Tak já jsem ta videa viděla. A pak že prej je skákání s padákem adrenalinovej sport :-) a ještě jednou se zeptám, mám toho mulisáka učit tahat tak, že mu přivážu něco za postroj? Někde jsem to tu četla, ale nevím jestli netažnýho psa a ještě ke všemu už ne úplně nejmladšího, to mám učit zrovna takhle. Nebo ho mám prostě přivázat ke kolobrndě a děj se vůle páně?
Tak to ti moc neporadím, moje zvěř tahá tak nějak sama od sebe, takže jdou rovnou ke kolu. Ale asi bude platit, že při vycházce vždy na pár set metrů navlečeš postroj, něco připřáhneš a budeš ho učit, že za ním něco jede a musí se opřít do postroje aby to jelo, že nemá nikde čuchat, čůrat a dělat kraviny, páč je to smrtelně vážná práce. Pokud toto pochopí máš vyhráno a můžeš směle na kolobku. Psa bude práce v postroji i víc bavit, pokud se bude moct rozběhnout rychleji s kolem nebo brndou a bude mít i tendence dělat míň ptákovin, protože je nestihne vymyslet. Zatáčet a zastavovat ho naučíš tak nějak za pochodu...prostě ho donaviguješ do správného směru a k tomu povel, totéž pro zastavení...stooop a brzdíš. Boxík je chytrej pes, pochopí to rychle.
Pokud je pes ne až tak zcela psychicky OK, asi bych párkrát vzala kolobku s sebou na procházku jenom tak, aby si to prohlídnul, a zjistil že to není nic nebezpečnýho. Takhle jsem vodila 14 dní kolo na procházku jak jojo s jednou malamutkou...přišla k nám už skoro dospělá a od předchozích majitelů znala jenom řetěz a dvorek, tak se kola bála, bylo potřeba ji ujistit, že s tou divnou věcí je strašná legrace a když beru kolo, bude se konat vycházka. Pak byl ovšem problém vyplížit se s kolem do práce, páč Akka si vzala do hlavy, že tahat kolo je její svaté právo a povinnost a bourala ploty abych ji nezapomněla doma.