Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /DISK2/WWW/tombru.com/www/forum/Sources/Load.php(183) : runtime-created function on line 3 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /DISK2/WWW/tombru.com/www/forum/Sources/Load.php(183) : runtime-created function on line 3 Tisknout stránku - Nejčastější dotazy

dogtrekking forum

Dogtrekking - Chceš jít rychle, jdi sám. Chceš dojít daleko, jdi s ostatními. => Akce MČR pořádáné v minulých letech => Dogtrekkingové akce v ČR => MČR - Oderský puchýř => Téma založeno: ježura Srpen 12, 2007, 18:03:38

Název: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: ježura Srpen 12, 2007, 18:03:38
Chodí mi maily se stále stejnými dotazy, tak "hromadně" odpovím i tady ;)

MID: Na Oderáku oficiální mid není, jenom "procházka" bez povinné výbavy, měření času atd. Prostě přijedete kdy chcete, vezmete si itinerář a jdete. Startovné dobrovolné (nejlépe tekuté ;D), pošlete mi mejlíka nebo přihlášku, ať vím s kolika "midaři" mám počítat.

TERMÍN: Opravdu od pátku do pondělí!!! Budeme procházet vojenským prostorem, kam je vstup pouze o víkendu, takže proto start v sobotu. Zároveň upozorňuju, že do setmění musí být všichni z voj. prostoru venku, t.j. nějakých 35 km od startu!!! Tak s tím počítejte  ;) Doufám, že vás většina neodjede už v neděli, vyhlášení výsledků bude v pondělí dopoledne...a den dovolené si musíte vzít tak jak tak...jedno jestli pátek nebo pondělí, ne?

KUPÍROVANÍ PSI:
kopíruju z návštěvní knihy Oderáku: Ahoj, chtěla bych se zeptat, jak moc přísně se zákaz bude dodržovat. Mám knírače s kupírovanýma ušima a moc mě mrzí, že s ním na treky nemůžu. Je to přece trestání chudáka psa!

Zákaz kupírování uší už platí nějaký ten pátek a asi poslední 3 roky se začal důsledně dodržovat zákaz vstupu kupírovaných psů na různé akce a výstavy. Není to můj výmysl, žádného pejska nechci diskriminovat...to udělali za mě ti, co mu uši nechali ufiknout. :-X Pro pořadatele je docela mastný postih za nedodržení, takže bohužel...
Název: Re: Nejčastější dotazy :-))
Přispěvatel: Monča Srpen 12, 2007, 18:23:07
Kupírování uší bylo zakázáno již v roce 1992 a to zákonem š. 246/1992Sb., v roce 2004 proběhla novelizace a to zákonem č. 77/2004Sb., Takže v podstatě je u nás už 15. rokem zakázáno kupírování. Zajímalo by mě jak starý je ten kokršpaněl, kterého týráme zákazem jít na trek?
Název: Re: Nejčastější dotazy :-))
Přispěvatel: Monča Srpen 12, 2007, 18:31:18
Já se omlouvám za chybičku zapůsobila přepracovanost a omlouvám se hlavně  všem kokršpanělům, neumím si vás představit s kupírovanýma ušima, samozřejmě jsem myslela knírače.
Název: Re: Nejčastější dotazy :-))
Přispěvatel: Honza a Grini Srpen 12, 2007, 20:25:25
Kdo jsi bez viny, hoď kamenem.

Snažím se neporušovat žádný zákon, dokonce ani rychlostní limity při provozu na pozemních komunikacích, a svou čubičku mám s ouškama, celým ocáskem a vším ostatním, s čím se narodila. Jen jednou si zlomila drápek. Docela jí to bolelo, ale snažil jsem se jí s panem doktorem moc netýrat a drápek jsme jí ustřihli. Jen jeden, aby to nebyla nedovolená úprava vzhledu. A ještě jednou si v lese udělala do kožichu na břiše docela velkou díru. Paní doktorka jí to moc pěkně zaentlovala, ale to jsme na výstavě okamžitě hlásili, aby nás někdo nenařkl z úprayu vzhledu. Prošlo nám to.

Ale stejně mi vrtá hlavou, jak to je s tím týráním.

UŠI: Je moc prima, že na naše pejsky někdo tak usilovně myslí a těm lumpům, kteří řežou psům ouška z estetických důvodů, to konečně pořádně zakázali. S kupírovaným psem už pomalu nesmíte ani do tramvaje. V uchu je přece životně důležitá chrupavka, která je protkaná hodně žilkami a když ta chrupavka začne krvácet, třeba, když si psi vjedou do kožichu - teda do uší, tak jste s krvácejícím uchem obden na veterině. Jednou vám krev z nateklého ucha vysajou, jindy vám zase z ucha nechají udělat krevní balón, aby se ty cévky tím tlakem krve sami zatáhly, a jindy si to pes rozškrábe a nebo vrtěním hlavou roztrhne a letíte na veterinu znova. Ještě, že můj pejsek má menší ouška a tenhle problém mi nehrozí.

OCASY: Jak moc týrá psa ustřihnout chrupavku ucha v narkóze a jak moc useknout ocásek plný obratlů? Ocásky se prý sekat smí do určitého věku bez umrtvení. Asi to není tak citlivá a důležitá součást psího těla. Jen pár obratlů. Je jich v tělě asi dost a ty na ocase jsou asi navíc a příproda je tam udělal schválně, aby měli veterináři a zákonodárci za živa dost práce. Jeden pejskař mi ochotně vysvětlil, že je krácení ocásku u loveckého psa nutnost, aby prý myslivcům ten pejsek neplašil zvěř, když tím neuseknutým ocáskem radostně vrtí. Tak od té doby vím, že tam to není týraní, ale nutnost.

