Kdo jsi bez viny, hoď kamenem.
Snažím se neporušovat žádný zákon, dokonce ani rychlostní limity při provozu na pozemních komunikacích, a svou čubičku mám s ouškama, celým ocáskem a vším ostatním, s čím se narodila. Jen jednou si zlomila drápek. Docela jí to bolelo, ale snažil jsem se jí s panem doktorem moc netýrat a drápek jsme jí ustřihli. Jen jeden, aby to nebyla nedovolená úprava vzhledu. A ještě jednou si v lese udělala do kožichu na břiše docela velkou díru. Paní doktorka jí to moc pěkně zaentlovala, ale to jsme na výstavě okamžitě hlásili, aby nás někdo nenařkl z úprayu vzhledu. Prošlo nám to.
Ale stejně mi vrtá hlavou, jak to je s tím týráním.
UŠI: Je moc prima, že na naše pejsky někdo tak usilovně myslí a těm lumpům, kteří řežou psům ouška z estetických důvodů, to konečně pořádně zakázali. S kupírovaným psem už pomalu nesmíte ani do tramvaje. V uchu je přece životně důležitá chrupavka, která je protkaná hodně žilkami a když ta chrupavka začne krvácet, třeba, když si psi vjedou do kožichu - teda do uší, tak jste s krvácejícím uchem obden na veterině. Jednou vám krev z nateklého ucha vysajou, jindy vám zase z ucha nechají udělat krevní balón, aby se ty cévky tím tlakem krve sami zatáhly, a jindy si to pes rozškrábe a nebo vrtěním hlavou roztrhne a letíte na veterinu znova. Ještě, že můj pejsek má menší ouška a tenhle problém mi nehrozí.
OCASY: Jak moc týrá psa ustřihnout chrupavku ucha v narkóze a jak moc useknout ocásek plný obratlů? Ocásky se prý sekat smí do určitého věku bez umrtvení. Asi to není tak citlivá a důležitá součást psího těla. Jen pár obratlů. Je jich v tělě asi dost a ty na ocase jsou asi navíc a příproda je tam udělal schválně, aby měli veterináři a zákonodárci za živa dost práce. Jeden pejskař mi ochotně vysvětlil, že je krácení ocásku u loveckého psa nutnost, aby prý myslivcům ten pejsek neplašil zvěř, když tím neuseknutým ocáskem radostně vrtí. Tak od té doby vím, že tam to není týraní, ale nutnost.
KASTRACE: A taky v tom samém zákoně se píše, že se smí do určitého věku kastrovat dobytek bez umrtvení. To asi taky nevadí. Chrupavka se nesmí, obratle a orgány ano. To mi připadá naprosto jasné a srozumitelné. Zvířátko pěkně roste a my ho potom sníme. Věřím zákonodárcům, že to maso netrpělo. I když občas vidím v obchodch ty nazelenalé kusy zatavené v krabičkách, tak si nejsem úplně jistý. Možná mu u kastrace hrajou nějakopu pěknou hudbu, aby si nevšimnulo, že zrovna přišlo o nějaký ten orgán. Zelenému masu asi zrovna zpíval z Rusalky vodník.
VĚC: Pes je z právního hlediska věc a zodpovídá za něj majitel a proto veškeré akce provedené na psovi padají na hlavu majitele. Zdraví, nezdraví. Kdo má doma kupíráka, tak je v ČR od loňského roku totálně vyloučen z kolektivu a musí se s tím smířit.
KÁMEN: Proč na lidi, kteří mají mladého kupíráka koukat přes prsty, když neznáme pozadí jejich činu? Řekněte, kdo z vás neporušil zákon. Myslím, že se nikdo takový nenajde! Ani jeden! Kdo z vás nejel v obci rychleji než 50 km/h? Kdo z vás nepřešel silnici mimo přechod i když přechod byl do 50 m od vás? A to nám všem přijde naprosto normální. Děláte pravidelné revize elektrospotřebičů a nebo revizi komínu ve vašem rodinném domku? Tohle všechno také nařizuje zákon.
Tak se, prosím, na tazatele ohledně účasti s kupírákem nemračte a netočte zády, ale ... bohužel s námi na tuto hromadnou akci jít nesmí.
Hezký den.
Honza a Grini
PS: Nemám v úmyslu na toto téma dál polemizovat. Před rokem jsem měl obdobný dotaz ohledně kupíráků a sesypalo se na mě taková smršť, že ... určitě ti všichni bez viny jezdí na dálnici jenom 130!