Vážení, pečlivě jsem sledoval reakce na na mé předchozí názory a ted bych se pokusil na ně reagovat. Předem upozornuji, že tímto mé připomínky k dogtrekkingu definitivně končím, odebírám si za otravování hned všech dvanáct bodů a odevzdávám diskuzní průkaz.
1) Proč ?
Nikomu se do ničeho ne.eru, z nikoho si nedělám srandu, nemám důvod mít uraženou ješitnost, nepatřím k žádnému táboru ani skupině, nebojuji ani proti něčemu ani za něco, s nikým se nehádám, neslovíčkařím. A už vůbec nejsem příznivcem internetových diskuzí. Jenom pro mě jako člověka zvenku byly nepochopitelné značně nedůstojné tahanice o slovo "dogtreking", takže jsem se jenom snažil přijít věci na kloub, nebo tedy pro psíčkaře asi spíš hledal jsem jádro pudla nebo snad kde je zakopán pes. A následně vyjadřuji pouze můj názor a ten se pokusím doložit konkrétními příklady.
2) Co je to dogtrekking ?
Přesná a jednoznačná definice nikdy ničemu neublížila, spíše naopak. Určitě se všichni shodneme (alespon doufám), že dogtrekking má co do činění se sportem. A když nevím, tak než začnu vymýšlet, podívám se jak to dělají jinde. Podíval jsem se po internetu, jak to mají uspořádané úspěšné sporty, které se tu provozují více než sto let a mají něco společného s překonáváním vzdáleností. Obecně platí, že vždy existuje sport jako vrcholové zastřešení řady sportovních odvětví, přičemž každé sportovní odvětví může mít řadu sportovních disciplín. Další věcí o níž není sporu je, že obecně se vzdálenosti dělí na krátké, střední a dlouhé. Nyní konkrétně :
a) Atletika, to je sport. Má řadu sportovních odvětví jako např. skoky, vrhy a jedním z odvětví je i běh. Běh má řadu disciplín definovanou vzdáleností. Takže jsou tu disciplína běh na 100m, běh na 200m,.....běh na 42 195m, běh na 50 km a končí to během na 100 km. Pro informaci : Podle Pravidel atletiky IAAF všichni účastníci závodů jsou atleti. Takže oficiálně nejsou žádní bězci, žádní sprinteři, žádní maratonci s nimiž se tu v předchozí debatě tak často operovalo.
Co by dogtrekkingu by mohl být nejblíže? Vezmu Kapitolu IX - Přespolní běh a bod 6. Délka tratí. Cituji :"Délka tratí pro MS družstev v přespolním běhu jsou následující :muži dlouhá trat 12km krátká trat 4 km, junioři 8 km, ženy dlouhá trat 8 km krátká trat 4km, juniorky 6 km. Doporučuje se používat obdobné vzdálenosti pro ostatní mezinárodní a národní soutěže." Konec citace. Poznámka 1: Vida, i na MS mohou být vypsány závody v různých délkach!!Poznámka 2 : Vida, přespolní běh vůbec nemá předepsanou délku, ani minimální, ani maximální!!
b)Cyklistika je sport. Má několik sportovních odvětví, tedy silniční cyklistiku, dráhovou cyklistiku, cyklokros,..Tak což takhle cyklokros? Vezmu Pravidla, §1 Základní ustanovení a bod C0101 Závody v cyklokrosu. Cituji :"Do cyklokrosu se řadí všechny druhy cyklistických závodů, jejichž trat je vedena převážně v terénu, kde se střídá jízda po dobrých vozovkách s jízdou polními i lesními cestami a během." Konec citace. Délka závodu je omezena pouze časem (pro štouraly bod C0701 Trvání závodu) o délce ani slovo.No a co silniční cyklistika? Cituji : §1 Základní ustanovení a bod S0101. Cituji:"Silniční závody jsou všechny druhy závodů pořádané na silnici." Konec citace. Délka závodu je omezena v bodě S0403, ale stanovena je maximální povolená délka.
