Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /DISK2/WWW/tombru.com/www/forum/Sources/Load.php(183) : runtime-created function on line 3 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /DISK2/WWW/tombru.com/www/forum/Sources/Load.php(183) : runtime-created function on line 3 Tisknout stránku - GPS navigace

dogtrekking forum

Dogtrekking - Chceš jít rychle, jdi sám. Chceš dojít daleko, jdi s ostatními. => Jak na to? => Téma založeno: Vojta s Bertou Duben 01, 2008, 14:44:39

Název: GPS navigace
Přispěvatel: Vojta s Bertou Duben 01, 2008, 14:44:39
Chodí někdo s navigací dogtreky? Já pošilhávám po mapové navigaci od Garminu v dobré víře, že s ní budu chodit místo s mapou a ona mi bude ukazovat kde jsem. Jestli máte zkušenosti, sem s nimi - třeba ušetřím pár tisíc, jestli mi to rozmluvíte.
Název: Re: GPS navigace
Přispěvatel: ježura Duben 01, 2008, 15:10:38
Vojto, docela slušná debata o GPS se rozjela tady http://www.tombru.com/mushing/index.php?topic=21.30 (http://www.tombru.com/mushing/index.php?topic=21.30)

Já jenom připomínám, že mapu (papírovou) musíš s sebou mít i když vlečeš ještě GPS >:D
Název: Re: GPS navigace
Přispěvatel: Petrs01 Duben 01, 2008, 16:08:17
já s ní šla jednou a od té doby leží ve skříni... pod stromy to nevidí, buď to zapínáš jen když potřebuješ a v tom případě to dlouho startuje nebo to máš zaplé pořád a v půli treku ti dojdou baterky (i ty náhradní)
Název: Re: GPS navigace
Přispěvatel: tombru mobil Duben 01, 2008, 16:40:20
No dnešní přístroje už s citlivostí problémy nemají a chodí i v kapse, nebo z místností poblíž okna.

Pro dogtrekking je omezení zvláště ve vydrži napájení, která se pohybuje od 6 do 12 hodin. Takže nonstop asi jen pro Romana  >:D  O:-)

Ale pro zjištění polohy, když se ztratíte, proč ne. Modernější přístroje se po zapnutí synchronizují do několika minut, často jen pár vteřin. Pravda, zde hraje roli má oblíbená poučka, že minuta je různě dlouhá podle toho z které strany záchodových dveří se člověk nachází  >:D  >:D Takže když je člověk nervózní a spěchá, tak dokáže být i minuta ďábelsky dlouhá.

Ale pokud nemáte GPS s turistickou mapou a chcete pomocí souřadnic zjistit na papírové mapě kde jste, je i tam několik úskalí, kde se dá udělat chyba.

Takže jak psala LenkaB rozhodně nespoléhat primárně na GPS a mapu s dobře naštudovanou trasou mít vždy sebou!
(už jen proto, že technika má tu speciální vlastnost selhat zrovna v okamžiku když je jí nejvíc potřeba  >:( )

 
Název: Re: GPS navigace
Přispěvatel: S.G. Duben 01, 2008, 17:09:55
No nevím nevím jak s tou vydrží ale kamarád má Garmin Gpsmap 60 CSX,a nemůže si ji vynachválit,baterky (AAA) mu drží skoro 24 hodin (čelovka je na tom obdobně) a podařilo se mu ji už i několikrát "vykoupat" a stále drží. ;)
Název: Re: GPS navigace
Přispěvatel: RadekK Duben 01, 2008, 17:20:38
jeste jedna vec, proc nosit i mapu - jakakoli gps (vcetne te verze, ze sebou tahate 17palcovej notebook) ma nevyhodu proste maleho displeje, na kterem se hodne lehce ztrati prehled - zvlast, pokud s okolnim terenem nejste hodne dobre obeznameni.
Ano, je mozno zmenit rozliseni, ale kdyz se zmeni rozliseni, tak tam zase nejsou videt ty zachytny body, ktery by tam byli videt v detailech... :)

