indian, jazzinka: Neviem presne ako je možné stať sa vysokohorským nosičom, viem len toľko, že si tam naozaj študenti, milovníci hôr a zdatnejší turisti v jednom, v lete privyrábajú vynáškami, ale či sa tým uživia...
Pokiaľ viem, tak najzdatnejší nosič bol Laco Kulanga, myslím, že je chatárom na Skalnatej chate a pokiaľ si dobre pamätám, tak jeho krosná vážili okolo 130 kg. V uvedenej chate má myslím na stene vyvesený aj tento rekord s fotkou, presne naozaj neviem.
Viem, viem, Compostella je pre katolíkov to isté, ako pre moslimov Mekka, ale kámoš chce začať už v južnom Francúzsku, prekročiť Pyreneje, kde ma láka Andorra, potom Pamplona, kde by sme teoreticky ukončili prvú časť a odtiaľ pokračovali do Compostelly na druhý krát. Okrem toho je to pre mňa aj taká možnosť, ktorá sa už nemusí opakovať, pretože by mi zaplatil letenky, len aby som s ním šiel, sám tam totiž ísť nechce. V každom prípade má všetko naplánovať a dať mi vedieť, potom sa rozhodnem. Ale úprimne, to Slovensko ma láka viac. Zhruba je to táto trasa: NP Poloniny v Bukovských vrchoch, Laborecká vrchovina, Dukliansky priesmyk, Ondavská vrchovina, Svidník, Busovské vrchy, Bardejov, pohorie Čergov, Čierna hora, Košice, Volovské vrchy, hrebeňovka Nízkych Tatier, Veľká Fatra, Kremnické vrchy, Malá Fatra, Strážovské vrchy, Trenčín, CHKO Biele Karpaty, trochu CHKO Bílé Karpaty (ČR), Bratislava, Devín. Všetko je zatiaľ len v štádiu plánovania a dúfania, že aspoň jedno z toho vyjde.