti "hlídá" tebe, stan, cokoliv... agrese na psy... Jak dlouho ho máš? Nebo to neřešíš?
Ale tady přece nejde o to na koho co potřebuješ :D Jistě spousta psů pracuje pro svého pána, protože jej miluje a nepotřebují ani žádnou odměnu, dělají to prostě z čisté lásky a potěšení z práce se člověkem a z jeho radosti. Pes který bude makat jen pokud zrovna bude mít chuť na pamlsek? tak to je nejspíš chyba v motivaci, né? Benjemín když vezmu do ruky clicker, tak skáče do vzduchu, štěká (hlasovými projevy dává najevo emoce), vrtí ocasem a je nadšený, že jdeme něco dělat. Stejně tak je nadšený když řeknu že "jdeme ven", tak jako většina psů :). Neřekla bych, že by klikr nějak demotivoval zvíře od práce. Nechytám se u zvěře? Já ti nevím, ale myslím že jsem svého psa docela úspěšně odnaučila utíkat za zvěří díky klikru. Netvrdím, že to nejde jinak a ani že mnou vytvořený způsob je ten nejlepší možný. Ale u Begina to funguje. Je možné, že jsem příliš "napojená" na svého psa a že to funguje, protože je to můj pes a protože ho znám. I přesto si nemyslím, že by to nefungovalo i u jiného psa, tedy u žádného jiného jsem to nezkoušela, někde jsem četla, že někdo odnaučoval psa utíkat na zvěří přes clicker, ale jakým způsobem nevím. Takže to nejspíš nebude jen můj výmysl ;). A když něco nebude chtít udělat, prostě to neudělá? To se ptáš na mého psa nebo obecně? Ještě se mi nestalo aby mi u klikru pes odmítl něco udělat. To spíš u klasických metod se často vzpouzel. Například aport jsem ho naučila právě díky klikru ačkoliv před tím, jsem se s ním zlobila snad půl roku a prostě tu dřevěnou čínku odmítal vzít do tlamy. Vlastně kvůli aportu jsme přešli na clicker training. A obecně jak už jsem psala by člověk měl být inteligentnější než zvíře a měl by uzpůsobit podmínky tak, aby si pes vybral právě tu možnost, kterou po něm člověk chce. A kdyby Benjín odmítl něco udělat a chtěl by odejít, tak bych nechala odejít, znamenalo by to, že jsem to nevymyslela tak aby ho to bavilo a aby to chtěl dělat, takže bych ho k tomu nenutila, bylo by to jeho rozhodnutí. Mým úkolem by bylo lekci ukončit a promyslet kde se stala a jak to udělat aby už k ní příště nedošlo, ale tohle se ještě nikdy nestalo a doufám že nikdy nestane :). Rozhodně si nemyslím, že si dělá co chce, já řídím výcvik, ale vtip je v tom, že on si myslí, že to řídí on ;) né to je samozřejmě nadsázka :D. Má možnost výběru, který je ale "řízený". Do ničeho ho nenutím, ale on pracuje tak já chci. V tom je ta pointa. To že je majetnický,to je no, proč to dělá nevím. Hlídá všechno, když někdo příjde na návštěvu, tak si pro jistotu jde sednout ke své prázdné misce. Zvláštní je, že kdyby v té misce něco bylo, tak nechá kohokoliv si její obsah vzít (teda lidi u psů nevím, nebo teda fenku nechá žrát z jeho misky úplně bez problému, ale s již výše zmiňovanou "krizovou skupinou" by asi měl problém)- není agresivní, ale prostě to hlídá, tedy jaké je to hlídání, když kohokoliv nechá hlídaný předmět odnést :D. A vzhledem k tomu že není agresivní, tak to příliš neřeším. Hlídaný objekt "chrání" před konkurencí, když se konkurence nepřiblíží, tak je v klidu a pouze u toho sedí a zahlíží. V momentě kdy by se konkurence přiblížila, tak nejspíš vyjede, ale jak říkám nijak významně mi to nevadí, protože pokud nikdo nepřekročí hranici jeho osobního prostoru (zhruba 2m od něj), tak je v klidu. Neříkám, že je to ideální ale až tak mi to nevadí :). Agrese na psy je právě v těchto příkladech a zatím jsem to významně nepotřebovala řešit, všude si psa hlídám, takže ke konfliktům nedochází a to ho beru často mezi psy. Je mu 7, agrese se objevila asi před třemi lety, měl mozkovou mrtvici a zanechalo to následky. A už je to o hodně lepší, vyjíždí spíš v závislosti na mě, když jsem podrážděná, tak je taky podrážděnější, ale nikdy neútočí bezdůvodně. A co se agrese týče, tak se dá řešit s klikrem i bez něj. :)
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: MKokinová Únor 24, 2013, 21:02:49
A co přesně Vám vadí, nebo je proti srsti při klikání? Jak už jsem psala výše, znám spoustu lidí, kteří cvičí se zvířaty pozitivně a malou plastovou krabičku k tomu nepotřebují.
Samotný klikání mi nevadí, sama jsem klikr použila při upravování pozice Lehni. Mě vadí ten systém pozitivky, kdy většina tak cvičících jedinců (neberte to osobně, jen dost lidí v mým okolí to tak má) je tím úplně posedlá a jdou podle mě až do extrémů, aby se pes náááhodou neodměnil sám, ale měl páníčka místo boha a nic jiného ho nezajímalo :). Popravdě budu mnohem šťastnější, když můj pes vyběhne za srnou a já ho během pár metrů odvolám, než když bude slepě sledovat mě a veškeré okolní dění nezájem :)
Já bych byla spokojená, kdyby pes spokojeně šel vedle mě, jenže on když vidí srnu, tak je prostě v tranzu a přivolání ho nezajímá.... což mi klikr vyřešil :D a neřekla bych, že zacházím do extrémů (každý vnímá extrém jinak) neberu to osobně je to diskuse :)
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: MKokinová Únor 24, 2013, 21:06:00
Dobře...v případě vodítko...jedu po hubě za objektem zájmu ;D
taky znám :D, tedy u jiného než mého psa :D
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: MKokinová Únor 24, 2013, 21:09:01
ale co kdyby psa žádná odměna nezajímala? ... mimochodem v loveckém tranzu těžko pes registruje kliknutí, má vidinu jen toho zajíce? co potom? k čemu klikr?
No právě proto jsem ho to učila na kůži, z který tak v tranzu nebyl :D
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: bonec Únor 24, 2013, 21:34:44
ale co kdyby psa žádná odměna nezajímala? ... mimochodem v loveckém tranzu těžko pes registruje kliknutí, má vidinu jen toho zajíce? co potom? k čemu klikr?