c) Lyžování je sport. Má několik sportovních odvětví jako běh na lyžích, skoky na lyžích,...V každém odvětví se vypisují konkrétní závody na konrétní délku, v bězích na lyžích konkrétně od běhu na lyžích na krátkou vzdálenost (tzv. sprinty) přes klasické vzdálenosti 5km, 10km, 20km, 50 km až po tzv. dálkové běhy na lyžích s trasami přes 100km (např. známý Vassův běh)
d) Zadal jsme do Googlu slovo MUSHING, protože v této oblasti jsou mé vědomosti téměř nulové, a hned na druhé stránce jsem se dočetl. Cituji:" Závody psích spřežení jsou různého druhu podle délky trati. Závody typu SPRINT jsou dlouhé 6 - 9km. U typu MID se délky tratí pohybují mezi 30 - 90 km. Zcela odlišné jsou závody LONG na dlohých tratích, kde charakter závodu určuje pořadatel.
e) V předchozích příspěvcích je různými přispěvateli dogtrekking střídavě označován za sport i za sportovní disciplínu, takže jak to je ?
f) Když nevím, tak vezmu a čtu : Jaroslav Monte Kvasnica, Běh s vlky, vydavatelství DONA, 2002, str 112. Cituji: Dog-treking - sportovní kynologická disciplína. " Konec citace.
3) Co tím chtěl autor říci?
Všechny dlouhodobě úspěšné sporty pod jednou střechou sdružují spolu související sportovní odvětví. A klidně snesou, že jednotlivá odvětví mají řadu disciplín a když se objeví nová disciplína, tak ji bez problémů přijmou (viz běh na lyžích a bruslařský styl, nebo když sáhnu úplně mimo, tak sport fotbal má svá moderní odvětví jako sálový fotbal nebo plážový fotbal), protože stejně klasika zůstane klasikou. Vždy jde především o to, aby se jejich sportu věnovalo co nejvíce lidí.
Dále je tu zřejmá tolerance ohledně názvu sportu. Prostě všichni lidičky, co se účastní závodu na kole dělají cyklistiku bez ohledu na délku závodu. Všichni ví, že mezi okresním závodem na 15 km a Tour de France je nebetyčný rozdíl, a přeci jsem nikde nezaznamenal debatu o tom, co je to cyklistika.
4) Závěr
Na základě výše uvedeného se domnívám, že políčko zastřešujícího sportu asi existuje = sportovní kynologie. Zkusme pak prohlásit, že dogtrekking je její sportovní odvětví a má různé disciplíny podle délky závodu. Byl by to velký a nestravitelný problém? Návrh na změnu znění Soutěžního řádu jsem připraven podat oficiálně přes panel pořadatelů.
Je samozřejmě možná i varianta č.2, tedy, že stávající pořadatelé budou trvat na tom, že dogtrekking je samostatné sportovní odvětví s přesně definovanou délkou trati a nikdo a nic jim v tom nemůže zabránit. Pak bych očekával, že budou skutečně důslední a toto sportovní odvětví budou nazývat dogtrekking na 80km a více a na to at mají ochrannou značku.
Vzhledem k následující odmlce jen jen čtyři stručné podoteky:
1) můj obdiv každému, kdo se prokousal až sem
2)re Tombru a bezpečnost = je statisticky doloženo (a pořadatelé se tím nikde nechlubí), že na každých deset tisíc startujícíh v běhu na 42 195m (maratonu) je jeden, který zemře na trati
3) re Lada+Esi = člověk jehož si velice vážím, nebot právě jeho články popisující dogtrekking byly tím prvotním a velmi silným impulzem k úvahám o účasti na závodech, ale nepochopil jsem v čem je rozdíl dogtrekkingem jako sportovní disciplínou a dogtrekkingem jako chůzí se psem. Mě z toho vyplynulo, že když jdu se psem např.30km, je to dogtrekking ale když je to závod na 30km, tak to není dogtreking???.
4) re Ještěrky: dík za typická uklidnující sa vlídná slova. Tak mají vypadat příspěvky do debaty a ne dlouhosáhlé složité úvahy. Jinak se těšíme na viděnou.