Ahoj přátelé a kamarádi!
Vrátil jsem se po čase z musherských tratí a s hrůzou zjistil, že tahle divoká a zbytečná debata ještě pokračuje. Zbytečná protože definice a pravidla dogtrekkingu jsou jasně a dávno daná!Přesto se k tomu tedy ještě jednou vyjádřím.
V dogtrekkingu se pohybuju od samých začátků, vím tedy proč a jak vznikal. Když před léty někteří organizátoři dogtrekkingů zavedli pro ty, co si netroufali na 100km, turistickou vycházku, nazvali ji dost nešťastně dogtrekking MID. Nešťastně proto, že ne všechno z mushingu lze automaticky aplikovat na dogtrekking. Na Stezce vlka jsem se vždy přikláněl spíše k možnosti oficiálního zkrácení tratě. Zkušenost je však taková, že naprostá většina pokračovala dál a možnosti si trať legálně zkrátit nevyužila. Kdysi dávno pro mne 100km byla vzdálenost naprosto nepředstavitelná a na nic podobného jsem netrénoval. Přesto jsem se na dogtrekking dal a kupodivu vždy došel. Zjistil jsem, že je to více o psychice než o fyzičce a taky ,že psa jen tak neutaháte. A konečně skončit přece můžu prakticky vždy! Začínajícím tedy můžu s klidným svědomím doporučit: Chce to jen více odvahy a sebevědomí, sami najednou s údivem zjistíte, že na to máte.
Dogtrekkingových vycházek a výletů bylo a jistě i letos bude celá řada.I ty mají sezóně své místo a význam. Také se na některých podílím, ale dost dobře si nedovedu představit, že bych byl vítězem nějaké vycházky.Nezapomeňte- dogtrekking je extrémní, vytrvalostní kynologický sport! Kdo chce organizovat dogtrekking v rámci platných pravidel, může se kdykoliv během sezóny spojit s administrátorem a jistě nebude problém takovou akci zařadit po boku ostatních treků.
Představa, že by například v kopané některý z hráčů chtěl upravovat pravidla k obrazu svému(zmenšit hřiště, zrušit rohy, auty…) je scestná a směšná. A to i přesto, že by si to přál samotný Beckhem!
Myslím, že s touto otázkou se velice elegantně vypořádali nedávno Rakousku. Přestože chtějí a budou pořádat dogtreky dle pravidel, mají zájem i na kratších výletech. Dali si tedy tu práci a vymysleli si krásný název DOGHIKING. Pokud se podíváte do slovníku, je to jednodenní turistická vycházka se psem, ale v angličtině to zní přece jen daleko vznešeněji. Co vy na to?!? A proto, že je to vycházka, je zbytečné řešit nějaké pořadí či složitá pravidla.
A ještě na samý závěr. Dost dobře nechápu Romanovu houževnatou snahu prosadit do dogtrekkingu své akce nesplňující základní pravidla. Přitom v pojetí a pod názvem caniccros maratón by to měl tak jednoduché!! Že by obava z konečně pořádné konkurence??
Užívejte mírné zimy a místo handrkování se těšte na bohatou sezónu!!
Laďa Páral