KASTRACE: A taky v tom samém zákoně se píše, že se smí do určitého věku kastrovat dobytek bez umrtvení. To asi taky nevadí. Chrupavka se nesmí, obratle a orgány ano. To mi připadá naprosto jasné a srozumitelné. Zvířátko pěkně roste a my ho potom sníme. Věřím zákonodárcům, že to maso netrpělo. I když občas vidím v obchodch ty nazelenalé kusy zatavené v krabičkách, tak si nejsem úplně jistý. Možná mu u kastrace hrajou nějakopu pěknou hudbu, aby si nevšimnulo, že zrovna přišlo o nějaký ten orgán. Zelenému masu asi zrovna zpíval z Rusalky vodník.

VĚC: Pes je z právního hlediska věc a zodpovídá za něj majitel a proto veškeré akce provedené na psovi padají na hlavu majitele. Zdraví, nezdraví. Kdo má doma kupíráka, tak je v ČR od loňského roku totálně vyloučen z kolektivu a musí se s tím smířit.

KÁMEN: Proč na lidi, kteří mají mladého kupíráka koukat přes prsty, když neznáme pozadí jejich činu? Řekněte, kdo z vás neporušil zákon. Myslím, že se nikdo takový nenajde! Ani jeden! Kdo z vás nejel v obci rychleji než 50 km/h? Kdo z vás nepřešel silnici mimo přechod i když přechod byl do 50 m od vás? A to nám všem přijde naprosto normální. Děláte pravidelné revize elektrospotřebičů a nebo revizi komínu ve vašem rodinném domku? Tohle všechno také nařizuje zákon.

Tak se, prosím, na tazatele ohledně účasti s kupírákem nemračte a netočte zády, ale ... bohužel s námi na tuto hromadnou akci jít nesmí.

Hezký den.

