Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /DISK2/WWW/tombru.com/www/forum/Sources/Load.php(183) : runtime-created function on line 3 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /DISK2/WWW/tombru.com/www/forum/Sources/Load.php(183) : runtime-created function on line 3 Tisknout stránku - Jak vyrobit boudu?

dogtrekking forum

Dogtrekking - Chceš jít rychle, jdi sám. Chceš dojít daleko, jdi s ostatními. => Jak na to? => Téma založeno: Anďa a Ben Květen 08, 2011, 21:10:35

Název: Jak vyrobit boudu?
Přispěvatel: Anďa a Ben Květen 08, 2011, 21:10:35
Ahojky,

mám taky dotaz... Jak postavit boudu pro psa? Možná už to tady proběhlo, ale nechce se mi to hledat...

Leni ty máš nějaký zkušenosti... Na jaře jsi stavěla...

Já jen vím, že potřebuji hřebíky a prkna a něco na zateplení.. Ale nemůžete mi to někdo popsat blíž??? Asi to vyjde levněji, když to dám růčo fúčo. Ale nemáte někdo odhad? Já mám na boudu akorát 2 chlapy, Bena, kterej se bude motat a kladivo by se taky našlo.. ^-^ ^-^
Dík za pomoc...
Anďa
Název: Re: Jak vyrobit boudu?
Přispěvatel: ježura Květen 08, 2011, 22:25:37
Můžu ti tu Jetíčkovu poměřit, případně nafotit detaily (Ben nebude o moc větší než Jetič). Jinak plášť jsou falcovaný prkna, zateplený pětkou polystyrenem a vnitřek je překližka (původně to byl nějaký obal na stroje) a trámky do rohů a starý lino na střechu. A zahoď kladívko, lepší je šroubovak ;)
Kolik to stálo ti neřeknu, trámky i prkna byl zbytek co zůstalo po podlahách z kotců, za všechno dřevo (včetně toho na  podlahy) jsem dala 2 tis, překližka byla za flašku od místního truhláře, polystyren stál snad dvě stovky a pytlík vrutů taky tak nějak.
Podrobný návod ke stavbě budeš muset vyloudit z Mirka...já jsem pouze přinášela pivo a hlasitě obdivovala.
Jo a hlavně hotový dílo nikde nevyvěšuj na web, proběhlo několik internetových diskuzí a dostala jsem asi pět hnusnejch mailů, kterak toho psa týrám, že má být v posteli. ::)
Název: Re: Jak vyrobit boudu?
Přispěvatel: Šárka Květen 09, 2011, 09:37:43
Citace-
Podrobný návod ke stavbě budeš muset vyloudit z Mirka...já jsem pouze přinášela pivo a hlasitě obdivovala..

Tak to mame postup pri vyrobe stejny. Ja taky musim u toho byt a obdivovat. Jeste je vhodny vyrobit treba knedlo- zelo- vepro  a v polovine díla naservirovat.

Jeste bys treba mohla zkusit se zeptat u nekoho, kdo prave dodelal strechu, jestli mu nezbylo trochu krytiny. Nevim jak jini psi , ale nasi psi lino kousou( Mistr je pak znechucen, ze mu ti blbi psi likviduji jeho dilo. )
Název: Re: Jak vyrobit boudu?
Přispěvatel: tombru Květen 09, 2011, 10:28:03
Téda pochvaly, obdiv a jídlo ještě před dokončením, sakriš! To že bych se začal živit stavbou psích bud u Vás  >:D  >:D

No největší investice, nebo spíš práce je sehnat materiál. Zbouchá to pak kde kdo, tedy kdo se trefí kladivem do hřebíku, nebo dneska spíš kdo umí s vrtačkou a vrutama.

