Hodně jsem uvažovala jestli rýýýpnout i do tohohle tématu - zejména proto, že budu střílet i do vlastních řad, ale nedá mi to...
Prakticky v každých propozicích se dočtete zdůrazněný zákaz pohybu psa navolno na trati i v base-campu, vyhrožování diskvalifikací i když vám pes sedí před stanem bez vodítka,... No a pak někomu na treku uteče pes, on si v klidu dojde do cíle bez psa, zajede si pro něj do útulku.. a nejen že není pro výstrahu oběšen, on není ani diskvalifikován! A zrovna na treku, kde i "notoričtí pouštěči" sekali dobrotu, protože přece jen, nová lokalita, strašení bedlivým dozorem... a nikdo z nás nechce dělat pořadatelům problémy, tím míň se nechat chytit nějakým ouřadou a znemožnit tak povolení pro další ročník(y). Už to, že dotyčný došel do cíle bez psa těžce nechápu - bez psa bych se do base-campu plazila kanálama, ne nakráčet do cíle jako že ok...
No a když se podrobně podíváme na pravidla, tak zjistíme, že je vlastně stejně porušujeme všichni - "Psovod je se psem při dogtrekkingu spojen buď postrojem a vodítkem připjatým k bedernímu pásu, nebo vede psa pouze na vodítku" - tedy velká část dogtrekařů toto pravidlo poruší už když pouští psa do vody, ale i ti, co mají psa na vodítku i ve vodě toto pravidlo poruší v okamžiku kdy psa uvážou před hospodou (pes a psovod už nejsou spojeni), ke stromu na bivaku,...
Jsou lidi co vodítko opravdu jinde než na treku nepoužívají a další, které právě toto pravidlo od dogtreků odradilo... Ano, jsou i takoví co si psa nemůžou dovolit pustit ani na vteřinu, takoví co je pes táhne a nemají důvod jej pouštět,... ale co si takhle moct aspoň trochu vybrat? A ještě jinak – k čemu je mi, že jistý pes (už nechodí) byl na vodítku když si pochutnával na mém pozadí? A nejsem jediná kdo od tohoto psa obdržel „přátelský“ rafanec. Stejně jako vodítka nevyřešily další napadení lidí i psů – když procházím kolem sedícího trekaře, fakt mě nenapadne jít obloukem, protože jinak budu mít psa s dírou na náušnici… Stejně jako když někde narazím na volně pobíhajícího místního vořecha se špatnými úmysly, spíše psa odepnu a pošlu dopředu, zatímco vodítkem držím v šachu agresora…
Za nejideálnější považuji "zákonnou" formulaci - pes musí být pod vlivem psovoda. Výstižné, ne? Buď jej ovládám i na volno, nebo jej nepouštím. Tečka. Navíc třeba zákaz pouštění v úseku CHKO, zákaz vzdalování se mimo trať.. a klidně i povinnost psa přivázat při potkávání kohokoliv. A nekompromisní diskvalifikace všech, kterým pes zmizí „mimo vliv“. Pokud je problém v povoleních, co tedy brát toto pravidlo stejně jako se bere to o chůzi ve dvojicích, tedy „pokud neuděláš průser, choď si jak chceš“?
A teď do mne