ehm, pak nastupuje tzv. proces "vyhasínání", jdeš od předmětu zájmu/tranzu tak daleko, dokud je pes ještě schopný vnímat tebe, a postupně se pomaličku přibližuješ. Toliko teorie ;-)
když já tu stopu prostě nenajdu... jsem lempl, já vim, měla bych na sobě zamakat a naučit se ty stopy konečně nacházet, abych pak mohla snižovat/zvyšovat svojí a bíglí vzdálenost od nich :D

Myslim že komplexní problém dnešních psů je v tragickém nedostatku hliníku.. :D
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: Gwen a Dinulka Únor 24, 2013, 21:35:41
ale co kdyby psa žádná odměna nezajímala? ... mimochodem v loveckém tranzu těžko pes registruje kliknutí, má vidinu jen toho zajíce? co potom? k čemu klikr?

ehm, pak nastupuje tzv. proces "vyhasínání", jdeš od předmětu zájmu/tranzu tak daleko, dokud je pes ještě schopný vnímat tebe, a postupně se pomaličku přibližuješ. Toliko teorie ;-)
když já tu stopu prostě nenajdu... jsem lempl, já vim, měla bych na sobě zamakat a naučit se ty stopy konečně nacházet, abych pak mohla snižovat/zvyšovat svojí a bíglí vzdálenost od nich :D

Myslim že komplexní problém dnešních psů je v tragickém nedostatku hliníku.. :D

Hliník se odstěhoval do Humpolce   ;D
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: bonec Únor 24, 2013, 21:44:55


ehm, pak nastupuje tzv. proces "vyhasínání", jdeš od předmětu zájmu/tranzu tak daleko, dokud je pes ještě schopný vnímat tebe, a postupně se pomaličku přibližuješ. Toliko teorie ;-)
když já tu stopu prostě nenajdu... jsem lempl, já vim, měla bych na sobě zamakat a naučit se ty stopy konečně nacházet, abych pak mohla snižovat/zvyšovat svojí a bíglí vzdálenost od nich :D

Myslim že komplexní problém dnešních psů je v tragickém nedostatku hliníku.. :D
[/quote]

Hliník se odstěhoval do Humpolce   ;D
[/quote]
no prááávě! A pak musej lidi šejpovat a lurovat a kempovat a buhví co ještě... přitom bejvaly časy kdy lopatu měl doma každej slušnej člověk.. :D
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: MKokinová Únor 24, 2013, 21:47:18
s klikrem si pes uvědomuje celé svoje tělo (i pánevní končetiny), čehož slovní pochvalou nedocílíte.

Fakt jsem nečetla nic ze dvou stránek textu před tímto příspěvkem, ale toto je chyba.

Klikr je boom. Je to víceméně berličko pro neschopné (stejně jako u koní Pareli Natural Horsemanship, např.), ze které se udělala senzace a Homo bohemicus na tom jen a jen vydělává (a překrucuje, znehodnocuje, dělá to vyloženě škodlivým - stejně jak i u PNH). Navíc když se k tomu dá pár anglických výrazů ...

Klikr je jen a jen pomůcka. Asi jako míček. Zbytek je už jen a jen znalost fyziologie učení, načasování, emapatie, trpělivosti. Místo té věcičky v ruce jde použít slovo, úsměv, mrknutí ... cokoli. A pak už záleží na každém, zda použije tvarování, navádění atd. (shaping, luring atc.). To, že se klikr tak moc ujal je reklamou a tím, že spousta lidí není schopna ovládat své emoce, využívat intonaci, mimiku, neumí správě chválit ani trestat.

Navíc klikr byl původně vymyšlenej pro jiná zvířata, než je pes (například kytovce, ptáky apod, klasický případ).

