Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /DISK2/WWW/tombru.com/www/forum/Sources/Load.php(183) : runtime-created function on line 3 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /DISK2/WWW/tombru.com/www/forum/Sources/Load.php(183) : runtime-created function on line 3 Tisknout stránku - Jak trénovat vytrvalostní běhání?

dogtrekking forum

Dogtrekking - Chceš jít rychle, jdi sám. Chceš dojít daleko, jdi s ostatními. => Jak na to? => Téma založeno: Honza + Bajča Září 04, 2007, 10:44:43

Název: Jak trénovat vytrvalostní běhání?
Přispěvatel: Honza + Bajča Září 04, 2007, 10:44:43
Existuje někde podrobnější popis metodiky tréninku vytrvalostního běhání?
Když bych si chtěl zkusit odběhnout třeba MID, jak se na to cíleně připravit??? THX!  ;)
Název: Re: Jak trénovat vytrvalostní běhání?
Přispěvatel: Liana Září 04, 2007, 12:56:46
Určite niekde popis tréningu existuje. Ale akože logicky - keď chcem ísť súťažne bahať 30-40 km, tak si to musím zrejme vyskúšať nesúťažne. A asi nepôjdem rovno 40 km, ale si postupne budem zvyšovať záťaž. To znamená že začnem so svojím psíkom na dajme tomu 10-15 km a postupne si budem pridávať podľa toho, ako to náš team zvláda. Ale pokiaľ by si chcel ÍSŤ dogtrek MID, (to znamená nie bežať), tak k tomu si myslím, že obyčajné dlhé prechádzky (+/- 10 km) so psom, k tomu raz za čas nejaká dlhšia túra (15-25km) sú dostatočnou prípravou. Vlastná skúsenosť :-)
Název: Re: Jak trénovat vytrvalostní běhání?
Přispěvatel: Honza + Bajča Září 04, 2007, 14:26:04
Trénuju hodně nepravidelně... Kolo - běh cca 3x týdně... vždy něco kolem 3 - 5 km ale chtělo by to systém...
Název: Re: Jak trénovat vytrvalostní běhání?
Přispěvatel: Jana & smečka Září 04, 2007, 14:27:18
to by ti asi nejlíp odpověděl někdo z běžců, kteří zvládají takovou délku bez problémů. Určitě bych ale běhala nejřív kratší trasy a potom postupně prodlužovala. Dobré rady ohledně běhání najdeš na tomto fóru - http://www.specnaz.cz/forum/index.php popřípadně na nějakém webu, který se zabývá běháním, např. http://www.behej.com/.
Název: Re: Jak trénovat vytrvalostní běhání?
Přispěvatel: Honza + Bajča Září 04, 2007, 14:30:10
Na vojně jsem sice byl ale rovnou SPECNAZ?  ;) Dík, mrknu na to...
Název: Re: Jak trénovat vytrvalostní běhání?
Přispěvatel: indian Září 04, 2007, 14:48:34
Baja: předpokládám že se ptáš na sebe jak se připravit. (zdravý a temperamentní pes s takovým objemem nemá nejmenší problém)
        -info o běhání najdeš na stránkách - běhej.com -  poradnu tam má ultramaratonec M.Škorpil. někde jsem tam viděl klasický treninkový rozpis pro půl/ maraton na určitý cílový čas, ale to už budeš muset asi pohledat.
- moje malá rada:určitě to na začátku nepřeháněj jak s rychlostí tak s objemem, zvlášť jestli děláš ještě nějaký jiný náročný sport. záněty šlach,kolen,holenní se léčí dlouho  
Název: Re: Jak trénovat vytrvalostní běhání?
Přispěvatel: honza khp Září 04, 2007, 15:07:57
Trochu bych rozlišoval mezi samotným běháním a běháním se psem a zátěží.
Běhání - abych si troufl MID z větší části běžet - měl bych se tréninkově dopracovat k tomu (během několika měsíců), že zvládnu jít 5x týdně běhat - a to 4x na 60-90 minut (10-18 km) a 1x na 120-150 minut (20-25km). Zkusit různé povrchy.
Zátěž - bacha na to, že už 5 kg při hodině běhání může působit problémy (např. s koleny).
Bafan - určitě zvykat, že bude stále připoutaný a dál podle plemene a individuálně - netroufám si radit. Při běhání se řídím na radu VETa psem a snažím se ho cestou máchat v každé vodě (pokud chce).
Název: Re: Jak trénovat vytrvalostní běhání?
Přispěvatel: Honza + Bajča Září 04, 2007, 15:10:04
Dík! Psík je dobrman ve výborné kondici... Tam bych problém, neviděl :)
Název: Re: Jak trénovat vytrvalostní běhání?
Přispěvatel: Petr a Claissy Září 05, 2007, 09:09:31
