Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /DISK2/WWW/tombru.com/www/forum/Sources/Load.php(183) : runtime-created function on line 3 Vybavení na dog trekking a práce se psem

Autor Téma: Vybavení na dog trekking a práce se psem  (Přečteno 20434 krát)

0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.

Offline Rubinka&Kuba

  • píše jako datel :-)
  • *
  • Příspěvků: 10
  • Souhlasu: 0
Vybavení na dog trekking a práce se psem
« kdy: Leden 12, 2011, 13:54:02 »
Ahoj lidičky, jsem tady na foru nováček a ráda bych se zeptala na pár věcí ... 

Ze zvědavosti jsem se přihlásila na takový „skoro dogtrekking“ na 25 km, který v březnu pořádá jeden cvičák pro lidi, kteří mají zájem…
Mám osmi měsíční štěně voříška (flat coated retriever+NO) Kubu.

Kubovi jaksi stále nejsem schopná vysvětlit, že na vodítku se prostě netahá, tak si myslím, že dogtrekking by pro něj byl určitě zajímavý …
Akorát bych mu chtěla pořídit postroj, aby se mi neuškrtil a pro sebe nějaký ten pás, protože nechat se 25 km vláčet s vodítkem v ruce se mi opravdu nechce :o

Ráda bych se zeptala, jak jste svoje pejsky naučili aby tahali pouze v postroji…protože se přiznám, že mám dost obavy, jak mu vysvětlit, že má tahat pouze v postroji a ne na vodítku..
Aby to nepochopil tak, že kdykoliv se jde ven, může mě tahat.

Další věc se kterou si nevím rady je to, že pokud k sobě budeme připoutaní a on uvidí někde podél cesty něco zajímavého, nedej bože zajíce, tak mě tam okamžitě zatáhne (važí přibl. 30 kg)… přiznám se, že představa, že budu 25 km prolézat pouze roští, mě jaksi neláká … ;D

Když jsem přemýšlela o tom, jak ho to naučit, tak mě fakt napadá jediný způsob a to ten, že na kus klacku přivážu šňůru, na tu dám buřtík a budu ho držet před ním :D jedině tak docílím toho, že půjde rovně a nebude čmuchat všude okolo..

Vzhledem k tomu, že nejsem tolik trénovaná, abych mohla chodit treky na opravdu dlouhé vzdálenosti a Kuba je na to ještě mladý, jedná se mi spíš o to, jaké vybavení si pořídit, když bych ho používala spíše na dlouhé procházky a výlety a ne závodně.

Co jsem se tak na netu dočetla, hodně si lidé chválí firmu Polar – pana Peška.
Jak jsem se na to vybavení dívala, tak je více druhů jak postrojů pro psa atd.
Vůbec nevím, podle čeho se to vybavení vybírá … moc bych ocenila, kdybyste mi s výběrem poradili…

Offline Honza & Wendýsek & Pan Eki

  • čtyřprsťák
  • ***
  • Příspěvků: 123
  • Souhlasu: 1
Re: Vybavení na dog trekking a práce se psem
« Odpověď #1 kdy: Leden 12, 2011, 14:56:52 »
Ahoj,

Já na sebe používám opasek od ZeroDC k plné spokojenosti, hlavně kvůli šňůře upevněné na bokách a ne jen v prostředku což je výhoda že pes s tebou necuká tolik do stran. Postroj asi není žádný ten nejlepší pro všechny psy, každému sedí něco jiného. Dobré zkušenosti máme s Manmatem, nedoporučuji upínací kroužek až nad kyčlema psa (označení sled) ale aby kroužek byl za lopatkami kvůli lepší ovladatelnosti psa. A k tomu vodítko s amortýzerem a na obou koncích s karabinou.
Jinak co se tahání týká je pro ten správný požitek nutná poslušnost psa, tj. povel za paty a podobně jinak tě tahací pes z kopců a ne jen z nich uvláčí, vím o čem mluvím  ;D. Navíc pes v postroji tahá daleko víc než na obojku  ;D. Co se čuchání týká tak moje Wendy taky čmuchá na začátku a pak jí to přejde  :) řešení jednoduché: stačí běžet  O:-). Vzbuzuje to možná úsměv ale psa tím dokonale zaměstnáš, jen to zezačátku moc nepřeháněj s rychlostí, pocit že létáš je sice krásný ale.... 8)
Držím palce na Polabí.