Proti klikru (obecně i konkrétně) nemám nic, protože spoustě psům zlepšil život, stejně tak jejich lidem. Nesnáším jen tvrzení, že to nejde bez něj, protože ... Jde, je to jen o neschopnosti správně motivovat a odměňovat či trestat. Klikr není samospásný, není u něj vyloučej fyzický kontakt (u něčeho to ani nejde bez něj), není vyloučené trestání. Klik je jen a jen pomůcka, na což spousta lidí zapomíná.
A tohle všechno jsem už psala. Ano, jako kliknutí funguje i píšťalka, slovo, mrknutí , ale pořád zastávám názor, že slovní pochvala typu "supéééééér" "good girl" "šikovný", nebo kterákoliv jiná slovní pochvala tohoto typu, prostě psovi neřekne, že se vám líbí, že má pravou zadní nohu na podložce a ostatní na zemi, ale řekne mu to, že se vám líbí když stojí  před vámi, protože vůbec neví, že tu pravou zadní nohu má o centimetr výš než ty ostatní. Co je celý co jsem tím chěla říct :). Neřekla bych že je to o neschopnosti ovládat své emoce, když budu místo kliknutí používat nějaké slovo, tak ho ale nikdy neřeknu naprosto stejným způsobem - pokud je toho někdo schopen, tak to musí být robot :D kdežto klik je požát stejný. To že to původně bylo pro holuby a delfíny už jsem taky psala. To že to bez klikru nejde jsem taky popřela a to že je to jen pomůcka jsem taky psala, spíš jde o ten princip. Takže v zásadě souhlasím a nevím proč se mnou nesouhlasí tolik lidí  :D :D
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: ježura Únor 24, 2013, 21:51:46
jj není nad to, vysvětlovat to polopatě ;D
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: Gwen a Dinulka Únor 24, 2013, 22:01:41


ehm, pak nastupuje tzv. proces "vyhasínání", jdeš od předmětu zájmu/tranzu tak daleko, dokud je pes ještě schopný vnímat tebe, a postupně se pomaličku přibližuješ. Toliko teorie ;-)
když já tu stopu prostě nenajdu... jsem lempl, já vim, měla bych na sobě zamakat a naučit se ty stopy konečně nacházet, abych pak mohla snižovat/zvyšovat svojí a bíglí vzdálenost od nich :D

Myslim že komplexní problém dnešních psů je v tragickém nedostatku hliníku.. :D

Hliník se odstěhoval do Humpolce   ;D
[/quote]
no prááávě! A pak musej lidi šejpovat a lurovat a kempovat a buhví co ještě... přitom bejvaly časy kdy lopatu měl doma každej slušnej člověk.. :D
[/quote]

jj není nad to, vysvětlovat to polopatě ;D

Jestli vy to nezlehčujete.  :D A přitom je to taaaak vážná věc.  :-X
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: Katkak Únor 24, 2013, 22:02:33
Já bych byla spokojená, kdyby pes spokojeně šel vedle mě, jenže on když vidí srnu, tak je prostě v tranzu a přivolání ho nezajímá.... což mi klikr vyřešil :D a neřekla bych, že zacházím do extrémů (každý vnímá extrém jinak) neberu to osobně je to diskuse :)
to bych si ani netroufla napsat :), z diskuze se toho moc usoudit nedá. Ale takové ty věci jako že jediná zábava štěněte budu já a zbytek času bude v kleci aby se neodměnilo z okolí, to beru jako extrém :)
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: MKokinová Únor 24, 2013, 22:35:31
Já bych byla spokojená, kdyby pes spokojeně šel vedle mě, jenže on když vidí srnu, tak je prostě v tranzu a přivolání ho nezajímá.... což mi klikr vyřešil :D a neřekla bych, že zacházím do extrémů (každý vnímá extrém jinak) neberu to osobně je to diskuse :)
to bych si ani netroufla napsat :), z diskuze se toho moc usoudit nedá. Ale takové ty věci jako že jediná zábava štěněte budu já a zbytek času bude v kleci aby se neodměnilo z okolí, to beru jako extrém :)
tak takovým lidem by patřilo nafackovat :) a propo, co z mých příspěvků vnímáš jako extrém? Jen mě to zajímá, třeba se poučím :D
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: Katkak Únor 24, 2013, 22:55:06
tak takovým lidem by patřilo nafackovat :) a propo, co z mých příspěvků vnímáš jako extrém? Jen mě to zajímá, třeba se poučím :D
právě že nic, mluvila jsem obecně o pozitivce  :). Jinak co se týče toho fackování, tak to co jsem psala, právě dělaj i takový ty "guru" pozitivky, typu Garett apod. (Nebo něco, co se tomu blíží, já pozitivku moc nezkoumám  ;))
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: Laďa+Esi Únor 24, 2013, 22:56:35
omlouvám se že vstupuju do debaty, ale prosím vás jak toho psa naučím tahat ?!!!!!!!!!!
A prosím česky, já su z Hané
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: zbynek Únor 24, 2013, 23:03:03
 Omlouvám se, že se ptám, ale odkdy se na Hané mluví česky? :-X O:-)
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: MKokinová Únor 25, 2013, 00:03:17
tak takovým lidem by patřilo nafackovat :) a propo, co z mých příspěvků vnímáš jako extrém? Jen mě to zajímá, třeba se poučím :D
právě že nic, mluvila jsem obecně o pozitivce  :). Jinak co se týče toho fackování, tak to co jsem psala, právě dělaj i takový ty "guru" pozitivky, typu Garett apod. (Nebo něco, co se tomu blíží, já pozitivku moc nezkoumám  ;))
Takl to jo, právě že mi přišlo, nebo v to doufám- kdyžtak mě opravte- že všechno co jsem napsala bylo na vysvětlení, toho co někdo uvedl a že žádné radikální názory nezastávám :D. Susan Garett má fajn názory, ale jen v omezené míře (slalom 2x2 je super věc, ale názor že jenom tak lze psa správně slalom naučit, mi příjde trošku přetažený za vlasy), taky nejsem úplná pozitivistka (když pes drží hračku a odmítá ji pustit, tak ji zkusím vyměnit za něco chutného, třeba maso, jen málo psů by vyměnilo hračku za piškot :) no a když to ani tak nechce pustit, tak mu prostě mechanicky otevřu tlamu aby mi to proboha už dal - hádám, že se to příliš neslučuje s pozitivní motivací  ;) Pozitivní motivace a clicker výcvik jsou fajn a používám je, ale "vo camcať po camcať" :D. Aneb jak praví jedno české přísloví: Všeho s mírou.
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: Biluska Únor 25, 2013, 07:03:51
omlouvám se že vstupuju do debaty, ale prosím vás jak toho psa naučím tahat ?!!!!!!!!!!
A prosím česky, já su z Hané
Toš normálně přivážeš psa na špagát, řekneš "gou" a deš. Když se zamotáš do křáku řekneš "stůj", vymotáš to a deš dál. Jo a až se setmí tak si na to rači rožni. :p
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: Laďa+Esi Únor 25, 2013, 08:42:12
máš bod Zbyňku  :D - já myslel srozumitelně  ;).
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: Romi2BB Únor 25, 2013, 08:44:00
Toš normálně přivážeš psa na špagát, řekneš "gou" a deš. Když se zamotáš do křáku řekneš "stůj", vymotáš to a deš dál. Jo a až se setmí tak si na to rači rožni. :p
A sakra, google mi to nebere. Asi přijdu o pointu celé plodné diskuse teď těsně před vrcholem ...  ;)
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: Laďa+Esi Únor 25, 2013, 08:47:07
" Toš normálně přivážeš psa na špagát, řekneš "gou" a deš. Když se zamotáš do křáku řekneš "stůj", vymotáš to a deš dál. Jo a až se setmí tak si na to rači rožni. :p "

