Ono není manipulace jako manipulace. Jistě že se svým psem mohu manipulovat, mohu ho jakkoliv natočit, přetočit, mohu mu sáhnout kamkoliv, mohu s ním dělat cokoliv a dělám to (konec konců je to můj pes
) čistím mu zuby, uši, prohlížím tlapy atd. Na tuto manipulaci je zvyklý a nevadí mu. Spíš naopak bere to jako hru a zábavu. Ale já mluvila o manipulaci ve výcviku a o té si i nadále myslím, že by k ní nemělo docházet ani u normálního psa natož u labila. Netvrdím, že nelze psa přivyknout manipulaci, určitě lze a ano dá se to udělat tak, že je možná i spokojený. Jenže většina psů sebou nechá manipulovat, protože to jsou psi a už od domestikace psa, člověk se psem manipuluje. Ale zkuste například kočku naučit sedni tak jako psa (ruka na záď, druhá nahoru), myslím, že by byla ostře proti tomu. Kdežto přes clicker lze kočku, nebo jakékoliv jiné zvíře (i akvarijní rybičky) naučit téměř cokoliv (vše co neodporuje fyzickým možnostem daného zvířete). Proto si myslím, že když chci kohokoliv cokoliv naučit (a to i člověka, nevím jak Vám, ale mě by se tedy příliš nelíbilo, kdyby mě někdo učil třeba lyžovat, tak že by manipuloval s mýma nohama), tak s ním prostě manipulovat nemám. Člověk má být nad zvířetem chytřejší, né silnější. Měl by uzpůsobit podmínky výcviku tak, aby mělo zvíře na výběr (canadský koncept It's your choice) a právě svým vyšším intelektem zařídit, aby si zvíře vybralo tu možnost, která se člověku líbí. No a právě možnost výběru při manipulaci chybí, zvíře nemá jinou možnost, prostě to udělat musí. Doma mám naklikaného králíka, umí na povel přeskakovat překážky (například), a nevím jak jinak než přes clicker bych mu vysvětlila co po něm chci, s králíkem se totiž moc dobře manipulovat nedá, to není pes, tomu když se něco nelíbí,tak vás kousne, nebo uteče. Toť můj názor. Ale jen vysvětlení. Nechci tu rozdmýchávat diskusi na téma: Proč klikat a proč ne. Jak už jsem psala výše, tohle je můj názor a postoj, někdo může mít a bezpochyby má jiný a já mu ho neberu. Stejně jako zvířata v mém světě, tak i lidé mají právo výběru a je na každém, jakou cestu si zvolí.