ty jo, clovek si odskoci na chvilku do hospudky a nestaci se divit!!!!
jako margito, tvuj hystericky vykrik, na ktery upozornila uz jana, to je vazne sila. muselo ti dat hodne prace to vymyslet, ale budiz, kdybych potrebovala nekoho na predvolebni kampan, tak te beru, hesla by ti sla...
.
vencan: clovece, ty mas teda zkusenosti, kdes to, prosim te, posbiral??? tve reseni by se velice libilo americkym vedcum, zabyvajicim se problemovym chovanim zvirat. jako sorry, ale umele zasahovat do smecky?? meli jsme 3 psy 5 let od sebe, nejstarsi do posledni chvile sefoval smecce a vsichni to respektovali, i kdyz to obcas zkusili, ale evidentne jsme to meli zmenit, kdyz ti mladsi na to meli, aby sli pres nej. a ted bych to asi taky mela zmenit u tech dvou, kdyz ten dvoulety je daleko silnejsi nez 7-lety a to jak psychicky tak fyzicky? no uvidim, treba se do toho pustim... a co tve zkusenosti s pity a spol? jednoho totiz mam ve spoluvlastnictvi a dalsich nekolik jsem potkavala nebo pravidelne potkavam na cvicaku, nikdy jsem si toho jejich uplne vyblokovaneho socialniho chovani nevsimla, protoze jinak by te pitce nemohla sefovat shi-tzu a to docela tezce. je to zase na jedinci.
jinak pokud jde o kastraty ve smecce, rekla bych, ze taky dost zalezi, jestli jde o smecku jednoplemenou nebo viceplemenou a pravidelnou nebo docasnou. vedu cvicak, kde se vice ci mene pravidelne schazi 30 psu, jsou mezi nimi i kastrati, jak z rad fen tak i psu,a to, co tu nekteri popisuji, ze se z nich pak stane neco divneho na hrani, co neni ani pes apod. mi vazne prijde pritazene za vlasy! mame tam kastrovaneho psa dlouhosrste kolie 8 let, ktery spolu s mym biglem tezce sefuji vsemu ,co se pohne, a vsichni ho respektuji a nikdo neresi, jestli je nebo neni kastrovanej. pak je tam fena labika, o nejake ztrate sebevedomi po kastraci nemuze byt ani rec, "sejme" kazdou cubu, co jde kolem, a nikdy jsem nepostrehla, ze by nektery z pritomnych ctyrnozcu resil, jestli je nebo neni kastrovana. na veterine se bezne potkavam s kastrovanymi psy i fenami a musim rict, ze ve vetsine pripadu nedojde v chovani k vubec zadnym zmenam, proste zalezi na danem jedinci. kdyz si majitel zvazi vsechna pro a proti, tak si myslim, ze se dokaze dost dobre rozhodnout sam. ale podle vseho je jasne, ze jsem zastancem kastrace, protoze jako spravny budouci veterinar z toho budu mit hooooooodne penez!!!
libi se mi, jak tu vsichni pisete, ze to neni emotivni atd., to, co jsem ted napsala, je taky ukazka naprosto neemotivniho prispevku. lidi, proboha, proberte se, ja byt janou, tak se taky branim, protoze to, co jste nekteri napsali, utok dost silne pripominalo. takze proste v klidu, kazdy ma sve zkusenosti a nazory, ale sdelim je kulturne a ne takhle. kastrace je velice zavazne rozhodnuti a myslim, ze prave to, ze sem jana napsala, vypovida o jejim vztahu ke psu a zodpovednosti vuci ctyrnohemu partnerovi. klidne me za tento prispevek kamenujte, mam po 5 mojito docela dobrou hladinku, takze je mi to uplne jedno
.......a mozna je tim tak trochu ovlivnen i prispevek, ale co uz...