A co dyž čokl štěkně "vo co gou" ? Tak su aji s celym "gou" v ......   a když večer zhasnó, tož du spat a psék se mnó.
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: tažní münstíci Únor 25, 2013, 09:36:28
Citace
Citace: tažní münstíci  Včera v 20:04:38
ale co kdyby psa žádná odměna nezajímala? ... mimochodem v loveckém tranzu těžko pes registruje kliknutí, má vidinu jen toho zajíce? co potom? k čemu klikr?
No právě proto jsem ho to učila na kůži, z který tak v tranzu nebyl
no, na kůži se to naučí, ale v reálu to dělat nebude! říkám pro loveckého psa, je velký rozdíl atrapa a živý zajíc, takže pořád nechápu význam toho klikru pro tento případ.
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: Sarka mik Únor 25, 2013, 12:28:48
Jezuro, nemlž, moc dobře víš že jediný slovní povel pro psy našeho typu je ku.va už! Kam se hrabe klikr.

Jsem zdesena jak jsem odflakla vychovu svych psu, neklikala jsem ani pozitivne, ani negativne, proste jsem jen chtela aby udelali co chci. Jestli psi vnimaji svoje telo mi je ukradeny..Myslela jsem jsem si že svoje psy hrozně ,,žeru,, ale jak tak čtu tak jsem na tom jeste dobře :P
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: MKokinová Únor 25, 2013, 13:00:22
Citace
Citace: tažní münstíci  Včera v 20:04:38
ale co kdyby psa žádná odměna nezajímala? ... mimochodem v loveckém tranzu těžko pes registruje kliknutí, má vidinu jen toho zajíce? co potom? k čemu klikr?
No právě proto jsem ho to učila na kůži, z který tak v tranzu nebyl
no, na kůži se to naučí, ale v reálu to dělat nebude! říkám pro loveckého psa, je velký rozdíl atrapa a živý zajíc, takže pořád nechápu význam toho klikru pro tento případ.
U mého psa to funguje. Neříkám, že je to nejlepší možný způsob, jak psa odnaučit utíkat za zvěří, mělo to být pouze vysvětlení že to jde, né že to nejde jinak, nebo že takhle je to nejlepší (ten princip vyhasínaní, nebo jak se to jmenuje bude asi lepší, budu to muset prozkoumat)- i Kettyňák teď začíná zlobit se zajícema, ale to není lovecký pes, takže z toho až tak v tranzu není, spíš ji baví si ze mě dělat pr*el :D A u Beňáka to funguje a je to lovecké zvíře s velice silným loveckým pudem, i když o tom by se dalo polemizovat, aport nesnášel :) A u té metody s klikrem to bylo postavené na tom, že musí přijít na to, že je pro něj lepší jít ke mě pro odměnu a né se honit za ňákou kozou s bílým zadkem :D, nebyl v tom povel, přes který by to možná taky šlo, ale u Benjemína prostě nešlo, když utíkal, tak jsem mohla křičet co jsem chtěla a nereagoval, ale šlo právě o ten princip o priority pro psa, a kdybych u toho neklikala ale v momentě když se otáčel volala "goodboy" tak to výjde na stejně, ale šlo o ten princip, takže ano, klikr k tomu není potřeba, ale u mého psa byl stěžejní.
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: MKokinová Únor 25, 2013, 13:09:23
Jezuro, nemlž, moc dobře víš že jediný slovní povel pro psy našeho typu je ku.va už! Kam se hrabe klikr.

