Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /DISK2/WWW/tombru.com/www/forum/Sources/Load.php(183) : runtime-created function on line 3 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /DISK2/WWW/tombru.com/www/forum/Sources/Load.php(183) : runtime-created function on line 3 Tisknout stránku - Tahání

dogtrekking forum

Dogtrekking - Chceš jít rychle, jdi sám. Chceš dojít daleko, jdi s ostatními. => Jak na to? => Téma založeno: Han.cca a Romy Duben 04, 2009, 20:40:16

Název: Tahání
Přispěvatel: Han.cca a Romy Duben 04, 2009, 20:40:16
Asi hloupý dodaz laika začátečníka ;) - musí pes tahat? Byly jsme na krátké procházce a z brždění psa mě bolí holeně. Nedokážu si představit jak bych došla celý DT.
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: Petrs01 Duben 04, 2009, 20:59:17
nemusí, ale do kopce je to fajn... máš sedák?
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: Han.cca a Romy Duben 04, 2009, 21:01:11
sedák zatím ne, jen vodítko kolem pasu
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: Han.cca a Romy Duben 04, 2009, 21:09:46
A co nohy, taky vás bolí? Romy není velký tahač, ale stejně s tím mám problém. Teď se pajdám po bytě a cítím každý krok a to jsme skoro nic neušli - 2km tam a dva zpátky.  ???
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: indian Duben 05, 2009, 07:29:15
no to jste opravdu nic neušli. boď máš psa srovnatelného s nákladním vlakem nebo a to sai je asi pravděpodobnější máš špatné(prochozené) boty , tvrdý terén a samozřejmě nezvyk jako že i kombinace toho všeho
PS:vydrž Prťka vydrž ;D
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: Šárka Duben 05, 2009, 14:05:07
A co nohy, taky vás bolí? Romy není velký tahač, ale stejně s tím mám problém. Teď se pajdám po bytě a cítím každý krok a to jsme skoro nic neušli - 2km tam a dva zpátky.  ???


nechybi u ty dvojky aspon nula?? O0 ???  nebo to jsi zničenej jen ze 4 km?? ??? a jak probihalo venceni psa doted?
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: zingls Duben 05, 2009, 17:48:45
ze začátku mě taky hrozně boleli holeňe. každý den jsem s hafanem běhal a chodil cca 15km a po týdnu mě už nic nebolelo i po 100km
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: Kukačka Duben 05, 2009, 17:54:07
Chtělo by to určitě chodit víc než 4 km, ale taky myslím, že to byl překlep a mělo tam být 20 km. To víš, nohy po treku bolí  ;D a ještě mnohokrát budou a budou i víc.
 >:D
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: Han.cca a Romy Duben 05, 2009, 21:20:44
A co nohy, taky vás bolí? Romy není velký tahač, ale stejně s tím mám problém. Teď se pajdám po bytě a cítím každý krok a to jsme skoro nic neušli - 2km tam a dva zpátky.  ???


nechybi u ty dvojky aspon nula?? O0 ???  nebo to jsi zničenej jen ze 4 km?? ??? a jak probihalo venceni psa doted?

