Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /DISK2/WWW/tombru.com/www/forum/Sources/Load.php(183) : runtime-created function on line 3 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /DISK2/WWW/tombru.com/www/forum/Sources/Load.php(183) : runtime-created function on line 3 Tisknout stránku - pomocník na trati, doprovodné vozidlo

dogtrekking forum

Dogtrekking - Chceš jít rychle, jdi sám. Chceš dojít daleko, jdi s ostatními. => Jak na to? => Pravidla dogtrekkingu => Téma založeno: ježura Srpen 03, 2010, 20:17:30

Název: pomocník na trati, doprovodné vozidlo
Přispěvatel: ježura Srpen 03, 2010, 20:17:30
Téma nakousnuté na pár posledních akcích.... Do jaké míry lze tolerovat "doprovodné vozidlo"...
dovoz suchých věcí na oblečení, jídlo, voda..."zvěd" a předsunutá hlídka na trati...kde je soupeř, tam na té křižovatce jdi rovně, je to blbě značený...
Dá se to schovat za "doplnění zásob od domorodců" aneb co není zakázané je dovolené nebo už je to proti pravidlům?
Název: Re: pomocník na trati, doprovodné vozidlo
Přispěvatel: Petrs01 Srpen 03, 2010, 20:40:37
podle mě je to přinejmenším nefér vůči ostatním - když jsem jednou tuhle možnost měla (Fryšták 2007), požádala jsem o dovoz vody PRO VŠECHNY - někteří z vás si možná vzpomenou na hromádku kanystříků s nápisem "voda pro psy - pitná"...
Název: Re: pomocník na trati, doprovodné vozidlo
Přispěvatel: mařenka Srpen 03, 2010, 21:41:40
máš pravdu v tom co neni zakazano je povoleno. ja sem taky parkrat nabonzoval telefonem nejakoho kdo bezel vepredu tem vzadu kde je aby si mohly bud vydechnout nebo pospisit....a stim oblecenim bych to nevidel tak cerne kdyz si po ceste v obchode koupis novy tricko a to propoceny zahodis tak te za to nikdo nebude kamenovat. a ani teda nevim komu by doprovodne vozidlo vyhralo zavod mozna vis vic???
Název: Re: pomocník na trati, doprovodné vozidlo
Přispěvatel: Petrs01 Srpen 03, 2010, 22:40:14
tak jednotlivě - vyjděme z toho že podmínky by měly být pro všechny stejné:
- info o pohybu soupeřů bych neřešila
- navádění správným směrem - budiž - někdy pomůže domorodec, někdy vidíš člověka před sebou, někdo nese GPS (ale nese si ji, takže má zase zátěž a zdržování tím že se v ní hrabe)
- vožení oblečení je nefér. Taky by se mi líbilo přes den klusat jen v tričku s vědomím toho že když mi začne být zima přijede auto se suchým trikem a mikinou. Buď tu mikinu narvu do báglu a večer ji mám, nebo ji nechci táhnout a večer je mi zima - to je volba kterou máme všichni. Pochybuju že by si někdo na každém treku večer kupoval oblečení na noc.
- dovoz vody je nefér. Voda je nejvýznamnější zátěž batohu. Buď jsou po trati studánky, hospody,... a jsou pro všechny, nebo mají všichni buď "kýbl" vody na zádech, nebo žízeň. Nenést skoro nic, protože vím, že mě na každé křižovatce čeká auto s vodou je podraz vůči ostatním, kteří tu vodu táhnou, odbočují ke studánkám,...
- s jídlem je to dost podobné. Někdo se zdržuje v hospodách, jiní si jídlo nesou. Ale nenést nic a přesto mít vytrvalý přísun?

