A to že pes nevnímá svoje tělo by mi nejspíš bylo též ukradený, nebýt agi. Tam totiž když pes "neví" že má zadní nohy a odráží se ke skoku špatně, tak si může i zlikvidovat záda, teda spíš u large, ale u medíků taky .
Nevšimla jsem si že by všechny předklikařské generace agiliťáků měly zlikvidované záda ani jsem nikdy nepozorovala že by si psi při běhu přepočítávali nohy, především ti rychlí na to opravdu nemají čas. Že pes vnímá svoje tělo je výhoda u dogdancingu (=tanec se psem), v agility se prostě běhá a skáče
Ono se taky agility vyvíjí a určitě se dnes neběhá tak jako před 10, 20 lety. Dnes je agility o točení a rychlosti. Hlavně v kategorii large (nebo ještě přesněji, pro rychlé psi menšího vzrůstu - například menší BOC v L, menší šeltie, pudlíci v S/M) je pro psa důležité, aby si byl ve skoku jistý a aby našel správné místo odrazu (ne že by psi počítali kolik mají nohou
, ale měli by je umět sesynchronizovat, tak aby se odráželi správně a ve správném místě, čemuž to že si pes uvědomuje vlastí tělo napomáhá). A jde i o krátké skoky, pes který umí krátit skok si neníčí páteř, protože se po skoku nemusí náhle točit, ale dopadá do směru dalšího pohybu. Tím neříkám, že pes který není naklikaný nemůže běhat agility a že je to pro něj vyloženě škodlivé, jistě že může a mrzák z něj taky nebude
, ale je pro něj lepší, když ví jak má skákat...