Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /DISK2/WWW/tombru.com/www/forum/Sources/Load.php(183) : runtime-created function on line 3 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /DISK2/WWW/tombru.com/www/forum/Sources/Load.php(183) : runtime-created function on line 3 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /DISK2/WWW/tombru.com/www/forum/Sources/Load.php(183) : runtime-created function on line 3 Odpověď

Odpověď

Upozornění: do tohoto tématu bylo naposledy přispěno před 120 dny.
Zvažte prosím založení nového tématu.
Jméno:
Předmět:
Ikona zprávy:

Ověření:
Zadejte znaky zobrazené na obrázku
Poslechnout obrázek / Požádat o jiný obrázek

Zadejte znaky zobrazené na obrázku:
Napiš jedním slovem výsledek čtyři krát dvacet pět plus dvacet dva:

Zkratky: stiskněte shift+alt+s pro odeslání nebo shift+alt+p pro prohlédnutí


Shrnutí tématu

Poslal: Jana a Deny
« kdy: Listopad 10, 2014, 14:05:04 »

Přece rozdělení všech startujících do jednotlivých kategorií se nedělá proto, abychom měli v každé kategorii stejný počet startujících. Rozdělení na muže a ženy je jasné a rozdělení podle věku by také nemělo být problémem. Víme, že před deseti roky ženy po 40. narozeninách dogtreky téměř nechodily a tak, aby jich tam bylo víc než 3, rozhodila se věková hranice u žen jinak než u mužů.  Jenže ony ženy nám za těch deset let zestárly a nyní už tu jsou, takže srovnání věkové hranice žen na 40, jako je tomu u mužů z tohoto faktu vyplývá. Výkon, únava, kdo koho předběhne, kdo si zpíva do kopce a kdo leze i z kopce jako hlemýžď, aby se nevymázl s dělením na kategorie opravdu nemá nic společného.   ^-^
Poslal: Petrs01
« kdy: Listopad 06, 2014, 22:39:05 »

v tom případě zmíním ještě Honzu Prášila, který mě doběhnul, chvíli si postěžoval jak mu to vůbec nešlape a zmizel daleko přede mnou. Hned jsou ty deprese veselejší! (O Honzovi od Grini, schopným si do kopce vesele zpívat, se radši vůbec nezmiňuju). Takže jestli "holky" do čtyřiceti, tak "kluci" aspoň do padesátky!

A zcela vážně - bylo velmi obvyklé že jsem byla v cíli jedenáctá, přede mnou 1xDTM1, 5xDTM2 a 4XDTW1. A v DTW2 bedna za dojití. Takže nějaké posuny by fakt byly proti logice. Jak vypadá prvních 10-15 lidí v cíli teď?
Poslal: ježura
« kdy: Listopad 06, 2014, 18:05:51 »

Miloš je mimo veškeré kategoria a lidské chápání. Poslední žijící CHLAP! Proto ho všechny milujeme!  :)
Poslal: Petrs01
« kdy: Listopad 06, 2014, 11:11:50 »

Mě taky přišlo nevyvážené když mě předbíhal Miloš, proč jsme ho nešoupli do jedniček?  ;D
Poslal: MartinD
« kdy: Listopad 06, 2014, 10:01:07 »

jsem tu delší dobu nebyl a čtu si tuto diskusi až nyní, tak se omlouvám za zpožděnou reakci nebo oživování již dodiskutovaného :)

Můj názor? Nepříjde mi gendrově vyvážené, když mě předbíhá žena z DTW2, šup s ní do jedničky! Aspoň se budu cítit o trochu líp.... 8)

Jsem pro srovnání hranice u obou pohlaví na 40 let.
Poslal: Jana M
« kdy: Říjen 24, 2014, 00:11:01 »

Ahoj Gejzo,

díky za obšírné a podrobné vysvětlení historie vzniku současné genderové nerovnosti ;).


K odvození od mushingu kvůli obavy z nedostatku sponzorů - myslím že praxe ukázala že tohle u DT nehrozí. K tomu ale mají nejvíc co říct právě pořadatelé, kteří sponzory hledají. Setkali se někdy i ostatní organizátoři s tím že by sponzor dělal drahoty kvůli počtu lidí v kategorii?