Žádný překlep ve vzdálenosti, nemám moc odhad, ale o moc víc to být nemohlo  :)  Jen jsme zkoušeli nový postroj - začínáme. Normálně mám Romy na volno, když je na vodítku tak jde většinou u nohy, takže na tahání nejsem zvyklá. Budu muset potrénovat než se vydáme na pořádný DT.
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: zingls Duben 06, 2009, 14:03:39
každý den sním dělej delší vycházky na vodítku a bude to v cajku ale je dobré taky někdy se proběhnout jelikož tím posiluješ i jiné svalstvo...
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: ježura Duben 06, 2009, 16:45:45
Jasně, svaly se dělí na "brzdící" a "pro pohon vpřed" Ty druhý nemám a teď jsem toho na Chřibech trpce litovala, jelikož se pes flákal. Ježiši Plyši!
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: Gábina+Divis Duben 06, 2009, 16:53:44
A někdy i psovod tahá psa  >:D Třeba jako já, když jsme do kopce předcházeli fenu, která byla v tom nejlepším a Divis holt tahal, ale na opačnou stranu, nějak jsme se v tom směru nemohli dohodnout a tak jsem nechala fenku zase předběhnout a chvilku jsme počkali.  :D
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: ježura Duben 06, 2009, 17:05:56
My jsme ji 85,5 km čuchali na každým rohu. Navíc si Plyš vzal do hlavy že to co hárá je Dinule a odmítal jít před ní, když se Gwen opozdila, tak po 5 m ulehl doprostřed silnice a odmítal jít tál. Zkoušela jsem ho sadisticky táhnout dál, ale to bych mu vydřela plyš na zádech o asfalt. Ježiši Plyši!
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: Kniga Duben 06, 2009, 18:38:02
Me stve, ze Spoty postroj nechce, pritom ma tendence strasne tahnout (jasny, 11 kg pes netahne jak ti vasi,a le snazi se)...
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: Petrs01 Duben 06, 2009, 18:49:36
Barda taky nechtěl, neřeš to, zvykne si
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: Šera Duben 06, 2009, 19:07:40
Šera taky nechce, vídí postroj, zdrhá, dělá, že mě nevidí a neslyší. Nakonec ji naženu do kouta a postroj jí nasadím. Chvíli chodí uši sklopené, ocas mezi nohama a pak po pár minutách si zvykne a o postroji ani neví a táhne jako bejk :o
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: Kniga Duben 06, 2009, 20:02:51
MNo ja ji ho treba davala loni v lete na dovoleny, tri dny, jsme chodily, tedy jen kolem 20 km, ale chodily, mno co asi kilak ci dva, sebou sekla a plazila se po brichu, jako ze ji to asi skrabalo, pritom to byl postroj od Hofera, podsitej, na miru.... ale tak zkusim jinou firmu a trebas to pujde...
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: Šera Duben 06, 2009, 20:12:33
Šerině nevadí zas tak postroj typu guard jako postroj sled. Ale guard má na hrudi kovový kroužek a po těch 100 km jí ten kroužek vydře místo na krku až do krve. Nechápu jakým stylem tahá, ale tento postroj nemůžu používat.
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: Hannnz & Pedy Coober Duben 06, 2009, 20:30:36
To já musím říct, že mám prvotřídního tahouna. Možná na to nevypadá, ale tahá do kopce (to je super, člověk je nahoře nato-tata), tahá také na rovině (to se člověku jde taky lépe), ale tahá taky z kopce (to je člověk rád, že jde a že se nekutálí za ním) :)
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: Šera Duben 06, 2009, 20:35:01
Několikrát jsem byla vytažena do kopce svým "osobním eskalátorem", je to super ;). Ale tahání na rovině mi nevyhovuje, musela jsem občas i běžet, protože klást odpor a brzdit psa by mě stálo více sil :o Z kopce je to katastrofa, to by mi za chvíli odrovnala kolena.
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: Ef. a Rassík Duben 30, 2009, 12:25:33
máte nějaký tip jak naučit tahat?můj pesan občas zatáhne, ale nic souvislýho. Lepší to je ve dvojici s kámoškou a jejím psem, ale i tak...nic moc. Je strašně čuchavej, všechno ho zajímá, zatímco kámošky NO si stihne čuchnout i za jeho velmi tahací chůze, ten muj se zasekne, a čuchal by třeba snad i půl hodiny...takže ho kolikrát táhnu já, je to hrůza, děsně to otravuje, musim fakt použít sílu, abych ho od nějakého patníku dostala :( zatím to řeším tak, že když je v postroji, a přestane jít s alespoň trochu napnutou amo-šňůrou, tak mu se zamračeným obličejem, a zvukem ŠŠŠŠŠ přišlápnu paty, ne moc, ale je vidět, že mu to vadí. Hned přestane čuchat a jde dopředu, za což je chválenej a JDEME JDEME JDEME!!!bohužel, jak ho začnu takhle chválit, nejde rovně ale jaksi se motá...už si stim moc nevím rady...přitom povel ZA PATY pochopil celkem rychle, ale povel JDEME mu nic moc neříká...:( asi z něho moc tahač nebude :/ nedokáže moc rozeznat obojek od postroje, respektive-kdy táhnout a kdy jít u nohy...je mu rok a čtyři měsíce...
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: Petrs01 Duben 30, 2009, 12:45:15
předpokládám že při té pochvale má snahu koukat po tobě a proto se motá.
Jak na tahání se tu někde psalo - zapřáhneš psu za postroj něco (přiměřeně těžkého, u takhle mladého psa bych to nepřeháněla) a kdykoliv má postroj, má i závaží. Začichání řeším ostrým "jdeme" (ale na treku nech psa občas i vyčůrat). Až si pes zvykne, začneš postupně chodit za ním v úrovni toho závaží. Mezitím samozřejmě normálně chodíte na obojku, kdy pilujete netahání, on to rozlišovat začne. Až jsi ve fázi kdy bez problémů jdeš za psem táhnoucím závaží, začneš mu místo závaží připínat sebe. Nauč klidnou pochvalu, která bude znamenat něco jako "děláš to dobře, dělej to dál" - to ho naučíš v té fázi kdy bude tahat závaží a ty budeš vedle něj.
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: Petrs01 Duben 30, 2009, 12:46:13
zapomněla jsem dodat - ale pak nenadávej že máš tahacího psa a zničené nohy
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: burak Duben 30, 2009, 13:39:59
Citace
Až si pes zvykne, začneš postupně chodit za ním v úrovni toho závaží. Mezitím samozřejmě normálně chodíte na obojku, kdy pilujete netahání, on to rozlišovat začne.
Chci verit tomu, ze existujou psi, kteri to umi rozlisit, ale jeste jsem nevidel psa, ktery by netahnul na voditku a dobre tahnul v postroji.
Spis se priprav na to, ze pes bude umet jen jednu z tech veci, usetri ti to zklamani.
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: Šárka Duben 30, 2009, 14:00:19
Nevim co si přestavujes pod pojmem DOBRE tahnouci pes. Pro me to znamena pes kterej se neulejva, ale pritom jede tak na pul plynu, aby me nezabil O:-), nevyda se na prvnich 50 km, naopak unava se u nej projevi tim že prida, aby už to mel za sebou. ty máš jiné plemeno, ale moje holky haskouní takovy jsou.
Když jdu zaprahat do postroju, tak vsichni jakoby zvážní, něco jako-,,jejda už zase?,,  a když vemu voditka tak se spusti mela,psi skacou, behaj, postuchujou se..