Honza
Krmivo pro psy a kočky
http://svetickasmecka.cz

Offline Jana & smečka

  • SPD
  • obourukáč
  • ****
  • Příspěvků: 482
  • Souhlasu: 33
Re: Vybavení na dog trekking a práce se psem
« Odpověď #2 kdy: Leden 12, 2011, 17:40:02 »
Ze svojí zkušenosti - používám sedák od Manmatu (zkrátka na každou pr..l sedne lépe něco jiného), ideální by pro Tebe bylo vyzkoušet si víc sedáků a podle toho koupit. Jak psal Honza, dobrá věc je amortizér (gumicuk), skvěle tlumí nárazy, pokud se pes rozběhne někam jinam :) Postroj je taky dobré vybírat podle psa - já mám na jednoho postroj Faster od ZeraDC, na druhýho střídám sleed od Polaru nebo Manmatu. Na guardu (krátkém postroji) je sice pes mnohem ovladatelnější, ale může se stát, že se díky očku, které je "uprostřed" zad, bude pořád stáčet na stranu. Taky se mi stalo, že guard od Manmatu, který měl jako podšívku tu divnou dírkovanou věc, tak psa odíral. Takže opět platí odzkoušet a poté se rozhodnout :)
A co se týká tahání - já to teď aktuálně řeším tak, že na obojku trénujeme poslušnost - chůze u nohy atd... Kdežto na postroji psa povzbuzuju a ženu dopředu - třeba tím, že hodím oblíbenou hračku, nebo ideálně mi psa nabudí a přivolá někdo s druhým psem... Za každé úspěšné tahání na postroji chválit, chválit, chválit, stejně tak pokud jde pes u nohy tak jak má jít :)

Offline Petrs01

  • zasloužilý psavec :-)
  • ******
  • Příspěvků: 1187
  • Souhlasu: 22
Re: Vybavení na dog trekking a práce se psem
« Odpověď #3 kdy: Leden 12, 2011, 18:03:00 »
Guardy hodně škrtí, jako ideál se mi jeví Short (ZeroDC).
Celý tvůj dotaz je v podstatě o poslušnosti a to se nejlépe vysvětluje naživo. Rozlišení obojek=netahat, postroj=tahat jde. Není to většinou úplně 100% - buď lépe naučíš netahání, ale pak pes nedá do postroje všechno, nebo lépe naučíš tahání, ale pak pes na obojku občas zatáhne, ale obecně to jde.

Offline Rubinka&Kuba

  • píše jako datel :-)
  • *
  • Příspěvků: 10
  • Souhlasu: 0
Re: Vybavení na dog trekking a práce se psem
« Odpověď #4 kdy: Leden 12, 2011, 22:47:15 »
Honzo děkuju za info, určitě se mrknu na věci, které jsi mi poradil.
Tak si myslím,Kuba na svém konci vodítka určitě mít problém nebude  ;D
Díky za fígl, zaměstnat toho mého šílence běháním, ale jsem zvědavá, jak dlouho to vydržím, protože on je v tom čuchání dost vytrvalý, ovšem s mým běháním, už to bude asi trošku slabší ...  :D

Co znamená povel "za paty"?


