Zkusím trochu nezávislého remcání - buď beru DT jako závody nebo jako něco, kde je hlavní bejt někde venku s lidma a bafanama. Pokud DT jako závody, je tady dost věcí, kdy pravidla neřeší srovnatelné podmínky, např. (a našly by se další):
Trať - někomu ušetřit 50 m je samozřejmě pitomost, ale co třeba když sejdeš z trasy (úmyslně nebo neúmyslně) a významně si trať zkrátíš - ve Fryštáku na konci bylo docela náročné to ohnout doleva do kopce, dát 3 km po značce a vrátit se na původní údolní cestu o 0,5 km dál, Jihlavě byly 2 úseky v délce skoro 5 km, kdy v terénu byla značka jinak než v mapách. Na každým DT občas jdete jinudy.
Zátěž - co takhle nějaké minimum (bez započítání vody), kontrolované na startu (v cíli)? Pak můžu mít třeba pidibaťoh s olůvky nebo maxibágl pro přechod Aljašky.
Kontrolní body - běžný je časový limit, po kterém jsi stažen ze závodu, resp. kontrola přestane existovat. Svážet lidi z tratě jako teď na Stezce - pokud nejsi zraněný ty nebo pes, tak se přeci někam musím dopravit (o to snad i jde, poradit si sám) - teď to šlo třeba po silnici do hlavního kempu - jen dát zprávu pořadateli.
Kategorie - běžná bývá kategorie pro příchozí, kde se platí startovné, ale neměří čas - s výjimkou dodržení časových limitů. Jsou lidi co nestojí o to, být ve výsledcích v pořadí nebo s označením DNF.
Roky spolupořádám závody pro tisíce lidí (OB, Krkonošská 70), kde jsou jasná pravidla a limity - u DT jsem si od začátku řekl - závodit ne, i když mi Lenka vždycky připomene, že běhám (ale já si stanovil limit 26-32 hodin a nejvíc se těším na bivak s psiskem na pěkném místě).
Ták a když už jsem se takhle rozkecal, smekám před všema, kteří v pátek dopředu věděli, že za světla nemají šanci dojít a stejně to zvládli !!! A samozřejmě dík Vláďovi a spol. za trať i organizaci - průsek k Tetřeví a traverzovka za ní mě nadchly.