Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /DISK2/WWW/tombru.com/www/forum/Sources/Load.php(183) : runtime-created function on line 3 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /DISK2/WWW/tombru.com/www/forum/Sources/Load.php(183) : runtime-created function on line 3 Tisknout stránku - Kastrace a hárání - 1 část (uzavřená)

dogtrekking forum

Dogtrekking - Chceš jít rychle, jdi sám. Chceš dojít daleko, jdi s ostatními. => Jak na to? => Téma založeno: Jana Červenec 18, 2007, 07:32:45

Název: Kastrace a hárání - 1 část (uzavřená)
Přispěvatel: Jana Červenec 18, 2007, 07:32:45
Zakřikla jsem to, Connie dnes začala barvit >:( To mi udělala schválně!) Fryšták asi zruším, to by vycházelo zrovna na ty nejlepší dny.
Máte někdo zkušenosti s injekcemi na to aby fena nehárala? Je to opravdu takové sviňstvo jak se tvrdí? Uvažuju o kastraci, už mě s tím háráním štve, za jak dlouho po hárání je nejlepší ji nechat vykastrovat?
Název: Kastrace a hárání
Přispěvatel: ježura Červenec 18, 2007, 07:45:25
Jani, osobní zkušenost s injekcemi nemám, ale já bych do toho nešla...
Hororový zážitek od kamarádů: Fena měla hárat na nějakou "důležitou" akci, na radu veta nechali dát  injekci (draze zaplatili!) fena v pohodě, nehárala... najednou v noci u psů řev, fena svázaná se psem... tak znovu k vetovi, ten tvrdil, že nehárá, že z toho nic nebude, ale pro jistotu (opět za drahý peníz) injekce na přerušení březosti... za měsíc a půl fena znatelně tloustne...tak zase vet...ultrazvuk...(zas drahá záležitost)... podle veta tam nic není, prý zánět dělohy...antibiotika... (zas mastný účet u veta) za dalších 14 dní v boudě 8 zdravých štěňat...
Jo, příroda je mrcha a svou si vždycky prosadí... ;)
Název: Kastrace a hárání
Přispěvatel: CassidyTeam Červenec 18, 2007, 08:00:12
Injekci v žádném případě,je třeba si uvědomit,že tyto preparáty mají velké množství nežádoucích a účinků.. Sice se zbavíte hárání, ale nebouráte fence jemnou hormonální rovnováhu. Mohou se sice projevit v pozdějším věku, ale o to hůř se pak řeší, když je fenka už starší.
Mezi nejčastější následky používání této „hormonální antikoncepce“ patří zvýšený výskyt falešné březosti, nádory ml. žlázy, problémy při zabřezávání apod. Je lepší jí nechat vykastrovat,protože 80% fen potom po dlouhodobějším užívání trpí na pyometru (zánět dělohy) a stejně se musí vykastrovat.
Název: Kastrace a hárání
Přispěvatel: vencan+3 Červenec 18, 2007, 08:09:59
Obě možnosti jsou pěkně brutální...To tě opravdu těch 6-10 dní v roce (kdy o něco jde) tak obtěžuje ? V Japonsku prodávají "psího" robotka nehárá, nemusí se venčit ...příště jdi spíš do tohodle
Název: Kastrace a hárání
Přispěvatel: CassidyTeam Červenec 18, 2007, 08:39:29
To Jana:A navíc jestli už fena začala barvit je na injekci pozdě.
Název: Kastrace a hárání
Přispěvatel: Kryštof+Naru Červenec 18, 2007, 08:58:02
Jana: na kastrování z pohodlnosti mám podobný názor, jak venca...
raději si nejdřív pořádně zjisti, co vše to s tou fenou může udělat po psychické stránce, než se rozhodneš ji takhle zmrzačit...
Název: Kastrace a hárání
Přispěvatel: janik a fleky Červenec 18, 2007, 09:47:27
netvrdila bych, ze kastrace je zmrzaceni! zalezi na tom, kolik fene je, ale bezne se kastruje preventivne, pokud nekdo nechce fenu kryt. predchazi se tak v mnoha pripadech zcela zbytecnym nadorum mlecne zlazy apod. neni to jen pohodlnost ;).
Název: Kastrace a hárání
Přispěvatel: elina Červenec 18, 2007, 10:23:29
kastrovat z důvodu že tě to štve  :o  :o  :o naše protějšky asi taky štve když máme "své dny", ale doufám že o takto radikálním řešení neuvažují ...
mám sice kastrovanou fenu ze zdravotních důvodů, těžký zánět dělohy, ve které mojí blbostí bylo pět štěňat, ale upřímně si to dodneška vyčítám, přesto že bych jí nikdy záměrně nakrýt nenechala (je to kříženec) ... je mi líto, že jsem jí takto připravila o důležitou část psí komunikace a částečně plnohodnotnosti.
Název: Kastrace a hárání
Přispěvatel: Kryštof+Naru Červenec 18, 2007, 10:26:28
janik: pokud někdo píše Uvažuju o kastraci, už mě s tím háráním štve  považuji to za kastraci z pohodlnosti.
to, že je kastrace bez vážných (zdravotních) důvodů mrzačení je můj názor...ty na to můžeš mít názor jiný, stejně tak jako ostatní.
já bych svou fenku kastrovat nenechal i kdybych štěňata neplánoval, dopad na povahu a smečkové chování to sice nemá tak velký, jak u psa, ale je tam.
Název: Kastrace a hárání
Přispěvatel: janik a fleky Červenec 18, 2007, 10:36:36
Krystof+naru: pokud je to napsano takhle, tak potom asi ano, ale i tak bych to hned tak neodsuzovala.
jak pises, je to tvuj nazor, driv bych to mozna taky povazovala za blbost, ale potom, co obcas vidam na klinice, jsem od nej hezky rychle upustila a povazuji preventivni kastraci jako temer bezproblemovy zakrok, hlavnim problemem po nem je pribirani na vaze, ale jinak tam opravdu tak velke zmeny nebyvaji.
elina: ty si vycitas, ze si nechala fenu vykastrovat, ja zase xkrat slysim, kdybych to jen tehdy udelal, nemuselo to dopadnout tak ci onak....vzdycky zalezi v jake si zrovna situaci.
neberte me jako priznivce kastraci za vsech okolnosti, to ani nahodou, jen sem vnasim i jiny pohled na vec ;).
Název: Kastrace a hárání
Přispěvatel: elina Červenec 18, 2007, 11:02:42
janik: já si nevyčítám, že jsem jí nechala vykastrovat, tam tenkrát už jiná možnost nebyla. já si vyčítám, že jsem selhala jako majitel. Ela mi tenkrát utekla když hárala a za to opravdu můžu já. Chci tím jenom říct, že je to vždy o zodpovědnosti a pohodlnosti majitele zajistit, aby k tomu "kdybych" nedocházelo.  ;)
Název: Kastrace a hárání
Přispěvatel: janik a fleky Červenec 18, 2007, 11:12:23
elina: nemyslim ono kdybych kuprikladu u nechtenych stenat, ale jina zdravotni "kdybych". jinak selhani majitele, ja bych to zase tak cerne nevidela, nemuzes mit oci vsude, ale naprosto chapu, jak to myslis.
Název: Kastrace a hárání
Přispěvatel: vencan+3 Červenec 18, 2007, 11:31:57
Pokud je to jen fena v rodině ( co potká pár pesů jen při venčení) a je dospělá a má zažitý všechny normální vzorce chování není to až zas taková tragédie. Vetovi kecy o prevenci jsou hlavně v JEHO zájmu. Statistiky hovoří jen o v podstatě mírném poklesu (v %) onemocnění kastrované x nekastrované.
Pokud je to fena žijící ve smečce - je to tragédie vždy. U psů samců tohle platí na 300% , zkrátka "čubopsi" to v psí společnosti nemají už nikdy  "lehký". To už jim můžeme amputovat i nožičky (aby si je nezlámali, nebo neprošoupali) jako prevenci ;) :-X
Název: Kastrace a hárání
Přispěvatel: CassidyTeam Červenec 18, 2007, 12:01:48
Bohužel je ale rozdíl mezi kastrací ze zdravotních důvodů (záněty, problémy s březostí,...) a kastrací z pohodlnosti. A aby se výrazně snížilo riziko vzniku rakoviny, bylo by třeba kastrovat ještě před prvním háráním ale:
Provádění kastrace u pohlavně nedospělých fen tj. před prvním háráním je značně diskutabilní. Pozitivní stránkou zákroku je jisté zabránění nežádoucího zabřeznutí a dále prevence nádorů mléčné žlázy. Negativní stránkou je riziko nedokonalého somatického dozrání (kostní tkáň) a močové inkontinence. V současné době v evropských státech převládá názor neprovádět kastraci u pohlavně nedospělých zvířat.