Myslím že to nebude takový problém jako u mushingu, protože

- letos nikde ani zdaleka nehrozilo že by v kategorii startovaly jen 3 ženy DTW2. Myslím že počet lidí na kategorii je v DT obecně vyšší než mushingu.
- laicky si dovolím odvodit že DT méně závisí na sponzorech než mushing. Trek jde při troše skromnosti udělat i bez sponzorů, jen z poplatků za startovné. Do mushingu nevidím, ale třeba jen úprava trati v zimě určitě bude stát dost; tohle ale také lépe zhodnotí jiní.


K bodu 2:
- abys mohl vyvrátit tvrzení že počet holek ve dvojce roste, musel bys srovnávat počty MEZI roky, ne v rámci roku :). Navíc z Tvého přehledu vidím že u dvou letošních treků byl počet startujících žen v obou kategoriích podobný.

(mimochodem, když už vypočítávaš, kolik žen došlo, proč jen u DTW2? Třeba je úmrtnost na trati vyšší u DTW1 a počet úspěšných zkušených žen v cíli srovnatelnější než na startu).

Hlasovat nemůžu, nejsem tu registrovaná. Jsem pro posun hranice - myslím že pořadatelům to žádné zásadní problémy nepřinese a nám ženám to přinese férovější podmínky.

Jana


Poslal: Gejza
« kdy: Říjen 23, 2014, 22:44:56 »

Hmm, tak už jsme se posunuli k pořadatelské klice - a že jsme placeni zahraničními rozvratnými živly, to kupodivu ještě nezaznělo  :D
1) trochu zavzpomínám, ohledně DTW2 (ale už je to dost dávno, vezmu to trochu zeširoka):
V roce 2002 se konal 1.oficiální a neuzavřený trek u Faboše v Hustopečích (jako pořadatel byl psaný Monte a Musher klub Pohoda - Faboš už měl zkušenosti s pořádáním mushingových a pullingových závodů). Už tam bylo jasné, že v roce 2003 budou treky tři: Monte (Žďárské vrchy), Šlapanice (tenkrát pod taktovkou bratra Žižky) a Šerák. Ještě nebyl seriál MČR, jestli se nepletu, tak seriál Aport trophy přišel až o rok později.
Ještě před koncem sezóny 2003 se začaly dávat do kupy pravidla, protože bylo vidět, že by to mohlo pokračovat a bylo potřeba zajišťovat povolení.
V té době se především veterina bavila pouze s pořadatelem, který byl někde organizovaný (v Hustopečích Faboš povolení veteriny ještě neměl, zato tam měl televizi a když se tak krajský šéf veteriny dozvěděl, že probíhá nepovolený psí závod, bylo na malér zaděláno - naštěstí to Faboš ustál).
Tak tuším mezi svátky proběhla schůzka pořadatelů někde v Brně (kde, to už si nepamatuju), na které byl určitě i Laďa Páral (myslím, že nás tam bylo víc, ale asi mám děravou paměť) a řešilo se, jak trek pořadatelsky ukotvit. Měli jsme s Fabošem v živé paměti peripetie ohledně zakládání pullingové asociace a tak jsme do samostatné organizace jít nechtěli. Vzhledem k sešlosti tak logicky padla volba připojit se pod mushing - bude-li nás chtít (nějakou dobu byly treky zařazeny do mushingového kalendáře jako atypické závody).
A teď se konečně dostávám k té hranici DTW2  - mushing se totiž už v té době potýkal s problémem ohledně kategorií. Bylo jich hodně a v některých bylo velmi poskrovnu závodníků, což mělo za následek zmenšený zájem sponzorů, protože nechtěli dávat peníze na akci, kde třeba ani nejsou tři účastníci v kategorii.
Že se dá závod jen s velkými obtížemi uspořádat bez finanční pomoci (kromě startovného) je asi jasné všem. Bylo asi logické snažit se vyvarovat hned na začátku potíží mushingu, takže se hledala hranice podle účastníků treků z roku 2003.
Rozhodně o nějaký záměr genderové nerovnosti (tenkrát jsme teprve vstupovali do EU, takže tyhle bláboly byly ještě daleko) nešlo. Nevím jak jinde, ale u nás se partneři, které jsem oslovoval (kromě Lesů ČR, kteří mají za podmínku být uváděni jako partneři, protože to povolili) dost často ptali, kolik tak lidí bývá v kategoriích.