Offline Rubinka&Kuba

  • píše jako datel :-)
  • *
  • Příspěvků: 10
  • Souhlasu: 0
Re: Vybavení na dog trekking a práce se psem
« Odpověď #5 kdy: Leden 12, 2011, 22:54:57 »
Ahoj Jano,

no, mám z toho trošku obavy, že když ho roztahám na treku, tak až s ním budu ve městě, tak to špatně dopadne, protože ve městě je tooooolik zajímavých pachů a věcí které se dají očmuchat, sežrat a prozkoumat, že budu lítat z jedné strany chodníku na druhou  ;D

No snad se to nějak vyvrbí  :)

Offline Rubinka&Kuba

  • píše jako datel :-)
  • *
  • Příspěvků: 10
  • Souhlasu: 0
Re: Vybavení na dog trekking a práce se psem
« Odpověď #6 kdy: Leden 12, 2011, 23:03:05 »
Jano, určitě mrknu i na ty sedáky, jak jsi psala.
Co se týče toho amortizéru, určitě bych do něj šla, protože to tlumení nárazů bude asi fakt potřeba.
Nejlepší bude to opravdu vyzkoušet, netroufnu si to objednat naslepo...

Jinak díky za tip na poslušnost na obojku a tahání na postroji, to by mu mohlo jít pod nos :-)

tak přeju hodně úspěchů a moc děkuju za rady :-)

Hanka

  • Host
Re: Vybavení na dog trekking a práce se psem
« Odpověď #7 kdy: Leden 12, 2011, 23:58:01 »
Povel za paty znamená, že pes jde za tebou, nepředbíná tě, ani nejde vedle nohy. Hodí se to na úzkých pěšínách.
Pokud tvůj pes táhne, zkus se podívat na halti ohlávku. Pes to má přes čumák a dost ti jeho vedení usnadní. Můj pes je taky tahout a čuchač, takže občas z kopce je vedení na halti ohlávce skoro nutností, ať se někde neskutálím.

Offline Rubinka&Kuba

  • píše jako datel :-)
  • *
  • Příspěvků: 10
  • Souhlasu: 0
Re: Vybavení na dog trekking a práce se psem
« Odpověď #8 kdy: Leden 13, 2011, 09:51:59 »
Když Kuba je takový bojácnější pes a velký cíťa.
Mám ho z útulku, kde se narodil a já si ho na 8 týdnech vzala.
Jeho mamča si prožila úplné peklo, tak si myslím, že je to tím...i když on nic ošklivého nezažil, určitě to v bříšku vnímal...
Už jsem na něj haltinu zkoušela, ale byl z toho úplně vedle.
I když jsem na něj šla pomalu a haltinu nosil několik dní pouze nasazenou a neměla jsem ho na vodítku, tak se prostě furt snažil si ji sundat.
Vůbec se na nic nesoustředil, ačkoliv jsem se ho snažila zabavit, hrát si i cvičit, aby ji nevnímal.
Když už to asi po třech týdnech vypadalo, že si trochu zvyknul, tak jsem ji připla k vodítku. No to jsem si dala, jakmile jen trochu zatáhl a cítil tlak, tak se začal válet a úplně hystericky se snažil ji sundat...neušli jsme ani metr, protože ležel na místě a za živýho boha nechtěl pochopit, že to není nic špatého..
Skončilo to tak, že jsem se vrátila k tomu, že ji nosil jen nasazenou...pak se mu ji jednoho dne povedlo sundat přes čumák a než jsem ho odchytla, tak mi ji holomek rozkousal....takže z mého pohledu je haltina dobrá věc, ale na Kubíska budu muset vymyslet nějakou jinou fintu...