Proste - mapu je treba mit tak jako tak sebou  :)
Název: Re: GPS navigace
Přispěvatel: Mašer Duben 01, 2008, 18:07:04
Používám navigaci už rok a jsem s ní velice spokojený,ani v lese ani ve skalách se mi signál neztratil jen byl slabší ale pořád ukazovala přesně.Používám PDA Asus s programem Pathaway do kterého se za 30 - 60kč dá oficiélně koupit cykloturistická mapa 1 :50000 a jsou velmi dobře čítelné (displej 3,5 palců).Baterie vydrží asi 12 hodin pří trvalém zapnutí pouze zhasnu displej funkci Hold. Samozřejmě že mám i papírovou mapu ,ale vidím velké využití v noci za tmy ,nebo mlhy,ne vždy je značka na stomě viditelná a čelovkou musíš svítit hlavně pod nohy. O:-)
Název: Re: GPS navigace
Přispěvatel: Vojta s Bertou Duben 01, 2008, 22:01:20
Díky za rady a názory a klidně pište dál. Já samozřejmě na DT chci chodit s papírovou mapou, je v povinné výbavě a taky tratě bývají z větší části po turistickém značení. Ale jistě všichni znáte situaci, kdy jdete po značce, tím pádem přestanete sledovat mapu, protože úsek je třeba 15 km po jedné barvě. A najednou nějak podezřele dlouho značka nebyla. Vracet se k poslední třeba kilák to asi nikdo neudělá, jít dál a s napětím čekat, že se značka objeví - tady by bylo to pravé využití pro GPS, myslím.
Při normálních vandrech či výpravách si od GPS slibuju, že když chodím mimo turistické značky podle mapy, která je samozřejmě nedokonalá, stává se mi, že v mapě mám cestu, která neexistuje v terénu, nebo naopak cesta v lese není v mapě. Loni se mi to stalo na Kruškách dokonce s rybníkem - kufrovali jsme s Janou Raczovou po projití kempem asi na 70. km kolem německý hranice - najednou v lese rybník jako kráva. V mapě nic - rybník byl novej. Tady bych navigací tak nepohrdl.
No ještě jsem ji nepořídil, tak doufám, že to dobře promyslím, aby mi neležel ve skříni krám za 10 litrů.
Název: Re: GPS navigace
Přispěvatel: RadekK Duben 02, 2008, 10:34:00
kram za 10litru - zalezi, jestli pujdes do garmina - coz je skutecne jednoucelova zalezitost, nebo jestli nezvolis pda+bluetooth gps modul (nebo misto pda jen nejaky smartfoun). Pda s gps modulem se da poridit do cca 5.000, s mobilem okolo 6-7.000
Název: Re: GPS navigace
Přispěvatel: Kryštof+Naru Duben 02, 2008, 14:02:13
taky přidám mé zkušenosti s GPS:
Používám PDA (resp. komunikátor MDA Compact, ale telefonní část kvůli úspoře baterie vypínám) + bluetooth GPS (i-TEC BT339), zapnuté to mám nonstop kvůli:
- abych měl záznam celé trasy a mohl se pak doma dívat kudy jsem šel (+různé statistiky jako délka, rychlosti, převýšení, apod)
- nemusím čekat, než chytne signál, když to zrovna budu potřebovat (což může třeba v hustém lese být docela problém - když je chytlá, tak signál drží, ale bez výhledu na oblohu se chytá špatně)
- a taky pohodlí - používám to místo mapy, což při tak malém rozměru displeje není sice ideální, ale díky tomu, že se to vycentruje na aktuální polohu mi ten přehled na okruh cca 1km většinou stačí...hlavně nemusím vytahovat mapu z batohu, rozkládat, hledat, kde jsem a zase schovávat :)

S výdrží baterií je to horší - PDA (s vypnutým displejem) cca 12h, GPS cca 16h, takže sem si udělal cestovní nabíječku na 4 tužkové a musím to v průběhu dobít. Na příště ale asi pořídím náhradní aku do PDA i GPS.

Výhoda GPS se pozná jak psal Vojta když člověku začne chybět značka a neví, jestli se vracet nebo jít dál a doufat - obzvlášť v noci, kdy značky moc dobře vidět nejsou a člověk už je tak utahaný, že se mu nechce navíc ujít ani krok...

Ale zakufrovat se dá dost dobře i s GPS, stačí se třeba s někým zakecat...jen je pak většinou (pokud zrovna v tom místě neměnili nedávno turistické značení) snadnější se zpátky najít.
Název: Re: GPS navigace
Přispěvatel: RadekK Duben 02, 2008, 14:57:27
udelal cestovni nabijecku - muzes rict neco bliz? Docela jsem nad tim taky premejslel, ale nevim-nevim... Teoreticky by melo fungovat zapojit nekolik tuzkovek do serie a pridelat k tomu 'ten spravnej konektor' - ale zatim jsem nemel odvahu to vyzkouset... :-)
Název: Re: GPS navigace
Přispěvatel: Kryštof+Naru Duben 02, 2008, 16:53:39
Radekk: no přesně takhle jsem to udělal :) moje PDA i GPS potřebují 5V, takže jsem použil 4xNiMH a největší problém byl nakonec v konektoru, protože PDA má miniUSB u kterého musí být aby to dobíjelo spojen normálně nepoužívaný pin se zemí
Název: Re: GPS navigace
Přispěvatel: P. & G. N. R. J. Březen 13, 2009, 21:44:49
Lidičky, máte někdo zkušenosti s Garmin Oregon 300?
 Ď.  ;)
Název: Re: GPS navigace
Přispěvatel: Charles Březen 16, 2009, 13:17:04
Garmin Oregon 300 - ano mam, asi na 3 poslednich trekach dobre poslouzil
baterie - plati mit co NEJ baterky, vydrzi na 12-14 hodin
zpravidla je k nemu turisticka mapa CR 1:10000, dost podrobna, no ma obcas chyby(spec turisticke znacky)
displej - dost kritizovana citelnost - ano, treba Cororado je lepsi, ta dotykova folie se holt negativne projevila, jinak plati cim vic svetla, tim lip videt
citlivost - SUPER - neplati to co tu nekdo psal; rozhodne pod stromy, v hustem lese, v batohu - signal je, pouze klesa presnost
ovladani - diky dotekovemu displeji - SUPER (OK, jsou nektere casti, ktere by sli resit lepsi - spec HOT keys)
nevyhody - mohl byt citelnejsi displej, chyby v mape, mizerna cestina(doporucuji stahnout lepsi z fora geocaching.cz (http://www.geocaching.cz/forum/viewthread.php?forum_id=9&thread_id=8786&pid=103467)
cena - no treba na ITecu  (http://mobile.itek.cz/gps-navigace-outdoor/GA00339-GARMIN-Oregon-300-TOPO)doprava zdarma, vcetne mapy