Sice nejsem z těch nejrychlejších běžců, ale část DT si popobíhám. Co se týká tréninku, nedělám vůbec nic, protože mi to jednou za měsíc docela stačí  :), a jen tak běhat mě moc nebaví. Důležitější než trénink běhu (to umí každý, po pár kilometrech si sladíš tempo s dechem a svaly) je natrénovat výdrž, tj. přimlouval bych se za delší pochody (50 km a víc) a pod zátěží, aby si zvykla kolena, občas popoběhnout. Já jsem měl zpočátku problémy s různými vazy (kolena, kyčle, nárt, kotník), ale je to jen o zvyku a po pěti DT se vše urovná. Nejdůležitější je ta výdrž (pozor, i psychická !!!) a dobré boty, běhání je už jen třešnička na dort ...
Název: Re: Jak trénovat vytrvalostní běhání?
Přispěvatel: Roman/ HOLKI Září 05, 2007, 23:03:18
Pokud by měl někdo zájem tak mohu poradit,ale připravuji treninkové plány pro některé mé běžce v okolí a jednalo by se o invidualní přesný plán pro určitou věc a v několika úrovních (myslím podle ambice na výsledek v dané disciplíně) a na základě přesné osobní konzultace možností a časů který chce kdo tomu věnovat.Celá příprava na Dogtrekking je o více záležitostech najednou a umění to vše zkloubit např. trénink,výživa,regenerace,volný čas atd.
Pokud to nejsou na začátek přehnané ambice tak dokážu každého dostat na tu úroveň kde chce na 100% pokud se tedy bude snažit a dodržovat plán.Funguje to úplně jednoduše jako stavba domů nebo stavění zdi z cihel a tedy co chci vybudovat každý den to prostě postavím a příští den stavím např. další stěnu.Především však rozhoduje sebevědomí jedince kam to chce až dostat a to se také dá trénovat a zvyšovat.A také tedy sebekázeň.
Název: Re: Jak trénovat vytrvalostní běhání?
Přispěvatel: Petrs01 Březen 06, 2008, 15:22:46
Ne že bych trénovala, ale i tak potřebuju radu - mám docela velké problémy s křečemi lýtek - nikoliv při fyzické aktivitě (to se mi povedlo jen na Šeráku 2006), ale v noci - obrátím se na druhý bok, protáhnu nohy a šílená křeč, po které lýtko ještě pár dní bolí. A když bolet přestane, přijde další křeč (dokud bolí, tak se neprotahuju, ale vždycky to pak nějak neuhlídám).
Zkoušela jsem hořčík - nefunguje, trojkombinace vápník-hořčík-zinek možná trochu pomohla, teď jsem nějakou dobu jen občas zobla samotný hořčík a je zle. Občas si dám něco komplexního (Centrum apod.). Zůstat u té trojkombinace a raději nezkoušet vynechávat? Nebo raději něco jiného?
Název: Re: Jak trénovat vytrvalostní běhání?
Přispěvatel: elina Březen 06, 2008, 15:55:34
Petro mě přesně na tohle zabralo magnesium (šumivé, rozpustné).
Název: Re: Jak trénovat vytrvalostní běhání?
Přispěvatel: ježura Březen 06, 2008, 16:01:49
Petro, některé hořčíkové preparáty mají strašně nízkou využitelnost (v tabletě je např. 1 gram a nevstřebáš do těla prakticky nic) Mě osobně nejvíc vyhovuje buď hořčík v rozpustné formě šumivé tablety nebo Magnosol (sáčky) a nebo potom hořčíkové tablety od "Natural Bounty" (nevím jestli jsem firmu napsala dobře, nemám tubu u sebe)
Co mi kdysi psala doktorka Mg laktát, tak jsem se cpala 3x2 tablety 500mg a problémy byly furt. Rozpustné nebo ty "Natural Bounty" mají jenom 250 mg a stačí mi občas zobnout jednu.
Vyzkoušej si to na sobě, "ochutnej" preparáty od různých firem a uvidíš...
Kdyby sis nechala dělat odběry krve, tak chtěj po doktorce aby na žádance zaškrtla nejenom "mg v séru" ale taky "mg v ery" (někteří obvoďáci jsou na tohle dost tupí). Můžeš mít Mg v séru i nadbytek a pak se ukáže že v erytrocytech (červených krvinkách) chybí...to právě dělají podle mě špatně vstřebatelné preparáty..."nelezou do buněk".
Jestli je zde člověk s medicínským vzděláním, tak ať mě nekamenuje, tohle je moje vlastní teorie, která funguje na mé osobě!!!!!
Heslo dne: Latentní tetanie nás nedostane! ;)

PS: Jestli máš problémy opravdu velké, tak jě možná lepší nechat si napíchat sérii 5-10 injekcí MgSO4 10% a pak to udržovat tabletkama...
Název: Re: Jak trénovat vytrvalostní běhání?
Přispěvatel: Pavla & Jack Březen 06, 2008, 16:06:03
Magnesium je po cesku horcik, takze asi bude problem nekde jinde.  ;D

Ja bych se taky chtela naucit behat, ale ja nejak nevydrzim s dechem, uz kdyz bezim treba 1km... Krokem ujdu vsechno, ale nevim jak spravne zacit behat, abych ten svuj dychaci handicap prekonala.

