Tedy koukám co tady dokáže vyvolat obyčejná píšťalka
Nevraživost - je to hlavně o lidech ne o tom jestli je "midař, longař, běžec, plazič, nebo HU-HU". Myslím že drtivá většina lidí to neřeší, ale bohužel si každej s každým nemusí sednout a pak je každé vysvětlení které je po ruce dobré i když důvod bývá jaksi v něčem jiném...
výbava na kratší trasy - právem každého pořadatele je si určit i na doplňkové akce podmínky a rozsah povinné výbavy. Důvodů může být spousta a dalo by se o nich donekonečna diskutovat. Pro někoho to vždy bude zbytečná zátěž, pro jiného větší motivace si to opravdu zkusit s větší zátěží i na kratší trase a dalším to bude zase jedno.
píšťalka - znovu opakuji, že to není povinná věc. Berte to tak, že je to třeba snaha o to zvětšit povědomí o tom, že jsou i takové relativně velmi triviální, ale velmi účinné možnosti jak se v terénu dovolat pomoci, případně umožnit lepší navigaci záchrany. Dnes je velkým fenoménem mobilní telefon na který se drtivá většina spoléhá, že jim v krizové situaci vždy pomůže zařídit pomoc. To je bohužel dost krutý omyl. Několik dogtrekových akcí jsem měl na starosti podporu pro lidi na trase kteří bloudili, nebo měli nějaký problém. Není to vůbec jednoduché i když jsem místní prostředí dobře znal po telefonu zjistit kde dotyčný opravdu přesně je, nasměrovat ho směrem odkud přijde pomoc a poslat ji tam v podstatě naslepo. Ono v lese je dohledání se i na pár desítek metrů problém, zvláště pokud fouká vítr, to pak musíte hodně řvát a doufat, že k vám pomoc nejde "po větru".
Tím nechci říct že to píšťalka spasí, ale jen upozornit že na mobil neradno příliš spoléhat. Proto třeba i ta výbava atd... Pokud se vám něco nedejbože stane, není to jako ve městě kdy k vám pomoc dorazí za pár minut, v přírodě počítejte spíše s hodinama a za různého počasí a bez úkrytu.
Jistě teď několik lidí namítne, že se jim to nemůže stát, nebo jim to stejně nepomůže. To je pravda, ale neznamená to že je to zase všechno zbytečné. To co nemusí pomoct nám, může pomoci někomu jinému, třeba i tím, že mu to poskytneme sami. Je samozřejmě nesmysl sebou tahat celou sanitku i s defibrilátorem, ale zrovna tak je nesmysl vyrazit do přírody úplně bez ničeho a spoléhat na to, že se nám nemůže nic stát a i kdyby jo, tak nám někdo hned přiběhne na pomoc.
Berte to jako můj osobní názor, neočekávám že se na tomto všichni shodneme
Zkrátka takto jsem o tom přemýšlel když přišly náměty na rozšíření výbavy jak povinné, tak doporučené. A vězte že námětů bylo v průběhu let hodně, jak na přidávání, tak na ubírání výbavy.
Na závěr bych byl rád kdyby jste se tady drželi tématu, tedy problematiky píšťalky a pro vztahy mezi účastníky si založte jiné téma, nebo ještě lépe si najděte téma kde už se to tady probíralo a můžete si to vyříkat tam