rozlisujou to moc dobre. Nejvic si chuzi na voditku užíva moje vudcí fena, ta pritom taha-podle me-dobre
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: Roman/ HOLKI Duben 30, 2009, 14:20:23
A proč by psi vlastně měli tahat.Myslím že LONG závody se daji běhat a nebo chodit na stejné úrovni jak pro psa tak pro člověka.Měl by to být volný běh se svým psem nebo tedy chůze aniž by pes musel něco tahat.Oba jak člověk tak pes ať to mají stejné.Vlastě tímto směrem v poslední době se snažíme trénovat.Když si chtěji psi tahat ať táhnout ,ale když né tak stačí když jdou volně podle sebe před člověkem.I tak jsme běhali časy kolem 9-11 hod.
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: Petrs01 Duben 30, 2009, 14:23:56
ono je to taky o tom jestli chceš psa primárně jako zvíře se kterým žiješ, které běžně funguje a občas s ním vyjedeš na nějaké závody, nebo jestli chceš magora co neumí nic jiného než rvát za postroj do posledního dechu.
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: Erája1 Duben 30, 2009, 15:51:04
Mě pomohlo víc věcí: zrychlit tempo - běh, ale to nejni pro mě na moc dlouho (víc jak deset kroků  8) ), vzít si psa před kolo, zapřáhnout ho do dvojice se psem který tahá. to pomohlo nejvíc, začalo ho to bavit bo co a táhnul pak i sám. Teď už to ale bude rok, co jsem ho neměla zapřaženýho s Rikkynou a zase to neuvěřitelně fláká (když teda neběžíme). Jo a na netahání z kopce máme taky povel "ízy". Má jít předemnou na konci šňůry a přitom netáhnout.
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: ježura Duben 30, 2009, 18:15:57
Nevim co si přestavujes pod pojmem DOBRE tahnouci pes. Pro me to znamena pes kterej se neulejva, ale pritom jede tak na pul plynu, aby me nezabil O:-), nevyda se na prvnich 50 km, naopak unava se u nej projevi tim že prida, aby už to mel za sebou. ty máš jiné plemeno, ale moje holky haskouní takovy jsou.
Když jdu zaprahat do postroju, tak vsichni jakoby zvážní, něco jako-,,jejda už zase?,,  a když vemu voditka tak se spusti mela,psi skacou, behaj, postuchujou se..

rozlisujou to moc dobre. Nejvic si chuzi na voditku užíva moje vudcí fena, ta pritom taha-podle me-dobre

Tak já to mám naopak...beru vodítka, jako dobrý, nadšení, bude nějaká sranda. Jenom se dotknu postrojů, káry nebo saní a vezme je kolektivní amok, řev, bouraj ploty, abych náhodou někoho nezapomněla doma.
Jinak s taháním neporadím, seveřani to maj naopak, táhnou automaticky a člověk je to musí odnaučovat aby ho z kopce nepřerazili.
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: Hyena Duben 30, 2009, 19:10:36
Citace
Až si pes zvykne, začneš postupně chodit za ním v úrovni toho závaží. Mezitím samozřejmě normálně chodíte na obojku, kdy pilujete netahání, on to rozlišovat začne.
Chci verit tomu, ze existujou psi, kteri to umi rozlisit, ale jeste jsem nevidel psa, ktery by netahnul na voditku a dobre tahnul v postroji.
Spis se priprav na to, ze pes bude umet jen jednu z tech veci, usetri ti to zklamani.
Tak to ti můžu předvést. Hyena na postroji táhne vcelku hodně obstojně (nelze samozřejmě srovnávat se seveřany), ale na vodítku ne. Chce je trochu důslednosti a spostu psotrojů :) aby nic v tahu (např. stopy a obranu) nedělala na obojku. J
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: Ef. a Rassík Květen 01, 2009, 13:26:48
předpokládám že při té pochvale má snahu koukat po tobě a proto se motá.
Díky, Petro, jj, to je přesně ten důvod jeho motání :) děkuju za radu, je fakt, že používám takovou energickou nadšenou pochvalu "Výýýborně!!!"(myslela jsem siže ho to nabudí, to sice ano, ale špatným směrem ;) ) a on pak má tendenci skákat mi na hlavu, a takhle se motat. Ta klidná pochvala by mu měla pomoct, zná jí například ze stopování, nebo při uklidnění zákusu. Jinak ještě jsem se Tě chtěla zeptat...co bys mi tak doporučila pro 25kg psa za dobrou zátěž? Třeba nějaký špalek? On má docela síli, jednou jsem ho nechala uvázaného venku za kouli u třídvřového Pajera, že si skočím ještě pro něco domů, a když jsem se vracela, tak zhruba půl metru na psův dosah stál provokující kocour, a Pajero bylo v docela dost znatelném pohybu ze strany na stranu :D Předem Dík :)
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: vencan+3 Květen 01, 2009, 18:31:33
 ;) nejlepší je těžkej  řetěz, tahne se za váma jako had , ale nerachotí a neposkakuje  ;) (zkracováním a prodlužováním si koriguješ váhu) nejdůležitější je naučit psa poctivě makat, pro začátek a na malou vzdálenost (3 - 4 km) bych začal tak cca 20 kg a klusem (né cvalem), nedovol  žádný očuchávání atd.páč jde o vážnou práci i vodítko si zapni za postroj a zkraje než to pochopí můžeš poklusávat (nebo na kole) skoro vedle psa a pomalu zůstávat pozadu...vymysli si nějaký povel, aby jasně věděl a poznal kdy má pracovat...pro potřebu treku stačí, když táhne jen do kopců, po rovině a z kopce je nejlepší když jde u nohy... jestli děláte sportovní kynologii, je dobrý aby rozlišovala "k noze"  kdy má bejt na tebe nalepená a mít oční kontakt a pak třeba na treku nebo i jen normálně po městě povel např "se mnou"  kdy to je hodně rozvolněný k noze ;D ;), nemusí na tebe čučet a může využívat délku vodítka (bez tahání) moje SH holky pouštím před sebe jen do kopce a vytáhnou mě všude  ;) po rovině by mě vodrovnaly kolena... ;)
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: Ef. a Rassík Květen 02, 2009, 19:36:37
díky moc za rady, určitě využiju, hned jak se pejsan uzdraví. Rozlišování používáme, to zná moc dobře (ve městech u nohy, jinak k noze). Tak půjdu najít nějakej řetěz, neco tady určitě bude. Ještě k tomu netáhnutí z kopce...ten řetěz mu mám asi teda odepínat když z toho kopce půjdeme...?
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: vencan+3 Květen 02, 2009, 19:50:19
 ;)pokud ho chceš naučit tahat , tak při tréninku tahání tahá imrvére  :D ;)nahoru dolu , rovina zkrátka pořád .... :D
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: Ef. a Rassík Květen 03, 2009, 15:49:29
ahá,no jo vlastně ;) děkuju! teď mi to došlo...:D
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: zingls Květen 03, 2009, 16:19:34
hlavně si nauč psa netahat z kopce .... vlastní zkušenost a celkem dlouho trvá odnaučení
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: ježura Květen 03, 2009, 16:22:32
hlavně si nauč psa netahat z kopce .... vlastní zkušenost a celkem dlouho trvá odnaučení