Pozitivní vlivy kastrace:

    * trvalé odstranění problémů s háráním (špinění v bytě a obtěžování cizími psy), nežádoucí nakrytí psem, falešné březosti, psychycké změny spojené s produkcí mléka v mléčné žláze
    * zamezení vzniku nádorů mléčné žlázy (nejvíce efektivní je kastrace před prvním nebo druhým háráním), později nemá téměř žádný vliv.
    * odstranění rizika vzniku pyometry (hnisavého zánětu dělohy) a diabetes mellitus (cukrovky)

Negativní vlivy kastrace

    * zvyšování tělesné hmotnosti - časté - je nutné po kastraci nepřekrmovat a poskytnout dostatek pohybu
    * močová inkontinence (odkapávání moči) - častější po velmi ranné kastraci a u fen nad 20kg živé hmotnosti
    * změny kvality srsti - hlavně u psů s dlouhou a lesklou srstí psi např. irský setr, dlouhosrstý jezevčík, kokršpaněl se může objevit tzv.štěněcí srst
    * sporadický výskyt rozličných kožních změn na zadních částech těla

Takže je na každém z nás jak vase svou fenou naloží.
Název: Kastrace a hárání
Přispěvatel: vencan+3 Červenec 18, 2007, 12:14:58
Tos napsala krásně přehledně  ;)a co se týče fyzických + a - vcelku vyčerpávajícím způsobem, ALE  i VETOVÉ zcela opomíjejí psychické důsledky tohoto zákroku, proto osobně preferuji nechat to na přírodě a kastrovat jen ze zdrav. důvodů. Raději risknu mít veselou a psych. normální čubinu  :D , než dementa se štěněčím chováním (kterému však nehrozí pyometra etc.) :P :)
Název: Kastrace a hárání
Přispěvatel: Jana Červenec 18, 2007, 12:27:36
Netušila jsem jakou tady strhnu lavinu od fanatických odpůrců kastrace a injekcí. To máte  potom asi stejný názor třeba na antikoncepci u lidí? Možná vám to svatý otec zakázal! >:D Každý máte doma 10 dětí, každý rok jedno? Nebo jak to řešíte? To není proti přírodě?
Znám spoustu kastrovaných fen a žádná mi nepřipadá jako dement, jsou poslušné, zdravé!
Moje fena chovná nebude (DKK 3/4)
Název: Kastrace a hárání
Přispěvatel: přemnožená Červenec 18, 2007, 12:34:38
Já se ještě vrátím k volně pobíhajícím psům po táboře. Na vlastní oči jsem viděla a myslím, že jsem nebyla sama, že volně pobíhající pes, ne hárající fena, napadl uvázaného psa a majitel volně pobíhající psa zmlátil toho uvázaného, cože si to dovoluje!!!!!!!!
Název: Kastrace a hárání
Přispěvatel: Kryštof+Naru Červenec 18, 2007, 12:36:42
Jana: moc to dramatizuješ, tady se jen snažíme poskytnout více informací/názorů, ať se třeba nerozhodneš kastrovat unáhleně...
jestli bereš antikoncepci je tvé rozhodnutí, ale co může pes (fena) říct k páníčkově rozhodnutí ho(ji) kastrovat (nehledě na to, že je to trochu definitivnější zákrok, než antikoncepce)?
Název: Kastrace a hárání
Přispěvatel: peppo Červenec 18, 2007, 12:38:29
 :o to snáď nemyslíš vážne?
tak za seba môžem povedať, že ak by niekto takto udrel môjho psa, ktorý by bol uviazaný, neručím za seba a asi by ma potom museli disknúť aj z treku, pretože toho chlapa by som vlastnoručne vytrieskal a bolo by mi jedno, či je starší alebo mladší...
Název: Kastrace a hárání
Přispěvatel: Simona Červenec 18, 2007, 12:38:48
Jako veterinářka se velmi často setkávám s kastrovanými fenami a nepozoruji žádné výrazné odchylky v chování. Většina mých kolegů má feny kastrované. V rodinách, kde je jedna fena, nejsou změny žádné nebo minimální. Není to o tom, že by veterináři psychické hledisko pomíjeli - vždycky je to rozhodnutí majitele a ten by měl mít VŠECHNY informace od veterináře. Já možnou změnu psychiky zmiňuji vždy, rozhodnout se musí majitel. Z mého pohledu je kastrace jako preventivní zákrok (pyometra, nádory na mléčné žláze) poměrně dobrá, ale možná to bude dané tím, že už jsem bohužel viděla spoustu fen s pyometrou, kterým třeba děloha praskla a hnis se vylil do dutiny břišní, spoustu fen s otevřenými nádory na mléčné žláze, třeba i velikosti grepu, feny s metastázami na plicích.... Nezřídka tyto problémy vedou k euthanazii.
Máme doma dvě feny, obě nekastrované. Obě jsou s chovným potenciálem a proto je zatím kastrovat nechci. Ale přiznám se, že se pyometry a nádorů na mléčné žláze bojím hodně a po hárání je víc pozoruju a často prohlížím mléčnou žlázu...

Injekce nepodporuju, riziko vedlejších účinků je poměrně vysoké.

Mimochodem, co se týká hormonální antikoncepce u žen, i tam jsou celkem závažná rizika, jen se o nich moc neví a moc nemluví.
Název: Kastrace a hárání
Přispěvatel: přemnožená Červenec 18, 2007, 12:40:55
Peppo: to nebyl chlap to byla slečna!!!!!!!
Název: Kastrace a hárání
Přispěvatel: janik a fleky Červenec 18, 2007, 12:43:47
simono, to je presne ono...vidim to dost podobne...
premnozena: myslim, ze peppo by zmydlil i tu slecnu, kdyby nekdo sahal na jeho hafika ;)
Název: Kastrace a hárání
Přispěvatel: peppo Červenec 18, 2007, 12:46:19
jj, asi by som jej bez problémov strelil minimálne facku...
a nemal by som žiadne výčitky
Název: Kastrace a hárání
Přispěvatel: ježura Červenec 18, 2007, 12:55:25
Teda, člověk chvilku vypadne do práce a tady je rušno  ^-^
Myslím, že psychické změny na kastrované feně člověk nevidí, ty nemilosrdně odhalí ostatní psi resp. psí smečka...  Tam se sebemenší odchylka v chování neodpouští a většinou draze platí...
Název: Kastrace a hárání
Přispěvatel: vencan+3 Červenec 18, 2007, 12:57:17
to Jana: tak proč jsi se ptala, když jsi rozhodnutá...
 :( a myslím, žes to ani pozorně NEČETLA, páč se tady vcelku nikdo nijak (až na tebe) nerozčiloval...,a jen každý vyjádřil svůj názor, takže kdo tě to radostně neodsouhlasí je fanatik?  :-X  K tomu není co dodat...
to Simona: vždyť to samé jsme jí psali, ale zkus uvážit kolik fen bez těchto problémů k tobě nemuselo :P
A věř , že život kastrovaného JEDINÁČKA a život kastráta ve SMEČCE je setsakra rozdíl  ;)
Název: Kastrace a hárání
Přispěvatel: Jana Červenec 18, 2007, 13:21:04
Citace
To tě opravdu těch 6-10 dní v roce (kdy o něco jde) tak obtěžuje ? V Japonsku prodávají "psího" robotka nehárá, nemusí se venčit ...příště jdi spíš do tohodle
to Vencan: To mi nepřijde jak klidná výměna názorů!
Kdybych byla rozhodnutá, tak se neptám, nechám Connii vykastrovat a nikdo o tom nemusí ani vědět.
Děkuju Margitě a Simoně za rozumné názory pro a proti.
to LenkaB: K té psychice, no nevím, nevím, potkávám spoustu kastrátů (psů i fen) a jsou normální, nevím, co by na nich nějací cizí psi (jaká smečka??) jako měli vidět.
Název: Kastrace a hárání
Přispěvatel: karel+poník Červenec 18, 2007, 13:24:43
čauky
venco mám dost dobrej nápad co takhle vykastrovat celou smečku ;D

moje tetka má vykastrovanou čubu a naši pesani ji neberou ani jako kočku natož jako psa