Honza a Grini

PS: Nemám v úmyslu na toto téma dál polemizovat. Před rokem jsem měl obdobný dotaz ohledně kupíráků a sesypalo se na mě taková smršť, že ... určitě ti všichni bez viny jezdí na dálnici jenom 130!
Název: Re: Nejčastější dotazy :-))
Přispěvatel: ježura Srpen 12, 2007, 20:53:27
Honzíku, přes obec jezdím i 80 (nainstalovali tady kamery s radarem, to bude sranda, až mi to sečtou :-X)
Bohužel to nic nemění na tom, že nemám půl milionu na pokutu, kterou by mi napařil veterinář, když by natrapíroval vaše bosíky v kempu...  :o
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: Honza_a_Grini Srpen 12, 2007, 22:55:24
Vždyť já to vím a taky se s kupírákem nikam necpu. :-)
Vždyť jsem psal, že to tak je a basta. :-)
Jenom jsem té paní chtěl říct, že ať si nepřipadá diskriminovaná ... třeba si za to může sama a třeba ne, ale to ví jen a jen ona a na tom, že se na veřejné akce s kupírákama nesmí to nic nezmění. :-(
Čauky za 14 dnů.
HaG
PS: Proč mě pořád bolí nožičky a ten pes lítá jako blázen? :-(
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: Jana Srpen 15, 2007, 10:20:43
Naprosto souhlasím s Honzou, kdyby lidi psům ubližovali jenom úpravou uší, to by bylo na světě krásně!
Sama mám NO, tak tenhle problém neřeším, ale pohled na ušaté a ocasaté dobrmany, knírače a boxery u nás na cvičáku je fakt otřesný!
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: ježura Srpen 15, 2007, 11:07:19
Jana: na Podbořanech jsem obdivovala kníračku s ocasem a mám názor naprosto opačný, velký knírač s kupírovaným ocasem je hranaté, medvědoidní a neohrabaně působící zvíře :-X (omlouvám se všem příznivcům knírače) ...s ocasem je z toho najednou neuvěřitelně elegantní pes... :)
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: vencan+3 Srpen 15, 2007, 11:15:56
pohled na ocasaté a nezmrzačené dobrmany , knírače a spol. je nádhernej  ;)("svazarmovci" ať si trhnou nohou ) oboje - uši i ocas hrají v psí komunikaci velmi důležitou roli - tak proč ( jen z lidský blbosti) :'( jim brát tuto možnost.... ;) >:D :P
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: Milena a Jacky Srpen 15, 2007, 11:27:56
    Honzo, no vidíš, od Fryštáku mi vrtalo hlavou, kde jsi přišel na to, že naše štěně má na bříšku zip, a teď tady čtu, že ty jsi tam Griňulce jeden nechal přišít, tak abys v tom nelítal sám! Jo, a taky vím, že jezdíš po dálnici na kole a příslušníci tě zastavují kvůli vysoké rychlosti, tak se do chudáků řidičů tak neopírej! Jinak si taky myslím , že přijít o ocásek nebo o ucho vyjde pro psa nastejno a pro prase přijít o pohlavní žlázy taky tak, alibisticky se tomu vyhýbám držením psů, kterým podobné amputace nehrozí. A kromě toho s nimi můžu na akce, takže ahoj v Jeseníkách.
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: Honza_a_Grini Srpen 15, 2007, 13:19:46
Neříkej, že jsem na sebe vykvákal i to, že jsem jel po dálnici na kole. :-X
Já už fakt nebudu nikomu nic říkat. :D
Těším se na vás (všechny) v Jeseníkách!
Honza a Grini
PS: Ty nohy mě stále pobolívají. :( Snad mě Jarda nepředběhne. :(
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: Jana Srpen 15, 2007, 14:07:21
pohled na ocasaté a nezmrzačené dobrmany , knírače a spol. je nádhernej  ;)("svazarmovci" ať si trhnou nohou ) oboje - uši i ocas hrají v psí komunikaci velmi důležitou roli - tak proč ( jen z lidský blbosti) :'( jim brát tuto možnost.... ;) >:D :P
A co záněty uší? Není lepší jednorázově a bezbolestně štěně "zmrzačit", než potom v dospělosti řešit opakující se záněty, trápit psa antibiotiky atd.?
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: Milena a Jacky Srpen 15, 2007, 14:16:34
No, já to vidím tak, že ty kdybys energii vynakládanou při treku na vyprávění veselých historek vložil do rychlosti chůze, tak tě určitě Jarda nepředběhne a možná bys zahýbal i s pořadím na nejvyšším stupínku  :D, ale zase bychom přišli o skvělou zábavu, což by byla převeliká škoda, protože optimismus třeba na osmdesátém kilometru je důležitější než pořadí ! Pro dnešek se loučím s heslem: Vrchnímu výcvikáři zdar a sílu! :D
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: vencan+3 Srpen 15, 2007, 16:17:14
to Jana: to mě pak rozum nebere, proč se nekupírujou
všichni psi s ušima dolů - když je to tak zdravý :-X >:D ;)
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: Honza_a_Grini Srpen 15, 2007, 17:18:42
DEJTE S TÍM  POKOJ! :-X
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: karel+pony Srpen 15, 2007, 18:21:21
čauves
náhodou já se moc těšim až dokončíme tuto sezonu a já vezmu nůžky na plech a ty odporný ušiska konečně ušmiknu >:D
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: jirka a labr Srpen 17, 2007, 12:24:43
Honzo kastrace vážně není, žádný složitý a bolestivý zákrok, vyndání mandlí je prý horší /to zatím neznám/, horší budou ty následky na psychiku /nebo snad lepší/, nejhorší je ale když se ocásek zaplete do křoví třeba do šípku /to ti pak ani Růženka nepomůže/ tak ho raději ohařům krátí. Proč se stříhají uši o tom nebudu raději diskutovat. Jen mně přijde nespravedlivé, když ti týraní pejskové jsou ještě navíc potrestáni vyřazením ze společnosti. Lidi, kteří mají psa jen na to aby zastrašoval jejich okolí, budou své psi dál ořezávat a žádný postih jim nevadí, je stejně žádná výstava nebo závod nezajímá. Hlavně, že se lidi té jejich bestie bojí. Tak mne napadá což takhle oko za oko, ucho za ucho, ocas za ....
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: Kryštof+Naru Srpen 17, 2007, 12:54:15
...nejhorší je ale když se ocásek zaplete do křoví třeba do šípku /to ti pak ani Růženka nepomůže/ tak ho raději ohařům krátí...
možnost zapletení bych čekal spíš dlouhosrstých ohařů, jenže u výmaráků se ocas kupíruje jen kraťasům... údajně kvůli tomu, že na něm mají příliš jemnou srst a omlátili by si je o stromy... tak teda nevím, přijde mi to všechno podivné...
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: CassidyTeam Srpen 17, 2007, 12:56:13
Třeba kníračům, ještě v době, kdy byli stájovým pinčem a žili ve stájích, kde lovili všelijakou myší a potkaní havět, se uši a ocas začali kupírovat z čistě praktických důvodů: velice často docházelo ke zraněním uší a ocasů právě od bránících se potkanů. Proto má knírač i husté vousy,a oči chráněné obočím.
Ale v dnešní době už asi nikdo moc knírače k tomuto nepoužívá a tudíž je kupírování zbytečné. Jde jen o to si zvyknout, že pes vypadá jinak.
A co se týče problémům se záněty, visící uši problémy nedělají. To si jen lidé vymysleli,aby ospravedlnili kupírování. >:D
Na druhou stranu uznávám, že klapouchý dobrman s dlouhým ocasem vypadá poněkud "zvláštně"  >:D  :-X
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: Liana Srpen 17, 2007, 13:07:59
Margita, neviem, ci mas psa so sklopenymi usami, ale ja hej a zapaly usi SU skutocnym problemom tychto psov. Hlavne teda dlhosrstych, ktori maju aj v usiach vela chlpov. Ja sa skor pytam, z coho vlastne vznikli klopene usi, ked vsetci psi su z vlkov a tie (ako vieme) ako aj vsetky divozijuce vlkovite selmy maju usi stojate. Kto ma obohati o tuto znalost?
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: CassidyTeam Srpen 17, 2007, 13:39:31
To Liana: Já mám všechny tři psy s ušima dolů z toho dva knírače, tudíž plemeno dříve kupírované a záněty nás netrápí. A ještě nikdy jsme neviděla třeba výmaráka nebo baseta s kupírovanýma ušima. Natož aby to jejich majitel požadoval ze zdravotních důvodů. V článku jsem psala o psech dříve kupírovaných a jejichž majitelé se nyní ohání zdravotními hledisky,ne o všech plemenech, protože u některých plemen je predispozice k zánětům daleko vyšší než u jiných.
Uši dolů vznikly šlechtěním plemen, negativní selekcí - tzn. k chovu se vybírali "vadní" jedinci, kterým z důvodu nějaké genetické poruchy, prostě uši nahoře nedrží. A posilováním tohoto znaku se vyšlechtili psi s ušima dolů. Bohužel posilování negativních znaků, kterým uši dolů byli (dnes se na to díváme jinak), se obvykle pokazí něco dalšího - v některých případech záněty, či jiné komplikace.
on totiž i takový zánět může být věcí dědičnou a když se ještě kříží mezi sebou jedinci s problémy, tak je téměř 100% jistota, že to bude mít i štěně
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: Liana Srpen 17, 2007, 14:59:52
Hmm, tak jo. Asi sa to týka hlavne psov dlhosrstých - majitelia kokršpanielov a im podobných by asi vedeli rozprávať litánie.