Z kopce si psa dám "za paty". Všichni moji psi pochopili co po nich chci za 1 vycházku.
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: vencan+3 Květen 04, 2009, 06:17:00
hlavně si nauč psa netahat z kopce .... vlastní zkušenost a celkem dlouho trvá odnaučení
dotaz zněl jak psa naučit tahat, chápeš?  :D co a jak bude využívat je jen na ní a dle potřeby , chápeš voe ?  :D ;)
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: Ef. a Rassík Květen 04, 2009, 11:12:58
hlavně si nauč psa netahat z kopce .... vlastní zkušenost a celkem dlouho trvá odnaučení

Z kopce si psa dám "za paty". Všichni moji psi pochopili co po nich chci za 1 vycházku.

povel za paty už muj pejsín umí, teď ho potřebuju naučit to hlavní-tahání ;)
jinak díky, dobrej nápad s tím řetězem, ale ať hledám jak hledám, nemůžu žádnej najít, takže musim přijít, co mu tam navázat místo toho....:/
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: ježura Květen 04, 2009, 11:49:35
Někdo zapřahá starou pneumatiku, ale ta asi bude skákat a tancovat za psem, tak bych se na ni radši z druhé strany navázala jako brzdič, ať psovi nevlítne na paty a nezačne se toho bát.
Ale vyzkoušené to nemám, moje havěť šla rovnou ke kolu nebo koloběžce.
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: Kristýna, Aranka a Žižla Květen 04, 2009, 18:39:51
Aranka dneska tahala dvě malý pneumošky z horskýho kola. A neskáče to, je třeba to mít na pevný šňůře - vodítku, ne amortizér. Neskákalo to. Ale táhla to jen chvíli co jsme se byli proběhnout a vyzkoušet Faster od Zera.
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: Ef. a Rassík Květen 05, 2009, 12:35:48
no, tak těch tady mám ze svejch starejch nepojízdnejch kol fůry :D tak to jdu hnedka vyzkoušet...díkes :)
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: vencan+3 Květen 05, 2009, 12:52:22
 ;) tak nevím kolik pneu budeš potřebovat na cca 20 kg zátěže  :-X
a tahejte jen na přírodním povrchu (žádnej asfalt !!!! ) tak nevím, jestli jsi to vůbec pochopila, páč taháním něčeho lehkého (co za ním bude různě blembat a vlát a šustit a poskakovat) se NIC nenaučí.... >:( jen ho zděsíš  ;)
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: Ef. a Rassík Květen 05, 2009, 14:05:53
;) tak nevím kolik pneu budeš potřebovat na cca 20 kg zátěže  :-X
a tahejte jen na přírodním povrchu (žádnej asfalt !!!! ) tak nevím, jestli jsi to vůbec pochopila, páč taháním něčeho lehkého (co za ním bude různě blembat a vlát a šustit a poskakovat) se NIC nenaučí.... >:( jen ho zděsíš  ;)


no, právě mě to ohledně tý váhy došlo až když jsem to sem napsala...asi bych jich potřebovala fakt rance:/ tak mě spíš napadlo třeba nějaká větší pneu, jak radila LenkaB...ten řetěz by byl fakt nejlepší, jenže ho nemám:(jedině mě napadlo víc menších řetězů...ale to zas asi taky bude dělat bordel...jedinej velkej řetěz, kterej doma je, má táta na nakláďáku, a používá ho, když zapřahá podval. Ten kdybych mu vzala, asi by z toho radost neměl...
jinak s tím povrchem...jasně že jen na loukách, polních a lesních cestách...my jinam ani na prochajdy nechodíme, a tohle je jasný, akorát bych mu zničila packy...
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: ježura Květen 05, 2009, 16:18:10
Já jsem měla na mysli gumu nejmíň z osobáku. Plášť z horskýho kola by pes vůbec netušil, že za sebou něco veze.
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: Petrs01 Květen 05, 2009, 16:23:50
já to řešila PET flaškou s vodou, ale má nízkou trvanlivost
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: TerCedrici Květen 05, 2009, 17:26:09
Takhle tahají pneu boxeři :-X
http://cedrik.rajce.idnes.cz/Povanocni_cesta_za_sv._Jirim/#IMG_1763.JPG (http://cedrik.rajce.idnes.cz/Povanocni_cesta_za_sv._Jirim/#IMG_1763.JPG)
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: Gwen a Dinulka Květen 05, 2009, 17:31:54
já to řešila PET flaškou s vodou, ale má nízkou trvanlivost
Ale to jde akorát tak s minipsem, my bysme se museli poohlédnout po nějakém větším kanystru.... ;)