PS:jinak prevence je moc dobrá věc jdu odstranit pesanum žaludky( mělo by to taky své výhody moc nesežerou a nemusim se bát že se jim otočí) ;)

nicméně je pravda že je to každého věc ,ale chudák pesan  :'(
Název: Kastrace a hárání
Přispěvatel: elina Červenec 18, 2007, 13:38:09
Jano, přidám ještě dvě zkušenosti s kastrátama:
moje fena měla před kastrací malé sebevědomí, po kastraci se dostalo na stupnici 0, vztah ke mně na bodu mrazu, jiné feny, které jsme potkávaly se jí snažili napadat a jedna řekla bych i s chutí zabít. trvalo hodně dlouho než se to podařilo napravit a rozhodně jsem to nedokázala sama. co se týká vztahu samců, tak těm "voní" do dneška.
druhý pes, labrador kastrovaný předchozí majitelkou cca v 9 měsících z důvodu slepeckého výcviku, ve dvou letech naprosto nedospělý jedinec, neznalý vzorců chování k druhým psům, jehož nenapadnul ani pes mé kamarádky, který by jinak nejraději všechny samce sežral, prostě to pro něj nebyl pes ani fena, ale něco divného na hraní.
netvrdím, že to takto musí fungovat u všech, ale jenom jaké jsou možné konce.
Název: Kastrace a hárání
Přispěvatel: vencan+3 Červenec 18, 2007, 13:39:32
Pokud je to jen fena v rodině ( co potká pár pesů jen při venčení) a je dospělá a má zažitý všechny normální vzorce chování není to až zas taková tragédie. Pokud je to fena žijící ve smečce - je to tragédie vždy. U psů samců tohle platí na 300% , zkrátka "čubopsi" to v psí společnosti nemají už nikdy  "lehký".
to Jana: a tohle si četla a vnímala? ;) :-X :P
Název: Kastrace a hárání
Přispěvatel: Simona Červenec 18, 2007, 13:54:32
to Venca: rozdíl mezi jedináčkem a smečkou samozřejmě chápu a nijak se nepřu. Je mi jasný, že u feny ze smečky se tohle rozhodování bude dělat mnohem hůř. Taky si nedovedu moc představit, co by se stalo, kdyby jedna z našich dvou fen měla být kastrovaná a druhá ne.
Název: Kastrace a hárání
Přispěvatel: Simona Červenec 18, 2007, 13:56:43
to karel+poník: dotaženo do důsledku - odstraňme psy a nebudou mít problémy žádné...  ::)
Název: Kastrace a hárání
Přispěvatel: CassidyTeam Červenec 18, 2007, 14:18:47
Netušila jsem jakou tady strhnu lavinu od fanatických odpůrců kastrace a injekcí.
To Jana: Nejedná se o fanatismus, jde pouze o lékařsky, vědecky a vlastními zkušenostmi podložené informace.
Podle tebe je tedy fanatické, odmítá-li někdo svou fenu narvat spoustou hormonů a zlikvidovat rovnováhu organismu? Dle tebe je normální, že ať ti radši fena umře v bolestech na rakovinu, hlavně že nebude hárat. Gratuluju! Právě jsi svému psu zkrátila život a odsoudila ho k jisté bolestivé smrti.
Název: Kastrace a hárání
Přispěvatel: Katka a Híra Červenec 18, 2007, 14:48:54
Od hárání na treku se to tu posunulo ke kastraci, což je pro mne posledních 14 dní velice aktuální téma - budu tedy ráda za každý váš názor.
MInulé pondělí jsem musela nechat vykastrovat 4,5 letou fenku kvůli zánětu dělohy. Nejprve jsme se to pokoušeli léčit, ale nazadařilo se a operace byla nutná.
Mám doma ještě jednu fenu, která je pouze o rok a čtvrt mladší. Dosud se té starší (vykastrované) vždy podřizovala a ve všem ustupoval. Nyní sleduji celkem zásadní obrat, kdy se po té starší ostře ožene a kolikrát po ní sama "vyjede". To se dříve vůbec nestávalo - podle toho, co jsem zde četla a taky sama tušila je to vlivem kastrace...
Skutečně je to na kastrovaném psu okamžitě "poznat"...?
Co mohu čekat dál...?
Název: Kastrace a hárání
Přispěvatel: ježura Červenec 18, 2007, 14:51:43
Trošku odbočím, Jani: fena nebude chovná, DKK 3/4? Četla jsem, že chceš jít jenom mid, ale máte natrénované a zvládne to s takhle vysokou DKK? Co je to za plemeno?

Katko: tohle asi nebude mít s kastrací souvislost, k poklesům hormonálních hladin nedojde tak rychle...spíš je stará fena ještě slabá po operaci, mladá cítí, že přišla její šance, tak to zkouší...jak se stará zbráboří, pravděpodobně ji velice rychle usadí... ;)
Název: Kastrace a hárání
Přispěvatel: Wami Červenec 18, 2007, 15:03:45
Zas tak bych to nedramatizovala... :o

Znam par kastrovanych fen, zdravotni problemy nema ani jedna, o inkontinenci vim z doslechu, zadna z tech, ktere znam, problemy nema. Co se tloustnuti tyka - no, tendenci tloustnout ma uplne kazdy pes, pokud se s nim nemaka, jediny rozdil je teda v tom, ze u kastrovane cuby na to hodim oko castejc.

A co se tyka psychiky - ano, pes to bere hur, s nim totiz jinak ty hormony mlatej cely rok, furt nekde nejaka hara... Ale ze by se o nej ostatni psi otirali, to teda fakt neni pravidlem, jeden z mych psu je kastrovany ze zdravotnich duvodu a muzu jit v jakekoliv smecce, a jeho si tam zadny pes vsimat nebude, projde hrde stredem jako pred kastraci. Ono zalezi, jak moc byl ten pes dominantni pred kastraci, po kastraci se zmeni vetsinou temperament, ale povaha jako takova ani ne. (Cholerik se nestane flegmatikem...)

Co se tyka psychiky u fen - vzhledem k tomu, ze pokud nezabrezne, ma fena hladinu hormonu v podstate pul roku ustalenou (pak zmeny pri harani a zas pul roku klid), tak pokud nedojde k tomu vykyvu co pul roku, fena sama o sobe se s tim vyrovna spokojene. Ostatnim psum nebo fenam sice muze vonet "jinak" (poznaji, ze je neplodna, jako by poznali jiny vykyv proti prirode), ale zase - zalezi, jake ma fena sebevedomi, neni pravidlem, ze by je chtely jine feny zabit, znam jich par, ktere naopak maji tendence vyjizdet samy a damskou cast smecky si osefovat.

Nemluve o tom, ze velka cast dogtrekaru nema psy v tak velkych smeckach, aby to stalo za extra diskuzi, a co se tyka slozeni smecky cizi (prochazkove), je to sumak, to se stejne vetsinou skladaji lidi dohromady tak, aby psi mezi sebou konflikty nevyvolavali.