resil jsem porizeni GPSmodulu + PDA / navigace
- rozhod sem se pro navigaci - lepsi mapa, zadny problem s kompatibilitou, hledanim vhodneho SW, shanenim map - AllInOne s plusy i minusy co to ma (a nepotreboval sem PDAcko  :))

no a jak pouzivam?
nosim na bederaku, nebo v hlave batohu, zaplou porad, nahradni baterky sebou
v ruce jen kdyz se ztratim, pro overeni trasy, v huste zastavbe(chybej znacky, horsi orientace), pred rozcestim, kontrolou
a plati - ted jdeme po cerveny - jasne, furt po cerveny(itinerar po ruce) - koukam po znackach, a okoli; NE slepe cucet do GPSky

vyborna POMUCKA ve tme, v mlze - rozcesti pesin, znacka mooozna o 30 metru dal - vyberes spravnou bez hledani
nebo Sedivacek loni - kontrola u vysilace (co sviti do dalky, je videt ze sirokeho okoli ;D) - jen vemes do ruky a ukazes - TAM  ;)

a NEPLATI to co pise RadekK ohledne problemu s velikosti displeje neb:
nepotrebuji vedet ze taaamhleten kopec naproti je Spicak, ze tamdleta vesnice dole je Brcalnik
potrebuji vedet(a z GPSky to vyctu) - tudle sem sesel z trasy, a kdyz sebehnu kousen na cestu niz a po ni pujdu 500m, dojdu na cestu se znackou
(a Oregon ma slusne podrobny displej a mapy)


PS: apropo - PRAVIDLA a MAPA - stoji tam, "příslušná mapa dané oblasti"
o papiru ani slovo!!
mapova GPSka by mela stacit (presto mapu nosim - neb jak psal Tombru mobilem :-) )
Název: Re: GPS navigace
Přispěvatel: ježura Březen 16, 2009, 13:24:55
Kdyby bylo na mě, tak GPS na treku zakážu. Práce s mapou tě musí bavit >:D
Název: Re: GPS navigace
Přispěvatel: Petrs01 Březen 16, 2009, 13:38:55
Lenko, já bych naopak každému podstrčila svého Legenda - bys viděla jak by rádi hrabali v papírové mapě  >:D
Název: Re: GPS navigace
Přispěvatel: honza khp Březen 16, 2009, 13:45:13
i s GPS se dá ztratit, já s ní chodím, ale nemám v ní mapu - loni na Kruškách jsem si utrh někde spodní kousek mapy, tak mi chybělo asi 5 km trasy - povalený rozcestník na Pile, půlnoc, nenalezená značka, 2 km po blbé cestě a pak pokus o nápravu zakončený hodinkou v bažinkách a podobném - ale pejskovi se to líbilo  :)
Název: Re: GPS navigace
Přispěvatel: P. & G. N. R. J. Březen 16, 2009, 15:09:39
Karlosi, dík za vyčerpávající recenzi. Samozřejmě, že papír je papír, navíc mapa je moje nejoblíbenější literatura:-)
Jóó když už je ta krize, tak si musím udělat ještě nějakou radost, než začneme umírat hlady ;D
Název: Re: GPS navigace
Přispěvatel: Charles Březen 16, 2009, 15:55:59
... Práce s mapou tě musí bavit >:D
no me  prace s mapou vzdycky bavila, i jen cumet do ni doma, predstavovat si to v realu
a orientace v terenu - no to je parada
ja sice ZATIM moc nebloudil, a nastesti sem se dycky brzo a dobre zorientoval - prace s mapou za jedna  O:-)
Název: Re: GPS navigace
Přispěvatel: RadekK Březen 16, 2009, 16:28:01
Charles: mno... takze to NEPLATI predevsim pro Tebe, protoze to vedet nepotrebujes :) :) Mne zase vyhovuje, kdyz vim, co mam okolo a kam by se dalo jeste zajit se mrknout... (a nemluvim zrovna o dogtreku, tam moc chuti se jit mrknout nekam dal od cesty fakt nemam :D - na druhou stranu, na dogtreku gps fakt netreba, pokud se TOTALNE neztratis... Porad se chodi po znacenych cestach a navic s iterinarem, kterej kdyz se cte... tak se proste ztratit nejde... :D (upozornuju na slovni spojeni 'kdyz se cte' ... :D )