Offline JoJo & Uzi & Chucky

  • čtyřprsťák
  • ***
  • Příspěvků: 119
  • Souhlasu: 4
Re: Vybavení na dog trekking a práce se psem
« Odpověď #9 kdy: Leden 13, 2011, 11:37:50 »
Rubi, doporučím možná nezačínat s trekkem, ale s klasickou poslušností. Pokud je Kuba takový, jak píšeš, tak mu dej zezačátku jasné mantinely, co se smí a co nesmí. A s tím by ti měl pomoci cvičák. Klidně zkus ten Nymburský :) Kubovi to neuškodí, tobě určitě taky ne, líp se poznáte a bude se vám spolu žít lépe.
Uvědom si, že kříženec fleta a NO může být taky pěkně velký pes. V 8 měsících si s tebou dělá co chce. Co bude v roce nebo ve dvou, až se bude chtít prosadit jako šéf smečky?
A doporučuju neomlouvat ho jako týraného :) Já osobně s tím nemám dobrou zkušenost - svou hloupostí jsme si vychovali psa rváče ("protože jako malej byl špatně socializovanej, on za to nemůže"). Naopak ber psa na co nejvíc míst, a hlavně tam, kde si nebude moc jistý, ať se učí na tebe spléhat.
No a trekky jsou super, ale myslím, že mi dá hodně lidí za pravdu, že je jednodušší naučit psa netahat a pak mu dovolit tahat tě na trekku, než dělat oboje naráz. Anebo než ho to učit naopak.
A na závěr: dogtrekkingové hrátky neuškodí, zvl. když půjdeš jen kolem 20 km, ale s klasickým dogtrekkingem počkej, až Kubovi bude rok - rok a pů - dva roky, podle jeho velikosti a hmotnosti. Ať mu přílišným pohybem neublížíš (dysplazie, . . .).
Krmivo pro psy a kočky
http:\\svetickasmecka.cz
Tara leden 2011 - 11. 4. 2015

Offline MartinaM

  • čtyřprsťák
  • ***
  • Příspěvků: 241
  • Souhlasu: 10
Re: Vybavení na dog trekking a práce se psem
« Odpověď #10 kdy: Leden 13, 2011, 12:08:44 »
Rubinko,
mám hafana podobné velikosti a loni jsem řešila naprosto totéž.
Vzhledem k tomu, že pes ještě rostl, jsem vybrala Short od ZeroDC, protože ve velikosti, co by byla na Kubu je nastavitelný a může tak "růst se psem". Upínací kroužek je kousek za lopatkami, tak je i líp ovladatelný, jde i v případě potřeby chňapnout za postroj jako za držadlo u kufru (lepší příměr mne teď nenapadl). Jak bude pes dorostlý, můžeš mu vybrat už dle svých zkušeností a to už budeš přesně vědět, který pro vás bude ten pravý, spousta lidí má Short i na dospělákovi.
Na postroji jsme chodili alespoň 1x týdně delší procházku (spíš 3x týdně), tak si tak nějak přirozeně uvědomil k čemu to je. Ale je to mladý pes, tak je přirozené, že hodně zkoumá okolí a ze začátku čmuchal víc, než šel, určitě pomáhá jak už psal Honza výše zrychlit nebo se rozeběhnout (u nás byl běh trochu kříž, to hned hodnotil jako jdem si hrát a začal po pár metrech dovádět, takže jak který pes a věk - jak je starší, tak už při běhu začíná opravdu běhat, ale trvalo to minimálně do jeho roku a kousek a pomohly běžky v zápřahu) občas jsem ho odepla a honili jsme se, tahali, házeli aporty, aby ho to neotrávilo.
Pro mne byly důležité povely stůj, pomalu, pravá, levá, později na stranu (používáme při občasných přechodech po silnici) a chodník, teď učím za paty, což s pamlskem jde samo - kdykoliv s kopce neocenitelné, případně cestou dolů cvaknout ne za postroj, ale za obojek, případně ho dát k noze. Pes pozná velmi dobře, kdy je na obojku a kdy na postroji a že na obojku se netahá.
Směry pochopil během pár procházek, když si není jistý, tak se otočí a stačí ukázat, což dost pomůže. Opasek je individuální, jak tu už bylo řečeno, osobně jsem volila s ohledem na to, že pes bude čmuchat na stranách, se šňůrkou vpředu opět od Zera.
Na krátkém treku ho mám cvaklého do bederního pásu od batohu.
Držím palce a přeji hodně zábavy s hafanem :)