A posledni uvaha - nekastrovat fenu znamena urcita rizika (napriklad ten zanet delohy nebo z psychickeho hlediska az 10 dni, kdy se fena muze zblaznit z toho, ze nemuze za psem, nemluve o riziku falesky a psychickym problemum s faleskou). Kastrovat fenu znamena jina rizika (napriklad inkontinence nebo u fen se slabym sebevedomim snizeni hierarchickeho postaveni ve smecce).

Probrat si to musi kazdy sam, ale silna slova jako "mrzaceni" myslim do rozumne diskuze vazne nepatri...  >:(
Název: Kastrace a hárání
Přispěvatel: Wami Červenec 18, 2007, 15:06:42
Katka a Híra
Taky si nemyslim, ze by to melo souvislost s kastraci, hormony se vyplavuji nekolik mesicu, nez se ustali jejich hladina... Starsi cuba j v oslabeni, mlada to vi, tak vyuziva prilezitosti... Taky bych rekla, ze ji to starsi vrati i s urokama, az bude OK... ;)
Název: Kastrace a hárání
Přispěvatel: vencan+3 Červenec 18, 2007, 15:24:50
to Katka: ta mladá je už dospělá, dá se očekávat, že bude chtít jít nahoru přes tu "divnou" a je na tobě jako na ALFĚ  aby jsi to ukočírovala... já bych spíš toho teď využil, a jejich pozice prohodil, ale musíš citlivě, aby se starší necítila "vyhozená" ze smečky a nesmíš dovolit vůbec žádný náznaky rvačky a jestli jsou to "bojovky"  :-X tak to nebude vůbec jednoduchý, páč  pitové a amstafové (NE stafordi) mají vyblokovaný sociální chování...
Ale je na tobě jak je znáš a co myslíš , že bude (pro ně) nejlepší ;)
Název: Kastrace a hárání
Přispěvatel: Katka a Hírusa Červenec 18, 2007, 15:39:16
Taky se domnívám, že není možné, aby bylo na feně hned "cítit", že je kastrovaná. Přičítám to tomu, že mladá cítí, že je strarší oslabená. Venca má asi pravdu. Podle mne má mladá na to, aby starou strčila do kapsy a v podstatě jsem čekala, kdy nastane období, že si to začne uvědomovat a zkoušet se prosadit.
Je otázkou, zda jim ve výměně pozic pomoci, aby to proběhlo v klidu a zda vůbec tomu pomáhat. Je mi jasné, že v tom mi asi moc neporadíte, protože čubiny neznáte.
Ale i tak DÍKY!  :)
Název: Kastrace a hárání
Přispěvatel: ježura Červenec 18, 2007, 15:46:29
Katko: já se držím názoru, do hierarchie ve smečce příliš uměle nezasahovat, nechat psy, ať si to spolu nějak srovnají (nemyslím nechat je ať se pozabíjí!) a pak toto uspořádání prostě respektovat a podporovat. U mamutů to zatím funguje, jestli je tomu tak i u "normálních" psů musíš posoudit sama.
Název: Kastrace a hárání
Přispěvatel: Katka a Hírusa Červenec 18, 2007, 15:48:12
Prozatím do toho nezasahuji, jen bráním bitce - takže, když po sobě vyjedou, tak je zhoukám.
Otázkou je . . . mám-li normální psy  ??? :-X ;D
Název: Kastrace a hárání
Přispěvatel: ježura Červenec 18, 2007, 15:49:43
Bitce braň, jestli jsou to obě "Hirušky" tak potěš pámbu, to bych od sebe nechtěla rozkopávat :-X
Název: Kastrace a hárání
Přispěvatel: Katka a Hírusa Červenec 18, 2007, 15:59:04
No Leni - co měla ta poznámka znamenat?  ???
Obě to jsou "mazlinky Hírušky"  :-X  Zatím stačilo vždy jen zařvat - když byl tedy někdo poblíž. K bitce zatím ani v minulosti nikdy nedošlo, ale na šití už jsem s mladou byla několikrát - má jemný čumáček, náchylný k roztrhnutí o cizí tesák  :-\
Název: Kastrace a hárání
Přispěvatel: ježura Červenec 18, 2007, 16:08:45
Kolik váží taková jedna mazlinka? :-X
Název: Kastrace a hárání
Přispěvatel: Katka a Hírusa Červenec 18, 2007, 16:19:13
Já si myslím, že méně než vaši mazlíci. Ty moje obludky jsou takové atletky - takže  zhruba 32 kg, ale je pravdou, že by měly mít nejméně 40 kg. Jenže ta starší má velkou dysplazii - tudíž ji držím v lehké formě a Hírusa má jemnější kostru a i kdybych do ni cpala žrádlo horem dolem, tak nepřibere  ???
Název: Kastrace a hárání
Přispěvatel: ježura Červenec 18, 2007, 16:22:39
Tak to je jako mamut, to zas není tak moc, to vypadají jako větší telátka ;)
Název: Kastrace a hárání
Přispěvatel: Katka a Hírusa Červenec 18, 2007, 16:28:24
Mamut ?  ??? :o
To je asi jeden z tvých mazlíků - což? Páč, když si vzpomenu na knihy o pravěku - to bych ani já nechtěla takové obludky od sebe trhat při souboji  ;D
Název: Kastrace a hárání
Přispěvatel: Jana Červenec 18, 2007, 16:36:47
to LenkaB: je to NO. Chodíme docela pravidelně na výlety, ale tolik km jsme nikdy neušly. Fena nekulhá, nevypadá, že by ji něco po procházce bolelo. Snad to bude OK. Poradíte někdo, jak udržet klouby co nejdelší dobu bez problémů?

to Margita:
Citace
Právě jsi svému psu zkrátila život a odsoudila ho k jisté bolestivé smrti
Nepřeháníš to? tím, že se ptám psa odsuzuji k smrti?

to Wami: Díky za příspěvek, už jsem o tobě slyšela, takový guru dogtrekkingu ;), vidím, že pověst nelhala a že se dá diskutovat i bez zbytečných emocí. Mimohodem máš moc hezké www. stránky, příběhy tvých "skorovlků" se čtou jako jako detektivka :)

Název: Kastrace a hárání
Přispěvatel: přemnožená Červenec 18, 2007, 16:42:52
K chování vykastrovných fen ve smečče, mám doma 3 feny, 2 většina z vás zná, té nejstarší vykastrované feně je dnes11. Od malička to byla dominantní fena, kastrací na 6 letech po dvou vrzích se stala ještě dominantnější a plně smečce šéfuje a malé holky si ji nedovolí odmluvit.A dominanci si umí prosadit i venku při venčení u psů i fen
Název: Kastrace a hárání
Přispěvatel: Wami Červenec 18, 2007, 17:14:41
Jana
Dik za komplimenty, ale uz davno ne, myslim, ze jsem stagnovala, zatimco spousta lidi sla porad dal, takze bych se za "guru" fakt nepovazovala, jsou tu na to jini...