Vzpomeňme si na známou aférku, kdy člověk s pidibáglem spal na povinném bivaku v péřáku, který by do toho batohu fakt nenarval. Pravidla v podstatě dodržel - nesl povinnou výbavu s pidispacáčkem. Bylo to fér? Fér je buď vláčet velký spacák a spát v teple nebo ušetřit gramy a mrznout - tuhle volbu máme všichni. Totéž může platit o led-čelovce/pořádné baterce, o jiných botách, pláštěnce,...

Doprovodné vozidlo závod nevyhraje, ale může jej výrazně ulehčit, poskytuje v součtu dost znatelnou výhodu.
Název: Re: pomocník na trati, doprovodné vozidlo
Přispěvatel: David a Brixolína Srpen 04, 2010, 08:05:48
myslim si toto:
Pokud se jedna o zavod, kde jde v prve rade o body a umisteni, stejne se "doprovod" v jakekoliv podobe (auto, jiny clovek, jizdni kolo apod.) drive ci pozdeji prosadi.
Pokud jde o "extremni vylet a zabavu" a sport v puvodnim slova smyslu s pravidly fair play, myslim si, ze toto moralne neprojde.
A ted jde o to, kdo ma k cemu bliz.
Název: Re: pomocník na trati, doprovodné vozidlo
Přispěvatel: ivan Srpen 04, 2010, 09:15:01
V pravidlech, v odstavci "Charakteristika" je uvedena formulace: "Účastníci jsou při dogtrekkingu odkázáni sami na sebe". Pro mne je to jednoznacne.
Název: Re: pomocník na trati, doprovodné vozidlo
Přispěvatel: Psymorf Srpen 04, 2010, 09:38:17
tak pokud je v pravidlech napsáno "sám na sebe" tak pak je to jasné
ale vzhledem k tomu že se poslední dobou objevují názory dogtrek=sprint se psem za svitu čelovky,
nerad bych aby to dopadlo jak psal kolega výše, že bude povoleno doprovodné vozidlo atd.

každopádně pro většinu lidí je snad stále ještě dogtrek jen "náročnější" výlet se psem přírodou a sprinteři ať si řeší co chtějí, už se tu řešilo téma MIDu, tak aby nakonec nebyli tři soutěže MID, Long - sprint, long-výlet,  ....
Název: Re: pomocník na trati, doprovodné vozidlo
Přispěvatel: TomM Srpen 04, 2010, 10:54:20
Tak toto by by snad mohlo být přípustné na Mistrovství světa v dogtrekingu  ;)
Název: Re: pomocník na trati, doprovodné vozidlo
Přispěvatel: Roman/ HOLKI Srpen 04, 2010, 12:18:57
Nejdříve by měli Ti co chtěji něco vylepšovat v pravidlech pořádně potrénovat a pak až hledat další možností vylepšování si podmínek.Zatím výkony na LONG a dosahované časy jdou spíše dost dolů a tak stačí jen když se někdo trochu zaměří na vytrval. trénink a jde to samo.Zatím závody MČR LONG opravdu nevypadají jako že by to bral někdo v posledni době vážně a na akcích se sice měří všem časy,ale je to spíše organizovaná turistika na delší trati.Kde jsou ty časy co jsme to běhali za 9-10 hod. a hlavně Ti lidé? ;)
Název: Re: pomocník na trati, doprovodné vozidlo
Přispěvatel: Laďa+Esi Srpen 04, 2010, 12:31:12
Ahoj Romane,
nějak ti neslouží paměť. Tvé časy na Šerákovi  ;)
SSŠ 2007    20:26 hod
SSŠ 2006    13:26 hod
SSŠ 2005    17:04 hod