Takhle tahají pneu boxeři :-X
http://cedrik.rajce.idnes.cz/Povanocni_cesta_za_sv._Jirim/#IMG_1763.JPG (http://cedrik.rajce.idnes.cz/Povanocni_cesta_za_sv._Jirim/#IMG_1763.JPG)

pěkný  ;D
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: Erája Květen 05, 2009, 19:00:58
Já jsem to řešila kmínkem nalezeným v lese. Původně jsem myslela, že se bude rýt do zeměn, ale vůbec ho to nenapadlo (ten kmínek samozřejmě) 8)
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: TerCedrici Květen 05, 2009, 19:38:08


pěkný  ;D
[/quote]

Teď jsme se vrátili z prochajdy, ten magor vytáhnul kolo z rybníka a chtěl ho odnést domu :o
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: Kristýna, Aranka a Žižla Květen 05, 2009, 20:14:19
Nějak si furt nedovedu představit že psovi hodím 15-20kg něco ať to táhne nějaký 3km. Vždyť 20kg váží sama. Sice kondičku má, ale tohle by ji strhalo. A pláště z kola neskáčou a unavenější než běžně byla. Nepotřebuji trénovat tah jako takový, tah dogtrekový, musherský, ani tah pullingový, jde mi jen o kondičku psa.
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: Ef. a Rassík Květen 05, 2009, 20:55:31
no, tak jsme dneska byli zhruba na 1,5km prochajdě (mimo jiné) a na tuhle vzdálenost jsem za něho zapřáhla kolo i s diskem od nějaké malé motokáry, bylo o něco málo menší než ze Simsona. neskákalo, jen za námi jaksi šustilo či hučelo(dle povrchu-tráva-cesta). Zpočátku byl strašně vyjevený, nejdřív odmítal jít kupředu,pořád se otáčel, ale že by se bál, to ne, ocas měl "hore", jen uši mírně zaklopené, jak pneumatiku poslouchal. Tak jsem ho zezačátku  vedla na vodítku, a s veselým úsměvem a komentářem typu"jdeme jdeme, co řešíš snad se nebojíš, ťuldo,co??" Pak se rozešel, zjistil že to nic není...postupně jsem ho odpoutala, a on si to mašíroval tak, že jsem šla v úrovni pneu. Po cestě se chtěl  dvakrát zastavit na čuchání, tak jsem ho s povelem NE pobídla v před.pak následovala klidná pochvala.  Zatáčení do stran(dží a hó) zvládá perfektně.
Pneumatika mohla vážit zhruba deset-patnáct kilo. Přece jen, pejsa táhnul něco takovýho poprvý a navíc je po zranění...myslím, že mu to vyhovovalo akorát.
Když táhnul do mírného kopce, slyšela jsem tiché chrčení, jako kdyby se dusil. Nevím proč, postroj mu sedí, máme Guard Soft Universal XL. Mohlo to být tím, že když šňůra vede k zemi, vyhovoval by mu spíše SLED ?
Měl pneumatiku zapřaženou na cca dvoumetrovém vodítku, a při pořádném táhnutí mu to jaksi snižovalo zadek dolů, a byl vidět, že zadníma pořádně zabírá. Když jsem mu nadzvedla vodítko od pneu tak, aby mu netlačilo prdel dolů, ale tak, aby musel stále táhnout plnou váhu, bylo vidět, že se mu jde líp, i chrčení ustalo....
byl pak docela unavený, nevypadal, že by ho to teda nějak extra bavilo, ale myslím, že si snad zvykne.


Jinak k těm boxerům s pneu...fakt dobrý, něco takového vidím poprvé  ;D dost mě to pobavilo...
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: Petrs01 Květen 05, 2009, 20:59:20
na tahání je rozhodně lepší sled
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: Gwen a Dinulka Květen 05, 2009, 21:03:24
Na australáka XL? Z toho musí vypadnout..... :(
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: Ef. a Rassík Květen 05, 2009, 21:22:55
právěže né. Já mu objednala normální GUARD,velikost M, obvod krku byl tuším 54cm. Strašně se v tom škrtil, ty zvuky bych vám nepřála slyšet...tak jsem ho po dohodě s panem Soumarem poslala zpátky a vyměnila ho za GUARD soft universal XL, který má obvod krku 58 cm, a je mu pěkně. navíc jsem ho za tenhle lepší typ vyměnila i z toho důvodu, že tamten mu dost rval srst tím kroužkem na hrudi...Ono se to možná zdá, ale ten můj je trošku almara přerostlá, i pan Soumar se divil, čím že ho to krmím, že je tak velký. Normálně mají aussíci v kohoutku do 58 cm, a ten můj má bezmála šedesát...když jsme byli na srazu, vypadali vedle něho témeř všichni jako miminka... :o
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: ježura Květen 05, 2009, 21:24:32
Tak to musí být pěkný hovádko, XL je na slušně velkýho malamuta :o
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: Erája Květen 06, 2009, 08:50:25
Mě se Bony po tom, co se naučil pořádně tahat, na guardu taky škrtil. Do tý doby, když táhnul jenom tak, že bylo naplý vodítko ale nepředřel se, tak dobrý. Tak jsem mu pořídila Faster od Zera a maximání spokojenost. Pes si do něj krásně lehne, vodítko má až za sebou takže ho neruší.
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: Ef. a Rassík Květen 06, 2009, 20:29:37
Tak to musí být pěkný hovádko, XL je na slušně velkýho malamuta :o

on je právě ten soft universal více vypolstrovaný, tudíž to není to samé jako velikost XL u normálního guardu...ale je fakt, že ten můj hafann je trochu dost velkej, no...myslela jsem si, že to jsou všichni aussíci takhle hruba stejně velcí, ale na tom srazu jich tam fakt většina byla Rustovi do půl žeber...
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: Ef. a Rassík Květen 06, 2009, 20:31:18
Faster od Zera
Faster od Zera
díky za tip, mrknu se po něm na netu...
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: TerCedrici Listopad 01, 2009, 19:13:44
Tak mě  napadlo, když  už pes v pohodě tahá, jak ho naučíte, aby si nevšímal psů, se kterýma se míjí?
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: ŽufrikTeam Listopad 01, 2009, 21:06:57
Tak mě  napadlo, když  už pes v pohodě tahá, jak ho naučíte, aby si nevšímal psů, se kterýma se míjí?

