Ahoj, neřeš, nakup potřebné (vyzkoušej jestli sedí) a vyraž na závod. Tam to psům vůbec nepřijde jako něco k řešení, mají dost jiných vjemů k přemýšlení. A bude se držet na cestě, protože před ním tam prošlo 50 jiných psů. Nebo půjdeš s někým a psi půjdou před vámi spolu. Tréninky v postroji u nás většinou dopadly katastrofálně - zejména Barda se motal pod nohy, coural,... zatímco na treku ťapal většinou vpředu a čenichal psy před sebou. Takže i když jsem chodila (nebo běhala) tréninkově třeba 40km, tak se psem navolno. Se zkušeným trekovým psem už pak byl trochu problém vždycky na začátku sezóny než se s uvázáním smířil, ale šlo to a nakonec jsem to u něj vyřešila flexinou (netahací bígl).
Další možnost je naučit psa opravdu tahat (popis tady někde je), ale může se ti stát, že toho budeš na treku litovat.
V každém případě přijmi trek = postroj a uvázání, jako rozumný fakt, ne jako překážku, a bude to tak brát i pes. Spojení postroj = hodně dlouhá úžasná procházka funguje i po letech. Barouš sice nesnášel oblékání postroje, ale miloval treky. Takže i teď se sice první minuty v postroji ksichtí, ale venku už našlapuje jako veledůležitá psosoba - ON jde přece na pořádný výšlap (navolno, ale v postroji - nesmí úvaz na obojku kvůli páteři, líp se případně přidržuje, pozvedává,...). Mívám v postroji i Vaška, v místech s větší frekvencí je pro mě jednodušší jej cvaknout k bederáku a neřešit (jinak taky lítá volně).