Dokonce uz ani nechodivam tolik, co jsem chodila a k psani se musim zas dostat, holt me na chvili prevalcoval zivot normalniho dospelaka se smeckou psu...  :P
Název: Kastrace a hárání
Přispěvatel: janik a fleky Červenec 18, 2007, 17:18:43
ty jo, clovek si odskoci na chvilku do hospudky a nestaci se divit!!!!
jako margito, tvuj hystericky vykrik, na ktery upozornila uz jana, to je vazne sila. muselo ti dat hodne prace to vymyslet, ale budiz, kdybych potrebovala nekoho na predvolebni kampan, tak te beru, hesla by ti sla... ;).

vencan: clovece, ty mas teda zkusenosti, kdes to, prosim te, posbiral??? tve reseni by se velice libilo americkym vedcum, zabyvajicim se problemovym chovanim zvirat. jako sorry, ale umele zasahovat do smecky?? meli jsme 3 psy 5 let od sebe, nejstarsi do posledni chvile sefoval smecce a vsichni to respektovali, i kdyz to obcas zkusili, ale evidentne jsme to meli zmenit, kdyz ti mladsi na to meli, aby sli pres nej. a ted bych to asi taky mela zmenit u tech dvou, kdyz ten dvoulety je daleko silnejsi nez 7-lety a to jak psychicky tak fyzicky? no uvidim, treba se do toho pustim... a co tve zkusenosti s pity a spol? jednoho totiz mam ve spoluvlastnictvi a dalsich nekolik jsem potkavala nebo pravidelne potkavam na cvicaku, nikdy jsem si toho jejich uplne vyblokovaneho socialniho chovani nevsimla, protoze jinak by te pitce nemohla sefovat shi-tzu a to docela tezce. je to zase na  jedinci.

jinak pokud jde o kastraty ve smecce, rekla bych, ze taky dost zalezi, jestli jde o smecku jednoplemenou nebo viceplemenou a pravidelnou nebo docasnou. vedu cvicak, kde se vice ci mene pravidelne schazi 30 psu, jsou mezi nimi i kastrati, jak z rad fen tak i psu,a to, co tu nekteri popisuji, ze se z nich pak stane neco divneho na hrani, co neni ani pes apod. mi vazne prijde pritazene za vlasy! mame tam kastrovaneho psa dlouhosrste kolie 8 let, ktery spolu s mym biglem tezce sefuji vsemu ,co se pohne, a vsichni ho respektuji a nikdo neresi, jestli je nebo neni kastrovanej. pak je tam fena labika, o nejake ztrate sebevedomi po kastraci nemuze byt ani rec, "sejme" kazdou cubu, co jde kolem, a nikdy jsem nepostrehla, ze by nektery z pritomnych ctyrnozcu resil, jestli je nebo neni kastrovana. na veterine se bezne potkavam s kastrovanymi psy i fenami a musim rict, ze ve vetsine pripadu nedojde v chovani k vubec zadnym zmenam, proste zalezi na danem jedinci. kdyz si majitel zvazi vsechna pro a proti, tak si myslim,  ze se dokaze dost dobre rozhodnout sam. ale podle vseho je jasne, ze jsem zastancem kastrace, protoze jako spravny budouci veterinar z toho budu mit hooooooodne penez!!! >:D

libi se mi, jak tu vsichni pisete, ze to neni emotivni atd., to, co jsem ted napsala, je taky ukazka naprosto neemotivniho prispevku. lidi, proboha, proberte se, ja byt janou, tak se taky branim, protoze to, co jste nekteri napsali, utok dost silne pripominalo. takze proste v klidu, kazdy ma sve zkusenosti a nazory, ale sdelim je kulturne a ne takhle. kastrace je velice zavazne rozhodnuti a myslim, ze prave to, ze sem jana napsala, vypovida o jejim vztahu ke psu a zodpovednosti vuci ctyrnohemu partnerovi. klidne me za tento prispevek kamenujte, mam po 5 mojito docela dobrou hladinku, takze je mi to uplne jedno  :P.......a mozna je tim tak trochu ovlivnen i prispevek, ale co uz... ;)
Název: Kastrace a hárání
Přispěvatel: Wami Červenec 18, 2007, 17:26:19
Janik
co se me tyka, uf, uz jsem se lekla, ze tu s temi nikoliv negativnimi zkusenostmi budu jedina... :P

ad plemena - dobra pripominka, jen bych podotkla, ze nektera plemena dokonce maji vubec problem vyjit s druhym jedincem stejneho pohlavi... kastrace pak uz zadnou dalsi roli nehraje...

Jana
k te DKK - poradne nasvalit, co nejvic. Nase mala utulkova ma taky 3/4 s artrozou, zatim jsme si spolu daly 2 midy, po prvnim byla celkova utahana z vedra a tvrdeho terenu, ale druhy uz usla naprosto bez potizi. Chce to vic hlidat, kdyby mi zacla kulhat, okamzite koncim, ale byla spokojena az do konce... (je teda fakt, ze do kopce me tahnout nemusi, o to se postara druhy pes ve dvojce).
Jinak mimo nasvaleni to chce dozivotni chondra, a vic nez planovanou zatez ji dopravat ten pohyb, ktery ji vyhovuje, plavani a pravidelny klus po mekcim povrchu (treba v tahu) jsou asi nejlepsi...
Název: Kastrace a hárání
Přispěvatel: vencan+3 Červenec 18, 2007, 22:00:35
proti fundované studence veteriny :-* (a vedoucí cvičáku,   :-* (zkušenou s 3 členou smečkou :-*) a guru - nemám šanci
(o amerických vědcích nemluvě) tak  to shrnu: kastrujte holky , kastrujte a kastrujte (hlavně ,že nebudete muset hlídat háravky...)jó neni nad pohodu....
Název: Kastrace a hárání
Přispěvatel: janik a fleky Červenec 18, 2007, 22:09:14
neni nad ten spravny nadhled :). to vis, zivot je nekdy krutej, ted i ke mne. pekelne me boli hlava >:D!
Název: Kastrace a hárání
Přispěvatel: Wami Červenec 18, 2007, 22:31:09
proti fundované studence veteriny :-* (a vedoucí cvičáku,   :-* (zkušenou s 3 členou smečkou :-*) a guru - nemám šanci
(o amerických vědcích nemluvě) tak  to shrnu: kastrujte holky , kastrujte a kastrujte (hlavně ,že nebudete muset hlídat háravky...)jó neni nad pohodu....
tak TOMUHLE rikam vecny prispevek do diskuze... :D
Název: Kastrace a hárání
Přispěvatel: vencan+3 Červenec 18, 2007, 22:33:09
[
částečná citace:
divneho na hrani, co neni ani pes apod. mi vazne prijde pritazene za vlasy! mame tam kastrovaneho psa dlouhosrste kolie 8 let, ktery spolu s mym biglem tezce sefuji vsemu ,co se pohne, a vsichni ho respektuji a nikdo neresi, jestli je nebo neni kastrovanej. pak je tam fena labika, o nejake ztrate sebevedomi po kastraci nemuze byt ani rec, "sejme" kazdou cubu, co jde kolem, jen tvá citace      ....toť důkaz osvícenosti o normálním chování kastrátů... jinak dobrou a ať tě ten bolehlav brzo přejde
Název: Kastrace a hárání
Přispěvatel: Lukas & PitbullLove Červenec 18, 2007, 22:35:10
Venco, ale vzdyt ty to porad vztahujes na smecku, na velkou psi smecku, kterou ale vetsina lidi nema, takze kastrovana fena v domacnosti s jednim, dvema psy nebude mit problem. Ja jsem nechal Jazz vykastrovat po prvnim harani. Jednak proto, ze jsem na ni nechtel delat stenata a i kvuli Vincovi, pro oba to bylo psycho, kyz byla v nejlepsim a to ze jsem se s nim na tejden odstehoval nebylo o moc lepsi. No a nakonec se stalo to, ze hned po odharani na ni prisla faleska a k tomu se ji udelal zanet na zlaze velikosti tenisaku. Pitove prej na to trpej a tak jsme uz nic neresili.
No a co se povahy tyce, tak nevim o zadne zmene, ale to jaksi nejde posoudit, protoze urcite nebyla uplne "dozrala", kazdopadne se psy ani s fenama nema nejmensi problem, feny si s ni hrajou, kdyz ne tak je vyprovokuje, psi ji ocuchavaj a obskakujou... V te nasi "smecce" nema zadny problem. Jedinou zavadu bych videl v tom, ze, podle slov pani chovatelky od ktere ji mame, by v ringu nemela moc sanci.
Mno, do ringu jsem ji nechtel, a to ani na exkursi...

