Souhlasím s tím, že svalové křeče takové intenzity, aby byly na psovi opravdu výrazně vidět, nejsou normální. Ano, určitě je normální, že psa (stejně jako člověka) po větším výkonu svaly bolí, jsou trochu ztuhlé, ale KŘEČE jsou známkou problému. Ať už je to přetížení (což je IMHO chyba psovoda - k tomu ještě níže) nebo patologický stav způsobený chabou ve výživě nebo genetickou predispozicí.
Sama mám leopardici, která taky neví, kdy má dost, a podle toho s ní zacházím. Je schopná na vyjížďce vesele lítat okolo, zatímco já si pracuji s koněm, ale jelikož vím, jak snadno je schopná to přehnat, dám jí odložení. Stejně tak na treku, pokud bude svým výkonem ohrožovat svoje zdraví, ji vezmu k noze. Samozřejmě nepovažuju za moudré učit psa NETAHAT na maximum, ale zároveň je podle mě mnohem důležitější dojít do cíle ve zdraví - u každého sportu. A nejen využít psa jako sportovní náčiní a až se "porouchá", tak ho promazat, aby byl zase v cajku. Jelikož pro psa, narozdíl od stroje, je taková porucha přinejmenším velmi nepříjemná, neřku-li bolestivá či nebezpečná.
Divím se, že vám ionťáky až tak výrazně pomáhají. Osobně bych se bez mnoha a mnoha konzultací s odborníky bála, že pes má nějaký problém, který ionťáky jen zamaskují.