Dik, hned som mudrejsia  O:-)
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: Věrka a Jerry Srpen 18, 2007, 15:47:37
Já mám novofundlanďana, tedy plemeno VELMI chlupaté a s ušima dolů. Záněty nás naštěstí nikdy netrápili, ale uši mu zvrchu u z vnitřní strany stříhám, aby mu lépe větraly a nebyly záněty, cucky, zapařeniny... No a co se týče zamotání ocasu či dokonce celého psa do šípku, či ostružin, tak o tom bych mohla dlouze vyprávět ;D
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: ježura Srpen 24, 2007, 10:42:35
Tak doufám, že jste si tady už to kupírování vyříkali a zpět k Oderáku.
Konečně dorazilo povolení od veterinární správy a vyžadují pouze platné očkování proti vzteklině, ne starší rok a ne mladší 30 dní.
Já k tomu ještě přidám očkování proti psince ve stejných lhůtách.
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: ježura Září 19, 2007, 07:19:28
Stále mi volají a píšou lidi a ptají se:

Oderák je opravdu od pátku do pondělí!!!!!!!
Jsem zvědavá kolik lidí dojede už ve čtvrtek a bude se divit v prázdným kempu ;D >:D
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: karel+pony Září 19, 2007, 12:07:43
Ahojda
Tak s konečnou platností bohužel nikam nejedu  :'(operace se zdařila nicméně se cejtim jak přejetej parnim válcem ,holt bude muset Lenka zvládnout kontrolu sama
mějte se krásně a v kruškách ahojda
karel a poník

Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: vencan+3 Září 19, 2007, 13:38:52
Karlíku  :'( tak přeji brzké uzdravení za nás všechny V+10  ;) >:D a podrbej za mne Poníka... ;D
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: ježura Září 19, 2007, 18:51:36
Poníčku škoda! Tak se dej hlavně dokupy! ;)
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: ježura Září 19, 2007, 20:54:24
Kdo jste poslouchal předpověď počasí, tak to vypadá slibně ;D
Jenom připomínám, že v základním táboře u Mariaskály svítí slunce akorát v červnu a od řeky je děsná kosa!  :-\
Jinak Hranice jsou opět rozkopané, takže kdo pojedete od Olomouce, tak exit 290 směr Odry, Potštát.
Úseku "dálnice" Lipník-Hranice-Bělotín se vyhněte obloukem!
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: Roman/ HOLKI Září 19, 2007, 23:45:37
Ty jo  :o máš to ,ale vychytané-uzávěrka hlavní silnice  :-X  kvůli Dogtrekkingu,tak dík že můžem hlavní cestu před Helfštýnem v klidu přejít  O0 .Na startu slivka  :P na kontrolách pivko :P  :-[ v cíli řada čekajících kočiček :-* :-[ před horkou sprchou no ještě sem tam pozametat nějaké to listí  >:D na trati a bude to superdokonalost samá. :-X

Ale mohlas aspoň tedy napsat :-X  o tom Vřískotu co tám lítá po setmění po Oderských lesích a děsí místní a to není sranda!!!! >:D >:D >:D
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: ježura Září 20, 2007, 07:46:39
Celý letošní ročník bude ve znamení stavebních úprav a dopravních omezení...ti blboni rozkopali všechno co lze, tolik stavenišť jste na treku v životě neprolízali, kam se hrabe Páral s uzavírkou Červenohorskýho sedla ;D
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: Roman/ HOLKI Září 20, 2007, 08:12:35
Navrhuji tedy do povinné výbavy stavební slušivé přilby,zrovna se tu jedna bílá válí po řemeslnících dole pod barákem po lešenářích,ale chodí do ní prozatím jen čůrat pejsci. :P :P
Zajímalo by mě :o  to omezení rychlosti jestli někde není na 20 km/hod. bo nerad bych přišel o nějaké ty body v řidičáků. :'(
P.S. Řiď jako řiď a ne jako řiť jako řiť.
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: Roman/ HOLKI Září 20, 2007, 13:13:28
Dávejte si pozor na startu co vám budou nalívat pořadatelé v čele s LenkouB.Do láhve od vína lijou slivovicu a člověk si kopne(všichni povině) na žízeň tak deci a více že? a pak jsou problémy s vyražením na trať.
Loňský ukázkový start- např. vhodné foto do nějakého časopisu,aby si lidé udělali obraz co to je Dogtrekking ;D :D
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: ježura Září 20, 2007, 13:53:12
Víš, že mi střízlivej na trať nikdo nesmí!!!! ;)
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: elina Září 20, 2007, 13:57:27
leni a zfetovanej  O:-)  >:D  :P
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: ježura Září 20, 2007, 13:58:57
Proti gustu... ;)
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: Roman/ HOLKI Září 20, 2007, 14:18:36
A budou tedy podle propozic na stromech viset ty lahváče piva ::)  místo trapných  :P fáborků.Kolik tedy toho místního značení bude a jak to bude značené,myslím hustota značení. :-X