Samo ze asi jinak by to mohlo vypadat ve vetsi psi smecce, ale ta zase u pitaku neni prilis realna...
Název: Kastrace a hárání
Přispěvatel: janik a fleky Červenec 18, 2007, 22:36:44
ok, tak ja to uvedu na pravou miru, aby to bylo lepe srozumitelne, omlouvam se, ze jsem se nevyjadrila jasne hned. proste chovaji se uplne stejne jako pred kastraci a vsichni psi je respektuji jako plnohodnotneho jedince, coz predevsim u kastrovanych psu nebyva tak caste. lepsi?
tez ti preji dobrou noc a diky za prani, on urcite prejde ;)
Název: Kastrace a hárání
Přispěvatel: jazzinka Červenec 18, 2007, 22:57:21
Asi bych ty změny povahy a chování okolí vlivem kastrace trochu rozdělila na kastraci PŘED a PO dosažení dospělosti. Psy kastrované v mládí obvykle ostatní psi opravdu berou jinak (nebo spíš neberou) Nebo aspoň můj pes. Jak už psala Elina, můj pes se se samci obecně moc nesnáší. Kastráti "za mlada" mu jsou ale totálně ukradení, takže to evidentně sakra pozná (nechová se k nim ale ani jako ke štěňatům - spíš je opravdu ignoruje). stejně tak to pozná i normální fena: Kamarád má fenku a kastrovaného psa, kteří se milují. Ve chvíli, kdy se ale mezi nimi objevil Dandy, fenka kastráta totálně zazdila a doslova se plazila před Dandym a vtírala se mu. Kastrát běhal okolo, ale jim oběma byl naprosto ukradenej.
U pohlavně dospělých jedinců si myslím, že kastrace už povahu tolik nezmění - tam už jde dost o naučené vzorce chování a ne tolik o hormony. Pes v 5ti letech kastrovaný pro agresivitu už se většinou nezmění..
Název: Kastrace a hárání
Přispěvatel: tombru Červenec 19, 2007, 00:38:18
Žádné rozřešení, jen naše zkušenost.

Máme čtyři Haskouny, tři pejsany 7,5,5 let a fenku 8 let.

Fenku jsme dovezli před cca 3 lety už kastrovanou, zařadilala se do smečky normálně a psi ji respektují jako normální fenu. Lídr smečky je velmi dominantní pes Akim pak následují stejně staří Cody a Skippy.

Před rokem jsme po velkém váhání nechali oba dva mladší vykastrovat. Důvodem byly zajména velmi krvavé rvačky o pozici ve smečce, u Skippa navíc záliba v likvidaci všech psů velikosti baseta a menší. Kastrace se projevila po cca 2 měsících tím, že přestali cíleně přečůrávat všechny rohy několikrát po sobě a bitky o pozici ve smečce už mají charakter spíše hry, velmi vyjímečně se musí bitka naším zásahem ukončovat a a už si nepamatuji kdy to skončilo krvavě.
Pozice psů ve smečce zůstala stejná jako před kastrací, i lídr Akim ji respektuje a pravidelně si ji udržuje. Na Skippovu zálibu v malých psech to mělo částečný vliv, musíme ho stále hlídat, hlavně když jedeme na káře a nějaký takový pes se objeví v dohledu, ale už to také není tak extrémní.

Výsledkem je tedy to, že smečka může být 24 hodin na zahradě na volno bez dozoru a v pohodě spolu vycházejí, oproti předchozímu stavu, kdy jsme museli být stále ve střehu s klackem a kýblem s vodou u dveří a s telefonním číslem na veterinaře na ledničce...

Uvazujeme je k boudám pouze když jedeme pryč a nikdo není doma, protože sousedům už docházejí slepice... :-)

V podstatě jsme volili mezi tím, jestli tomu nechat "přirozený průběh" a čekat až se jednou ve rvačce zmrzačí (zabijí), nebo je zavírat do oddělených kotců, případně je mít často uvázané a pouštět je jen pod dozorem některého z páníčků, nebo kastrovat a uklidnit tak hormony a tím i bitky ve smečce.

Jezdíme i s károu, a také nepozorujeme nějaké změny po zákroku.

Jistě to svým způsobem byla sázka do loterie, protože reakce na kastrování jsou naprosto individuální a nikdo dopředu nedokáže říct jaký to bude mít přesný dopad na povahu a chování. Hodně jsme se při rozhodování vyptávali několika vyhlášených veterinářů, chovatelů, musherů, známých a můžu říct, že co člověk to jiná zkušenost a jiný názor. A pak se má člověk rozhodnout...

Těžko říct kam bychom se měli zařadit v kontextu této diskuze...

Název: Kastrace a hárání
Přispěvatel: vencan+3 Červenec 19, 2007, 07:47:04
Ahoj všem do nového dne. ;) To nám diskuze pěkně košatí...  :D
Lehce odbočím ...sledujete on line Beskydy? Tam musí bejt docela sranda (v tom vedru)  :P :D :)
Název: Kastrace a hárání
Přispěvatel: ježura Červenec 19, 2007, 08:00:41
Tombru: Kastrací jsi v podstatě usadil mladý psy na podřízenou pozici (ztratili důvod se drát nahoru)...
S tím napadáním malých psů: myslím si, že jde prostě o lov (je to malý, je to k jídlu), že vůbec neuvažuje o tom, že je to pes, proto to kastrace nevyřešila a pokud se to zmírnilo, tak je to tím, že pes pochopil (aspoň částečně) že nesmí a respektuje to.

Jinak k té "bitvě" tady, trošku to myslím pramení z toho, že seveřani jsou prostě jiní, smečka se chová hodně přirozeně a "pamatují" si ještě věci kdysi z pradávna důležité pro přežití, které už "domácí" psi dávno "zapomněli". Jednou z důležitých věcí pro přežití smečky je zapuzení nebo rovnou likvidace "divného" jedince (nemocného, asociála, starého nebo třeba kastráta). Takže to co vidí např. Venca u své smečky a bije to do očí, tak majitel třeba 4 labradorů nepostřehne...  

Tím nechci naštvat majitele "domácích" psů, že ti jejich nejsou dostatečně "vlci", přirozené instinkty seveřanů jsou v civilizaci bohužel k ničemu a na obtíž. Pozorovat chování smečky je naprosto fascinující (a přiznám se, že mě to baví víc než je zapřahat), ale je to zaplacené třeba tím, že nemůžu vzít celou bandu navolno, v případě problému víc jak dva psy "neuřvu"...s tím třeba ten majitel labísů problém mít nebude...
Název: Kastrace a hárání
Přispěvatel: tombru Červenec 19, 2007, 10:48:20
Ona ta smečka funguje dál, furt je v ní přísná hirearchie. Prvním předpokladem je hlavně respektování ze strany nás jako těch nejvyšších ve smečce - tedy kdo první dostatne nažrat, kdo se první pohladí při skupinovém odměňování. Prostě respektování hirearchie z naší strany.
Seveřáci jsou povahově v principu úplně jiní než než vlčáci, jezevčíci, Bíglové (to byla kapitola sama pro sebe :-)). A jak psala Lenka je naprosto úžasné sledovat jak tato smečka funguje, jak spolu komunikuje a člověka to hodně poučí.

Jistě, už to není tak "přirozené" jako kdyby se mlátili naplno nekastrovaní, jenže nám šlo hlavně o pohodu a myslím si že teď je to mnohem lepší.
Prostě záleží hodně jak to člověk bere, co je vlastně pro takovou smečku přirozenější, být víc času uvazaná, případně rozdělená, nebo být 99 procent "na volno".

Nejpřirozenější je vlčí smečka v přírodě, doma to bude vždy nepřirozené a jestli jsme chodili šít rány každý měsíc a teď  je relativní klid, tak v tom nevidíme problém. Nechat je ať se trhají jen proto, že jsou "plnohodnotní" a že je to přirozené, to jsme prostě nechtěli.

Možná nejsme ti správní chovatelé seveřáků, ale o to nám ani nejde, naší prioritou je především klidné soužití naší "lidopsí" smečky.

