chtěla bych univerzální boty na chození ale i nějaký ten výlet či trek. poradíte?
jak si čtu názory, jen se mi potvrzuje, že na tohle téma není v podstatě odpověď, protože co člověk to originál a někomu sednou botky za pár stovek a někomu nepomůžou od puchýřů a jiných příhod ani nejdražší boty.
Za sebe: běhám a chodím cca 40 roků a 2 operace s Achillovkami a nárustky mě donutili hledat boty ve kterých se dá chodit, popobíhat i běhat. Myslím, že pokud se člověk vysloveně nepohybuje v kamenitém horském terénu nebo jen občas, vyplatí se zapátrat po botách se zvýšeným kotníkem, které nemají klasický Vibram nebo obecně tvrdou podrážku, ale něco běžnými maratonkami na běhání a podrážkou na běžných trekových botách. Já po několika letech hledání tohle našel u Adidasu s podrážkou Mountain grip a přestože mě tvrdili, že se to rychlej sešlape, drží mi již čtvrtý rok. Kvůli různým trablům s kotníky atd. je používám celou zimu na chození po městě ale i na rychlé hodinové běhání s mlaďochy z orienťáku a na práci v terénu. Během dvou let jsem si pořídil 3 páry které střídám, mají goretexový svršek a označení Climaproof, ale současně jsou prodyšné - nehodí se na celodenní chození ve vodě, ale běžnou vlhkost s deštěm zvládají. Važí cca 550g, takže jsou oproti jiným trekovkám lehké. Chodím nebo popobíhám s nimi i v teplých trecích a když je nejhůř s teplem, přehodím na sandálky. Příhody s puchýři v podstatě nestojí za řeč, Vysočina teď s hladkou nožkou.