Zakazovat, zakazovat, zakazovat, musí vědět, že když běží, tak nesmí. Busty to má v krvi, takže i když předjížděl spřežení, nehnul ani brvou, protože ví, že teď se maká.  Se Žufrou je to těžší... ale když je plně soustředěn, ani Cedríčka by si nevšiml  O:-)
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: TerCedrici Listopad 02, 2009, 07:02:21
No jasně, že mu to zakážeš, ale věř mu na sto procent, když ho máš tři metry před kolem >:D
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: ŽufrikTeam Listopad 02, 2009, 10:26:13
Jo v tomhle Žufrovi taky nevěřím  ;D Zkus si pročíst a poptat se na mushing foru.
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: Kristýna, Aranka a Žižla Listopad 03, 2009, 10:41:46
Joooo kolo, já se nedostala ani k tomu aby mě Ara na kole táhla :-(
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: TerCedrici Listopad 03, 2009, 14:22:29
No Cedrik nikdy netahal, běhal za kolem a já táhla jeho :-X ale pak jsem zkusila začít  ho hecovat a asi aby mě nemusel poslouchat, tak se před tim jekotem snaží zdrhnout a to může jenom dopředu >:D >:D >:D >:D
 Já když na náš minilesík vyřvávám věci jako: makej, tahej, makej, to je vonooo, to je kluuuk, to je makej, to je tahej, pašááák, dělej, šupyšupy!!!! ...tak se mu ani nedivim, že chce urychlit svoje trápení a být co nejdřív doma ;D
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: Kristýna, Aranka a Žižla Listopad 03, 2009, 15:45:08
No je fakt že my jeli jednou, kus byla přivázaná, a snažila sem se aby makala, moc to nešlo, a pak jsem ji nechala běhat.
Ale nevzdávám a budem pokračovat
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: Erája Listopad 03, 2009, 16:07:38
No Cedrik nikdy netahal, běhal za kolem a já táhla jeho :-X ale pak jsem zkusila začít  ho hecovat a asi aby mě nemusel poslouchat, tak se před tim jekotem snaží zdrhnout a to může jenom dopředu >:D >:D >:D >:D
 Já když na náš minilesík vyřvávám věci jako: makej, tahej, makej, to je vonooo, to je kluuuk, to je makej, to je tahej, pašááák, dělej, šupyšupy!!!! ...tak se mu ani nedivim, že chce urychlit svoje trápení a být co nejdřív doma ;D

a já myslela, že jsem ojedinělý exemplář :-D
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: ŽufrikTeam Listopad 03, 2009, 18:07:26
No Cedrik nikdy netahal, běhal za kolem a já táhla jeho :-X ale pak jsem zkusila začít  ho hecovat a asi aby mě nemusel poslouchat, tak se před tim jekotem snaží zdrhnout a to může jenom dopředu >:D >:D >:D >:D
 Já když na náš minilesík vyřvávám věci jako: makej, tahej, makej, to je vonooo, to je kluuuk, to je makej, to je tahej, pašááák, dělej, šupyšupy!!!! ...tak se mu ani nedivim, že chce urychlit svoje trápení a být co nejdřív doma ;D

Hmmm, a já před Bustym už nesmím ani vyslovit heyá heyá... natož takhle pobízet ...
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: TerCedrici Listopad 03, 2009, 18:38:57
 ;D A já taky myslela, že jsem jedinej exemplář ;D

No Busty je horskej pes, Cedroně zase nemusim povzbuzovat do cvičení...to je nápad, sehnat někoho, kdo si ke kolu přiváže aport, peška, rukáv, klín, míček a bude jezdit před náma, to si potom Cedroň nevšimne ani brontosaura, kdyby se s nim míjel   :P :P :P >:D
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: Ef. a Rassík Listopad 03, 2009, 19:57:51
No Cedrik nikdy netahal, běhal za kolem a já táhla jeho :-X ale pak jsem zkusila začít  ho hecovat a asi aby mě nemusel poslouchat, tak se před tim jekotem snaží zdrhnout a to může jenom dopředu >:D >:D >:D >:D
 Já když na náš minilesík vyřvávám věci jako: makej, tahej, makej, to je vonooo, to je kluuuk, to je makej, to je tahej, pašááák, dělej, šupyšupy!!!! ...tak se mu ani nedivim, že chce urychlit svoje trápení a být co nejdřív doma ;D

a já myslela, že jsem ojedinělý exemplář :-D

určitě ne, v našich lesích, lukách a stráních se něco podobného taky ozývá dost často :D kolikrát se mi stalo, že náhodný kolemjdoucí, či houbař na mě zírali, jako bych se zbláznila, div si nedělali kolečko navíc u hlavy a nevolali bohnice ;D
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: TerCedrici Listopad 03, 2009, 20:27:14
Takže se všechny jednou sejdeme u Chocholouška ;)
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: ŽufrikTeam Listopad 03, 2009, 20:35:32
Já to říkám furt, že jsem jediná, co na svý psi pokřikuje poomaluuuu, brzdíííí, za mnou, kam letíš, demente?   :P
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: Ef. a Rassík Listopad 03, 2009, 21:02:27
Já to říkám furt, že jsem jediná, co na svý psi pokřikuje poomaluuuu, brzdíííí, za mnou, kam letíš, demente?  :P