V mém příspěvku šlo zejména o to, podělit se o praktické zkušenosti dopadu kastrace na chování psů a k tomu bych ještě dodal žrádlo - i pro psy v zátěži (dvakrát týdně 12-20km tahání káry) jsme museli snížit dávku, protože se opravdu projevil sklon k tloustnutí, což se vysvětluje tím úbytkem hormonů.

Kadopádně kastrace je až ta jedna z posledních možností - tři roky jsme se rozhodovali a zkoušeli všechno možné až v podstatě zbylo rozhodování mezi uvazováním, dát pryč problémového psa, nebo risknout kastraci. Je mi jasné, že kdybychom udělali kteroukoli z těch tří posledních možností, tak budeme někým odsuzovaní.
Název: Kastrace a hárání
Přispěvatel: vencan+3 Červenec 19, 2007, 11:40:42
Ahoj Tombru, já je mám na volno dohromady (mimo hárání) odjakživa od poměru P/F - 2/9  :-* až teď je to 6/3 + tasm. sv. Loni jsem si nechal štěnda 2 kluky + 1 kluka přikoupil (o 2 měs. mladší) mému Romíkovi stále nesestupovali varlata a byl z něj největší otloukánek ve smečce  :( (typická Omega) pucovali ho mlaďasove i o 8 měs starší ségra. Najednou koukám, že po krmení (krmím je taky navolno) jak si vždycky navzájem kontrolujou misky, Romík zcela jasně dominoval u cizích misek nad do té doby svými trapiči.Tak jsem na něj šahnul A BYLA TAM JEDNA a jeho chování i chování ostatních k němu je od té doby diametrálně odlišné. Pak tam mám Apolenku (půjčenou na loňskou zimní sezonu - zůstala na furt) 7 letá , kastrovaná po dvojích štěňatech asi v 5ti letech, seběvědomá vůči psům ALE dává si setsakra pozor aby nerozčílila Olinku s Pellynou (nekastrované - máma s dcerou).LebaHU ti může potvrdit jak se chová při napadení např její Vikinou (kvůli rohlíku) . :P  Příkladů by bylo ještě moc a moc, ale nebudu psát romány... :D ;)
Název: Kastrace a hárání
Přispěvatel: Jana Červenec 19, 2007, 12:13:39
to LenkaB:
Citace
je to zaplacené třeba tím, že nemůžu vzít celou bandu navolno, v případě problému víc jak dva psy "neuřvu"...s tím třeba ten majitel labísů problém mít nebude

Tak proč máš tolik psů, když je nezvládáš? Základní poslušnost jde přece naučit každého psa!
Seveřani jsou psi jako všichni ostatní, proč tady z nich děláš něco víc!

Název: Kastrace a hárání
Přispěvatel: janik a fleky Červenec 19, 2007, 12:28:51
Jana: co ze to mas za psa?
ja taky neurvu svoje psy, vlastne ani jednoho ze svych psu, kdyz se rozhodne jit, a to mame zkousky z poslusnosti...kazde plemeno ma sva specifika, severany nevyjimaje, ale o tom tu asi pohovori jejich dlouholeti majitele a priznivci ;).
Název: Kastrace a hárání
Přispěvatel: tombru Červenec 19, 2007, 12:30:41
Pro Vencu:
V pořádku, máš své zkušenosti a já je respektuji. Nemůžu srovnávat naši "smečku" s tvojí. Ty máš prostě nějaké zkušenosti a my zase v některých ohledech jiné a jen pečlivě zvážený individuální přístup ke kastraci konkrétního psa v konkrétním prostředí může mít prospěch v jeho dalším životě.

Pro všechny:
Podle mě je prostě nesmysl primárně říkat, že kastrování bude mít vždy nějaké přesné dopady, že je to prznění a degradace psů, mrzačení, pohodlnost páníčků. Špatné rozhodně je mít kastraci jako první a nejjednodušší řešení nějakého problému, ale omezovat příčiny jen na přímé ohrožení zdraví je podle mě nesmysl - někdy mi to připadá jako "etický" alibismus.

Pro Janu:
Výcvik seveřáku je trochu něco jiného, není to ve srovnání s německým ovčákem, labradorem, nebo jiným psem to samé. I přes intezívní výcvik je téměř nemožné potlačit smečkové a lovecké sklony. To jsme vyzkoušeli s haskou Akimem, který umí všechny základní povely, překážky, odložení, stopování atd kromě zadržení, to jsme schválně necvičili a proto nemá ani oficiální zkoušky. Intezivní výcvik trval dva roky. Přesto všechno je smečkové a lovecké chování primární. Zkrátka když přijde na řešení smečkových problémů, výcvik ti u těchto psů moc nepomůže. Ale to je úplně na jinou debatu.  
Název: Kastrace a hárání
Přispěvatel: ježura Červenec 19, 2007, 12:41:39
Jani, mám tolik psů, protože mám těžkou pr... :-X a do kopce se mi nechce za saněma po svých ;)

Ano, základní poslušnost jde naučit každého psa, seveřana obtížně, ale jde to...
Moji psi chodí všichni na volno, jednotlivě nebo nejvýš po dvojicích, v krizové situacim (zajíc, kočka, pes) mám tak cca 70% šanci je uřvat nebo zasáhnout.
Pokud se jednou za kořistí dá do pohybu 6 psů, můžu volat co chci a v případě že "svačí" sousedovic kočku toho taky moc nenadělám, mám jenom 2 ruce. Takže to není o tom, že by mi utekli, ale o ohleduplnosti k sousedům a lesní zvěři (taky nechci riskovat, že mi je nějakej zelenej panáček picne)
Název: Kastrace a hárání
Přispěvatel: CassidyTeam Červenec 19, 2007, 12:43:00
Citace
Tak proč máš tolik psů, když je nezvládáš? Základní poslušnost jde přece naučit každého psa!
Seveřani jsou psi jako všichni ostatní, proč tady z nich děláš něco víc!



to LeBahu: Tak mi to přijde, že naše "milá" Jana bude to samé co Lenka Maříková na mushingu.

to Jana + fundovaná veterinářka (a jiní  ;)): Co to máte za blbý zvyk napadat něčí názory a urážet ho? Tohle je diskuzní fórum a ne něco k řešení vašich mindráků a komplexů. Jestli máte nutkavou potřebu na někoho útočit, řekněte mu to do očí nebo vyhledejte odbornou pomoc. :o
Každý má na svůj názor právo!