Název: Re: GPS navigace
Přispěvatel: Jana & smečka Březen 16, 2009, 17:46:02
No jo, ale mapu muzes nekdy cist jak chces, ale kdyz se ta znacka sebere a odejde do haje, tak se nenajdes a nenajdes....Tusim, ze to byl asi predlonsky rocnik Frystaku, kdy se slo po cervene, ale najednou mytina, nikde nic a bloudilo nas tam a znacku hledalo asi 20 :D Jsou chvile, kdy by se GPS (FUNKCNI!!) opravdu hodila :)
Název: Re: GPS navigace
Přispěvatel: ježura Březen 16, 2009, 17:51:13
No na to mám s sebou tu mapu, ne? Když značka není, tak mrknu na mapu kde jsem a dojdu na nejbližší styčný bod (vesnice, kopec, potok...) bez značky. Však ona se mrška zase někde objeví ;)
Název: Re: GPS navigace
Přispěvatel: Jana & smečka Březen 16, 2009, 18:06:23
no to sice mapu mam, ale krome toho taky velky orientacni nesmysl a proste me znacky nemaji rady, nebo si se mnou hraji na schovku  :)
Název: Re: GPS navigace
Přispěvatel: RadekK Březen 16, 2009, 18:16:25
no to sice mapu mam, ale krome toho taky velky orientacni nesmysl a proste me znacky nemaji rady, nebo si se mnou hraji na schovku  :)
Ja bych neco napsal... ale ja bych dostal pres drzku... Tak radsi budu mlcet...
Název: Re: GPS navigace
Přispěvatel: Charles Březen 16, 2009, 18:39:08
to RadeK:
jj, proto mam i normalni mapu, je takova "hezci"...
...ale musi se furt skladat
itinerar a spol - presneeee
jasne, pokud se TOTALNE ztratis, anebo je to proste POMUCKA, berlicka - prave na tom Sedivacku hledani Vysilace (http://www.mapy.cz/#x=137340800@y=136920960@z=13@mm=TTtP@ax=137346304@ay=136920960@at=Vysilac@ad=najdi%20jej%20v%20mlze%20z%20rozcestniku%20zelene) v mlze - a je to bez ni zase veci Challange
Název: Re: GPS navigace
Přispěvatel: P. & G. N. R. J. Březen 16, 2009, 19:27:52
No jo, ale mapu muzes nekdy cist jak chces, ale kdyz se ta znacka sebere a odejde do haje, tak se nenajdes a nenajdes....Tusim, ze to byl asi predlonsky rocnik Frystaku, kdy se slo po cervene, ale najednou mytina, nikde nic a bloudilo nas tam a znacku hledalo asi 20 :D Jsou chvile, kdy by se GPS (FUNKCNI!!) opravdu hodila :)
Jj, kousíček za obcí Ratiboř, tam to bylo hustý. Banda asi 12 lidí udělala rojnici, hledala značku a ta bestie nikde :o.
Letos na Odrách v okolí Vildštejna, nebo jak se to jmenovalo, to byla taky dobrá hra na schovávanou.A nebýt Viktorovy GPSky, tak tam bloudíme dodnes.
Minimálně z toho ale plyne ponaučení, že máš po tmě sedět v hospodě, užívat si chmelomok´a nelítat jak magor po lese ;D ;D
Název: Re: GPS navigace
Přispěvatel: ježura Březen 16, 2009, 19:39:08
Letos na Odrách v okolí Vildštejna, nebo jak se to jmenovalo, to byla taky dobrá hra na schovávanou.A nebýt Viktorovy GPSky, tak tam bloudíme dodnes.
Minimálně z toho ale plyne ponaučení, že máš po tmě sedět v hospodě, užívat si chmelomok´a nelítat jak magor po lese ;D ;D