Lino na střechu se nehodí tam kde bude něj něj svítit slunko, to se pak po dvou letech rozpadne UV zářením a pak mrazem. Lepenku nebo pískovanou lepenku použít jen tam kde psi neskáčou a neleží na boudách. Pak asi nejlépe zkusit použít ženský šarm na šroťáku a sehnat kusy odřezky hliníkového plechu (přeložení spár a hřebíky pak zatěsnit silikonem). Hliníkový plech je obvykle tluščí než železný pozink a nemusí se tak lemovat kvůli pořezání.

Každopádně odklápěcí střechu, nebo bok kvůli čištění nebo možnosti vytažení schovaného vzpouzejícího se psa. U seveřáků je naprosto zbytečné řešit nějaké oddělené předsíňky, obvykle chtějí mít přehled co se děje (hlavu nebo alespoň ucho ven z boudy) a tak se vyjma krutých mrazů a vánic stejně leží jen v nich.

Jak psala Lenka, zateplení polystyrenem 5cm bohatě stačí a tento rozměr se vleze do profilu střešních latí které používáme na kostru (latě 5x4cm), ale uvnitř se musí něčím polyš zaklopit jinak ho psi vyhrabou. Na vnějšek používáme dvojkovou kategorii palubek.

Tady je ukázka staršího modelu, kostra z odřezků ráhen na plot (vhodnější pro větší psy kvůli robustnosti) a bez zaklopení polystyrenu, použily se zbytky podlahového, který dost tvrdý a obyvatel boudy není hrabací typ :-) jako střecha eternitové vlnovky.

Předem upozorňuji že nejsem truhlář, takže je to postaveno stylem když musíš tak musíš  >:D a z toho co jsem kde našel... Bydlí v tom kříženci haskounů a malamutů, takže jak někteří myslí že máme šťěňata malamutů, nebo my myslíme že všichni ostatní mají šťěňata haskounů :-)

Lynčování se nebojím, jsem zvyklej  O:-)

Jo ještě jeden důležitý postřeh, rozměr by mel respektovat rozměr branky do kotce nebo výběhu, aby jste nemuseli rozbírat plot nebo boudu když ji potřebujete odnést. Blbost, ale potěší. Jednu boudu jsem v zápalu boje postavil ve výběhu o 5cm širší a pak jsem ji po pár letech nemohl jednoduše dostat ven. No jo no, kutil Tim...



(http://www.tombru.com/dokumenty/boudy/p5250023m.jpg)

(http://www.tombru.com/dokumenty/boudy/p5250024m.jpg)

(http://www.tombru.com/dokumenty/boudy/p5250025m.jpg)

(http://www.tombru.com/dokumenty/boudy/p5250026m.jpg)

(http://www.tombru.com/dokumenty/boudy/p5250027m.jpg)

(http://www.tombru.com/dokumenty/boudy/p5250028m.jpg)

(http://www.tombru.com/dokumenty/boudy/p5250029m.jpg)

(http://www.tombru.com/dokumenty/boudy/p5250030m.jpg)



Název: Re: Jak vyrobit boudu?
Přispěvatel: Šárka Květen 09, 2011, 10:41:25
No obrazky pekny, nasi psi ten polystyren postupne vykousali a je celkem pakarna sbirat po cely zahrade rozfoukane kulicky polystyrenu. Pokud to pes kouse, tak doporucuju dat ten pol. mezi dve vrstvy dreva nebo preklizky.

Název: Re: Jak vyrobit boudu?
Přispěvatel: tombru Květen 09, 2011, 10:53:58
Ještě jedno foto jak určujeme proporce pro velikost boudy  ;D

(http://www.tombru.com/dokumenty/boudy/p5250031m.jpg)

Jo vnitřní zakrytí polyše další vrstvou je většinou nezbytnost, no to je šéfova bouda a ten si ji hýčkal. Na fotce je ale 14letá babička SHxAM.
Název: Re: Jak vyrobit boudu?
Přispěvatel: Šárka Květen 09, 2011, 11:14:35
Neni ta bouda moc velka? My jsme ze zacatku delali boudy dost velky, tahle se vyrabela pro jednu starou haskounku a v zime v ni bezne nachazim 3 psy. Foto i s autorem O:-)
Název: Re: Jak vyrobit boudu?
Přispěvatel: tombru Květen 09, 2011, 11:58:59
A už je to tady  ;) takové krásné boudy, začínám se stydět.