2) "Počet holek ve dvojkách roste" - mno, když se podívám na čísla z letošního roku, tak bych to tak růžově neviděl:
Toulovec: W1 - 43, W2 - 11
Šlapanice: W1 - 28, W2 - 8 (došlo 7)
Krušky: W1 - 18, W2 - 10 (došlo 9)
Jednooký: W1 - 19, W2 - 9
Lvi: W1 - 8, W2 - 7
Šerák: W1 - 30, W2 - 9 (došlo 7)
Fryšták: W1 - 18, W2 - 8 (došlo 5)
Tlapka: W1 - 15, W2 - 12 (došlo 10)
Mácha: W1 - 27, W2 - 13 (došlo 10)

A to samozřejmě nevím, kolik z těch co došly ve W2 je mezi 35-ti a 40-ti lety - čili počty by byly ještě nižší a nepoměr (kromě Lvů a Tlapky) by se tak ještě zvětšil.

Samozřejmě chápu, že "vox populi, vox dei" je v EU hodně populární (u nás se donedávna první část používala taky, ale šlo o hlas strany a vlády) - koneckonců i to už tu bylo: nevím přesně jestli loni nebo už předloni (k stáru mi to nějak ubíhá) se řešilo jestli ten kdo není účastníkem, má mít vůbec právo pořádat závod ze seriálu  ;) (jen jsem k tomu nezaregistroval anketu, ale možná jsem ji jen přehlédl)

Dalším důvodem (synonymum ke slovu argument?) ke změně - jak se kdo cítí - se zabývat nehodlám: záleží totiž na tom, jak kdy - někdy na 20, někdy na 100  :)

Tak uvidíme, co na to další členové neochotné kliky  :D

Gejza
Poslal: P. & G. N. R. J.
« kdy: Říjen 23, 2014, 18:58:14 »

Jestli mi věřit nevím, takto mi to bylo prezentováno, kdysi, kdesi a zní to logicky, když byly ve dvojkácj jen dvě, tři účastnice, prostě se to takto nastavilo, důvod proč to tak skutečně je, by měli napsat pořadatelé pamětníci :) Počet holek ve dvojkách roste, tak si myslím, že není důvod to neposunout. Prostě chápu, že se to holkám nepozdává. Jiný důvod snad není potřeba, kor když ty, kterých se to týký jsou pro posun, kterých se to netýká jsou spíše pro, nebo je jim to  povětšinou úplně jedno :)
Poslal: tombru
« kdy: Říjen 23, 2014, 16:38:09 »

A nestačilo by pár rakví 40+ jako názorná ukázka opotřebovanosti? Že bysme vzaly schůzi útokem? Vezmem pro srovnání i třeba nějakou tu pětatřicítku... rozdíl by měl i ten nejtupější chlap rozeznat pouhým pohledem  ;D

Jooo jako že by se to posuzovalo přímo takhle! To by musel být ale reprezentativní vzorek z obou kategorii  O:-) Něco na způsob filmu Hoří má panenko - jak dobrovolní hasiči volili královnu krásy :-)

No to by mi doma asi nepovolili...  O:-)  >:D
Poslal: ježura
« kdy: Říjen 23, 2014, 15:56:10 »

A nestačilo by pár rakví 40+ jako názorná ukázka opotřebovanosti? Že bysme vzaly schůzi útokem? Vezmem pro srovnání i třeba nějakou tu pětatřicítku... rozdíl by měl i ten nejtupější chlap rozeznat pouhým pohledem  ;D
Poslal: tombru
« kdy: Říjen 23, 2014, 15:37:47 »

Ok, značím si. Ono je potřeba také brát v úvahu, že do současné doby byli a zatím jsou pořadatelé z větší části muži a proto je to možná potřeba více vysvětlit, protože těm to není zase tak jasné jako ženám... (což je asi normální :-) )

Také jsem na tohle hodil řeč v emancipovaném kruhu rodičů a dozvěděl jsem se toto:

1 - muži jsou stvořeni obecně z méně kvalitního biologického materiálu než ženy, což je patrné zejména na jejich životnosti a použitelnosti (zejména k domácím pracem, kdy použitelnost muže s každým dalším rokem prudce klesá s výmluvou na různé banální zdravotní potíže). Tedy v tomto ohledu by to mělo být spíše naopak. Tedy ženy by měli mít hranici výše než muži.

