Já souhlasím...pořád o tom přemýšlím, v čem je rozdíl (mezi klik a slovem).... Když pes udělá, co jsem mu řekla....učim ho SEDNI, pes sedne, v momentě, kdy je zadnkem na zemi ho vychválim až do nebe... a je to... prostě pořád nevim, proč by to nemělo stačit - vždyť máme takový krásný arzenál - hlas, intonaci, hlasitost, emoce v tom hlase, gesta, ruce... a piškoty a míčky :-))))) - jen to dobře načasovat
Problém je v tom, že člověk nedokáže tak rychle vychválit psa až do nebes (příspěvek výše) Navíc když psa pochválím, tak v některých momentech ani neví za co ho chválím př. agility-zóny- pes musí zastavit na konci kladiny, tak aby přední packy měl na zemi a zadní na kladině - když budu psa zónu učit tak, že ho "donutím" na konci zastavit a pochválím ho, tak on ale vůbec nechápe za co je chválen.Vnímá to tak, že kdesi na konci má zastavit (a to ještě obvykle na povel psovoda a v závislosti na jeho pohybu - když zastaví psovod, tak zastaví i pes), ale proč to má dělat a jak to má dělat, vůbec netuší. Kdežto když mu zóny naklikám, tak je dělá rychleji, protože přesně ví co má dělat (pozice 2on2of). Řeknu mu pouze povel pro kladinu a on ví že ji má co nejrychleji přeběhnout a na konci zastavit. Je mu naprosto jedno kde já jsem, co dělám nebo co říkám, čehož prostě jinak, než že bude přesně vědět jak zóna vypadá, nedocílím
. Existuje samozřejmě více metod jak naučit psa zóny, ale pořád si myslím, že přes clicker je to nejlepší. A klikaři také používají všechen Vámi vyjmenovaný arzenál
. Když mi pes nechce zůstat na startu a startuje bez povelu, tak ho 2x vrátím a potřetí když tam zůstane, tak mu kliknu, dám mu pamlsek, pohrajeme si, vychvaluju ho až do nebes, válím se sním po cvičáku na zemi a tvrdím jaký je to nejlepší kluk a nakonec ho nechám za odměnu proběhnout tunelem
. Nezasvěcení lidé mě považují za blázna, ale vůbec mi to nevadí, důležité je, že po čtvrté tam zůstane, protože ví, že když tam nezůstane, tak nepoběží a nedostane se mu odměny
.