Laďa
Název: Re: pomocník na trati, doprovodné vozidlo
Přispěvatel: Roman/ HOLKI Srpen 04, 2010, 12:41:40
Ahojky Láďo,
Nějak spíš Tobě neslouží paměť.Šerák nikdy nebyl klasický 80 km trek,ale vždy něco extrémnějšiho kopcovitějšího a hlavně delšího.Ja myslel normální rychlý závod na 80 km.Jinak ty mé časy z Šeráku by dnes tedy účastníkům asi na lehkých tratít 80 km stačili na bednu  ;)
Název: Re: pomocník na trati, doprovodné vozidlo
Přispěvatel: Laďa+Esi Srpen 04, 2010, 12:58:40
ále slouží, "klasický" trek je trek na 80km a více s plnou a funkční výbavou. Myslím, že se nemá cenou
pouštět do žádných "větších akcí", protože tu bude jinak nekonečná diskuze na téma co to je a co
není Dogtrekking.
Název: Re: pomocník na trati, doprovodné vozidlo
Přispěvatel: Roman/ HOLKI Srpen 04, 2010, 13:11:24
Přesně tak.Nechci taky vyvolávat dalekosáhle diskuze a ne hlavně tady na teto diskuzi.Ja ve svých názorech na pravidla a výbavu a podobně nikdy neústoupím takže by to byl marný boj čas a snaha.
My máme svou asociaci dogtrekkingu a je nam náramně dobře že si to děláme podle sebe.My vám do toho nekecáme a od vás si taky nenecháme kecat do našich pravidel a všem je fajt O:-) a o to tu jde.
Název: Re: pomocník na trati, doprovodné vozidlo
Přispěvatel: tombru Srpen 04, 2010, 14:04:35
Ahoj Romane, co ty tady po tak dlouhé době :-)

Tady na dogtrekking.info je to zejména o tom pobytu v přírodě a čas je takový bonus aby se účastníkům dala možnost i nějakého toho soutěžení.

Proto ta výbava, proto taková pravidla, proto omezení pomoci na trati, zkrátka aby to bylo o té více samostatnosti v pobytu v přírodě se psem.

Pokud někdo klade důraz jen na čas, tedy rychlost překonání nějaké větší vzdálenosti se psem po boku (i bez něj...) má alternativu v podobě Romanových akcí.

Co se týče pomoci na trati je to podle mě dost jasně v pravidlech uvedeno. Problém je spíš ve vymahatelnosti těchto pravidel. Kde není žalobce, není soudce a někdy i ten soudce rozhoduje kontraverzně...  :-X

Název: Re: pomocník na trati, doprovodné vozidlo
Přispěvatel: Honza & Wendýsek & Pan Eki Srpen 04, 2010, 14:04:59
Ahoj Romane sice se osobně neznáme ale slyšel jsem myslím už dost  ;D. Možná by bylo hezké kdyby ses někdy konečně ukázal na nějaké opravdové dogtrekkingové akci (80 a více Km  O:-)) a s 8 kily na zádech snámi vyrazil na trať. Ono to totiž není jen o fyzickém výkonu běžce (o tom tvém nepochybuji) ale taky jeho psa. Na prvních místech totiž až na vyjímku momentálně není nikdo kdo by hnal psa když zrovna nemůže nebo protože je mu horko a tom to celé je. A ještě závěrem tvé posuzování náročnosti jednotlivých tratí aniž se jich sám zůčastníš je myslím trochu scestné :).

Honza
Název: Re: pomocník na trati, doprovodné vozidlo
Přispěvatel: David a Brixolína Srpen 04, 2010, 14:26:38
Tombru, esiva dobre chapu, tak pro akce poradane pres tento server je "pomocnik na trati" bran jako nedobre chovani, v akcich Romana se to toleruje kvuli uprednostneni vykonu. S tim bych se ztotoznil.
Název: Re: pomocník na trati, doprovodné vozidlo
Přispěvatel: Laďa+Esi Srpen 04, 2010, 14:42:09
pro Davkli:
ne pro akce pořádané přes tento server, ale pro akce pořádané jako Dogtrekking tak jak byl na začátku definován. Těchto akcí se Roman zúčastňoval, ale měl snahu přetvořit tento sport k obrazu svému - tj. canicross na dlouhé vzdálenosti v podstatě bez povinné výbavy. Což snad uznáš je opravdu něco jiného. To se mu nepodařilo, tak si založil svou "asociaci". A nějak nechápu, proč jsou snižovány dosahované výkony. Železný taky házel míň, když musel házet jiným oštěpem. Prostě asi lidi nosí funkční výbavu, která má holt nějaký objem a hmotnost. A pomocník na trati ? Nějak nechápu proč proč ?

