Ano, toho asfaltu bylo opravdu hodně. Věřte, že mi vadí stejně jako vám. Bohužel jsem nenašla jinou možnost jak propojit ty krásné místa,které jsem chtěla, abyste viděli. Oproti jiným pořadatelům, kteří dělají treky v horských oblastech máme tu šílenou nevýhodu, že tu a) nejsou téměř žádné turistické značky, b) velké množství pozemků je soukromých - pole, louky, sady... málokterý majitel louky dovolí, aby přes ni přešlo sto lidí a sto psů. Takových těch "turistických" cest typu lesní,polní je tu fakt zoufale málo. Většinou jsou to příjezdovky na pole, na hnojiště a tak podobně. Cesty odnikud nikam. No a těch pět a půl polňaček co tu byli nám před dvěma lety vyasfaltovali v rámci využití dotací "podpora cykloturismu na Osoblažsku" :-( . Po silnici jako takové jste šli skutečně minimálně.
S kopřivami z očí do očí to Petro myslím fakt přeháníš, tolik jich zase nebylo. Lesní cestičky jsou sice zarostlé, protože po nich nikdo nechodí, ale je tam tráva a občas kopřivy maximálně po kolena :p .
Pořadatelské značení bylo zejména na místech, kde bylo možné odbočit z trasy. Fakt nevidím důvod proč dělat značky na cestě, která jde kilometr rovně, není z ní žádná odbočka nikam a navíc je v itineráři popsán prakticky každý krok. V místech kde se dalo ztratit bylo značení vždycky, na tom si trvám. To, že někteří tvrdili, že ho nevidí považuju za chybu ve spojení "mozek-oči". Chápu, že někdy se hledalo hůř, ale uprostřed polí kdy zleva je obilí, zprava kukuřice a vpředu hromada hnoje se velká obr šipka, kterou uvidí každý maluje fakt špatně. Je zapotřebí se holt podívat po těch malých kamíncích a jiných znameních. Taky itinerář a práce s mapou nebývá tak úplně od věci. Napadá mě jediná další možnost jak trať označit ještě líp - vzít švihadlo, přivázat k němu trekaře jako v jeslích a provést je po trati :p
Co se týče hřbitova v Osoblaze, to snad radši ani nebudu komentovat. Je to nádherný židovský hřbitov plný historie. Pokud ho považuješ za "nesmyslné kolečko po Osoblaze" (mimochodem, zacházka cca sto metrů) tak fakt nevím co ti na to říct. Chodíš treky proto, abys něco viděla,nebo proto, abys co nejrychleji prolítla sto kiláků a udělala si čárku? V tom druhém případě bych ti možná spíš doporučila běhat po ovále, tam se alespoň neztratíš :p