Jsem zdesena jak jsem odflakla vychovu svych psu, neklikala jsem ani pozitivne, ani negativne, proste jsem jen chtela aby udelali co chci. Jestli psi vnimaji svoje telo mi je ukradeny..Myslela jsem jsem si že svoje psy hrozně ,,žeru,, ale jak tak čtu tak jsem na tom jeste dobře :P
Výborně už to přechází v recesi, to je fajn :), nerada bych, aby jsem přijela na trek a všichni mě ukamenovali :D :D Asi jo, jsem blázen do svého psa a chci pro něj jen to nejlepší, je to hřích? :D A to že pes nevnímá svoje tělo by mi nejspíš bylo též ukradený, nebýt agi. Tam totiž když pes "neví" že má zadní nohy a odráží se ke skoku špatně, tak si může i zlikvidovat záda, teda spíš u large, ale u medíků taky ;).
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: Biluska Únor 25, 2013, 13:49:01
Jezuro, nemlž, moc dobře víš že jediný slovní povel pro psy našeho typu je ku.va už! Kam se hrabe klikr.

Jsem zdesena jak jsem odflakla vychovu svych psu, neklikala jsem ani pozitivne, ani negativne, proste jsem jen chtela aby udelali co chci. Jestli psi vnimaji svoje telo mi je ukradeny..Myslela jsem jsem si že svoje psy hrozně ,,žeru,, ale jak tak čtu tak jsem na tom jeste dobře :P


Šárko, jsem na tom o trošku líp, si vzpomínám, že po Pumě jsem klikr jednou ve vzteku hodila...
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: ježura Únor 25, 2013, 15:00:57
Jezuro, nemlž, moc dobře víš že jediný slovní povel pro psy našeho typu je ku.va už! Kam se hrabe klikr.

Jsem zdesena jak jsem odflakla vychovu svych psu, neklikala jsem ani pozitivne, ani negativne, proste jsem jen chtela aby udelali co chci. Jestli psi vnimaji svoje telo mi je ukradeny..Myslela jsem jsem si že svoje psy hrozně ,,žeru,, ale jak tak čtu tak jsem na tom jeste dobře :P

Proti tvé chrastící "kouzelné krabičce" je i klikr zastaralej mučící nástroj ;D
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: Gwen a Dinulka Únor 25, 2013, 16:20:01
Jezuro, nemlž, moc dobře víš že jediný slovní povel pro psy našeho typu je ku.va už! Kam se hrabe klikr.

Jsem zdesena jak jsem odflakla vychovu svych psu, neklikala jsem ani pozitivne, ani negativne, proste jsem jen chtela aby udelali co chci. Jestli psi vnimaji svoje telo mi je ukradeny..Myslela jsem jsem si že svoje psy hrozně ,,žeru,, ale jak tak čtu tak jsem na tom jeste dobře :P


Šárko, jsem na tom o trošku líp, si vzpomínám, že po Pumě jsem klikr jednou ve vzteku hodila...

Rázem mě tato výcviková pomůcka začla zajímat.  :D
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: Petrs01 Únor 25, 2013, 17:08:03
A to že pes nevnímá svoje tělo by mi nejspíš bylo též ukradený, nebýt agi. Tam totiž když pes "neví" že má zadní nohy a odráží se ke skoku špatně, tak si může i zlikvidovat záda, teda spíš u large, ale u medíků taky ;).
Nevšimla jsem si že by všechny předklikařské generace agiliťáků měly zlikvidované záda ani jsem nikdy nepozorovala že by si psi při běhu přepočítávali nohy, především ti rychlí na to opravdu nemají čas. Že pes vnímá svoje tělo je výhoda u dogdancingu (=tanec se psem), v agility se prostě běhá a skáče ;)
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: Katkak Únor 25, 2013, 17:56:06
Nevšimla jsem si že by všechny předklikařské generace agiliťáků měly zlikvidované záda ani jsem nikdy nepozorovala že by si psi při běhu přepočítávali nohy, především ti rychlí na to opravdu nemají čas. Že pes vnímá svoje tělo je výhoda u dogdancingu (=tanec se psem), v agility se prostě běhá a skáče ;)
Já s čubou agi nedělám, protože ona při tom nemá čas ani na přemýšlení. Sice ji to strašně baví, ale nesoustředí se, je schopná to do překážky napálit napřímo  ;D. Takže jo, některý psi se musej učit i skákat  :D
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: MKokinová Únor 25, 2013, 18:01:59
A to že pes nevnímá svoje tělo by mi nejspíš bylo též ukradený, nebýt agi. Tam totiž když pes "neví" že má zadní nohy a odráží se ke skoku špatně, tak si může i zlikvidovat záda, teda spíš u large, ale u medíků taky ;).
Nevšimla jsem si že by všechny předklikařské generace agiliťáků měly zlikvidované záda ani jsem nikdy nepozorovala že by si psi při běhu přepočítávali nohy, především ti rychlí na to opravdu nemají čas. Že pes vnímá svoje tělo je výhoda u dogdancingu (=tanec se psem), v agility se prostě běhá a skáče ;)
Ono se taky agility vyvíjí a určitě se dnes neběhá tak jako před 10, 20 lety. Dnes je agility o točení a rychlosti. Hlavně v kategorii large (nebo ještě přesněji, pro rychlé psi menšího vzrůstu - například menší BOC v L, menší šeltie, pudlíci v S/M) je pro psa důležité, aby si byl ve skoku jistý a aby našel správné místo odrazu (ne že by psi počítali kolik mají nohou :), ale měli by je umět sesynchronizovat, tak aby se odráželi správně a ve správném místě, čemuž to že si pes uvědomuje vlastí tělo napomáhá). A jde i o krátké skoky, pes který umí krátit skok si neníčí páteř, protože se po skoku nemusí náhle točit, ale dopadá do směru dalšího pohybu. Tím neříkám, že pes který není naklikaný nemůže běhat agility a že je to pro něj vyloženě škodlivé, jistě že může a mrzák z něj taky nebude :D, ale je pro něj lepší, když ví jak má skákat...
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: Lenka a Ginni Únor 25, 2013, 18:11:27
 ;D Koukám jako blázen. Hlavně kastrujte kočky a Free Tibet!!!
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: TerCedrici Únor 25, 2013, 18:15:56
Lenko, o tom žádná  ;D ;D ;D ;D
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: TerCedrici Únor 25, 2013, 18:22:30
Nevšimla jsem si že by všechny předklikařské generace agiliťáků měly zlikvidované záda ani jsem nikdy nepozorovala že by si psi při běhu přepočítávali nohy, především ti rychlí na to opravdu nemají čas. Že pes vnímá svoje tělo je výhoda u dogdancingu (=tanec se psem), v agility se prostě běhá a skáče ;)
Já s čubou agi nedělám, protože ona při tom nemá čas ani na přemýšlení. Sice ji to strašně baví, ale nesoustředí se, je schopná to do překážky napálit napřímo  ;D. Takže jo, některý psi se musej učit i skákat  :D

