Ahoj trekaři,
mám takový problém, chystáme se na náš první dogtrekking, mám malého křížence (10 kg), pořídila jsem odpovídající vybavení (postroj, sedák, skišňůra) a rozhodla se, že naučím psa tahat. Přes clicker a shaping jsem psa naučila tahat starý kočárek a později i mě. Na povel go reaguje prudkým tahem. Tahání trénujeme na louce. Je schopný vyvinout velkou sílu (až se někdy divím, kde se bere tolik energie v tak malém zvířeti), ale bohužel a teď se dostávám k tomu problému, jen na velice krátkou vzdálenost. O víkendu jsme vyrazili na výlet a tak jsem chtěla vyzkoušet tah v "praxi". Jakmile jsem zavelela go začal tahat, ale tak po 2 km tah skoro ustal. Kde je chyba? Postupujeme příliš rychle? Nebo vůbec není ve fyzických silách desetikilového psa tahat 40 a více km? Přišlo mi, že ho to potom ani nebavilo... to by se tedy dalo vyřešit zvýšením hodnoty pro tah. Příjde mi, že si v hlavě utvořil vztah, že tahat je zábava, ale jen krátkou vzdálenost, kdy za to dostane odměnu, ovšem když odměna nepřichází, tak ztrácí zájem. Ještě možná stojí za zmínku, že není zvyklý chodit na vodítku (na vodítku jde spíš za trest) proto považuji za úspěch, když jsem ho dokázala přesvědčit ,že práce na vodítku může být i zábava. Budu ráda za každou radu, nebo připomínku.