No já myslím že GPS je v terénu hlavně jako doplněk klasické navigace pomocí mapy.
Každopádně bych doporučoval se naučit pracovat nejdříve s mapou. Nevím jak je to dnes s výchovou mláděže, ale za mého mládí v rámci akcí typu "partyzánský samopal"
se s mapou zarábát naučil snad každý.
Řekl bych že hlavní výhoda mapy je ve větším plošném zobrazení a tím se dá poměrně dobře držet představa kde jsem. S GPS jsem odkázán jen na malý displej kdy se z oddalováním často rychle ztrácí i poměrně velké detaily. Tedy podrobně vidím jen velmi blízké okolí.
Rozhodně pokud máte GPS jen se zobrazováním souřadnic, tedy bez zobrazení reálné mapy na displeji, zapomeňte na to že v terénu jen tak snadno přenesete souřadnice do papírové mapy a "najdete se". Musíte mít mapu s GPS sytémem na okrajích a ještě v tom správném systému souřadnic jaké vám poskytuje GPS (jinak může být chyba lokace klidně stovky metrů). Většinou se to neobejde bez pravítka nebo jiného měřidla pro vynesení souřadnic do papírové mapy.
Takže pokud tohle nezvládáte, rozhodně investovat do GPS s turistickou mapou ČR.
Další problém bývá v tom, že spousta lidí si představuje, že je v terénu GPS povede stejně jako třeba v autě. Jenže to bývá velký omyl. GPS nad terénní mapou vede v drtivé většině přímo směrem k zadanému bodu, tedy cestou necestou a není schopná vést po vyznačených lesních cestách a značkách.
Ideální kombinace pro většinu lidí je tedy mapa + GPS. Pomocí GPS najdu kde jsem, zkusím se pak podle ní (obrázku mapy na displeji) najít na papírové mapě a naplánovat nejlepší cestu tam kam potřebuji.
Tady pak bývá problém s přímou navigací pomocí GPS, jelikož jakmile začnu oddalovat mapu na displeji abych toho víc viděl, detaily zmizí, což může být v případě vrstevnic někdy dost zásadní, jelikož po několika stovkách metrů plazením se houštím narazím na sráz jak prase a pod ním lesní cesta s rozcestníkem na kterou bych se dostal sice o 0,5km delší trasou, ale bez potřeby padáku :-)
Já si zkrátka myslím, že je dobré se naučit alespoň základy s klasickou mapou, jako ji například zoirentovat na sever, najít na ní orientační body kterých se dá chytit (třeba koukám na nějakou vesnici ze svahu a v ní je kostel, jenže v mapě kostel není, tak to asi ona nebude a naopak) atd...
Já bych jen s GPS asi jen tak do lesa na takovou akci nevyrazil, už jen proto že je to technika a tak jak známo když to člověk nejvíc potřebuje selže
Pravda i mapa se dá poškodit, nebo ztratit a to možná ještě pravděpodobněji než GPS kterou si člověk asi bude víc "hlídat" :-)
Ani jedno tedy není všespasující řešení, ideální je podle mě kombinace obou, zvláště pro lidi s vrozeně horší orientací v terénu.
Tak hurá do obchodu pro GPS, škoda že vánoce už byly