Název: Re: pomocník na trati, doprovodné vozidlo
Přispěvatel: David a Brixolína Srpen 04, 2010, 14:49:33
Lado + Esi, velky dik Tobe za kompletni objasneni. Uz plne chnapu. :)
Název: Re: pomocník na trati, doprovodné vozidlo
Přispěvatel: Biluska Srpen 04, 2010, 21:50:46
Jak je to s výměnou psů na trati? Je něco takového povoleno? Kdyby se stala např. následující situace - psovod jde se psem, pes se zraní (začne kulhat, nebo cokoliv jiného, prostě není schopen pokračovat v závodě). Je možné dopravit na trať jiného psa, odvézt toho zraněného a nechat účastníka pokračovat v závodě?
Nebo co když jde člověk s více psy a jeden z nich je nucen odstoupit. Zraněného psa odveze pořadatel, nebo "pomocník" a závodník pokračuje se zbývajícím psem. Je taková situace přípustná, nebo je dotyčný diskvalifikován?
Název: Re: pomocník na trati, doprovodné vozidlo
Přispěvatel: ježura Srpen 04, 2010, 21:57:12
Citace pravidel:
Účastník může nastoupit i s více psy - přičemž strava pro psy a voda musí mít odpovídající objem, každý pes musí mít misku zvlášť. Ten, kdo odstartuje s více psy, musí také se všemi projít cílem v daném časovém limitu. Jinak není zařazen do klasifikace.
Totéž platí pro výměnu psa, projít se můžou, ale už mimo závod.
Název: Re: pomocník na trati, doprovodné vozidlo
Přispěvatel: TomM Srpen 06, 2010, 14:07:41
Já bych se chtěl ještě zeptat :-), nějak jsem to nenašel. Jak řeší pravidla povinné žrádlo a vodu pro psa? Musím vše zas donést do cíle? Takže vlastně nesu zpočátku vše dvakrát aby mi na konci zbylo. Anebo oba nejíme  :)
Název: Re: pomocník na trati, doprovodné vozidlo
Přispěvatel: P. & G. N. R. J. Srpen 06, 2010, 16:11:10
Pořadatel může provést kontrolu i na startu, do cíle pak musíš donést alespoň prazdné lahve.
Název: Re: pomocník na trati, doprovodné vozidlo
Přispěvatel: Biluska Srpen 07, 2010, 09:39:34
Pořadatel může provést kontrolu i na startu, do cíle pak musíš donést alespoň prazdné lahve.
To je nemůžu po cestě vyhodit? Pokud třá cesta vede někde civilizací, je tam kontejner na plasty... co se stane když prázdné petky vyhodím a netáhnu se s nimi dál?
Název: Re: pomocník na trati, doprovodné vozidlo
Přispěvatel: ježura Srpen 07, 2010, 09:57:03
Kontrola může být na startu, v průběhu trati, v cíli, nebo třeba vše najednou, záleží na pořadateli. Měla bys startovat, cestou nést a do cíle donést množství vody (nebo prázdné nádoby) odpovídající počtu psů (pokud pořadatel určí "litry nahlavu") Odrbat se dá pochopitelně všechno, že áno, to by každý závodník musel mít na trati osobního nepodplatitelného dozorce.
Název: Re: pomocník na trati, doprovodné vozidlo
Přispěvatel: Biluska Srpen 07, 2010, 13:08:30
Kontrola může být na startu, v průběhu trati, v cíli, nebo třeba vše najednou, záleží na pořadateli. Měla bys startovat, cestou nést a do cíle donést množství vody (nebo prázdné nádoby) odpovídající počtu psů (pokud pořadatel určí "litry nahlavu") Odrbat se dá pochopitelně všechno, že áno, to by každý závodník musel mít na trati osobního nepodplatitelného dozorce.
Se teda přiznávám, že "vodu na hlavu" nenosím. Chodím se třema až sedmi psy (dle momentální nálady). Kdybych měla všem nosit litr vody tak bych za sebou musela táhnout barel :D . Nehledě na to, že mám převážně šeltie, tudíž malinké pejsky a ti logicky tolik vody nespotřebují. Nějakou vodu nesu (většinou tak petku) coby železnou zásobu, jinak pijí z potůčků, kaluží a od domorodců. Když je petka pár kiláků před cílem prázdná tak ji klidně vyhodím do nejbližšího konťáku. Teď už teda vím, že to nesmím a budu se s ní tahat do cíle, i když mi to přijde poměrně nelogické :-(
Název: Re: pomocník na trati, doprovodné vozidlo
Přispěvatel: vencan+3 Srpen 07, 2010, 17:48:41
 Když je petka pár kiláků před cílem prázdná tak ji klidně vyhodím do nejbližšího konťáku. Teď už teda vím, že to nesmím a budu se s ní tahat do cíle, i když mi to přijde poměrně nelogické :-(
:D no to tě úplně chápu, vona prázdná petka je FAKT těžká  ;)
Název: Re: pomocník na trati, doprovodné vozidlo
Přispěvatel: ŠárkaM Srpen 07, 2010, 17:59:12
Tome, na tohle jsem se taky pred rokem ptala. Ne, nemusis do cile donest zeleznou zasobu. Proste si na trat vemes hrst krmeni a to das cestou psovi. To samy s vodou. Osobne vyrazim jen s 0,5 l vody a protože nejsme Sahara ani pustina, dolpnuju zasoby cestou. Ale letos jsem byla na trekach zjara a na tak na vodu bohatych mistech, že jsem mela vodu vzdy jen v jedne petce a kvuli vode jsem, bivakovala u potoka a jednou ne, ale ve vesnici pred tim jsem doplnila plny stav- 3,5 litru vody na 6 psu.