Ale k té velikosti. Záměrem bylo aby pes mohl v boudě ležet i pěkně natažený, aby tam měl dostatečné krytí proti větru a sněhu když se v ní stočí a výška otvoru je taková, aby pohodlně mohl vlézt dovnitř bez nějakého soukání, hrbení (hlavně na stáří) celková výška uvnitř je daná také tím, že v zimě je v boudách 15-20cm slámy.

Na té fotce Růženka vypadá poněkud menší. Ve skutečnosti když stojí tak otvorem proleze tak akorát, zejména se zimní srstí.
Název: Re: Jak vyrobit boudu?
Přispěvatel: ježura Květen 09, 2011, 15:24:18
Citace
Lino na střechu se nehodí tam kde bude něj něj svítit slunko, to se pak po dvou letech rozpadne UV zářením a pak mrazem.


Čoveče tak asi není lino jako lino...na staré boudě bylo lino víc jak 25 let (x let u kámoše pro haskouna, když jim ho zastřelili, tak už psa nechtěli, tak si boudu Mirek dovezl pro Broka, ten v ní vegetoval 18 let a pak 6 let Yetti a to tuším mezi Brokem a Jetíkem je snad 2 roky pauza, kdy k boudě chodila akorát Vikiznice když hárala))...na slunci, v mraze...a linu nic nebylo.
Akorát v rohách bylo trochu hlodnutý od nebožtíka Broka. Jetík naštěstí boudy neničí.
Název: Re: Jak vyrobit boudu?
Přispěvatel: tombru Květen 09, 2011, 15:43:43
No jo, to je ještě poctivé totalitní lino, 25let na střeše boudy, před tím 20 let doma, tj vyrobené bez nějakého ekologického a kapitalistického omezení :-) Takové lino máme u ovcí na podlaze. Když se vykydá hnůj tak vypadá líp jak to co máme 5 let doma. Teda ne že bychom měli doma horší hnůj jako u ovcí v salaši  >:D.

To je takové to lino co jde blbě probít i hřebíkem... neurčité zelené, nebo hnědavé barvy, tak to pak jo  O:-)
Název: Re: Jak vyrobit boudu?
Přispěvatel: Čada Květen 09, 2011, 18:57:16
Já dělám boudy tak, že nechám psa lehnout. Změřím obdelník, do kterého se takto natažený pes vejde, a takový rozměr udělám boudě vevnitř (když chci zateplenou, přičtu 2x šířku desek a 1x šířku polystyrenu a vyjde mi venkovní rozměr). Takže v boudě se může krásně natáhnout a nemusí se tam mačkat.
Co se týká výšky boudy, tu dělám menší, než je kohoutková výška psa. Protože pes nemá v boudě co pochodovat, ale spat :-) Může se tam i tak v pohodě otočit a v zimě si ji líp vyhřeje, než kdyby tam bylo třeba dalších 20 cm navíc. Pak stačí ještě dobře změřit vchod podle velikosti psa a je to.
Na fotce bouda co jsem postavila huskounce, vleze se do ní i výmaračka.
Název: Re: Jak vyrobit boudu?
Přispěvatel: noris Květen 09, 2011, 22:06:47
My mame boudu udelanou ze stareho koupelnoveho "jadra". Jestli nekdo vyrostl v panelaku, urcite v koupelne a na zachode pamatuje ten sileny umakart :)
Material nas nic nestal, jen to chce nejspis znameho, ktery se chysta demolovat bytove jadro :) Jinak nevim, kde se da sehnat. Velikost jsem take volila, aby se oba psi mohli rozvalit. Bracha ji udelal i fasadu  ;D
Co mi vadi, ze je dost vysoka, a pripleskla k zemi. Zkritizovat jsem to vsak moc nemohla, pac by se na me mistr kutil priste vyprd. Mela jsem si jeji vyrobu vice pohlidat... 
Pod podlahou v "loznici" je polystyren, na ni v zime dam vrstvu kartonu a vrstvu slamy, tak se to vice priblizi stropu.

