Poslední dobou se hodně rozmohlo podvádění a zkracování si trati. Vím o několika lidech (zatím nebudu jmenovat, dám jim šanci chytit se za nos ), kteří si trať zkrátili. Vím i o lidech, kteří vědí o lidech co si trasu zkrátili a vím, že ti lidé vědí, že já vím a že nic nedělám. Chtěla bych vám k tomu něco říct z hlediska pořadatele. Nemůžu disknout člověka za to, že si zkrátil trať když mi do očí tvrdí, že zabloudil a že se naopak snaží trať zoufale najít. Samozřejmě, že já vím a on ví, ale jak mu to mám dokázat? Mám diskvalifikovat lidi za to, že zabloudili? Kdo z vás nikdy nikde nebloudil? Jak dokážu, které zakufrování je opravdické a které nahrané za účelem zkrácení tratě? Neptám se jak to poznám, ale jak to dokážu.
Slyšela jsem o "kontrolách, které nebyli kde měli být". Ale já nemůžu dát kontrolu všude. Např. kolem Mosczanky je velmi frekventovaná oblast, je tam spousta turistů a děcek co pobíhají po lese. Jak dlouho tam může přežít razítko přidělané někde na stromě než ho nějaké dítě najde a vezme si ho? V důsledku potom bude volat stopadesát závodníků, že kontrolu nemůže najít a že už tady hodinu krouží a hledají ji
. Nemůžu ji dát ani např. k Sanktoriu Sw.Josefa - jednak je to opět místo plné lidí a navíc tam budeme čelit ještě a) nábožným důchodkyním, které to budou brát jako znesvěcení a pošpinění a za b) jiným náboženským fanatikům, kteří to vezmou ve stylu - když jim to tady urvem tak nám sem s těma zku...nýma čoklama nepolezou.
Jsou prostě místa, kam tu kontrolu dát nemůžu i kdybych se zbláznila :-( . A tolik lidí, aby všude mohla stát živá (notabene když máme volný start kdykoliv celý víkend) opravdu nemám.
Navíc, kdybych chtěla dát kontrolu na všechna místa kde je možné si to nějak střihnout (ať už o sto metrů, nebo o několik kiláků) tak jich budu muset mít asi dvě stě. Mě je to jedno, já těch dvě stě razítek nakoupím. Ale chci vidět kdo pak bude zastavovat a razítkovat kontrolu za každou zatáčkou.
Přemýšlela jsem nad tím celou noc poté, co jsem si přečetla článek Aničky Žufrikové. Mrzí mě to, hodně mě to mrzí. Za Lefama a hlavně za jejich přípravou je nekonečné množství práce, nekonečné množství najetých i prochozených kilometrů. Nemáme to tak jednoduché jako pořadatelé, kteří řeknou po modré tam, pak po červené a za kopcem po zelené zpátky. Opravdu nevím jak víc zajistit trať tak, aby si ji nikdo nemohl zkrátit
.
Mohla bych udělat to, že nezveřejním kde jsou kontroly. Řeknu jenom "bude jich šest", ale neřeknu kde. Kdo půjde opravdu poctivě tak je najde. Ale to se nebude líbit. Zejména těm, kteří nějakou v noci opravdu přehlídnou přesto, že tam šli, ale ani netušili, že tam něco má být. Mohla bych tvrdě disknout ty, které nachytám někde mimo trasu. Mohla bych zřídit i "bonzlinku" kam by mohl někdo zavolat, že vidí paní xy jak si to štráduje zkratkou a jet si dotyčnou chytit. Ale takové lidi jsem několikrát chytila i letos.Oni mi budou do očí lhát, že kufrují a hledají trasu a co teď? Jsme zase na začátku :-(( .
Mohla bych udělat systém prezenček na podpis, jako byli letos. Mimochodem, letos jsem je myslela vyloženě jako vtip, stejně jako třeba ty záchranné balíčky. Spousta lidí nevěděla, že se na ně má podepsat a jen proběhla kolem v domění, že "se jedná o další balíček s vložkama" (konkrétní případ. To, že tam dotyčná opravdu šla vím, neboť jsem ji nachytala při pojízdné kontrole pár set metrů za tou prezenčkou) . Spousta se jich nepodepsala, protože z jedné prezenčky někdo sbalil tužku a neměli čím. Spoustě se to na ten rozmočený papír nepovedlo. No a spousta lidí tama určitě nešla, protože si zkrátila cestu. A už jsme zase na začátku. Jak jim to mám dokázat?
Mohla bych kolem trati udělat koridor z ostnatého drátu, aby nikdo nemohl uhnout stranou. To bude asi nejjistější, protože kdo chce podvádět ten to stejně udělá i kdyby se pořadatel postavil na hlavu
.
A ještě jedna poznámka na závěr - když budu opravdu zlá a někoho natvrdo disknu. Ať už pro nepodepsanou prezenčku, nebo proto, že jsem ho chytla na nejkratší cestě z bodu A do bodu B kde ovšem "hledal trasu" tak ve finále na tom budu bitá já. Na diskuzi už se nebude psát, že "trať byla děsně vtipná", ale bude "tak mizerně značenou trať jsem v životě neviděl". Už se nebude říkat, že jsou Lefy originální, ale bude se psát "je to kráva a už tam v životě nepojedu"....a spousta lidí si to přečte a řekne "tak na Lefy teda mámo nepojedem". A kdo tím pádem bude nejvíc potrestaný? Ten dotyčný, který má jeden disk a přišel o pár bodů do MČR, nebo já, které příští rok přijede pět a půl závodníka?
Myslím, že se na všechno vykašlu a příští rok žádní Lefové nebudou