A někteří psi se bojej do tunelu, aneb jak mě Cedrik ušetřil od těhle problémů :-D

Jinak u nás se to se srnama dělá jinak :-) Psovi bylo řečeno, že jsou fuj.... a stačilo to  :-D Samozřejmě, že od tý doby, co po kapsách nenosim míčky a spol, tak už nejsem takovej magnet, ale ty srny taky nejsou terno, asi že ani ony nemaji po kapsách míčky :-D
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: ježura Únor 25, 2013, 18:47:18
Já jsem jim taky řekla, že srny jsou fuj, ale oni mrchy ví, že jsou mňam...
A teď babo raď...míček nemám, klikr nemám :'(
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: Biluska Únor 25, 2013, 18:48:24
A to že pes nevnímá svoje tělo by mi nejspíš bylo též ukradený, nebýt agi. Tam totiž když pes "neví" že má zadní nohy a odráží se ke skoku špatně, tak si může i zlikvidovat záda, teda spíš u large, ale u medíků taky ;).
Nevšimla jsem si že by všechny předklikařské generace agiliťáků měly zlikvidované záda ani jsem nikdy nepozorovala že by si psi při běhu přepočítávali nohy, především ti rychlí na to opravdu nemají čas. Že pes vnímá svoje tělo je výhoda u dogdancingu (=tanec se psem), v agility se prostě běhá a skáče ;)
Ono se taky agility vyvíjí a určitě se dnes neběhá tak jako před 10, 20 lety. Dnes je agility o točení a rychlosti. Hlavně v kategorii large (nebo ještě přesněji, pro rychlé psi menšího vzrůstu - například menší BOC v L, menší šeltie, pudlíci v S/M) je pro psa důležité, aby si byl ve skoku jistý a aby našel správné místo odrazu (ne že by psi počítali kolik mají nohou :), ale měli by je umět sesynchronizovat, tak aby se odráželi správně a ve správném místě, čemuž to že si pes uvědomuje vlastí tělo napomáhá). A jde i o krátké skoky, pes který umí krátit skok si neníčí páteř, protože se po skoku nemusí náhle točit, ale dopadá do směru dalšího pohybu. Tím neříkám, že pes který není naklikaný nemůže běhat agility a že je to pro něj vyloženě škodlivé, jistě že může a mrzák z něj taky nebude :D, ale je pro něj lepší, když ví jak má skákat...

Prosím tě, zase nebuď papežtější než papež. Za chvíli budete klikat štěňatům, aby se naučily správně chodit....
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: Biluska Únor 25, 2013, 18:48:54
Já jsem jim taky řekla, že srny jsou fuj, ale oni mrchy ví, že jsou mňam...
A teď babo raď...míček nemám, klikr nemám :'(
Traverzu už jsi zkoušela?
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: TerCedrici Únor 25, 2013, 18:49:02
Já jsem jim taky řekla, že srny jsou fuj, ale oni mrchy ví, že jsou mňam...
A teď babo raď...míček nemám, klikr nemám :'(

Zbývá jen polopatě :-D
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: Gwen a Dinulka Únor 25, 2013, 18:51:54
Já jsem jim taky řekla, že srny jsou fuj, ale oni mrchy ví, že jsou mňam...
A teď babo raď...míček nemám, klikr nemám :'(

Hele Pindule balonky miluje, ale při setkání se srnkou by mě nepomohl ani vagón balonků :-D Leda bych je na ni vysypala, to by ji mohlo na chvili zbrzdit :-D
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: ježura Únor 25, 2013, 18:53:21
Traverzu už jsi zkoušela?