jo a taky neni spatny dat rano pred startem psum napajeni, nejakou ochucenou vodu aby pili. No a sebou na trat taky, kdyz je chci aby se psi napili zrovna ted.
Název: Re: pomocník na trati, doprovodné vozidlo
Přispěvatel: Biluska Srpen 07, 2010, 18:57:05
Když je petka pár kiláků před cílem prázdná tak ji klidně vyhodím do nejbližšího konťáku. Teď už teda vím, že to nesmím a budu se s ní tahat do cíle, i když mi to přijde poměrně nelogické :-(
:D no to tě úplně chápu, vona prázdná petka je FAKT těžká  ;)
Jistě a taky je úžasně skladná a vůbec nezabírá místo :-)
Název: Re: pomocník na trati, doprovodné vozidlo
Přispěvatel: ježura Srpen 07, 2010, 20:37:00
Jenom tak na okraj...Biluško, že neznáš základní pravidla (střídání psů na trati atd.) jako účastník možná pár midů...no dobrá, u midárů o ho.no jde...ale že ses neobtěžovala ani si přečíst pravidla jako pořadatel závodu zařazeného do bodování MČR mě lehce zaráží...
Název: Re: pomocník na trati, doprovodné vozidlo
Přispěvatel: Biluska Srpen 07, 2010, 21:01:48
Jenom tak na okraj...Biluško, že neznáš základní pravidla (střídání psů na trati atd.) jako účastník možná pár midů...no dobrá, u midárů o ho.no jde...ale že ses neobtěžovala ani si přečíst pravidla jako pořadatel závodu zařazeného do bodování MČR mě lehce zaráží...
Podle čeho soudíš, že jsem se neobtěžovala? To co jsem potřebovala jsem vždycky buď našla, nebo se zeptala :-)
Název: Re: pomocník na trati, doprovodné vozidlo
Přispěvatel: ježura Srpen 07, 2010, 21:10:54
Jak je to s výměnou psů na trati? Je něco takového povoleno? Kdyby se stala např. následující situace - psovod jde se psem, pes se zraní (začne kulhat, nebo cokoliv jiného, prostě není schopen pokračovat v závodě). Je možné dopravit na trať jiného psa, odvézt toho zraněného a nechat účastníka pokračovat v závodě?
Nebo co když jde člověk s více psy a jeden z nich je nucen odstoupit. Zraněného psa odveze pořadatel, nebo "pomocník" a závodník pokračuje se zbývajícím psem. Je taková situace přípustná, nebo je dotyčný diskvalifikován?

