Tak já se taky přidám do diskuze. Když jsme s taháním začínali, pořídili jsme si dle jedné rady manmaťácký sedák s finským hákem (dle pravidel Esdra či tak něčeho). Príma že je podle pravidel, ale kdykoliv pes přestal táhnout, šňůra se povolila a pes se vyháknul, takže to člověk musel pořád jistit rukou. Pak jsme pořídili manmaťáckej obyčejnej s odepínací karabinou na spodní tah. Ruda ho nosí doteď a je moc spokojenej. První trek jsem měla Teryčka připnutého k bederáku nového baťohu. Jednou a už nikdy více, jelikož hyena se velmi rád obzvlášť v dědině přibližuje ke slepičkám a psíkům za plotem prudkým přískokem, na což asi ty plastové přezky dělané nebyly.
Někomu třeba vadí, že mu zádová část sedáku různě šmudlí pod batohem. Já mám sedák od Polaru, což je taková nepolstrovaná obdoba horolezeckého sedáku s nohavičkama. Nemydlí se s batohem, ale taky má dvě nevýhody. Je ušitý na jednu standartní zadnici, takže třeba Rudovi nesedí vůbec, mě třeba po vánocích taky nejni
. A složitě se musí sundavat a nandavat, když si chcu odskočit.
Každej má něco.
Sedák od Zera nemám, ale říkala kamarádka, že právě ty praktický kapsičky se se zádama batohu perou ještě víc.