tak já taky občas na toho mýho šílenýho chlupouna volám "zzzzapatýýý" a to takovym stylem, že když jsem jednou takhle tvrdila zlounovi v úzký pěšínce ze srázu,že se vedle sebe nevejdem,a ve předu ho nechci ani omylem, a potkala jsem myslivce- jednoho z těch mála, který u nás jsou v pohodě, objevivšího se zpoza chroští v zatáčce,-odpověděl mi se smíchem a s hoodně nadzvedlým obočím:"co-já??!!??? nechápala jsem,ale když jsem se pak poslouchala, bylo mi to jasný...:D
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: Erája Listopad 03, 2009, 22:02:31
Já to říkám furt, že jsem jediná, co na svý psi pokřikuje poomaluuuu, brzdíííí, za mnou, kam letíš, demente?   :P
To křičím až na konci cesty, jinak ne, já se ráda projedu rychle, dost rychle  >:D
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: TerCedrici Listopad 05, 2009, 20:04:15
Já to říkám furt, že jsem jediná, co na svý psi pokřikuje poomaluuuu, brzdíííí, za mnou, kam letíš, demente?   :P
To křičím až na konci cesty, jinak ne, já se ráda projedu rychle, dost rychle  >:D
:'( :'( :'( ...někdo si jezdí ryhle, dost rychle, někdo zase po dnešní "projížďce" raději rozdupe a zakope kolo, spálí postroj a se psem bouchne o gauč,  na kterej ostatně patří, simulant jeden :'(
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: Ef. a Rassík Listopad 05, 2009, 20:59:24
Já to říkám furt, že jsem jediná, co na svý psi pokřikuje poomaluuuu, brzdíííí, za mnou, kam letíš, demente?   :P
To křičím až na konci cesty, jinak ne, já se ráda projedu rychle, dost rychle  >:D
:'( :'( :'( ...někdo si jezdí ryhle, dost rychle, někdo zase po dnešní "projížďce" raději rozdupe a zakope kolo, spálí postroj a se psem bouchne o gauč,  na kterej ostatně patří, simulant jeden :'(

pročpa??co se stalo? pořád nechce táhnout?
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: ŽufrikTeam Listopad 06, 2009, 18:04:37
TerCedrici: Protože Čenda má svůj rozum  :D  >:D 
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: vencan+3 Listopad 06, 2009, 19:02:10
pro všechny krotitele a výcvikáře  :D (sportovní, lovecké i jiné)
letní trénink závodních saňových psů  :D  ;) :
http://www.youtube.com/watch?v=qFP28ANXLLA (http://www.youtube.com/watch?v=qFP28ANXLLA)
NÁDHERA  ;)
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: TerCedrici Listopad 06, 2009, 19:23:28
Už se mi to načetlo, vidim hooodně nadšených psů a něco mi řiká, že budu mít depku ;D........moment! Nemám :o
Takhle právě běhá ten můj sabotér, za kolem :(
Ale hezky se na to kouká, mít tolik psů (no stačili by dva) a moct je takhle hezky vypustit a užívat si O:-)
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: TerCedrici Listopad 06, 2009, 19:27:41
TerCedrici: Protože Čenda má svůj rozum  :D  >:D 
Cedrik je pes, ten rozum na nic nepotřebuje, natožpak svuj :P Zábava je pro něj to, co je zábava pro paničku, ale jak mu to vysvětlit?  ;D
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: ŽufrikTeam Listopad 06, 2009, 20:54:59
TerCedrici: Protože Čenda má svůj rozum  :D  >:D 
Cedrik je pes, ten rozum na nic nepotřebuje, natožpak svuj :P Zábava je pro něj to, co je zábava pro paničku, ale jak mu to vysvětlit?  ;D

A co takhle motivace ostatními tahouny? Že bychom si dali někdy cyklotrek  ;)
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: TerCedrici Listopad 06, 2009, 21:16:53
Hahahaha, to by bylo! >:D To bysme rovnou mohli trénovat i to míjení, to by byl masakr >:D to by byla lekce pro Žufrika: Čuchneš-li vedle, Cedrik tě sežere a naopak ;D
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: ŽufrikTeam Listopad 06, 2009, 21:26:18
Hahahaha, to by bylo! >:D To bysme rovnou mohli trénovat i to míjení, to by byl masakr >:D to by byla lekce pro Žufrika: Čuchneš-li vedle, Cedrik tě sežere a naopak ;D

Aby ses nedivila ;D Dneska Žufrik svými musherskými dovednostmi překvapil i Broňka, a to už je co říct  >:D  Ani Busty to nechápal   >:D I vodě jsme se vyhnuli  :o
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: TerCedrici Listopad 06, 2009, 21:31:36
Žufrik je prostě typický představitel svého plemene :P ;D
No my právě včera vymetli , co se dalo, pes se nechal "vláčet" za kolem rychlostí 0,5km za hodinu a ještě se tvářil znechuceně, jojo, mít zlatého retrívra, to by byla jiná ;D ;D ;D ;D ;D ;D
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: ŽufrikTeam Listopad 06, 2009, 21:35:02
No to asi jo, na posledních závodech říkali, že je to výjimečný kousek  ;D ;D ;D ;D ;D ;D
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: Alena a pinčí smečka Listopad 10, 2009, 14:28:13
Citace
pro všechny krotitele a výcvikáře  Cheesy (sportovní, lovecké i jiné)
letní trénink závodních saňových psů  Cheesy  Wink :
http://www.youtube.com/watch?v=qFP28ANXLLA
NÁDHERA  Wink