Elí:Ja bývám někdy zfetovaný až na druhý den když si pod postel strčím boty z traťě i s ponožkama a suším je a ráno se cítím jako bych si šlehnul.Myslím že Ti to taky hrozí  :-X zvlášť když je trasa 100km no kdyby třeba zapršelo tak to bude Šleha jak hrom...a zadarmo... :P kde se hrabou Speed 8.
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: ježura Září 20, 2007, 14:29:10
HUstotu značení ještě zvážím ;)
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: elina Září 20, 2007, 14:30:23
Romane neblbni, 100 kiláků  :o držím pohromadě silou vůle (nevím tedy čí), budu ráda, když tam dojedu 350km autem, natož abych někam ještě šlapala  :P leda bych nasadila oblíbený trojboj - chlast, tramal, algifen  >:D ale to pak bude výlet do jiné galaxie  8)
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: ježura Září 20, 2007, 14:31:48
Přesně 100,5 km >:D
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: elina Září 20, 2007, 14:36:33
ten půlkiláček si pani můžete strčit víte kam ... třeba za klobouk   :P mě už je to jedno ...
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: Roman/ HOLKI Září 20, 2007, 14:36:56
Tak a je to v prdeli.Ja jsem se psychický připravoval na 100 km ateď jsem úplně psychický vykolejený a nevím jestli tedy 100,5 km zvládnu.
Eli:Ti doporučuji trojboj: chlast-tramvaj-alkoholka. ;D  To by mělo vyjít a kolena vydrží.
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: elina Září 20, 2007, 14:52:00
jsem zvolila strategii "chyť si svého sportovního ortopeda", už jsem objednaná. počkej příští rok, ti natrhnu pr**l  >:D  :P  O:-)  >:D
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: Roman/ HOLKI Září 20, 2007, 14:57:38
Jsem se zlek že ,,chyť si svýho sportovního soka a natrhní mu držku :P"
 :-X :-X :-X :-X :'( :'( :'(
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: elina Září 20, 2007, 15:04:22
 ;D ;D ;D
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: Roman/ HOLKI Září 20, 2007, 15:08:58
Čemu se řehniš  ;D ;D ;D Ty si všeho schopná viz úplatky 2000.- za zneškodnění Baláže v Radíkově čaj -rum-bum a 6.místo jak vyšitý... :'( ;D
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: elina Září 20, 2007, 15:12:17
to je pocit viď, 6 lidí tě předběhlo a některý i předešli  >:D  >:D  >:D a neboj, to já i zadara  :P
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: Roman/ HOLKI Září 20, 2007, 15:21:27
Jenom pět ...jenom pět mě předběhlo na tom si trvám.Oni fakt někteří chodí nějak rychle že?Viz ty poslední km v Radíkově...jdeš naplno :o  a někdo tě ještě rychlejší chůzi fikne že? >:(
P.S. Lepšejší je 6.místo než být čtvrtý :-[ tkz. podbednový.... ;D
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: Roman/ HOLKI Září 20, 2007, 15:27:52
Jsou tu i tací mezi náma :o  :-X co nemají eště mapu na Oderský plyskýř  :P k.č.t.60 a to startují už za 38 hod. Nechci touto zprávou nikoho stresovat ???  a taky bonzovat,ale moje mapa 60 se už hřeje v baťůžku. O:-)
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: ježura Září 20, 2007, 15:33:06
Pokud by se ještě taký našel, tak mám ještě 5 map na prodej, tak nemusíte shánět. Ale pošlete mi mailíka nebo sms, ať vás na 5 map není nakonec 15 zájemců!
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: Roman/ HOLKI Září 20, 2007, 15:40:23
Beru je všechny bo razím heslo soupeř bez mapy je jako bez nohy a soupeře je třeba likvidovat už v počátků.
Ale teď vážně:Nemůžu sehnat nikde tu druhou povinnou mapu k.č.t.58 Oderské Rudohoří a Oderské Karpaty 2. :'(
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: elina Září 20, 2007, 15:45:46
jakou druhou mapu, vždyť je povinná jenom kčt. 60  :o
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: Roman/ HOLKI Září 20, 2007, 16:07:45
Bo říkám že bez k.č.t.58 neujdeš ni krok tak kupujte mám jich jen 6 a dnes mimořádná sleva 2% takže to máme za 179,-
Mě někdo asi brzo zabije. :P
Ne že mě tam Lenko dáte na startu nějaké to projímadlo,ikdyž to taky by nebylo naškodu bo by se mě pročistili za těch 100.499 km solidně střeva.Bo razím:za vším zlým :P hledej něco dobrého.Jo ještě hajzlák nemám zbalený.... :-*
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: ježura Září 20, 2007, 18:19:59
Tak máme první co dojeli na Mariaštajn ve čtvrtek večer! ;D ;D ;D >:D
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: Roman/ HOLKI Září 20, 2007, 21:00:59
Tož tak napište něco aktualního na ON-LINE zpravodajství:Kdo má už kolik piv a panáků(např. kdo bivakuje už pod stolem) a tak něco kdo tedy přijel tak brzo a určitě nadržený-tedy nažhavený.Stejně vás v těch pivech doženem i v jiném chlastu a někteří se dokonce připravují překonat absolutní Český rekord v kuřbě cigaret těsně po Dogtreku v cíli,který drží asi ale nepřekonatelný Jaroslav Drtina z letošních Šlapanic a to počtem 58 cigaret.I ty jeho doplňky v itineráři jsou nepřekonatelné viz. letošní Radíkov:,,za bagrem ve vesnici hned doleva "kdo ví jak to bylo pak na druhý den tak se teď už valí pod stolem že jo? ;D ;D. A kdo tam tedy nebyl tak jen tady čumí   :o a valí očima ::) že?
Ještě sem si vzpoměl na jeden rekord...no není tedy čím se chlubit,ale asi ho držím JA a to 15 půllitrových kofol  :P :P :P v cíli po závodě opět ve Šlapanicích....ble :P ...ale omlouvá mě to horko.....ble... :P
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: Gwen a Dinulka Září 21, 2007, 06:57:42
Tož aktuální on-line zpravodajství z Brna: za chvilku nakopu čubu, věci a sebe do auta a vyrážím směr Klokočůvek... :)
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: peppo Září 21, 2007, 07:12:03
hm... sa niekto má...
ja som ešte v práci, nemám nič zbalené a ani nakúpené...  :-\
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: peFO Září 21, 2007, 07:17:39
Tak brzo a tady už 2 příspěvky.....copak nemůžete už dospat :)
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: ježura Září 21, 2007, 07:18:56
Tak to já tady sedím nad hromadou věcí a přemýšlím kolikrát budu muset otočit žigula, abych všechno pobrala :o
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: peFO Září 21, 2007, 07:26:41
Neboj se toho.....věříme ti a budu tě ze školní lavice psychicky podporovat  ;)a myslí už budu v basecampu. Už se těšíme!!
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: ježura Září 21, 2007, 07:30:12
Sobě věřím, psychicky podporuj auto, ať nezklame...
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: Roman/ HOLKI Září 21, 2007, 07:51:18
Sem na tom nějak dobře s balením už mám hotovo,ale zase stejný problém,nechuť jít nakupovat to žrádlo do obchodňáku zase bych potřeboval jednoho brigádnika za 50,- na hodinu ::).
Dal bych mu jen manuál a řekl jeď :7xkafe,2 polívky,10 rohlíku se šunkou+samo namazaní máslem atd. 2x lízatka,6x nanuku,7x hajzlák.
Hřeje mně teď káva a pocit že to mám do Oder jen 30 km.
Počasí je u nás špičkové :chladno,ale slunečno...a má to být i o víkendu O:-).
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: ježura Září 21, 2007, 08:00:57
Počasí vypadá že jsme vyžrali! 16-20 stupňů, jasno a beze srážek. Paráda!
Včera byl ze "Sibiře" vidět i Praděd!
 
