Ahoj mám 4letou fenku labradora, která je dost aktivní a já s ní chci začít porovozovat dogtreking. Chtěla jsem se zeptat, jak s ní mám trénovat,aby mi třeba nezkolabovala. Ujde 20-30km denně, ovšem bojím se, abych ji nepřetěžovala Děkuji za radu
mám 6 letého zlatého retrívra, chodili jsme teď čtvrtou sezonu, podle mne stačí běžné psí hodinové proběhnutí denně a 20-30 km výlet jednou za týden - daleko důležitější je podle mne hlídat teplo a dostatek vody - pití nestačí - pokud je teplo potřebuje co 3 km celej namočit, platí od cca 18 stupňů ve stínu výš. Stalo se mi 2x při teplých trecích že jsem ho přetáhl (beru jako samozřejmé, že pokud měl snahu si lehat, že jsem ho nikam nehnal), nejhorší je že ten pes to dojde ale pak se dlouho vzpamatovává pokud se vůbec do konce sezony vzpamatuje - rertívři jsou v letních měsících náchylní na kožní infekce. Pomohlo nám také, že jsme pravidelné roční očkování přesunuli z konce srpna na začátek března.
Snažím se aby na treku netahal nebo jen minimálně - kvůli máchání nechodíme na postroji (zkusili jsme, ale protože byl za trek třeba 15x ve vodě, měl pod popruhy zapařenou kůži), tahání ne kvůli únavě. Vybíráme chladnější treky nebo tam kde je dost vody, za vedra si beru nebo sháním jiného psa na půjčení, kterému teplo nevadí jako retrívrovi. Po letošních zkušenostech mi připadá že pes je daleko míň unavený když se trek dá vcelku bez bivaku, vysloveně miluje chození v noci. Čím hnusnější počasí, tím pro něj líp - retrívří počasí je okolo 5 stupňů, bláto, mlha
Letošek jsme trošku poučeni z předchozích chyb zvládli ve velmi dobrém pejskově zdravotním stavu, dokonce mu zarostly a zmizely otlaky na kloubech. Dali jsme spolu letos 7 longů.