Na tento úsudek zcela postačující  ;)
Název: Re: pomocník na trati, doprovodné vozidlo
Přispěvatel: Biluska Srpen 07, 2010, 21:15:41


Citace

Na tento úsudek zcela postačující  ;)
Jistě, tak se moc omlouvám, že jsem svými trapnými dotazy obtěžovala. Doteď jsem si myslela, že tyhle fóra existují proto, aby se člověk mohl zeptat. Děkuji za poučení, už si to nemyslím. Už nebudu obtěžovat :-)
Název: Re: pomocník na trati, doprovodné vozidlo
Přispěvatel: ježura Srpen 07, 2010, 21:29:29
Ale klidně se ptej...nováčci se tady ptají běžně...jenom mě podobný dotaz překvapil od pořadatele 2 ročníků DT ???
Název: Re: pomocník na trati, doprovodné vozidlo
Přispěvatel: JoJo & Uzi & Chucky Srpen 08, 2010, 13:52:03
Internet konečně funguje a tak se můžu zapojit do diskuze o pomocnících na trati.
Plně souhlasím s tím, co napsala Petra.
Ano, pomocník v autě asi nikomu závod nevyhraje, ale značně ulehčí celou cestu.
Protože pokud se rozhodnu, že budu spoléhat jen sama na sebe, budu mít těžký batoh.
Pokud budu chtít využít hospody na cestě, taky se mi může stát, že budou mít zavřeno, nebudou pouštět psy dovnitř, nebudou vařit, atd. A pokud si tam dám jídlo, ztratím minimálně jednu až dvě hodiny čekáním, než mi jídlo přinesou a já ho sním. A taky se musím rozhodnout, jestli si večeři dám ve vesnici, i když ještě hlad nemám a navíc je světlo, nebo jestli půjdu o dvě hodiny délo bez baterky, ale taky bez jídla . . .
Stejně tak oblečení. Rozhodnu-li se, že si oblečení nakoupím cestou, nemusím narazit na otevřený obchod.
Zatímco pomocník na trati je jiná věc. Jídlo a suché a teplé věci mi přiveze na předem smluvené místo ve smluveném čase. Pokud něco budu potřebovat dřív, stačí zavolat a mám to 10 km jinde . . .
Takže pro mě je pomocník na trati nefér a něco jako morální podvod, a to i když v pravidlech není výslovně zakázán.
Název: Re: pomocník na trati, doprovodné vozidlo
Přispěvatel: TomM Srpen 09, 2010, 12:38:49
Děkuji za odpovědi. Takže stačí abych do cíle dones na ukázku prázdnou PET-ku a pytlík. 
Název: Re: pomocník na trati, doprovodné vozidlo
Přispěvatel: elina Srpen 09, 2010, 15:48:53
http://www.novinky.cz/zahranicni/amerika/208191-brit-sel-pres-dva-roky-povodim-amazonky.html (http://www.novinky.cz/zahranicni/amerika/208191-brit-sel-pres-dva-roky-povodim-amazonky.html)
tak tenhle frajer to zvládnul i bez doprovodného vozidla  >:D