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: ježura Září 21, 2007, 08:12:02
Tak mizím. Od teď na telefonu 604 188 176, na Mariaštajnu je mizernej signál, tak kdyžtak zkoušejte volat víckrát nebo pište SMS.
Všichni dobře dojeďte!!!!!
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: Roman/ HOLKI Září 21, 2007, 08:43:29
Pa-pa a myšky mají rej na chatu. ;D ::)
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: peppo Září 21, 2007, 13:44:55
niektorí sú tam už do štvrtka večera, no a ja sa začínam len baliť...  :-[
ok, tak večer v Odrách ahoj  ;)
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: karel+pony Září 24, 2007, 17:17:33
tak nás chudáky co nemohly jet nenapínejte a prozraďtě kdo to nakonec všechno vyhrál?  ;) 
karel
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: ježura Září 25, 2007, 18:58:16
Výsledky najdete na http://www.oderskypuchyr.estranky.cz/ (http://www.oderskypuchyr.estranky.cz/)
Karle hádej, můžeš 3x  ;D
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: ježura Říjen 01, 2007, 18:09:49
Tak jsem právě učinila poznatek, že ty šedý trička z letošního Oderáku když vyperete, tak tmavý rámeček kolem loga vybledne a vypadá to o 100% líp. Akorát neprat víc než na 40, jinak to vybledne i s logem ;D
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: Honza_a_Grini Říjen 01, 2007, 19:47:13
Já ho raději ani prát nebudu.  :-X
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: Jarda Říjen 10, 2007, 12:42:02
Ahoj, na Oderském Puchýři jsem šel midovou procházku. Náhodou jsem vyslechl debatu o koloběžkách ke psovi, ale potom už jsem se zapoměl zeptat co a jak. Tak to zkusím tady, třeba mi poradíte. Mám psa NO. Chtěl bych vědět, kde koloběžku sehnat, co stojí, jaké potřebuju další vybavení, jak psa začít cvičit. Prostě všechno co se psích koloběžek týká. Díkes za rady a tipy.
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: vencaN Říjen 10, 2007, 15:45:32
podívej se na  www.mushing.cz do vyhledávače na diskuzi si zadej koloběžka a máš co číst na hodně dlouho, hlavně se tam na to neptej  :-X, páč bys byl letos asi 150. tej  ;)
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: peFO Říjen 10, 2007, 16:04:05
jj přesně jak říká venca....navíc myslím že v inzerátech teď jednu kolobku prodává Pavel Porubský
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: Kačka Říjen 11, 2007, 12:07:38
Ahoj, taky mě ta kolobka a pes láká, diskuze na musching.cz jsem prošla, ale moc chytrá z toho nejsem, krom toho, že se okamžitě z tazatele dělá debil, tak informace nic moc. Vím, že spousta trekařů jsou zároveň muscheři, opravdu nikdo nedá alespoň základní info? Co za koloběžku, postroj,  a jak psovi vysvětlit co má dělat?
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: vencan+3 Říjen 11, 2007, 14:48:23
Nejlíp, když se zajedeš podívat na závody ;D jsou teď každej tejden a tam ti SC1, 2 daj vyčerpávající rady  :P a můžeš si to i zkusit...a není nad to vidět to naživo,  :-* tak si vyber nějaký blízko vás a hurá...páč kecy nemaj cenu .. vokázaná platí :D ;) (na mushingu.cz v rubrice závody ;) )
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: peFO Říjen 11, 2007, 15:25:25
Jo na závodech to asi nejlíp pochytíš.
Na kolobce se psem jezdim ale nezavodim....aspon zatim ;)
Jakou koloběžku???? No na závodech se objevují koloběžky od Velly Náchod http://www.vella.cz/kolobhlav.htm
I když pokud to chce někdo jen tak na ježdění a ne na "velký závodění" tak si myslím, že je to trocha drahý....ale proti gustu...
Další koloběžky které se objevují....třeba SVEN dělá dobrý kolobky....alespon podle ohlasů majitelů http://sven.webpark.cz/
A taky jsou už docela i vidět koloběžky, kterou má třeba LenkaB....o tomhle vi typu vi jistě ona nejlip....
No a pak se objevují "domácí výtvory" které taky nevypadají mnohdy špatně. My jsme dělali koloběžku doma a je hodně podobná té od Velly. Jem s ní spokojenej.....celkově nás vyšla i s novýma kolama asi na 3000.