Za druhým posedem vpravo...co je na tom složitýho ;D >:D
Ale máš pravdu, při trasování jsme se tam motali cca hodinu v zoufalé snaze tu zas... značku najít (ona tam fakt cca půl kiláku chybí), abych Vám mohla popsat v itineráři kudy tudy.

A ponaučil ses dobře...slušný dogtrekař v noci spí a nebo sedí v osvěžovně. V noci po lese pobíhají jenom odporní sportovci  :P
Název: Re: GPS navigace
Přispěvatel: Honza_a_Grini Březen 16, 2009, 19:50:50
Ahoj,
nevlastním žádný "přístroj na udání polohy" (GPS, navigace). Lítáme s čubinou po lese na DT už třetím rokem a myslím, že mi GPS nikdy nechyběla. Běháme nonstop - přes noc, kdy je orientace značně složitější a náročnější, ale nemyslím, že bychom bloudili tak, že by si někdo z nás (nejenom z nás dvou - já a čuba, ale i ti, co běhali s námi)  povzdechnul "kdyby tady byla džípíeska". Jednou v noci jsme při ztrátě orientace sáhli po buzole a taky jsem jednou běžel s Viktorem, který trasu kontroloval na GPS. Ale nemyslím, že by trasy byly tak složité a špatně značené a závodníci tak rychlí, aby nestíhali číst v mapě a museli mít GPS. Je určitě jednodušší koukat na šipku na GPS, ale mě by to asi nesedělo. Jak říkala Lenka, když přejdeš les k potoku nebo na vršek ... maximálně se dostaneš do Polska. :) Nic proti GPS - určitě to má své výhody.
Myslím, že se dá běhat v přírodě po hlubokém černém lese i bez "přístrojů".
Zdravím a těšíme se na Chřiby!
HaG
Název: Re: GPS navigace
Přispěvatel: Honza_a_Grini Březen 16, 2009, 19:56:07
Za druhým posedem vpravo...co je na tom složitýho ;D >:D
Ale máš pravdu, při trasování jsme se tam motali cca hodinu v zoufalé snaze tu zas... značku najít (ona tam fakt cca půl kiláku chybí), abych Vám mohla popsat v itineráři kudy tudy. A ponaučil ses dobře...slušný dogtrekař v noci spí a nebo sedí v osvěžovně. V noci po lese pobíhají jenom odporní sportovci  :P
... a není to krása, když tu značku najdeš? :) Vždyť ti na přístrojích si to neužijou jako my bloudivci a slídivci. :) :D
Název: Re: GPS navigace
Přispěvatel: Jana & smečka Březen 16, 2009, 20:06:22
... a není to krása, když tu značku najdeš? :) Vždyť ti na přístrojích si to neužijou jako my bloudivci a slídivci. :) :D
zlatá slova :) není nic hezčího, než znovunalezená značka po tříhodinovém bloudění 10km před cílem :)
Název: Re: GPS navigace
Přispěvatel: Honza_a_Grini Březen 16, 2009, 20:09:05
Už jsem tady někde psal, že jsem jednou bloudil tak, že jsem se po asi třech a půl hodinách po rozednění našel. :x
A byla to paráda! :D
Název: Re: GPS navigace
Přispěvatel: Honza_a_Grini Březen 16, 2009, 20:11:23
Už jsem tady někde psal, že jsem jednou bloudil tak, že jsem se po asi třech a půl hodinách po rozednění našel. :x
A byla to paráda! :D
... bych měl dodat, že to bylo na Kruškách, kde jsem celý den smažil palačinky a večer jsem si šel proběhnout druhou polovinu tratě, abych nezlenivěl. A místo toho jsem po kilometru bloudil tři hodiny až do rána. :) :-) Ale bylo to super! ... a ponaučení, že je třeba psovi věřit, ale kontrolovat, jestli to byla ta správná odbočka. :)
Název: Re: GPS navigace
Přispěvatel: Petrs01 Březen 16, 2009, 21:29:58
pamatuju na jednoho Jednookého, kde jsem bloudila 4 km před cílem a furt ne a ne najít tu správnou cestu... myslím že v tu chvíli kdyby mi někdo podal GPS, utrhnu mu ji i s rukou  ;D
Honzíku, narozdíl od tebe totiž po treku sotva lezu a každej metr (natož kilometr) navíc BOLÍ! Je teda fakt, že pokud je Luboš před náma a nebloudí, nemám problém. Horší je teda pokud je před náma a bloudí, to pak když si toho všimnu, musím ještě přesvědčit psa, že pravdu mám já  ::)
Název: Re: GPS navigace
Přispěvatel: Charles Březen 16, 2009, 22:44:50
cist si ty story takhle na foru (nebo poslouchat/vypravet v kempu) uz je fakt sranda  ;D
ale pri tom hledani ... >:D
Název: Re: GPS navigace
Přispěvatel: ježura Březen 17, 2009, 07:06:59
Sranda je to i při tom hledání, nejde o život, jde o ho... ;)
Název: Re: GPS navigace
Přispěvatel: Šárka Březen 17, 2009, 08:22:53
Bloudění je moje noční můra, ale zatím se mi to nikdy nepodařilo-myslím na závodech spřežení. A to ani v noci, oni ti pořadatelé jsou tak útlocitní..a všude cpou značky. Ani při zlomyslnosti cizích lidí při přehození značky jsme nazabloudili, mužu já za to, že koukám i po vyjetých stop od saní..

Tak myslím že se na dogtreku konečně dočkám. To bude něco inýho, než si vozit pozadí na saních ???
Název: Re: GPS navigace
Přispěvatel: tombru Březen 17, 2009, 12:47:05
No já myslím že GPS je v terénu hlavně jako doplněk klasické navigace pomocí mapy.

Každopádně bych doporučoval se naučit pracovat nejdříve s mapou. Nevím jak je to dnes s výchovou mláděže, ale za mého mládí v rámci akcí typu "partyzánský samopal"  >:D  se s mapou zarábát naučil snad každý.

Řekl bych že hlavní výhoda mapy je ve větším plošném zobrazení a tím se dá poměrně dobře držet představa kde jsem. S GPS jsem odkázán jen na malý displej kdy se z oddalováním často rychle ztrácí i poměrně velké detaily. Tedy podrobně vidím jen velmi blízké okolí.

Rozhodně pokud máte GPS jen se zobrazováním souřadnic, tedy bez zobrazení reálné mapy na displeji, zapomeňte na to že  v terénu jen tak snadno přenesete souřadnice do papírové mapy a "najdete se". Musíte mít mapu s GPS sytémem na okrajích a ještě v tom správném systému souřadnic jaké vám poskytuje GPS (jinak může být chyba lokace klidně stovky metrů). Většinou se to neobejde bez pravítka nebo jiného měřidla pro vynesení souřadnic do papírové mapy.

Takže pokud tohle nezvládáte, rozhodně investovat do GPS s turistickou mapou ČR.

Další problém bývá v tom, že spousta lidí si představuje, že je v terénu GPS povede stejně jako třeba v autě. Jenže to bývá velký omyl. GPS nad terénní mapou vede v drtivé většině přímo směrem k zadanému bodu, tedy cestou necestou a není schopná vést po vyznačených lesních cestách a značkách.