Offline Charles

  • čtyřprsťák
  • ***
  • Příspěvků: 208
  • Souhlasu: 39
Re: Vybavení na dog trekking a práce se psem
« Odpověď #11 kdy: Leden 13, 2011, 12:24:31 »
Zdravim

k vybaverni: !pro zacatek! na trek potrebujes asi jen postroj a amortizer. Sedak neni nutny. Na kratke treky staci pripnout voditko za bederni pas batohu (pokud je pevny), pripadne pouzivam takovou plochou pasku (puvodne horolezecka na smyce) okolo boků.
Na delsi pak stejnou pasku pripinam k bederaku batohu a vytvarim jakysi sedak.
Postroj je treba nejlepe ozkouset; fajn popis vsech moznych typu, jejich vyhod apod. je na strankach Klubu Samota
Amortizer v nouzi postaci i "modifikovany" gumicuk k autu.

ke Kubovi: chybi mu poslusnost! Bez omluv.
TY jses ten, kdo urcuje pravidla! TY urcujes co ma delat. TY jej k tomu donut.
Neexistuje: "Ja nechci haltinu" - pak prijde: "Ja chci lezet na gauci!".

NEZAKAZUJ (to je negativni), ale rikej Kubovi, "co ma delat" - za to ho muzes chvalit.
A odmenovat; on nema rad pamlsky? Je tak prejezeny ze o ne nema zajem?

Co ten cvicak? Byvaj tam lide, kteri psum (vycviku) rozumi.
S poslusnosti to skus tam. Pak budete oba spokojeni.
Československý včák?
Parťák a společník, neopakovatelný...

Offline TerCedrici

  • obourukáč
  • ****
  • Příspěvků: 472
  • Souhlasu: 21
Re: Vybavení na dog trekking a práce se psem
« Odpověď #12 kdy: Leden 13, 2011, 12:39:59 »
Ta připomínka k věku a růstu psa je skutečně k věci! Já když si vezmu, jaké míry měl Cedroň v roce a jaké má teď... :-) Škoda, že tu není klikátko "to se líbí" jako na facebooku, Martina by dostala palec nahoru :-)


Ale dovolím si polemizovat ohledně sedáku! Myslím, že pokud je pes kus úpsa a tahá, tak je to bez sedáku pěkně na prd...Já mám 30kg psa, co se do toho zas tolik neopře a přesto mě po 10km budou bolet záda, když ho připnu jen k bederáku. A jestli plánují chodit, tak na co čekat?

A taky ke Kubovi: Jak víte, že Rubi na cvičák nechodí?! Jak víte, že neposlouchá? Viděli jste ho někdy nebo soudíte jen podle dojmu?

...hele, já se nechávám unést a nedočítám věty do konce :-) sorry !
 
Ale nedá mi to a k tý halty: Pokud jsem se nepletu, tak  je pro dominantní psy , seběvědomý psy, co potřebujdou trochu uzemnit, psovi v bojácnějším rozpoložení, nebo neseběvědomýmu to nevysvětlíte, že ta halty je super věc, když mu to táhne nos k zemi!
 Byla jsem v Polsku na výstavě, psi tam chodili na ostnáčích a většina měla ocasy na pupíku a uši připláclý k hlavě, páníčci to ovšem asi brali tak, že je lepší mít nešťastnýho psa, než mít o trochu veselejšího psa, co občas zatáhne na vodítku (bylo to holt jednodušší, nasadit ostnák, než psa naučit netahat, i přes to, že pes na to nebyl).
Já mám taky jeden docela podobnej problém, s kenelkou, pes v ní nebude! Uteče, vyláme dvířka, zkusí to všelijak, jen aby se z ní dostal ven. Prostě nechce být sám, nešlo mu to vysvětlit ani tak ani onak...oprava: onak by to šlo, ale za jakou cenu?...někdy je lepší udělat kompromis, najít lepší způsob, než psa lámat přes koleno.


