Ve svém příspěvku o dogtrekkingu se Tombru zajímá o to, jak by se tvářili bězci na nějaké názvy závodů a tak bych si na základě svých více než třicetiletých zkušeností s účastí na bězeckých a turistických akcích dovolil popsat mé zkušenosti. Takže především libovolné vzdálenosti libovolným způsobem bez psa nebo se psem může zdolávat každý individuálně a říkat si tomu může sám pro sebe také jak chce.
Pokud se chce zůčastnit nějaké organizované akce bez psa, může si vybrat mezi turistikou a během. Při turistických akcích se zásadně neměří čas a nevyhlašuje pořadí a je tu větší prostor pro kochání se krásami všeho druhu. Naopak při běhu se vždy měří čas, určuje pořadí a hlavním účelem je co nejrychleji absolvovat trasu od startu do cíle. A je to dlouhodobě osvědčený fungující model a když se zúčastním turistické akce, vím že čas je jenom moje soukromá záležitost, která nikoho z účastníků nezajímá, a naopak při závodech v běhu např. na 10km vím, že na mě v cíli nikdo nebude čekat pět hodin, protože na obrátce v lese je pěkná vyhlídka a já se chci chvíli opalovat.
Když k tomu přidám psa, tak bych logicky očekával stejné dělení. Tedy bud turistika se psem (a dogtrekking podle mnoha předcházejících příspěvků není nic jiného), kdy se neměří čas a nestanovuje pořadí a běh se psem (snad caniscross???), kdy se měří čas a stanovuje pořadí. Jakékoliv pokusy o kombinaci (tedy turistika na čas nebo běh bez určování pořadí) se asi neosvědčily, nebot nevím o nikom, kdo by je pořádal- pokud ano, nechám se poučit.
Další věcí podle mě je, že se ve sporu o slovo dogterking (či jeho český ekvivalent turistika se psem) míchají dohromady tři věci : název sportu, název závodu a délka trasy. V tomhle můžu Tombru ubezpečit, že běžci jsou mnohem tolerantnější než si dokáže představit. Jedním z odvětví atletiky, je skutečně běh. To je tedy název sportu. Pak jsou tu názvy jednotlivých závodů a ty se klidně jmenují např. Malý maraton nebo Minimaraton a všem je to dost jedno, protože vždy se uvádí i délka závodu. Takže Malý maraton může klidně měřit 25 km. A v čem vidím tu tolerantnost? Inu protože běh je to vždy, at je vzdálenost 100 metrů nebo 100 kilometrů. A všichni běžci si navzájem váží navzájem jakéhokoliv výkonu a výsledku.
A zatím nikoho nenapadlo dát do pravidel běhu, že délka trasy musí být alespon 12km, aby se to mohlo jmenovat běh a v případě trasy 11.9km nesmí nikdo slovo běh ani z úst vypustit.
Dovede si například snad někdo představit, že by v počátcích cyklistiky (česky jízda na kole) zakladatelé prohlásili, že cyklistika je to jenom v případě, pokud se ujede více než 150 kilometrů a kdo ujede méně, nesmí říkat, že jede na kole i kdyby na něm snad náhodou jel???
Rád se nechám poučit, jak je to s caniscrossem. Je v jeho pravidlech nějak omezena vzdálenost (at minimální nebo maximální)?
Závěrem jenom úplnost snad jen to, že si velice vážím všech, kteří jsou ochotni obětovat spoustu svého volného času a úsilí a organizují něco pro druhé. Uznávám zakladní pravidlo, že úpořadatel má vždy pravdu a běhání se psem je pro mě pouze doplnková aktivita. Vím, že jsem na vašich akcích pouze jenom jako host, vždy se podle toho snažím chovat.
Tento můj příspěvek berte pouze jako můj osobní názor a pokus o nezávislý pohled zvenčí. Ona totiž pravidla musí být nejen jasná a výstižná, ale i logická.