Ideální kombinace pro většinu lidí je tedy mapa + GPS. Pomocí GPS najdu kde jsem, zkusím se pak podle ní (obrázku mapy na displeji) najít na papírové mapě a naplánovat nejlepší cestu tam kam potřebuji.
Tady pak bývá problém s přímou navigací pomocí GPS, jelikož jakmile začnu oddalovat mapu na displeji abych toho víc viděl, detaily zmizí, což může být v případě vrstevnic někdy dost zásadní, jelikož po několika stovkách metrů plazením se houštím narazím na sráz jak prase a pod ním lesní cesta s rozcestníkem na kterou bych se dostal sice o 0,5km delší trasou, ale bez potřeby padáku :-)

Já si zkrátka myslím, že je dobré se naučit alespoň základy s klasickou mapou, jako ji například zoirentovat na sever, najít na ní orientační body kterých se dá chytit (třeba koukám na nějakou vesnici ze svahu a v ní je kostel, jenže v mapě kostel není, tak to asi ona nebude a naopak) atd...

Já bych jen s GPS asi jen tak do lesa na takovou akci nevyrazil, už jen proto že je to technika a tak jak známo když to člověk nejvíc potřebuje selže  :-[
Pravda i mapa se dá poškodit, nebo ztratit a to možná ještě pravděpodobněji než GPS kterou si člověk asi bude víc "hlídat" :-)

Ani jedno tedy není všespasující řešení, ideální je podle mě kombinace obou, zvláště pro lidi s vrozeně horší orientací v terénu.

Tak hurá do obchodu pro GPS, škoda že vánoce už byly  >:D
Název: GPS
Přispěvatel: P. & G. N. R. J. Březen 17, 2009, 12:59:25
Tomáši neblázni,jaká škoda,to by ta hnusná zima byla ještě celá před námi,díky bohu, že už bude jaro :-)   
Název: Re: GPS navigace
Přispěvatel: honza khp Březen 17, 2009, 13:29:11
Jsou chvíle, kdy se GPS hodí - trošku odbočka, protože na konci článku se o GPS takjy zmiňují. Na idnes v sekci sport je článek o Iditarodu s názvem "Poslední velký závod na Zemi: psí spřežení se ženou Aljaškou".
http://sport.idnes.cz/posledni-velky-zavod-na-zemi-psi-sprezeni-se-zenou-aljaskou-pld-/sporty.asp?c=A090316_185846_sporty_bb
Název: Re: GPS navigace
Přispěvatel: vencan+3 Březen 17, 2009, 13:48:26
 :D včera skončil F1000 což je nejdelší v Evropě (1060 km) a kde jela Jana H. z Maxova   :¨
http://www.finnmarkslopet.no/ (http://:¨
http://www.finnmarkslopet.no/)
no a pomalu končí Iditarod http://www.iditarod.com/ (http://www.iditarod.com/)
, ale pro mne osobně je ten NEJ ...  :D Yukon Quest
http://www.yukonquest.com/ (http://www.yukonquest.com/)
Název: Re: GPS navigace
Přispěvatel: MarekZ Březen 17, 2009, 14:08:32
Kopka  psal že na Iditarot spřeření mají GPS zakázáno.
Nevím, nevím jestli na Chřibském dogtrekkingu nezavedeme stejné pravidlo :o)
PS: Bloudím často - Bloudím Rád  ;D
Název: Re: GPS navigace
Přispěvatel: ježura Březen 17, 2009, 17:27:12
Jasně...odeber zázračný krabičky a rozdej buzoly...a koho do neděle neuvidíš, dostane medaili ;D
Název: Re: GPS navigace
Přispěvatel: Petrs01 Březen 17, 2009, 21:33:54
zakázat to nemůžeš, co by jsme dělali my geopotrefenci?
btw. pořadatelé, jak to vidíte s tím zveřejňováním trasy pár dní dopředu?
Název: Re: GPS navigace
Přispěvatel: Charles Duben 08, 2009, 18:13:56
jen info (pro priznivce)...
sem nandal do Oregona posledni firmware (http://www8.garmin.com/support/download_details.jsp?id=4393), vyrazne se prodlouzila vydrz na baterie(od verze 2.70 myslim) - neb mimo podsviceni se vypina i display.
pro 2650mAh z puvodnich cca 14ti na skoro 22 hodin - v klidu za oknem
Název: Re: GPS navigace
Přispěvatel: Kniga Duben 08, 2009, 19:03:48
Ehm zakazat gps? Jen to ne!
1) Kesky - vadi snad nekomu, ez si po ceste skocim za keskou?
2) Delka trasy, prumerna rychlost, celkova rychlost atd... todle vsechno me docela dost zajima... Trasu si pak muzu prenest snadneji do pc...
3) Bloudeni - tak pokud je dogtrekking neco jako orientacni zavod, kde dostavas jen cast trasy a dalsi dedukujes sam tak pak bych mozna byla pro zakaz, ale kdyz je dany itinetar cesty? Jako bude se zakazovat i neco jineho moderniho (gps je jen modernejsi mapa)?
Pokud to chteji organizatori stizit at do povinne vybavy zaradi trebas buzolu a kus cesty at je v itinetari popanu od sekvoje xy si nastavte azimut blablaa a vydejte se tam a tam... Nebo dalsi "kontola" - bod - je ve ctverci na mape blabla.. .. atd. ale prosim nezakazujte gps...
Název: Re:GPS navigace
Přispěvatel: ježura Červen 25, 2011, 13:00:38
http://www.smobil.cz/cz/mobilni-mapy/#stahnout (http://www.smobil.cz/cz/mobilni-mapy/#stahnout)