A vy co máte svůj názor si za ním stůjte a nenechte se vyprovokovat k nějakému ospravedlňopvání proč děláte to či ono.
Název: Kastrace a hárání
Přispěvatel: vencan+3 Červenec 19, 2007, 12:58:14
Pokud je to jen fena v rodině ( co potká pár pesů jen při venčení) a je dospělá a má zažitý všechny normální vzorce chování není to až zas taková tragédie.  :-X
Lidi vy nečtete co píšu po 3. se cituju a naposled
pro Tombru: moje smečka vzniká normální přirozenou obměnou štěňata přicházejí,  ;)
(cca1 x za 4 roky) důchodci odcházejí..( ve 14-17ti) :(
nikdy jsem nemusel šít, klucí co si "vyjasňují" při - to je vždy spíš mnoho povyku pro nic, horší je když se k nim přidají "přikusovači" a ty jdou samozřejmě všichni (ne za) ale na jednoho, pak je třeba rychle a razantně zasáhnout (tím nemyslím zmlátit)... a končím páč to nikam nevede... ;)
Název: Kastrace a hárání
Přispěvatel: peppo Červenec 19, 2007, 13:08:57
Jana: ja len veľmi krátko odbočím od kastrácie k severanom, pretože aj tu skĺzla debata. pri nich zabudni na akýkoľvek výcvik poslušnosti, pretože kým je severan s človekom sám, ako tak sa to dá, záleží samozrejme od jedinca, pretože práve to ma na severanoch fascinuje, že majú vlastnú hlavu, sú to hrdé psy a často presadzujú to svoje, no ale akonáhle je tam svorka, tak o výcviku niet ani chýru ani slychu. severania sú psi so svojími špecifikami ako každé iné plemeno, to tu už bolo povedané, avšak v tomto prípade jasne platí, že svorka je silnejšia ako človek!
Název: Kastrace a hárání
Přispěvatel: ježura Červenec 19, 2007, 13:13:26
Peppo: jsou vyjímky potvrzující pravidlo, mám kamaráda, který chodí se 14-ti!!! malamuty na volno,na několikakilometrové procházky kolem řeky, bez obojků, bez vodítek...
Jenomže to není o výcviku, to je o obrovské přirozené autoritě a zřejmě i nějakém daru od pánaboha (miluje ho veškeré zvířectvo se kterým se setká) ;)
Název: Kastrace a hárání
Přispěvatel: peppo Červenec 19, 2007, 13:21:20
Lenka, súhlasím a vyzdvihnem tvoje slová, že sú výnimky! môj Ralf chodí na voľno stále, ak som s ním sám. dokonca ak je pri ňom háravka, ak je stádo ovcí či kráv, povely pozná a rešpektuje ich, akonáhle som ale von s viacerými psami na voľno, tak je koniec. svorka je silnejšia!
Název: Kastrace a hárání
Přispěvatel: ježura Červenec 19, 2007, 13:24:34
Peppo: ale on chodí (nebo chodil, teď už jich tolik nemá) se 14-ti zvířatama naráz! ;)
Název: Re: Kastrace a hárání
Přispěvatel: Jana Červenec 19, 2007, 15:37:41
to Margita: Nikoho neurážím, urážet jsi začala první ty, že odsuzuju psa k smrti. Jenom jsem se pozastavila nad tím, že LenkaB, která mi tady radí ohledně psího chování nemá zvládnuté své psy.

to LenkaB: Píšeš, že kamarád chodí se smečkou na volno, tak proč ne ty, když to jde?

to Vencan:
Citace
Tak jsem na něj šahnul A BYLA TAM JEDNA a jeho chování i chování ostatních k němu je od té doby diametrálně odlišné.

To mi přijde jako sci-fi, nevidím důvod, proč by sestoupnutím varlete měl pes okamžitě změnit chování. Mám pocit, že někteří muži těm "koulím" přikládají přehnaný význam. ;D

to všichni: Děkuji za rozumné názory, fena je moje a já se nakonec budu muset rozhodnout co s ní ;)
Název: Re: Kastrace a hárání
Přispěvatel: tombru Červenec 19, 2007, 16:46:53
Jen ještě pro upřesnění, aby v tom nebyla nějaká mejlka, tím že jsem psal že většinu času jsou naši psi na volno jsem myslel na volno v našem domácím oploceném areálu (všichni dohromady). Pokud s nima jdeme pěšky ven, pouštíme na volno občas jen fenku a to jen v místech kde máme přehled. Velmi vyjíměčně i některého ze psů, ale vždy maximálně po jednom. Důvody jsou přesně ty co psal Peppo. Seveřák je seveřák a pravděpodobnost, že se je podaří odovolat pokud se v nich probudí lovecký pud smečky je velmi mizivá, výcvik nevýcvik...   
Je to potom sice nádherná ukázka smečkové spolupráce při lovu jako v přírodopisném filmu v televizi, ale s většinou velmi špatným koncem pro kořist. :'(
tož tak.
Název: Re: Kastrace a hárání
Přispěvatel: jazzinka Červenec 19, 2007, 17:56:46
Navrhuji téma kastrace uzavřít. Většina argumentů již byla řečena a dostali jsme se už k na můj vkus příliš osobnímu tónu.
Pokud Jana přijede na Fryšták, určitě si o tom líp pokecáte večer v hospodě, kde člověk přece jen vyjádří svůj názor přesněji než tady písemně (tedy aspoń do určitého počtu HU :-) ).
Navíc kastrace asi nejde moc zobecňovat (viz Lukáš a piti, Tombru) a opravdu to závisí na situaci, plemeni, počtu psů, povaze psa... prostě to tu stejně nevyřešíme, tak proč se v tom dál pitvat.
Název: Re: Kastrace a hárání
Přispěvatel: ježura Červenec 20, 2007, 06:25:14
Jazzinka, souhlas!
Jsem taky pro nechat debatu na Fryšták. u HU ;)
Jani, za ten výrok o koulích máš u mě panáka, to sedí ;D ;D ;D
Název: Re: Kastrace a hárání
Přispěvatel: Hanka P. Červenec 20, 2007, 07:10:39
Jana: Jak už bylo psáno, hormonální injekce je svinstvo, které má víc negativních účinků než těch pozitivních. Přečti si minulé příspěvky nebo si jen prohlídni internet. Jseš-li ochotna do psa narvat tohle, pak svého psa k smrti odsuzuješ. To je to samé jako by jsi podporovala testy na zvířatech.
Název: Re: Kastrace a hárání
Přispěvatel: vencan+3 Červenec 20, 2007, 07:59:58
"milá " Jano, to ,že něco nechápeš,(jak si stojíš např. s diferenciální geometrií  :D tu já nechápu   :D) neznamená, že to tak není.. >:(. Ještě k vašemu podivu o zasahování do hierarchie smečky. Za posledních 8 let jsem to musel udělat 2 x (v zájmu zachování života "bývalé" alfy ) a pokaždé jinak a s ohledem na povahu dotyčných jedinců....Měli by jste si přečíst něco z etologie (alespoň Mikulicu, Trumlera, Lorenze etc), aby jste pochopili něco z chování vašich miláčků, bylo by to dobře pro ně i pro vás.... :P Je jasné, že každý nemůže mít větší smečku a spoustu věcí vypozorovat (pokud se vůbec chce a umí dívat), ale taky by se nemusel  "schovívavě" vyjadřovat k věcem o kterých zřejmě nic neví...  ;) :) Samozřejmě jsou lidé, kteří po prvním odchovaném vrhu napíšou knihu o chovu psů, nebo po odjetých pár sprintových sezonách knížku ***** od A do Z. ..... :D :P etc.Což může vzbudit jen úsměv...
 :D
Název: Re: Kastrace a hárání
Přispěvatel: Jana Červenec 20, 2007, 10:19:38
Tak naposled: na injekce jsem se ptala, že je to sviňstvo mi potvrdili i jiní, nejen tady, takže o nich neuvažuju, prosím přestaňte mě za otázku, možná hloupou?, napadat!!!!!

to Vencan: Neznám tě, nevím co máš za psy a jaké máš zkušenosti, ale myslím si, že příliš zjednodušuješ a zevšeobecňuješ. Prostě ty jsi to tak udělal, a bylo to dobré, tvoji psi to tak dělají, tak jsi přesvědčen, že to musí stejně fungovat u všech a kážeš svoje poznatky jako dogma. Jsou stovky psích plemen a v jejich rámci tisíce psích povah, každý je jiný. Ano, existují nějaké základní zásady a vzorce, ale všechno podle dané rovnice fungovat nebude.
Souhlasím s Jazzinkou, že tohle nejde vyřešit po diskuzi, příliš to svádí k vytrhávání jednotlivých věcí z kontextu a člověk přesně nedokáže formulovat jak tomyslí, ráda si s vámi o všem popovídám a nechám si poradit, nejdřív asi na Oderském puchýři.

to LenkaB: Možná budu označena za feministku, ale bohužel "koule" stále vládnou světem, nebo se o to aspoň pokoušejí!
Název: Re: Kastrace a hárání
Přispěvatel: Kryštof+Naru Červenec 20, 2007, 11:37:41
asi bylo vážně řečeno vše podstatné, už se řeší jen osobní věci a ty je lepší nechat na osobní setkání...takže diskuzi uzamykám


Tombru doplnil:

Aby v tom nebyl zmatek, necháme to už uzavřené a pokud má někdo ještě potřebu k tomuto co říci, nebo se na něco dalšího zeptat, může založit nové téma k této problematice. Myslím že to přispěje i zpřehlednění diskuze na toto téma.