Téda pochvaly, obdiv a jídlo ještě před dokončením, sakriš! To že bych se začal živit stavbou psích bud u Vás
No největší investice, nebo spíš práce je sehnat materiál. Zbouchá to pak kde kdo, tedy kdo se trefí kladivem do hřebíku, nebo dneska spíš kdo umí s vrtačkou a vrutama.
Lino na střechu se nehodí tam kde bude něj něj svítit slunko, to se pak po dvou letech rozpadne UV zářením a pak mrazem. Lepenku nebo pískovanou lepenku použít jen tam kde psi neskáčou a neleží na boudách. Pak asi nejlépe zkusit použít ženský šarm na šroťáku a sehnat kusy odřezky hliníkového plechu (přeložení spár a hřebíky pak zatěsnit silikonem). Hliníkový plech je obvykle tluščí než železný pozink a nemusí se tak lemovat kvůli pořezání.
Každopádně odklápěcí střechu, nebo bok kvůli čištění nebo možnosti vytažení schovaného vzpouzejícího se psa. U seveřáků je naprosto zbytečné řešit nějaké oddělené předsíňky, obvykle chtějí mít přehled co se děje (hlavu nebo alespoň ucho ven z boudy) a tak se vyjma krutých mrazů a vánic stejně leží jen v nich.
Jak psala Lenka, zateplení polystyrenem 5cm bohatě stačí a tento rozměr se vleze do profilu střešních latí které používáme na kostru (latě 5x4cm), ale uvnitř se musí něčím polyš zaklopit jinak ho psi vyhrabou. Na vnějšek používáme dvojkovou kategorii palubek.
Tady je ukázka staršího modelu, kostra z odřezků ráhen na plot (vhodnější pro větší psy kvůli robustnosti) a bez zaklopení polystyrenu, použily se zbytky podlahového, který dost tvrdý a obyvatel boudy není hrabací typ :-) jako střecha eternitové vlnovky.
Předem upozorňuji že nejsem truhlář, takže je to postaveno stylem když musíš tak musíš
a z toho co jsem kde našel... Bydlí v tom kříženci haskounů a malamutů, takže jak někteří myslí že máme šťěňata malamutů, nebo my myslíme že všichni ostatní mají šťěňata haskounů :-)
Lynčování se nebojím, jsem zvyklej
Jo ještě jeden důležitý postřeh, rozměr by mel respektovat rozměr branky do kotce nebo výběhu, aby jste nemuseli rozbírat plot nebo boudu když ji potřebujete odnést. Blbost, ale potěší. Jednu boudu jsem v zápalu boje postavil ve výběhu o 5cm širší a pak jsem ji po pár letech nemohl jednoduše dostat ven. No jo no, kutil Tim...