Kdo má GPS a internet v mobilu, tak seznamácký mapy se s touto aplikací baví s GPS.
Lze přepínat na turistickou a fotomapu.
Pokud jsem v pérdeli v noci v temném lese (a je signál), může se to hodit.
Název: Re:GPS navigace
Přispěvatel: Mawenzi Duben 19, 2012, 12:44:43
tak jak u Vás pokročilo používání GPS? já teď zvažuji minimálně nákup nové busoly, když jsem schopná se ztratit 2 kilometry od startu na "výletě" jen proto, že mám "blbou" mapu a na naprosto jasný odbočce odbočím, abych po 30ti minutách zjistila, že o 50 metrů dál je druhá odbočka, ta správná:) Nicméně o GPS mírně pokukuju, ale zase ne nějak výrazně...

jaké můžou být problémy pokud bych používala jen nemapovou gps s přenosem souřadnic do papírové mapy? A má vůbec smysl uvažovat v dnešní době a takto jednoduchém (levném) přístroji? pokud na dogtreku stejně výraznější smysl nemá (pokud ji teda nepoužívám rovnou místo mapy)?
Název: Re:GPS navigace
Přispěvatel: tombru Duben 19, 2012, 14:05:09
jaké můžou být problémy pokud bych používala jen nemapovou gps s přenosem souřadnic do papírové mapy? A má vůbec smysl uvažovat v dnešní době a takto jednoduchém (levném) přístroji? pokud na dogtreku stejně výraznější smysl nemá (pokud ji teda nepoužívám rovnou místo mapy)?

No pokud nejsi kartograf, nebo fanda do zeměměřičství, tak o vynášení GPS souřadnic do turistické papírové mapy raději neuvažuj. I když dnes už mapy mají často na svém okraji i škálu GPS souřadnic, tak přenesení údajů z GPS do mapy v terénu je problematické (několik metrických soustav, přesnost vynesení atd...).

Dnes se dá velmi dobře využít i GPS integrovaná v mobilu a existuje několik online (vyžadující přípojení k internetu), nebo offline aplikací pro zobrazení pozice na mapě a to tak pěkně provedené, že to zvládne i laik.

Pro případy kdy je plánované využití GPS jen v případě potřeby zjištění aktuální pozice "kde jsem" a kudy se dát, bych raději koupil nějaký "chytřejší" telefon s GPS. Vyjde to často i levněji a to včetně datových přenosů a pak svou pozici lze zjistit přes Google mapy, nebo Seznam mapy kde je k dispozici i turistická mapa se značkama.
Jen mít pak signál mobilních dat (to už dnes nebývá až takový problém) a nabité baterky (to bývá horší) :-)

Pokud se chcete prací s GPS zabývat aktivně, třeba pro záznam celé ujité trasy, nebo pro aktivní Geocaching ( ne jako já 3 kešky za rok) tak pak je lepší samostatná GPS, ale rozhodně s grafickým displejem a mapama.

 
Název: Re:GPS navigace
Přispěvatel: honza khp Duben 19, 2012, 14:53:52
tak jak u Vás pokročilo používání GPS? já teď zvažuji minimálně nákup nové busoly, když jsem schopná se ztratit 2 kilometry od startu na "výletě" jen proto, že mám "blbou" mapu a na naprosto jasný odbočce odbočím, abych po 30ti minutách zjistila, že o 50 metrů dál je druhá odbočka, ta správná:) Nicméně o GPS mírně pokukuju, ale zase ne nějak výrazně...

jaké můžou být problémy pokud bych používala jen nemapovou gps s přenosem souřadnic do papírové mapy? A má vůbec smysl uvažovat v dnešní době a takto jednoduchém (levném) přístroji? pokud na dogtreku stejně výraznější smysl nemá (pokud ji teda nepoužívám rovnou místo mapy)?

já bych tak úplně s Tomem nesouhlasil, ale nejspíš proto že se živím jako chemik kartografií  ;D

na treky používám nemapovou GPS Garmin Foretrex protože je to náramkový, lehoučký a velice přesný. Pokud máš mapu ve které je nějaká souřadnicová síť tak je to jen o tom zvolit v nastavení GPSky tu správnou volbu souřadného systému, dnes nejčastěji používaný je metrické UTM, pak je čtverec v mapě obvykle 1 km a přes souřadnice na GPSce se to dá. A buzola se hodí vždycky, mívá totiž pravdu a to i tehdy když se to člověku nelíbí.

Podle mne je kombinace nemapová GPS a mapa a samo buzola lepší než se jen spoléhat na mobil, zvlášť v horách a u hranic tam kde je horší signál a taky většina mobilů není zrovna do horšího počasí.