2 - muži s minimální starostí o svůj zevnějšek vypadají lépe i ve vyšším věku, ale pak si klidně z nenadání najednou umřou. Proto musí být žena z kvalitnějšího materiálu aby si s tím poradila viz předešlý bod.

3 - Tedy že v době rovnoprávnosti žen a mužů ještě někdo takto dělí kategorie je v podstatě diskriminace žen a že je to krajně neetické takhle veřejně označovat ženy jako nějaké starší a ještě k tomu dříve než muže, raději už nebudu ani dál citovat...

No není nad dobré téma k diskuzi :-) :-)

Teoreticky to můžu použít také na schůzce pořadatelů co vy na to? :-) :-)
Poslal: Jana a Deny
« kdy: Říjen 23, 2014, 10:39:25 »

Třeba ta odporná hrubka ... OPRAVA ...  s přibývajícími
Poslal: Jana a Deny
« kdy: Říjen 23, 2014, 10:37:38 »

.......žena v 35 má fyzicky blíže k 20-25, než k 50-55..... a 60 ti a více. 

Hranice 40 má k 50-55 blíže i matematicky, zvláště když vezmete v úvahu, že horní hranice žen DTW2 není stanovena a s přibívajícími léty ubývají nejen fyzické síly, ale přiměřeně věku se zhoršují i další dovednosti.   O:-)

Tak si tak myslím, že tenhle ARGUMENT úplně stačí.   ^-^
Poslal: bonec
« kdy: Říjen 23, 2014, 07:33:43 »

V žádném případě nekritizuju pořadatele, v mých příspěvcích není ani slovo coby kritika pořadatelů. Kritizuju systém, kdy pro změnu naprosté prkotiny je potřeba zpracovat problematiku a mít silné argumenty, aby pořadatelská klika byla vůbec ochotná o změně začít diskutovat. Můj názor prostého malého člověka je, že pokud se jedná o změnu v tak nezásadní věci, která nemá žádný dopad na pořádání treků, by mělo zcela stačit průkazné jasné hlasování, ze kterého vyplyne, že jsou 2/3 účastníků pro změnu. Pokud bude mít někdo z pořadatelů jiný názor, ať nás seznámí se svými argumenty proč změnu nepřijmout. Třeba opravdu nevidíme až za 3 rohy a můžeme se o tom bavit. Pokud tyto argumenty nemá, nevím, proč bych měla přestupovat jak před sněmovnu lordů a ubíjet někoho neprůstřelnými argumenty. (sakra vůbec mě nenapadá ekvivalent ke slovu argumet)

Tolik k obecnému problému změn, který mě trápí rozhodně víc než samotný posun hranice :)

A k původnímu tématu: pokud lze věřit pamětníkovi Petru Dvořákovi, tak původní nastavení hranice na 35 bylo z důvodu, aby v té době v DTW2 vůbec někdo byl. Mají odpůrci změny nějaké jiné vysvětlení a důvod, proč mít hranici právě na věku 35? Pokud ne, bylo by možná dobré uvěřit faktu, že žena v 35 má fyzicky blíže k 20-25, než k 50-55. To je jediný argument pro změnu, celá problematika. Nevím co víc bych k tomu měla zpracovávat.
Poslal: tombru
« kdy: Říjen 22, 2014, 16:03:19 »

Z mé strany to byla pouze rada jak postupovat.
Škoda že tolik energie co bylo věnováno kritice pořadatelů nebylo věnováno problematice změny kategorii jak jsem doporučoval. To by bylo mnohem přínosnější a možná by to bylo vyřešeno k spokojenosti obou stran.

Nicméně budu tento požadavek na schůzce pořadatelů řešit, shrnu to hlasování a případné ohlasy v diskuzi a uvidíme.