Naklikat traverzou? >:D
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: TerCedrici Únor 25, 2013, 18:54:32
Já jsem jim taky řekla, že srny jsou fuj, ale oni mrchy ví, že jsou mňam...
A teď babo raď...míček nemám, klikr nemám :'(

Hele Pindule balonky miluje, ale při setkání se srnkou by mě nepomohl ani vagón balonků :-D Leda bych je na ni vysypala, to by ji mohlo na chvili zbrzdit :-D
Máte holt primitivní psy.... >:D
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: Gwen a Dinulka Únor 25, 2013, 18:55:52
Já jsem jim taky řekla, že srny jsou fuj, ale oni mrchy ví, že jsou mňam...
A teď babo raď...míček nemám, klikr nemám :'(

Hele Pindule balonky miluje, ale při setkání se srnkou by mě nepomohl ani vagón balonků :-D Leda bych je na ni vysypala, to by ji mohlo na chvili zbrzdit :-D
Máte holt primitivní psy.... >:D
Jaký pán..... :D
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: TerCedrici Únor 25, 2013, 18:59:33
Já jsem jim taky řekla, že srny jsou fuj, ale oni mrchy ví, že jsou mňam...
A teď babo raď...míček nemám, klikr nemám :'(

Hele Pindule balonky miluje, ale při setkání se srnkou by mě nepomohl ani vagón balonků :-D Leda bych je na ni vysypala, to by ji mohlo na chvili zbrzdit :-D
Máte holt primitivní psy.... >:D
Jaký pán..... :D
co na to říct? :-))))))))
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: Gwen a Dinulka Únor 25, 2013, 19:01:06
Já jsem jim taky řekla, že srny jsou fuj, ale oni mrchy ví, že jsou mňam...
A teď babo raď...míček nemám, klikr nemám :'(

Hele Pindule balonky miluje, ale při setkání se srnkou by mě nepomohl ani vagón balonků :-D Leda bych je na ni vysypala, to by ji mohlo na chvili zbrzdit :-D
Máte holt primitivní psy.... >:D
Jaký pán..... :D
co na to říct? :-))))))))
Můžeš mi to třeba vyvracet.....  ;)
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: TerCedrici Únor 25, 2013, 19:02:52
Ale víte, co je největší sranda??? že v Pikovicích jsem v tombole vyhrála klikra, pak přijedu domu a tady zuří klikr topic  ;D ;D ;D
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: TerCedrici Únor 25, 2013, 19:03:36
Já jsem jim taky řekla, že srny jsou fuj, ale oni mrchy ví, že jsou mňam...
A teď babo raď...míček nemám, klikr nemám :'(

Hele Pindule balonky miluje, ale při setkání se srnkou by mě nepomohl ani vagón balonků :-D Leda bych je na ni vysypala, to by ji mohlo na chvili zbrzdit :-D
Máte holt primitivní psy.... >:D
Jaký pán..... :D
co na to říct? :-))))))))
Můžeš mi to třeba vyvracet.....  ;)

Jo táááák, aha... to jsem teda projela... :-X :'( O:-)
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: Biluska Únor 25, 2013, 19:05:05
Traverzu už jsi zkoušela?

Naklikat traverzou? >:D
Ne, zmlátit :D . Je to lepší jak dřevěná laťka, tolik se neopotřebuje a vydrží dýl :D
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: ježura Únor 25, 2013, 19:06:08
Ale víte, co je největší sranda??? že v Pikovicích jsem v tombole vyhrála klikra, pak přijedu domu a tady zuří klikr topic  ;D ;D ;D

To je na objednávku, abys věděla co s ním dělat ;D
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: Laďa+Esi Únor 25, 2013, 19:08:15
Ať žijí Májové ..........
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: MKokinová Únor 25, 2013, 19:37:21
A to že pes nevnímá svoje tělo by mi nejspíš bylo též ukradený, nebýt agi. Tam totiž když pes "neví" že má zadní nohy a odráží se ke skoku špatně, tak si může i zlikvidovat záda, teda spíš u large, ale u medíků taky ;).
Nevšimla jsem si že by všechny předklikařské generace agiliťáků měly zlikvidované záda ani jsem nikdy nepozorovala že by si psi při běhu přepočítávali nohy, především ti rychlí na to opravdu nemají čas. Že pes vnímá svoje tělo je výhoda u dogdancingu (=tanec se psem), v agility se prostě běhá a skáče ;)
Ono se taky agility vyvíjí a určitě se dnes neběhá tak jako před 10, 20 lety. Dnes je agility o točení a rychlosti. Hlavně v kategorii large (nebo ještě přesněji, pro rychlé psi menšího vzrůstu - například menší BOC v L, menší šeltie, pudlíci v S/M) je pro psa důležité, aby si byl ve skoku jistý a aby našel správné místo odrazu (ne že by psi počítali kolik mají nohou :), ale měli by je umět sesynchronizovat, tak aby se odráželi správně a ve správném místě, čemuž to že si pes uvědomuje vlastí tělo napomáhá). A jde i o krátké skoky, pes který umí krátit skok si neníčí páteř, protože se po skoku nemusí náhle točit, ale dopadá do směru dalšího pohybu. Tím neříkám, že pes který není naklikaný nemůže běhat agility a že je to pro něj vyloženě škodlivé, jistě že může a mrzák z něj taky nebude :D, ale je pro něj lepší, když ví jak má skákat...