To je naprosto super :D. Chtěla jsem dát odkaz na mezinárodní pinčí forum ale už to tam dala kolegyně z Německa O0.
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: Erin Leden 08, 2010, 09:00:17
Ahoj! Máte nějaké tipy jak naučit psa tahat? Mám fenku asi 11kg, takže zrovna žádnej velkej tahoun, bez vodítka běhá jak motorová myš, celkově je dost akční, na vodítku tahat dokáže, ale v okamžiku kdy se za ní rozběhnu, jde automaticky k noze a nemůžu jí namotivovat, aby šla dopředu. Díky za nápady.
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: Petrs01 Leden 08, 2010, 09:10:53
četla sis tohle fórum?
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: Iva&Anežka Únor 01, 2010, 18:38:49
No Cedrik nikdy netahal, běhal za kolem a já táhla jeho :-X ale pak jsem zkusila začít  ho hecovat a asi aby mě nemusel poslouchat, tak se před tim jekotem snaží zdrhnout a to může jenom dopředu >:D >:D >:D >:D
 Já když na náš minilesík vyřvávám věci jako: makej, tahej, makej, to je vonooo, to je kluuuk, to je makej, to je tahej, pašááák, dělej, šupyšupy!!!! ...tak se mu ani nedivim, že chce urychlit svoje trápení a být co nejdřív doma ;D
÷D taky zapřahám boxerku a vypadá to povzbuzování u nás podobně
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: TerCedrici Únor 01, 2010, 18:58:05

÷D taky zapřahám boxerku a vypadá to povzbuzování u nás podobně
[/quote]
haha >:D  umím si to představit ;D ;)
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: JoJo & Uzi & Chucky Únor 02, 2010, 16:24:21
Musím se přidat se svou troškou do mlýna. Co fakt sehnat "motivačního" psa, resp. fenu? Uzina mě sama netahá, to na mě čumí, cože to po ní chci a jaká potupa a tak, ale když jsme na běžkách s Honzou a Wendýnou, tak se může přetrhnout . . .
No a o tom, jak se tváří lidi, když na těch běžkách Uzi povzbuzuju a volám to již zmiňované Dělej, makej, to je tobře, jóóóó to je ono, atd atd, tak si lidi myslí, že mě pustili z Bohnic, nebo spíš, že jsem odtamtud ujela :)

Jinak paní Uzinková samozřejmě tahá JEN po rovině a z kopečka. Opovažte se chtít po ní tahání do kopce! Takže na trekku, zejm. v závěru, na ni to "pomalu demente" řvu takřka pořád, protože mě to její tahání dost bolí :)
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: TerCedrici Únor 02, 2010, 17:34:44
Jé, se máš, že máte motivační parťáky! To právě my nemáme, Cedrik by s jiným psem táhnul jak bejk, třeba na procházce s fenkou 3 týdny po hárání trošku víc vytahal gumicuk >:D , ovšem jinak se rozhodně nepřetrhne :( a přitom mě by to tak bavilo, jednou týdně ho zapřáhnout, no musim to nějak vymyslet O:-)
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: JoJo & Uzi & Chucky Únor 02, 2010, 18:49:28
No a odkud jste? Jestli z Prahy či okolí, tak se můžem občas sejít (zvl. dokud je sníh) a zatrénovat . . . Holky se budou před psem natřásat, pes před fenama ještě víc, takže vlastně všichni budou makat jako o život. I když Wendy tahá i bez psí motivace.
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: TerCedrici Únor 02, 2010, 19:17:34
Jé, to by bylo super! :) my jsme totiž kladeňáci (ale bohužel bez běžek, i sáňky mi už vyhodili)  8)

Název: Re: Tahání
Přispěvatel: JoJo & Uzi & Chucky Únor 02, 2010, 20:51:00
Kladno není tak daleko, takže se někdy můžem dohodnout a spáchat něco společně. Já mám psa lovce, takže na kolo to nevidím (už jednou se mi to nevyplatilo), ale zaběhat nebo tak něco můžem i bez sněhu, běžek, sáněk, kola . . . :)
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: Honza & Wendýsek & Pan Eki Únor 03, 2010, 08:58:32
Jsme pro  :) klidně můžem i to kolo  O:-)
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: TerCedrici Únor 03, 2010, 09:50:18
No paráda!
To abych oprášila postroj:)
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: JoJo a Uzi Únor 03, 2010, 16:48:40
Koukám, že tady mě chce někdo zabít. Nebo chce jít beze mne. Protože nevím nevím, jestli mám chuť nechat se od Uzi stáhnout z kola, jen co zmerčí zvěř. Leda že bychom si ty dvě vyměnili :D
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: Charles Únor 04, 2010, 09:58:00
Tak už jsme taky ti mašeři (http://www.vlcanda.estranky.cz/fotoalbum/lara---sporty/pokus-o-mushing)

ale dost se u toho člověk naběhá, aby jim utek... :D
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: Honza & Wendýsek & Pan Eki Únor 04, 2010, 10:51:37
Jano klidně vyměníme  ;D. Karle foto jsou moc pěkný a to prvotní nadšení  :).
Název: Re: Tahání
Přispěvatel: jazzinka Únor 04, 2010, 11:59:18
Charles: Teda sluší jim to  :), koukám, že Kůže už je velká holka, děsný, jak ty štěňata stárnou  >:D