Sleduji tuto diskuzi, která je podle mne na této úrovni naprosto zbytečná a nic neřešící.Celý spor je o tom, že jsou dvě skupiny lidí, které provozují dva "psí" sporty a jeden název. Parta lidí, která pojem Dogtrekking jako sport se psem do našich zemí přivedla a s tím i stanovila pravidla co to DT jako sport je a potom Roman Baláž. Tak jako RB jsem šel svůj první DT v r.2003, takže jsem měl možnost sledovat vývoj tohoto sportu. S postupem času RB začal brát stanovéná pravidla jako pro něj omezující, což vyústilo po několika letech ve vytvoření seriálu akcí RB. Potud je to naprosto v pořádku a jako běžce RB i chápu. Co ale nechápu, je jeho snaha za každou cenu používat pro své akce, které mají opravdu jiný charakter než "zavedené" DT, používat název Dogtrekking. Tím, že začal dělat akce, které jsou opravdu jiné, oslovil zase jinou část lidí, kteří rádi něco se svými pejsky dělají. V tomto bodě měl jedinečnou příležitost přijít i s názvem, kterým by tento sport nazval. Jenže to RB neudělal a tvrdošíjně používá označení DT, byť s nějakými přívlastky. Bohužel se lze na jeho adresu dovolávat jen slušnosti a morálního práva, z čehož si RB očividně nic nedělá. Jen ještě pro vysvětlení pokud na tuto diskuzi zavítají i lidé věci neznalí.
"Oficiální" DT 1)-je pochod se psem na vzdálenost 80km a více
2)-s funkční povinnou výbavou
3)-s orientací podle mapy
tolik ve stručnosti, více na:http://www.dogtrekking.info/ v sekci pravidla
závody RB 1)-vzdálenosti vetšinou do 40km
2)-bez poviné výbavy ve smyslu DT
Nejde ani tak o vzdálenost, jako o to, že když jsem "polehku", tak samozřejmě trénovaný jedinec trať zaběhne, což u DT s plnou výbavou je většinou nemožné a tak si myslím, že se jedná o dva sporty a proto je opravdu na RB, aby měl snahu a dostatek slušnosti již celou situaci, která se táhne několik let, vyřešit. Takže Romane, už se konečně sejdi s pořadateli a zkus respektovat co se dohodne.
Urbášek Vladimír