Postroj pro psa: No záleží asi jakej mu sedí, aby ho nikde nedřel nebo neškrtil protže pak se do toho nemůže moc opřít a není to ono. http://www.manmat.cz/                   http://zerodc.cz/                http://www.propsy.eu/index.html

Jak mu vyvětlit co ma dělat?? Záleží na plemeni...třeba tažný plemena mají tah v krvi a povel GO se naučí relativně rychle ale ani ostatní psi s tím nemají problém pokud je běh opravdu baví(já mám borderku a táhne jak šílená).
Dál by asi pes měl umět povely pro zatáčení-obvykle GEE A HAW (vpravo, vlevo)...ale hromada psu umi i normalně česky :)
No snad ti to bude stačit ale fakt, jeď se mrknout někam na závody.....pak už neodoláš :)
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: indian Říjen 11, 2007, 15:38:03
Kačko nejlepší opravdu je jak píše Venca vidět to naživo a info získat u zdroje.
pokud sháníš nějakou kolobku tak se zkus obraťit na Lenku Bahulikovou nebo koukni na sven.webpark.cz #postroj třeba sled, vodítko s amortizerema a bederák pokud nechceš psa připínat na kolobbku# základem asi bude aby pes měl chuť tahat a ovládal povely vpravo, vlevo pak už to jen zkoušet a zkušenosti zbírat sama  :D
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: ježura Říjen 11, 2007, 18:44:14
Kačko, Jardo (i ostatní), kolobky se budou dělat přes zimu, výrobce teď nestíhá (živí ho něco jinýho). Je to takový "hybrid" z každé kolobky má něco, všichni "testovací piloti" zatím žijou ;D
Když tak mi pošli mail na lenkabahulikova@tiscali.cz a můžem se domluvit na dalším.
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: Gwen a Dinulka Říjen 11, 2007, 18:58:42
Jako žijící testovací pilot jednoho z prvních modelů, hlásím, že kolobka je super!  ;D

Tak mě napadá, zájemci o kolobku, pokud jste z Brna, či blízkého okolí, a chtěli byste zkušební jízdu, tak není problém.  8)
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: ježura Listopad 04, 2007, 16:02:24
Stránky Oderáku http://www.oderskypuchyr.estranky.cz/ (http://www.oderskypuchyr.estranky.cz/) dnes nafasovaly nový kabátek pro rok 2008. Než zapadnem sněhem, tak bych ráda prošla některé úseky, tak se můžete těšit na fotky ;)
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: Gwen a Dinulka Listopad 04, 2007, 19:47:28
Kdy spustíš přihlášky?  >:D
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: ježura Listopad 04, 2007, 20:00:48
Proboha nestraš s přihláškama. Byla jsem odchycena, násilím sundána z kary a přinucena k domácím pracem a rytí zahrádky :'( :o >:( Tak se snažím aspoň trochu zpříjemnit si neděli vylepšováním stránek a skenováním starých fotek. Děda mě nechtěl pustit ven ani se smetím, neb je mu jasný, že bych využila příležitosti k úprku do lesů ;)
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: Gwen a Dinulka Listopad 04, 2007, 20:20:01
Na fotky jsem koukala  ;D
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: ježura Listopad 06, 2007, 18:16:59
Právě hledím na video z Oderáku a válím se smíchy, z trati toho moc není, ale některé taneční kreace večer nemají chybu a Baláž vlečen v klepetech do sprchy stojí za to ;D ;D
Musíme popohnat Marka, ať do dá do nějaké "učesané" podoby pro veřejnost ;)
Hlavní hvězda filmu je PŘEMNOŽENÁ!!! ;D ;D ;D :P
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: mařenka Listopad 07, 2007, 12:13:05
já chci taky :'( marku pospěš!!!!! ;D
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: ježura Listopad 07, 2007, 14:55:39
Máňo, ty jsi jako miss dogtrekking taky neodolatelnej ;D
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: Verča a gordonky Listopad 08, 2007, 09:59:09
Jé, Gwen, já bych ráda vyzkoušela kolobku! Na jaře si budu nějakou kupovat, tak ať vím, jak má jezdit :-)
Kdyžtak můj mail je v.otypkova@seznam.cz
Dík moc
Název: Re: Nejčastější dotazy 2008
Přispěvatel: ježura Září 01, 2008, 14:06:35
Délky tratí:
dogtrek: 101,6 km
turistická: 41,5
kočárková: 9 km
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: Kristýna, Aranka a Žižla Září 07, 2008, 22:35:30
 :'( :'( :'( Já se omluvuju ale nepřijedem ... moooc mě to mrzí, ale prostě není kdo by za mě byl v práci ... kua, sakra a kdoví co ještě  :'( :'( :'( Moc si to i za nás užijte, a foťte  >:D
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: ježura Září 08, 2008, 06:40:31
Tak přifrč aspoň na turistickou nebo kočárkovou...
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: Kristýna, Aranka a Žižla Září 08, 2008, 08:27:09
Bohužel, čtvrtek - neděle makám právě, a to jsem tam nastupovala s tím že tady na ten termín mi daj volno .... nj kráva jsem měla nastoupit až 15.9. ... ale už to nezměním  :'( Ponaučení
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: ježura Září 08, 2008, 15:28:58
Aha...tak to je blbý...
Co s tou pupalkou? Jedeš na Otu Pavla nebo ti to po někom poslat?
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: Kristýna, Aranka a Žižla Září 08, 2008, 16:26:09
Leni dej to Lucce od Lexi jestli bez nás pojedou, ještě neví. Nebo někomu směr Rosice, Brno kdo bude ochotnej mi to předát a ať vám vyjde počasí, což vyjde, když nejedu  ;D
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: ježura Září 08, 2008, 18:26:26
Leni dej to Lucce od Lexi jestli bez nás pojedou, ještě neví. Nebo někomu směr Rosice, Brno kdo bude ochotnej mi to předát a ať vám vyjde počasí, což vyjde, když nejedu  ;D