Ja bych sem dala i fotku, ale neprisla jsem na to, jak se sem vkladaji obrazky. Nemohl by mi to, jako mene vnimavemu, nekdo prozradit? :)

Cado, ta bouda, ktera je na fotce - nefouka do ni vitr?
Název: Re: Jak vyrobit boudu?
Přispěvatel: noris Květen 09, 2011, 22:46:45
Tak jsem to s pomoci zvladla...  ;D
Název: Re: Jak vyrobit boudu?
Přispěvatel: Charles Květen 09, 2011, 23:30:03
no to ja mam s boudou jen ty nejlepsi zkusenosti  >:D

Mel sem krasnou otviraci bednu.
Dvere slouzi jako viko, zevnitr jsem zateplil 2cm polystyren deskou a jeste oblozil hladkym "sololitem" (aby to vydrzelo)
Samozrejme nezapomel jsem na predsinku, aby dovnitr nefoukalo.

Bohuzel, zapomel jsem na okno - nastesti mam sikovne psice, a vse dodelaly k obrazu svemu

Vysledek k nahlednuti a inspiraci... (navod a feny k testu rad zapujcim)  ;D
Název: Re: Jak vyrobit boudu?
Přispěvatel: marian Květen 10, 2011, 07:34:17
Ja som Zare urobil "luxusnu" budu, izolacia 5cm polystyrenu, drevene latovanie zvnutra, tatransky profil zvonku, otvaracia strecha, ...
Psica do nej za rok vosla snad tak 2x, este aj v 17st mrazoch spavala vonku. Buda uz je podarovana, aby bola aspon k niecomu.
Název: Re: Jak vyrobit boudu?
Přispěvatel: Bára B. Květen 10, 2011, 13:22:58
Což takhle to nazvat "chaloupka pro psa" ...motá se mi z té spousty "rodinných příslušníků" hlava >:D
Název: Re: Jak vyrobit boudu?
Přispěvatel: Anďa a Ben Květen 10, 2011, 18:23:30
Ahoj,

právě dřevo bude na to nejhorší splašit.:-( Ben boudu má, ale není to ono tak potřebuji vyrobit novou..

Po zkušenostech vím že fakt nestavět boudu podle výšky psa... S těmi pomocníky, taky to tak budu řešit.. I když i mě baví zatloukat hřebíky... Střechu nějak pořeším, když bude bouda pod střechou :-).

Boudičky máte krásný ^-^, jedna lepší než druhá :-D
Název: Re: Jak vyrobit boudu?
Přispěvatel: tombru Květen 11, 2011, 17:22:37

Ovšem pokud potřebuje boudu co vydrží i tornádo, inspirujte se u Ježury a její boudičky pro Jetíčka  >:D

(http://img5.rajce.idnes.cz/d0505/4/4613/4613268_f574abadaf51171d723296d4a5e41bce/images/strom_002.jpg)

Název: Re: Jak vyrobit boudu?
Přispěvatel: ježura Květen 11, 2011, 18:14:38
To mi ani nepřipomínej :o
Název: Re: Jak vyrobit boudu?
Přispěvatel: Pavel Květen 12, 2011, 21:02:58
... Střechu nějak pořeším, když bude bouda pod střechou :-).

Anďo když máš boudu pod střechou jako já, nepotřebuješ plech ani lepenku.
A střechu do sklonu mám jen na jedné boudě, je to zbytečně pracný, pokud ti tam tedy opravdu nemá kudy pršet. Nebo pokud ti ji na déšť nevytáhne tornádo  ;)