To Roman/Holki: da se udelat i nejaky plan pro totalniho zacatecnika? Diky

Název: Re: Jak trénovat vytrvalostní běhání?
Přispěvatel: Petrs01 Březen 06, 2008, 18:08:17
Lenko, když já ty doktory tak nesnáším... vím že by to chtělo ty odběry, ale brrrrrrr

Hořčík mám teď právě v šumivých a nezabral teda vůbec.. předtím v klasických (jenom hořčík) taky nee... budu chvíli brát tu kombinaci a když to nepomůže tak fakt nevím... doktory nééééééééééé
Název: Re: Jak trénovat vytrvalostní běhání?
Přispěvatel: ježura Březen 06, 2008, 18:14:22
A od jake firmy jsi měla tu kombinaci a sólo hořčík?
Název: Re: Jak trénovat vytrvalostní běhání?
Přispěvatel: Petrs01 Březen 06, 2008, 18:51:50
obojí od Walmarku (šumivý nevím, ten mám v práci)
Název: Re: Jak trénovat vytrvalostní běhání?
Přispěvatel: Dáša Březen 06, 2008, 19:23:05
Petro kolik denně vypiješ vody?
Název: Re: Jak trénovat vytrvalostní běhání?
Přispěvatel: ježura Březen 06, 2008, 20:03:30
Prubni ještě ten Natural Bounty, mě fakt funguje nejlíp tenhle ;)
Název: Re: Jak trénovat vytrvalostní běhání?
Přispěvatel: vencan+3 Březen 06, 2008, 20:55:01
Nejsem MUDr, ale když nás při jízdě se psy (hlavně na  Ledovce,) páč kvůli "mrtvýmu  dítěti" musíš do kopce dloubat,(třeba 50km z 70ti) Šedivák((málokdy)) braly z dloubání svalové křeče (stehna, lýtka, prsty) pomohla docela obyčejná SůL (8 piv plus 2 - 3 x zasolit do dlaně a bylo po křečích  :D ;) )  :P
Název: Re: Jak trénovat vytrvalostní běhání?
Přispěvatel: ježura Březen 06, 2008, 20:58:27
Jasně, protože vypotíš a chybí ti minerály, takže HU (ztráta vody) a a sůl (ztráta minerálů).
Petra psala že má křeče v klidu, bez předchozí zátěže a pocení.
Název: Re: Jak trénovat vytrvalostní běhání?
Přispěvatel: Petrs01 Březen 06, 2008, 21:26:38
jj, přesně, poslední velká zátěž byly Odry, poslední velké křeče dnes v noci :-(

Dášo, piju tak 2 litry, většinou čaj

Název: Re: Jak trénovat vytrvalostní běhání?
Přispěvatel: vencan+3 Březen 06, 2008, 21:35:22
To chce CHLAPA !!!(vařit, prát etc. voni by křeče přešly :P)  ;)
Název: Re: Jak trénovat vytrvalostní běhání?
Přispěvatel: Petrs01 Březen 06, 2008, 22:11:35
chlapa mám, fórum čte, tak to tady nebudu rozebírat  :P

PS: a máš BABU že tak kecáš?
Název: Re: Jak trénovat vytrvalostní běhání?
Přispěvatel: Roman/ HOLKI Březen 06, 2008, 22:24:37
Go Pavla & Jack :
Určitě jde připravit plán.Myslím že startuješ 15.3. na Lysou že? Tak pokud vyjde čas po akci večer tak se na to Tvé běhání můžem mrknout ;) Nejlépe začít tak dvěma pivkama na rozcvičení :-[
Pak se bude lépe analizovat  :-X
Název: Re: Jak trénovat vytrvalostní běhání?
Přispěvatel: Pavla & Jack Březen 07, 2008, 10:56:34
Jasne, muzem na to kuknout, pokud budu jeste akceschopna  ;D, jen to pivko u me asi nehrozi, protoze jsem ridic a budu se vracet (spolu se Petkou a Sauronem) jeste ten vecer (noc) do Ol.
Mam na 16.3 jiny program, dalsi trek, tentokrat konmo  :-X.
Název: Re: Jak trénovat vytrvalostní běhání?
Přispěvatel: andy Březen 07, 2008, 17:02:00
Petro, mám latentní tetanii  :(
pomáhá mi magne B6 k dostání v lékárnách, ještě je šumák, kteržý může napsat jen dochtor a myslím jen neurolog, nevím teď jak se to jmenuje, ale používá to kámoška a je spokojená, mě stačí to magne, jak je hůř dá se i 6 denně, ale to se ještě nestalo. Klidně dej 2x denně a uvidíš. O:-)jo a ve walmarku pracuje šváratak se ho poptám jestli je to od nich taky dobrý  ;)