A proč by nejela? Nejste svázaný pupeční šňůrou nebo tak... >:D
Po někom to pošlu.
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: Šera Září 09, 2008, 21:39:26
Tak já ti to vezmu a pak se pro to můžeš stavit na transfuzce. Ju? ;)
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: Vojta s Bertou Září 10, 2008, 07:10:56
Berta hárá
Lenko šoupni nás ve startovce někam dozadu, aby byl klid. Díky Vojta
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: ježura Září 10, 2008, 07:18:00
Vojto půjdete poslední...ale stejně na 10-ti km předběhnete 80% startovního pole. Tak jikdyž tak něčím navoň, ať psiska nešílí moc.
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: Vojta s Bertou Září 10, 2008, 08:18:37
jj mám doma Pitralon ještě z minulýho režimu, Berta bude vonět jako autobus ruskejch turistek ;D  A běžet nebudeme, chceme si užít podzimní krásy Moravy
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: ježura Září 10, 2008, 08:21:02
No hlavně jí ten Pitralon nenacákej rovnou na fifku  :o au!
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: Kukačka Září 10, 2008, 09:00:19

Leni dej to Lucce od Lexi jestli bez nás pojedou, ještě neví. Nebo někomu směr Rosice, Brno kdo bude ochotnej mi to předát a ať vám vyjde počasí, což vyjde, když nejedu  ;D

A proč by nejela? Nejste svázaný pupeční šňůrou nebo tak... >:D
Po někom to pošlu.
[/quote]

Z počáteční nesnášenlivosti se to přehouplo po osobním jednání ke slušnému kamaráčovtu, ale pupeční šňůru nevedeme  >:D. Takže nás tam uvidíš - a vraž mi tu alchymii do packy  ;D, pokud to někde neztratíme, tak to Žižlině dovezem.
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: ježura Září 10, 2008, 09:02:20
Takže info na poslední chvíli:
Včera jsem byla na inspekci v base campu, vše funguje, guláš se vaří, pivo se chladí, zásoby rumu jsou dostatečné...
Budeme mít celý 4 dny k dispozici non stop "Kolibu" (to je ta budova kde se schovává na noc aparatura), takže i v noci by mělo být co jíst a pít (polívka, párek, pivo, limo, káva, čaj, rum...) Jinak přes den a večer do nějaké křesťanské hodiny normálně bude fungovat hospoda a kuchyně tak jako vždycky. Do hospody bez psů, na Kolibu můžou.
V sobotu je plánovaný nějaký dýchánek, zpěvy a tanečky, takže kytary a podobné nářadí s sebou! (Jako hlavní hvězda večera opět vystoupí světoznámý hráč na triangl ;D)
A připomínám a pro ty kdo tam ještě nebyl...Maria Skála je opravdu pod skálou a u vody, takže v noci šílená kosa, teplý spacák s sebou!

Dnes a zítra cca do 9 hod budu na mailu, potom tel: 604 188 176
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: Honza_Monty Září 10, 2008, 11:33:12
Berta hárá
Lenko šoupni nás ve startovce někam dozadu, aby byl klid. Díky Vojta
Nene, jen ho šoupni na začátek  ;)- Monty aspoň udělá rekordní čas :D >:D. Teda, pokud nebude Vojta bloudí, o čemž pochybuju, určitě bude s sebou mít tudletu   ::) džípíesku ;D
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: P. & G. N. R. J. Září 10, 2008, 12:53:51
A běžet nebudeme, chceme si užít podzimní krásy Moravy

Lenko na Moravě je podzim? Tady je pořád horké léto ;D
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: ježura Září 10, 2008, 14:38:54
Všechno bude i podzim...dívala jsem se na předpovědi ;)
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: Anďa a Ben Září 10, 2008, 15:02:19
Leni, jakou mapu si máme vzít na turistickou nebo to trefíme???A co ty houby, rostou? Bude mi stačit benův košík  nebo si mám vzít i něco většího:-D?
Já bych tak ráda ráda šla long...:-(
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: ježura Září 10, 2008, 15:19:34
Houby nevím, v lese jsem nebyla, ale v pondělí fest popršelo, tak šance je. Mapu vem...Opavsko
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: Pete Září 10, 2008, 16:37:09
Lenko,jsou KČT mapy povinné nebo bude stačit(pokud bude k dispozici) mapa trasy od Honzy Plášila?
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: ježura Září 10, 2008, 17:47:50
Mapy od Honzy nebudou, takže všichni vlastní!
Název: Re: Nejčastější dotazy
Přispěvatel: ježura Září 11, 2008, 09:00:53
Zavírám, balím, mizím. Všichni dobře dojeďte,  ahoj večer na Mariaštajnu, dáme HU  ;)