určite nemám prejdený celý slovenský raj krížom-krážom, skôr len jeho severnú časť, ale aby som to uviedol na správnu mieru, ten prielom hornádu sa dá zhruba rozdeliť na nejaké štyri časti. čingov - tomašovský výhľad - letanovský mlyn - kláštorská roklina - podlesok. prvú a poslednú časť som už šiel veľakrát, no prostredné len raz, a to strašne dávno ešte ako malý. podľa mapy stupačky boli až v poslednej časti, takže sme sa na poslednú chvíľu rozhodli dať aj letanovský mlyn od čingova. v každom prípade, slovenský raj je jednou z najkrajších lokalít na slovensku a dá sa užiť aj so psom, len asi treba vyberať trasy schodné aj pre psa.
v mojom prípade to bola dobrá škola, ralf mi veril, bolo to pre neho niečo nové, takže ak ma niekedy niečo podobné opäť neočakávane zastihne, tak už budem poznať jeho reakcie a taktiež už viem, čo si môžem s ním dovoliť a čo zvládnem.
tým prvým príspevkom som chcel povedať, že prielom hornádu, ako dosť náročná túra, sa dá zvládnuť týmto spôsobom aj so psom, avšak je to naozaj veľmi adrenalínové a náročné. ale napr. takú suchú belú by som ani týmto spôsobom určite nedal, keďže sú tam rebríky na kolmej stene aj 10-12 m vysoké a pes popri rebríku nevyjde, pretože je to buď kolmá stena alebo je vedľa rebríku vodopád (napr. okienkový vodopád, kto to pozná).
chcela si niečo rozpísať ohľadne slov. raja. so psom som tam bol prvýkrát, no a keďže je už po sezóne, tak vstup bol zdarma a pri vstupe do raja na čingove nikto nebol, takže už sa neplatilo a ani žiadneho strážcu sme nestretli. psov sme mali na vodítkach ale košíky sme nemali. v sezóne sa tam platí vstupné, myslím, že okolo 30,- Sk na osobu. s tým subjektívne súhlasím, napr. v poľských tatrách sa platí za vstup do parku v prepočte 50,- Sk, to isté aj v poľských pieninách pri výstupe na tri koruny. za tieto peniaze sa opravujú turistické chodníky a organizujú akcie na upratovanie.