Mapy v mobilech a kvalita příjmu se ale neustále zlepšuje. Moc se mi líbí v mobilu s GPS přímý přístup do leteckých map v Google Maps, to už poznáš každej remízek u kterýho právě seš. Používám Samsung XCover 271 a jsem s ním velice spokojenej, vydrží kdeco  :) , ale na treku je v kapsičce batohu.
Název: Re:GPS navigace
Přispěvatel: Mawenzi Duben 19, 2012, 15:20:33
a zeptam se jeste jinak: je i prumernej clovek s prumernyma znalostma mapy (dokaze ji natocim smerem kterym de a plusminus se najit na mape aspon na rozcesti nebo ve vsi:) schopnej drzet se trasy a itinerare snadno bez pomucky nebo se spis casteji hodi mit podobnou vec pri ruce?
Název: Re:GPS navigace
Přispěvatel: honza khp Duben 19, 2012, 16:09:11
pokud umíš to co píšeš v závorce tak máš vyhráno  ;) jsou i lidi kteří ťapou celý trek bez mapy jen podle itineráře, který bývá někdy i slušným literárním dílkem  ;D  Navigační pomůcky člověk obvykle ocení až když bloudí nebo chodí v noci, v horách a zvlášť na Slovensku to už jen s itinerářem není nic moc.
Název: Re:GPS navigace
Přispěvatel: Mawenzi Duben 20, 2012, 07:41:44
tak já se zkusím asi pomalu rozhlížet po nějakých gps/mobilech/čemkoli, vzhledem k tomu že je to z mého pohledu teda jen podpůrná pomůcka občas k najití se v mapě:) tak aspon nemusím brát první co uvidím, ale pořádně to prozkoumat... nejvíc by se mi na tom asi líbil ten záznam trasy, převýšení a tak, a to by možná i nějaká stará nemapová se souřadnicema za pár kaček mohla posloužit dobře
Název: Re:GPS navigace
Přispěvatel: David a Brixolína Duben 23, 2012, 08:52:41
sam bych Ti doporucil znacku Garmin pro turisticke pouziti. Vyhoda je, ze se da pouzit i v autaku. A kdyz nebudes potrebovat hromadu funkci a pujde ti predevsim o turistickou navigaci, myslim si, ze do 4 tisic si dobre vyberes.

Dostal jsem pred  casem sluzebni vychytraly telefon Nokia, do ktereho jsem si nahral mapu CR, ale ta nema turisticke znacky. Tak bud jsem nahral jinou, nez jsem mel nebo jsou tyto mapy pro turistiku po znackach nepouzitelne. Vi nekdo, jak to je?
Název: Re:GPS navigace
Přispěvatel: Honza & Wendýsek & Pan Eki Duben 23, 2012, 10:23:20
Osobně používám N82 a Smarcom gps. Map je docela dost dají se překonvertovat, záznam trasy funguje výborně statistika rychlosti trochu hůř a výšky tak ta lže jak když tiskne :). Dříve jsem to měl zapnutý skoro pořád teď už jen občas když nevím kde jsem. Když nejsem líný tak přes PC si naboduju trasu což jde teda i v telefonu ale je to makačka. V telefonu mám i garmina turistický ale je to podle mě těžce k neužitku vzhledem k velmi mizerným mapovým podkladům.
Název: Re:GPS navigace
Přispěvatel: David a Brixolína Duben 23, 2012, 10:32:21
Honzo, ted si nejsem jisty, jestli jsem Te dobre pochopil: garmin ma mizerne mapove podklady? Mam v hlave zakodovano, ze mapy garmina jsou pro turistiku snad nejlepsi. Mylim se tedy?
Název: Re:GPS navigace
Přispěvatel: marian Duben 23, 2012, 11:59:13
Mam Garmina a mam v nom aj rozlicne prekonvertovane open mapy.
90% casu pouzivam Garmin mapy (CZ Topo Pro, SK Topo), hlavne kvoli turistickym znackam.
Open mapy pouzivam ked chcem vidiet detailne mensie chodniky atd. ktore v Garmine niekedy chybaju.
IMO Garmin pre pohyb po turistickych znackach, open mapy pomozu mimo znaciek.

Honza: co sa tyka merania vysky, pozri si SRTM3 korekciu. GPS nevie dobre merat vysku, ma velku nepresnost vo vertikalnom smere, t.j. ak nemas navi s barometrickym vyskomerom tak treba vysledne data korigovat. SRTM je model nadmorskej vysky v nasich koncinach s pomerne slusnou presnostou... ked mas trasu, po korekcii mas dobry odhad vyskoveho profilu. Rozdiely u mna v Garmine medzi barometrickym vyskomerom a SRTM su minimalne.
Název: Re:GPS navigace
Přispěvatel: Honza & Wendýsek & Pan Eki Duben 23, 2012, 12:05:17
Zásadní rozdíl je v tom že Smartcom funguje s obrázkem jaké koliv mapy v odpovídajícím formátu (lze zkonvertovat a nakalibrovat jakýkoliv obrázek). Tím pádem je neomezené použití čehokoliv pokud je člověk jen průměrne zdatný v obsluze PC. Osobně používám dvě sady map: jedna má turistické značky, cyklostezky a všechny větší cesty (něco jako Garmin) a druhá jsou topo mapy a to je radost, tam je prakticky uplně vše průseky, pidi pěšinky (jejich nevýhoda stáří cca 10 let a velikost, ČR má 11 Gb dat :)). Jinak stačí na velkoformátovém skeneru mapu dát třeba do .PNG a vytvořit kalibrační soubor ( většina map co mám jede spolehlivě na 4 body). A má zkušenost s asistovanou GPS v mobilu je že pokud člověk nekouká na statistiky tak naprostá spokojenost a je to jen o softu.