Prosím tě, zase nebuď papežtější než papež. Za chvíli budete klikat štěňatům, aby se naučily správně chodit....
Sice nevím co je na tom papežského, ale asi něco jo :D. Třeba ano, lidstvo degeneruje, tak proč né psi ;D Třeba za pár let ani psi ani lidi nebudou mít nohy a nebudeme mít co řešit :D :D :D
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: MKokinová Únor 25, 2013, 19:45:32
Já jsem jim taky řekla, že srny jsou fuj, ale oni mrchy ví, že jsou mňam...
Tak to mě pobavilo :D :D
Ale víte, co je největší sranda??? že v Pikovicích jsem v tombole vyhrála klikra, pak přijedu domu a tady zuří klikr topic  ;D ;D ;D
:D asi karma :D :D :D
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: vencan+3 Únor 25, 2013, 20:12:36
 :D tak mám tady z toho čtení asi rozhozený čakry, ale jak naučit psa tahat jsem se nedozvěděl  ;)
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: Petrs01 Únor 25, 2013, 20:56:08
Venco, nemůžou přece tahat dokud nevědí kde maj packy!
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: Sarka M Únor 25, 2013, 21:19:34
Proti tvé chrastící "kouzelné krabičce" je i klikr zastaralej mučící nástroj ..citace paní ježkové..
..mi zvedla krchlajici naladu, neb jsem si vzpomela v jake pozici jsi Lenko byla když jsem chrastila, a co se delo hned po te a jaky husty smercky tam byly.. jo na treku je sranda. Skoda ze to nebylo publikovatelné.. >:D
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: ježura Únor 26, 2013, 10:22:56
Mlč jako hrob!
A to buď ráda, že za náma do toho mlází nelezl ten strejc, co jsi ho nutila, že nás musí znásilnit v garáži ;D ;D ;D
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: milena a mufinci Únor 26, 2013, 11:13:40
Tak koukám po moc dlouhé pauze, jak je tu veselo. Tož si jdu taky ohřát polívčičku: Poslední roky se celkem dost zabývám masérským řemeslem, a to na lidech i na psech. A nedávno jsem měla od klientky dotaz, zda by mohla psovi klikat, až jej bude masírovat, že by se tak učil si správně lehat i uvolňovat svaly, asi. No, musím přiznat, odmítla jsem tuto úžasnou možnost.....Teď mi dochází, že asi vůbec nejdu s dobou...
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: TerCedrici Únor 26, 2013, 14:51:30
čakry, karma ... neuděláme si dynamickou meditaci ?

http://www.youtube.com/watch?v=Bhaca-nV57U

 aby bylo jasno  :P
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: TerCedrici Únor 26, 2013, 15:00:47
no  jasně, udělejte si se psem dynamickou meditaci - mantrujte TAHEJ TAHEJ klikejte si u toho nebo jinak vyluzujte zvuky, třeba bubnujte dle libosti .... a je to :-D není nci nehčího :P
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: Erája Únor 26, 2013, 15:38:58
čakry, karma ... neuděláme si dynamickou meditaci ?

http://www.youtube.com/watch?v=Bhaca-nV57U

 aby bylo jasno  :P

díky!!! doted jsem bylao tento (a další :D) zážitky ochuzena!
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: vencan+3 Únor 26, 2013, 18:36:59
Mlč jako hrob!
A to buď ráda, že za náma do toho mlází nelezl ten strejc, co jsi ho nutila, že nás musí znásilnit v garáži ;D ;D ;D

esli von se v tej garáži pak raději neoběsil  :D


no  jasně, udělejte si se psem dynamickou meditaci - mantrujte TAHEJ TAHEJ klikejte si u toho nebo jinak vyluzujte zvuky, třeba bubnujte dle libosti .... a je to :-D není nci nehčího :P

prodám káru , kupuju buben !

naklikám si psy do úplného sebeuvědomění a pak mantrou "jsem vyběhanej, jsem utahanej" je uvenčim v pokojíčku k téměř úplnému vyčerpání  ;)
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: ježura Únor 26, 2013, 18:42:35
Citace
esli von se v tej garáži pak raději neoběsil 


100% jo, byl chudák vyděšenej k smrti. ;D
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: vencan+3 Únor 26, 2013, 18:47:10
Citace
esli von se v tej garáži pak raději neoběsil 


100% jo, byl chudák vyděšenej k smrti. ;D

a to mu ještě určitě neukázala "bokočelovky" a plašič deště
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: ježura Únor 26, 2013, 18:54:03
To bylo v noci s bouřkou za zadkem...nešťastný stařík viděl vše :o
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: Jana a Deny Únor 26, 2013, 19:50:19
Díky za srandu tady s vámi....jdu nakrmit svoje nezmantrovaný a nenaklikrovaný psy.... :D  :D  :D  :D
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: TerCedrici Březen 03, 2013, 18:21:22
Lidi ! :)

Kdo víte, co to je ?!  O:-)
http://www.fler.cz/zbozi/ps-pro-neposlun-psy-3173565

Nejsem registrovaná a že se nechci kvůli dotazu "co to je?" registrovat, ptám se vás :-)
 ;) O:-) :D
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: miška+Beny Březen 04, 2013, 11:11:52
to bude niečo ako pás hanby asi....
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: Gwen a Dinulka Březen 04, 2013, 15:31:18
Lidi ! :)

Kdo víte, co to je ?!  O:-)
http://www.fler.cz/zbozi/ps-pro-neposlun-psy-3173565

Nejsem registrovaná a že se nechci kvůli dotazu "co to je?" registrovat, ptám se vás :-)
 ;) O:-) :D
Je tam poznámka "proti očůrávání", takže asi tak....
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: TerCedrici Březen 04, 2013, 18:01:35
Jo tááák, tam je poznámka :-D
Název: Re:Jak naučit psa tahat?
Přispěvatel: ježura Březen 04, 2013, 18:08:19
Stejně to nechápu ;D