Věřím, že psa naučit netahat jde i bez halty.
Takže hodně štěstí jak s netaháním ve městě, tak s chozením na postroji ! :-)

« Poslední změna: Leden 13, 2011, 13:00:06 od TerCedrici »

Offline Rubinka&Kuba

  • píše jako datel :-)
  • *
  • Příspěvků: 10
  • Souhlasu: 0
Re: Vybavení na dog trekking a práce se psem
« Odpověď #13 kdy: Leden 13, 2011, 12:51:21 »
Co se týče poslušnosti, hodně na ní pracujeme. Na jaře půjdeme na zkoušky u nymburského cvičáku. Je fakt že je Kuba janek. Když ho nic nerozptyluje, zvládá všechno předpisově, chůzi u nohy, zůstaň, čekej... horší to je, když ho něco rozptyluje..jelikož jsme z vesnice, je strašně těžký potkat někde psa na procházce, protože v naší vesnici zřejmě platí, že pes, který je na dvorku už nemusí chodit ven, takže se ho snažím co nejvíc socializovat. Nejen že chodíme každý víkend na cvičák a dvakrát denně na procházky, ale beru ho i na výlety vlakem, hodně do města mezi lidi, jezdíme na výlety do Prahy a tak...
Ačkoliv tohle všechno dělám od prvního dne, kdy jsem si ho přinesla domů, přijde mi, že je furt ze všeho hrozně vyvalený ... když jdeme třeba ve městě, on čmuchá ke každému člověku, kterého potkáváme, když vidí přes ulici psa, tak se k němu chce hrnout, je to těžký v tom, že si naplno uvědomuju to, že je velký a ještě černý, takže budí respekt. Dokud byl malé štěně, tak to lidi brali a neměli problém, ale když se k nim vrhá pes, který má přibl. 60 cm  kohoutku, je to těžký ... snažim se ho urejdovat, ale kolikrát vypadám jako člověk, který si pořídí psa a pak ho nezvládá...což mě mrzí, protože na tom fakt makám, ale nevim jak víc už ho socializovat...on je neuvěřitelně hodný, je moc přátelský a neskutečný mazel, miluje kočky a děti (vždyt je z půlky retrievr), ale když jdem mezi lidi, mám trochu strach, aby si lidi nevyložili to, že se k nim Kubík řítí v domnění, že si budou hrát, tak, že je chce napadnout .... no, je fakt, že je mu 8 měsíců, tak doufám, že ještě nic není ztraceno...:-) Jo a co se týče pamlsků - Kuba je neskutečný žrout :-) na to se fakt dá utáhnout :-)

Offline TerCedrici

  • obourukáč
  • ****
  • Příspěvků: 472
  • Souhlasu: 21
Re: Vybavení na dog trekking a práce se psem
« Odpověď #14 kdy: Leden 13, 2011, 13:07:51 »
Tak vidíš, jaké máš zlatíčko!!!
A já bych zase brala tu vesnici, ale taky jsem jezdila se do Práglu...to měl oči na vrch hlavy :-)
PS: s klidnými psy je nuda :-)))

 

S rychlou odpovědí můžete používat BB kódy a emotikony jako v běžném okně pro odpověď, ale daleko rychleji.

Upozornění: do tohoto tématu bylo naposledy přispěno před 120 dny.
Zvažte prosím založení nového tématu.

Jméno: E-mail:
Ověření:
Zadejte znaky zobrazené na obrázku
Poslechnout obrázek / Požádat o jiný obrázek
Zadejte znaky zobrazené na obrázku:
Napiš jedním slovem výsledek čtyři krát dvacet pět plus dvacet dva: