Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /DISK2/WWW/tombru.com/www/forum/Sources/Load.php(183) : runtime-created function on line 3 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /DISK2/WWW/tombru.com/www/forum/Sources/Load.php(183) : runtime-created function on line 3 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /DISK2/WWW/tombru.com/www/forum/Sources/Load.php(183) : runtime-created function on line 3 Tisknout stránku - Vybavení na dog trekking a práce se psem

dogtrekking forum

Dogtrekking - Chceš jít rychle, jdi sám. Chceš dojít daleko, jdi s ostatními. => Všeobecně => Téma založeno: Rubinka&Kuba Leden 12, 2011, 13:54:02

Název: Vybavení na dog trekking a práce se psem
Přispěvatel: Rubinka&Kuba Leden 12, 2011, 13:54:02
Ahoj lidičky, jsem tady na foru nováček a ráda bych se zeptala na pár věcí ... 

Ze zvědavosti jsem se přihlásila na takový „skoro dogtrekking“ na 25 km, který v březnu pořádá jeden cvičák pro lidi, kteří mají zájem…
Mám osmi měsíční štěně voříška (flat coated retriever+NO) Kubu.

Kubovi jaksi stále nejsem schopná vysvětlit, že na vodítku se prostě netahá, tak si myslím, že dogtrekking by pro něj byl určitě zajímavý …
Akorát bych mu chtěla pořídit postroj, aby se mi neuškrtil a pro sebe nějaký ten pás, protože nechat se 25 km vláčet s vodítkem v ruce se mi opravdu nechce :o

Ráda bych se zeptala, jak jste svoje pejsky naučili aby tahali pouze v postroji…protože se přiznám, že mám dost obavy, jak mu vysvětlit, že má tahat pouze v postroji a ne na vodítku..
Aby to nepochopil tak, že kdykoliv se jde ven, může mě tahat.

Další věc se kterou si nevím rady je to, že pokud k sobě budeme připoutaní a on uvidí někde podél cesty něco zajímavého, nedej bože zajíce, tak mě tam okamžitě zatáhne (važí přibl. 30 kg)… přiznám se, že představa, že budu 25 km prolézat pouze roští, mě jaksi neláká … ;D

Když jsem přemýšlela o tom, jak ho to naučit, tak mě fakt napadá jediný způsob a to ten, že na kus klacku přivážu šňůru, na tu dám buřtík a budu ho držet před ním :D jedině tak docílím toho, že půjde rovně a nebude čmuchat všude okolo..

Vzhledem k tomu, že nejsem tolik trénovaná, abych mohla chodit treky na opravdu dlouhé vzdálenosti a Kuba je na to ještě mladý, jedná se mi spíš o to, jaké vybavení si pořídit, když bych ho používala spíše na dlouhé procházky a výlety a ne závodně.

Co jsem se tak na netu dočetla, hodně si lidé chválí firmu Polar – pana Peška.
Jak jsem se na to vybavení dívala, tak je více druhů jak postrojů pro psa atd.
Vůbec nevím, podle čeho se to vybavení vybírá … moc bych ocenila, kdybyste mi s výběrem poradili…
Název: Re: Vybavení na dog trekking a práce se psem
Přispěvatel: Honza & Wendýsek & Pan Eki Leden 12, 2011, 14:56:52
Ahoj,

Já na sebe používám opasek od ZeroDC k plné spokojenosti, hlavně kvůli šňůře upevněné na bokách a ne jen v prostředku což je výhoda že pes s tebou necuká tolik do stran. Postroj asi není žádný ten nejlepší pro všechny psy, každému sedí něco jiného. Dobré zkušenosti máme s Manmatem, nedoporučuji upínací kroužek až nad kyčlema psa (označení sled) ale aby kroužek byl za lopatkami kvůli lepší ovladatelnosti psa. A k tomu vodítko s amortýzerem a na obou koncích s karabinou.
Jinak co se tahání týká je pro ten správný požitek nutná poslušnost psa, tj. povel za paty a podobně jinak tě tahací pes z kopců a ne jen z nich uvláčí, vím o čem mluvím  ;D. Navíc pes v postroji tahá daleko víc než na obojku  ;D. Co se čuchání týká tak moje Wendy taky čmuchá na začátku a pak jí to přejde  :) řešení jednoduché: stačí běžet  O:-). Vzbuzuje to možná úsměv ale psa tím dokonale zaměstnáš, jen to zezačátku moc nepřeháněj s rychlostí, pocit že létáš je sice krásný ale.... 8)
Držím palce na Polabí.

Honza
Název: Re: Vybavení na dog trekking a práce se psem
Přispěvatel: Jana & smečka Leden 12, 2011, 17:40:02
Ze svojí zkušenosti - používám sedák od Manmatu (zkrátka na každou pr..l sedne lépe něco jiného), ideální by pro Tebe bylo vyzkoušet si víc sedáků a podle toho koupit. Jak psal Honza, dobrá věc je amortizér (gumicuk), skvěle tlumí nárazy, pokud se pes rozběhne někam jinam :) Postroj je taky dobré vybírat podle psa - já mám na jednoho postroj Faster od ZeraDC, na druhýho střídám sleed od Polaru nebo Manmatu. Na guardu (krátkém postroji) je sice pes mnohem ovladatelnější, ale může se stát, že se díky očku, které je "uprostřed" zad, bude pořád stáčet na stranu. Taky se mi stalo, že guard od Manmatu, který měl jako podšívku tu divnou dírkovanou věc, tak psa odíral. Takže opět platí odzkoušet a poté se rozhodnout :)
A co se týká tahání - já to teď aktuálně řeším tak, že na obojku trénujeme poslušnost - chůze u nohy atd... Kdežto na postroji psa povzbuzuju a ženu dopředu - třeba tím, že hodím oblíbenou hračku, nebo ideálně mi psa nabudí a přivolá někdo s druhým psem... Za každé úspěšné tahání na postroji chválit, chválit, chválit, stejně tak pokud jde pes u nohy tak jak má jít :)
Název: Re: Vybavení na dog trekking a práce se psem
Přispěvatel: Petrs01 Leden 12, 2011, 18:03:00
Guardy hodně škrtí, jako ideál se mi jeví Short (ZeroDC).
Celý tvůj dotaz je v podstatě o poslušnosti a to se nejlépe vysvětluje naživo. Rozlišení obojek=netahat, postroj=tahat jde. Není to většinou úplně 100% - buď lépe naučíš netahání, ale pak pes nedá do postroje všechno, nebo lépe naučíš tahání, ale pak pes na obojku občas zatáhne, ale obecně to jde.
Název: Re: Vybavení na dog trekking a práce se psem
Přispěvatel: Rubinka&Kuba Leden 12, 2011, 22:47:15
Honzo děkuju za info, určitě se mrknu na věci, které jsi mi poradil.
Tak si myslím,Kuba na svém konci vodítka určitě mít problém nebude  ;D
Díky za fígl, zaměstnat toho mého šílence běháním, ale jsem zvědavá, jak dlouho to vydržím, protože on je v tom čuchání dost vytrvalý, ovšem s mým běháním, už to bude asi trošku slabší ...  :D

Co znamená povel "za paty"?

Název: Re: Vybavení na dog trekking a práce se psem
Přispěvatel: Rubinka&Kuba Leden 12, 2011, 22:54:57
Ahoj Jano,

no, mám z toho trošku obavy, že když ho roztahám na treku, tak až s ním budu ve městě, tak to špatně dopadne, protože ve městě je tooooolik zajímavých pachů a věcí které se dají očmuchat, sežrat a prozkoumat, že budu lítat z jedné strany chodníku na druhou  ;D

No snad se to nějak vyvrbí  :)
Název: Re: Vybavení na dog trekking a práce se psem
Přispěvatel: Rubinka&Kuba Leden 12, 2011, 23:03:05
Jano, určitě mrknu i na ty sedáky, jak jsi psala.
Co se týče toho amortizéru, určitě bych do něj šla, protože to tlumení nárazů bude asi fakt potřeba.
Nejlepší bude to opravdu vyzkoušet, netroufnu si to objednat naslepo...

Jinak díky za tip na poslušnost na obojku a tahání na postroji, to by mu mohlo jít pod nos :-)

tak přeju hodně úspěchů a moc děkuju za rady :-)
Název: Re: Vybavení na dog trekking a práce se psem
Přispěvatel: Hanka Leden 12, 2011, 23:58:01
Povel za paty znamená, že pes jde za tebou, nepředbíná tě, ani nejde vedle nohy. Hodí se to na úzkých pěšínách.
Pokud tvůj pes táhne, zkus se podívat na halti ohlávku. Pes to má přes čumák a dost ti jeho vedení usnadní. Můj pes je taky tahout a čuchač, takže občas z kopce je vedení na halti ohlávce skoro nutností, ať se někde neskutálím.
Název: Re: Vybavení na dog trekking a práce se psem
Přispěvatel: Rubinka&Kuba Leden 13, 2011, 09:51:59
Když Kuba je takový bojácnější pes a velký cíťa.
Mám ho z útulku, kde se narodil a já si ho na 8 týdnech vzala.
Jeho mamča si prožila úplné peklo, tak si myslím, že je to tím...i když on nic ošklivého nezažil, určitě to v bříšku vnímal...
Už jsem na něj haltinu zkoušela, ale byl z toho úplně vedle.
I když jsem na něj šla pomalu a haltinu nosil několik dní pouze nasazenou a neměla jsem ho na vodítku, tak se prostě furt snažil si ji sundat.
Vůbec se na nic nesoustředil, ačkoliv jsem se ho snažila zabavit, hrát si i cvičit, aby ji nevnímal.
Když už to asi po třech týdnech vypadalo, že si trochu zvyknul, tak jsem ji připla k vodítku. No to jsem si dala, jakmile jen trochu zatáhl a cítil tlak, tak se začal válet a úplně hystericky se snažil ji sundat...neušli jsme ani metr, protože ležel na místě a za živýho boha nechtěl pochopit, že to není nic špatého..
Skončilo to tak, že jsem se vrátila k tomu, že ji nosil jen nasazenou...pak se mu ji jednoho dne povedlo sundat přes čumák a než jsem ho odchytla, tak mi ji holomek rozkousal....takže z mého pohledu je haltina dobrá věc, ale na Kubíska budu muset vymyslet nějakou jinou fintu...
Název: Re: Vybavení na dog trekking a práce se psem
Přispěvatel: JoJo & Uzi & Chucky Leden 13, 2011, 11:37:50
Rubi, doporučím možná nezačínat s trekkem, ale s klasickou poslušností. Pokud je Kuba takový, jak píšeš, tak mu dej zezačátku jasné mantinely, co se smí a co nesmí. A s tím by ti měl pomoci cvičák. Klidně zkus ten Nymburský :) Kubovi to neuškodí, tobě určitě taky ne, líp se poznáte a bude se vám spolu žít lépe.
Uvědom si, že kříženec fleta a NO může být taky pěkně velký pes. V 8 měsících si s tebou dělá co chce. Co bude v roce nebo ve dvou, až se bude chtít prosadit jako šéf smečky?
A doporučuju neomlouvat ho jako týraného :) Já osobně s tím nemám dobrou zkušenost - svou hloupostí jsme si vychovali psa rváče ("protože jako malej byl špatně socializovanej, on za to nemůže"). Naopak ber psa na co nejvíc míst, a hlavně tam, kde si nebude moc jistý, ať se učí na tebe spléhat.
No a trekky jsou super, ale myslím, že mi dá hodně lidí za pravdu, že je jednodušší naučit psa netahat a pak mu dovolit tahat tě na trekku, než dělat oboje naráz. Anebo než ho to učit naopak.
A na závěr: dogtrekkingové hrátky neuškodí, zvl. když půjdeš jen kolem 20 km, ale s klasickým dogtrekkingem počkej, až Kubovi bude rok - rok a pů - dva roky, podle jeho velikosti a hmotnosti. Ať mu přílišným pohybem neublížíš (dysplazie, . . .).
Název: Re: Vybavení na dog trekking a práce se psem
Přispěvatel: MartinaM Leden 13, 2011, 12:08:44
Rubinko,
mám hafana podobné velikosti a loni jsem řešila naprosto totéž.
Vzhledem k tomu, že pes ještě rostl, jsem vybrala Short od ZeroDC, protože ve velikosti, co by byla na Kubu je nastavitelný a může tak "růst se psem". Upínací kroužek je kousek za lopatkami, tak je i líp ovladatelný, jde i v případě potřeby chňapnout za postroj jako za držadlo u kufru (lepší příměr mne teď nenapadl). Jak bude pes dorostlý, můžeš mu vybrat už dle svých zkušeností a to už budeš přesně vědět, který pro vás bude ten pravý, spousta lidí má Short i na dospělákovi.
Na postroji jsme chodili alespoň 1x týdně delší procházku (spíš 3x týdně), tak si tak nějak přirozeně uvědomil k čemu to je. Ale je to mladý pes, tak je přirozené, že hodně zkoumá okolí a ze začátku čmuchal víc, než šel, určitě pomáhá jak už psal Honza výše zrychlit nebo se rozeběhnout (u nás byl běh trochu kříž, to hned hodnotil jako jdem si hrát a začal po pár metrech dovádět, takže jak který pes a věk - jak je starší, tak už při běhu začíná opravdu běhat, ale trvalo to minimálně do jeho roku a kousek a pomohly běžky v zápřahu) občas jsem ho odepla a honili jsme se, tahali, házeli aporty, aby ho to neotrávilo.
Pro mne byly důležité povely stůj, pomalu, pravá, levá, později na stranu (používáme při občasných přechodech po silnici) a chodník, teď učím za paty, což s pamlskem jde samo - kdykoliv s kopce neocenitelné, případně cestou dolů cvaknout ne za postroj, ale za obojek, případně ho dát k noze. Pes pozná velmi dobře, kdy je na obojku a kdy na postroji a že na obojku se netahá.
Směry pochopil během pár procházek, když si není jistý, tak se otočí a stačí ukázat, což dost pomůže. Opasek je individuální, jak tu už bylo řečeno, osobně jsem volila s ohledem na to, že pes bude čmuchat na stranách, se šňůrkou vpředu opět od Zera.
Na krátkém treku ho mám cvaklého do bederního pásu od batohu.
Držím palce a přeji hodně zábavy s hafanem :)
Název: Re: Vybavení na dog trekking a práce se psem
Přispěvatel: Charles Leden 13, 2011, 12:24:31
Zdravim

k vybaverni: !pro zacatek! na trek potrebujes asi jen postroj a amortizer. Sedak neni nutny. Na kratke treky staci pripnout voditko za bederni pas batohu (pokud je pevny), pripadne pouzivam takovou plochou pasku (puvodne horolezecka na smyce) okolo boků.
Na delsi pak stejnou pasku pripinam k bederaku batohu a vytvarim jakysi sedak.
Postroj je treba nejlepe ozkouset; fajn popis vsech moznych typu, jejich vyhod apod. je na strankach Klubu Samota (http://samota.mushing.cz/Tipy/Postroje.html)
Amortizer v nouzi postaci i "modifikovany" gumicuk k autu.

ke Kubovi: chybi mu poslusnost! Bez omluv.
TY jses ten, kdo urcuje pravidla! TY urcujes co ma delat. TY jej k tomu donut.
Neexistuje: "Ja nechci haltinu" - pak prijde: "Ja chci lezet na gauci!".

NEZAKAZUJ (to je negativni), ale rikej Kubovi, "co ma delat" - za to ho muzes chvalit.
A odmenovat; on nema rad pamlsky? Je tak prejezeny ze o ne nema zajem?

Co ten cvicak? Byvaj tam lide, kteri psum (vycviku) rozumi.
S poslusnosti to skus tam. Pak budete oba spokojeni.
Název: Re: Vybavení na dog trekking a práce se psem
Přispěvatel: TerCedrici Leden 13, 2011, 12:39:59
Ta připomínka k věku a růstu psa je skutečně k věci! Já když si vezmu, jaké míry měl Cedroň v roce a jaké má teď... :-) Škoda, že tu není klikátko "to se líbí" jako na facebooku, Martina by dostala palec nahoru :-)


Ale dovolím si polemizovat ohledně sedáku! Myslím, že pokud je pes kus úpsa a tahá, tak je to bez sedáku pěkně na prd...Já mám 30kg psa, co se do toho zas tolik neopře a přesto mě po 10km budou bolet záda, když ho připnu jen k bederáku. A jestli plánují chodit, tak na co čekat?

A taky ke Kubovi: Jak víte, že Rubi na cvičák nechodí?! Jak víte, že neposlouchá? Viděli jste ho někdy nebo soudíte jen podle dojmu?

...hele, já se nechávám unést a nedočítám věty do konce :-) sorry !
 
Ale nedá mi to a k tý halty: Pokud jsem se nepletu, tak  je pro dominantní psy , seběvědomý psy, co potřebujdou trochu uzemnit, psovi v bojácnějším rozpoložení, nebo neseběvědomýmu to nevysvětlíte, že ta halty je super věc, když mu to táhne nos k zemi!
 Byla jsem v Polsku na výstavě, psi tam chodili na ostnáčích a většina měla ocasy na pupíku a uši připláclý k hlavě, páníčci to ovšem asi brali tak, že je lepší mít nešťastnýho psa, než mít o trochu veselejšího psa, co občas zatáhne na vodítku (bylo to holt jednodušší, nasadit ostnák, než psa naučit netahat, i přes to, že pes na to nebyl).
Já mám taky jeden docela podobnej problém, s kenelkou, pes v ní nebude! Uteče, vyláme dvířka, zkusí to všelijak, jen aby se z ní dostal ven. Prostě nechce být sám, nešlo mu to vysvětlit ani tak ani onak...oprava: onak by to šlo, ale za jakou cenu?...někdy je lepší udělat kompromis, najít lepší způsob, než psa lámat přes koleno.


Věřím, že psa naučit netahat jde i bez halty.
Takže hodně štěstí jak s netaháním ve městě, tak s chozením na postroji ! :-)

Název: Re: Vybavení na dog trekking a práce se psem
Přispěvatel: Rubinka&Kuba Leden 13, 2011, 12:51:21
Co se týče poslušnosti, hodně na ní pracujeme. Na jaře půjdeme na zkoušky u nymburského cvičáku. Je fakt že je Kuba janek. Když ho nic nerozptyluje, zvládá všechno předpisově, chůzi u nohy, zůstaň, čekej... horší to je, když ho něco rozptyluje..jelikož jsme z vesnice, je strašně těžký potkat někde psa na procházce, protože v naší vesnici zřejmě platí, že pes, který je na dvorku už nemusí chodit ven, takže se ho snažím co nejvíc socializovat. Nejen že chodíme každý víkend na cvičák a dvakrát denně na procházky, ale beru ho i na výlety vlakem, hodně do města mezi lidi, jezdíme na výlety do Prahy a tak...
Ačkoliv tohle všechno dělám od prvního dne, kdy jsem si ho přinesla domů, přijde mi, že je furt ze všeho hrozně vyvalený ... když jdeme třeba ve městě, on čmuchá ke každému člověku, kterého potkáváme, když vidí přes ulici psa, tak se k němu chce hrnout, je to těžký v tom, že si naplno uvědomuju to, že je velký a ještě černý, takže budí respekt. Dokud byl malé štěně, tak to lidi brali a neměli problém, ale když se k nim vrhá pes, který má přibl. 60 cm  kohoutku, je to těžký ... snažim se ho urejdovat, ale kolikrát vypadám jako člověk, který si pořídí psa a pak ho nezvládá...což mě mrzí, protože na tom fakt makám, ale nevim jak víc už ho socializovat...on je neuvěřitelně hodný, je moc přátelský a neskutečný mazel, miluje kočky a děti (vždyt je z půlky retrievr), ale když jdem mezi lidi, mám trochu strach, aby si lidi nevyložili to, že se k nim Kubík řítí v domnění, že si budou hrát, tak, že je chce napadnout .... no, je fakt, že je mu 8 měsíců, tak doufám, že ještě nic není ztraceno...:-) Jo a co se týče pamlsků - Kuba je neskutečný žrout :-) na to se fakt dá utáhnout :-)
Název: Re: Vybavení na dog trekking a práce se psem
Přispěvatel: TerCedrici Leden 13, 2011, 13:07:51
Tak vidíš, jaké máš zlatíčko!!!
A já bych zase brala tu vesnici, ale taky jsem jezdila se do Práglu...to měl oči na vrch hlavy :-)
PS: s klidnými psy je nuda :-)))
Název: Re: Vybavení na dog trekking a práce se psem
Přispěvatel: Rubinka&Kuba Leden 13, 2011, 13:22:00
Musím dát zapravdu TerCedrici s tou haltinou ... myslim si, že je to dobrá věc, ale pro bojácnější psy co jsou hákliví na "tlak" a "nátlak" řekla bych, že to moc neni... jinak abych to upřesnila ... mám velmi dobře srovnáno kdo je v naší smečce alfa jedinec a je fakt, že Kuba je teď v pubertě, tak to na mě zkouší, ale ví, moc dobře, kde jsou hranice.

Sranda byla, když se učil hlídat.
Máme velkou zahradu která je malinko v kopci. Nahoře je barák a dole plot. Byli by jsme rádi, kdyby nám Kuba i hlídal - i když jsme nevěděli co se z něj vyklube, má v sobě retrievra, který miluje lidi a na druhou stranu NO - hlídače.
Tak jsme tomu vzhledem k jeho bázlivosti nechávali volný průběh.
No a Kuba už od štěňátka trénoval bafání na lidi - nejdřív seděl nahoře u baráku a štěkal na lidi ze shora, nijak agresivně, spíš si jen tak poblafával, aby bylo vidět, že tam je...
Na cvičáku mi poradili, aby jsme ho v tom štěkání podpořili, jenže on vždycky štěkal, když jsme byli v domě a než jsem vylítla ven, už byl zase zticha a na moje výzvy "je tam šupák" a "štěkej" na mě koukal a nechápal a chtěl si hrát...
Načež se mi jednou povedlo ho chytit při štěkání a pěkně jsme ho podpořili a on se tak radostně rozštěkal, že nám teď krásně hlídá. Je fakt, že nehlídá, nijak agresivně, že by visel na plotě, ale jednoznačně chápe, že cizí lidi na zahradu nesmí. 

Stejně by ten život byl bez psů tak strašně nudný :-D
Jak říká Rudolf Desenský, pes buď je vycvičený, nebo není ... nic mezitím neexistuje ... zatím se sice řadíme k té druhé skupině, ale věřím, že to spolu všechno zvládnem :-)

Název: Re: Vybavení na dog trekking a práce se psem - Kuba a POSLUSNOST
Přispěvatel: Charles Leden 13, 2011, 13:50:33
jooo, to my ted bydlime na vesnici v Praze :)
do mesta daleko a na vesnici nekoho potkat(lidi), se psem... no

S cvicakem, a spol;
Ano, jsem presvedcen, ze neposloucha (vzdycky). Je to mladej pes.
Az na vyjimky (divny vyjimky) je spoustu zajimavejsich veci nez panicka - to zna snad kazdy.

A navic - ja se ptam.
Smeruji tim Rubinu, aby se primarne ptala a zamerila na cvicak. Ji a jejiho psa tam ocividne znaji, kdyz s nima pujde na trek.
I dalsi otazky(recnicke) spise smeruji... aspon myslim

A pridavam svoji radu. Nezakazuj!, ale rozkazuj (rikej co delat).
priklad - Kdyz chci psa pustit k jinemu (ne proto ze nutne chce on), reknu mu Sedni, az si sedne, odepnu voditko a reknu Volno.
Buduju si postaveni, poslusnost. JA sem ten "hodnej", co psovi dovolil, ne ON, ze si prosadil vuli.
Je to rada - DOPORUCUJI
pripadne si o tom muzem pokecat nekde... v dubnu (boze to je za dlouho)

Primarne nebyva problem se psem, ale s jeho vedenim - s vudcem.
Kuba je mladoch, Rubina vi co chce - tak at si to s rozumem prosadi
Název: Re: Vybavení na dog trekking a práce se psem
Přispěvatel: Petrs01 Leden 13, 2011, 16:30:55
Nesouhlasím s tím že halti sráží sebevědomí - jaký si to uděláš... S náhubkem problém nemá?
Štěkání není hlídání, ale když vám to tak vyhovuje...
Jestliže znáš metodiku R. Desenského, nechápu jak je možné že tě pes někam vláčí a že si dělá co chce. Poslušnost kdykoliv kdekoliv na první povel a nenapínání vodítka.
Název: Re: Vybavení na dog trekking a práce se psem
Přispěvatel: Rubinka&Kuba Leden 13, 2011, 20:01:42
Taky bych neřekla, že halti sráží sebevědomí, spíš si myslím, že se bázlivější a citlivější pes bojí, že je z toho nervózní...ale nemám s tím zase tolik zkušeností, abych věděla, jak to doopravdy je.  ::)
Určitě hodně záleží na každém pejskovi a přístupu člověka ...  :)
Co se košíku týče, taky se mu to nelíbí, ale furt to neni tak hrozný, jako ta haltina, jakmile mu začala tlačit na tlamu, byl úplně mimo...v košíku má asi víc pocit, že ho to tolik neomezuje...nevim...  ::)

Že štěkání není hlídání, to je pravda :-)
Přiznám se, že jsem raději, když jenom štěká za plotem a "pouze" budí respekt  ;D Tohle nám zatím stačí.
Jsem jenom pejskař začátečník a přiznám se, že si zatím netroufám pracovat se psem tak, aby "opravu hlídal".

Sleduji stránky Rudolfa Desenského a líbí se mi jakou formou cvičí psy a jak s nimi pracuje.
Sestra byla na jedné jeho free sobotě a říkala, že je to opravdu moc zajímavý člověk.
Kuba je můj první pes a učím se na něm formou pokusů, takže ačkoliv jsem si v Rudově poradně našla co a jak ohledně jednotlivých věcí jako je např. to tahání na vodítku, tak to stále není tak jak by to mělo být.

No uvidíme, když to zvládli jiní, zvládneme to taky  ;) :D
Název: Re: Vybavení na dog trekking a práce se psem
Přispěvatel: Petrs01 Leden 13, 2011, 20:30:14
Pokud chceš aby tě pes nevláčel kam chce on, buď se vykašli na to jak se tváří s haltinou - on na to neumře, nebo ho to nauč na obojku - ale to ti nejde, tak si zajeď na Vlčáry a nech si ukázat jak na to. Jak to děláš na cvičáku? To tě vláčí po placu? Máš velkopsa v pubertě, přetahuješ se s ním, má tě na háku, divíš se že z toho lidi okolo nejsou nadšení? Ráda se přivítám jakoukoliv "obludou", pokud vidím že ji pán zvládá, ale psovi za kterým majitel sotva vlaje se radši obloukem vyhnu, ať to pes myslí sebelíp. Počítej s tím, že na treku občas musíš minout třeba volně pobíhající vesnické uřvance, jindy procházíš městem, musíš psa zvládnout v hospodě, v kempu plném psů,...
Název: Re: Vybavení na dog trekking a práce se psem
Přispěvatel: Rubinka&Kuba Leden 14, 2011, 09:10:27
Ráda bych upřesnila jednu věc - to, že jsem v jednom příspěvku napsala, že se Kuba k lidem "řítí"  v domnění, že si bude hrát s cizími lidmi, tak to bylo hodně nadnesené, což se samozřejmě nedalo poznat, jak to bylo myšleno.
Prakticky veškeré řeči o Kubově tahání byly v tom smyslu - jak psa naučit tahat v postroji a netahat na vodítku ...

Abych to tedy uvedla na správnou míru - výsledek Kubova tahání je takový, že "normálně" jdeme po ulici a když uvidí nebo ucítí něco zajímavého, zrychlí, nebo jde do strany, čímž napíná vodítko a mě to není příjemné ... to je celé ... nikam mě nevláčí ani za ním nevlaju .. jelikož už ho mám prokouklého, tak dokážu odhadnout, co by ho mohlo zajímat, nebo když jde pes a Kuba je v rauši, tak si ho prostě posadím a počkám až pes přejde.
Popřípadě, když na věc která ho zajímá nejsem připravená, tak zatáhne, já se zapřu a přitáhnu si ho .. sice nejsem kdovíjaká korba, ale myslím, že vždycky budu mít sílu na to si psa spacifikovat a dát do latě.
Mluvila jsem o tom, že bych se ráda zbavila i těchto "tahacích nedostatků".
Popřípadě, když bych začínala s trekem, abych neudělala nějakou chybu právě ve vysvětlování obojek=netahat x postroj=tahat

Péťo, nevím, jak jsi přišla na to, že se divím, že z toho lidi nejsou nadšení, ale jak jsem napsala v jednom příspěvku, naopak si to plně uvědomuju a snažím se těmto situacím předcházet.
Jak píšeš modelové situace - "vesnické uřvance, město, hospoda, kemp plný psů" všechno se s Kubou snažím trénovat (kromě hospody, kam psa neberu) beru ho všude možně s sebou aby si zvykal a byl socializovaný. 
Název: Re: Vybavení na dog trekking a práce se psem
Přispěvatel: Renča Leden 14, 2011, 11:58:12
ahoj, mám rovněž silného psa (rotvika). a od mala byla takový "bufeťák", hned tam čuchnout, tam něco sežrat apod. S velkou pozorností reaguje na okolí a obzváště na to, co se rychle hýbá (např. z veverky by se mohla zbláznit). Ke všemu je ještě hyperaktivní, tak s ní je hodně práce. Ale jsem za ni ráda, treky čuba miluje. Minulý rok jsem s ní začala chodit poprvé na DT, ale to už jsme za sebou měli základní poslušnost. Čuba se naučila dobře rozeznávat, že na treku se tahá a ve městě nebo když jdeme po silnici, tak ví, že když dostane povel "k noze", tak to musí poslouchat a ne dělat si co se jí zlíbí. Samozřejmě, že to na mě taky zkouší, ale důležité je používat zákazový povel "Ne" a když není reakce od psa tak povolit a cuknout s vodítkem (trh by měl být razantní a ze začátku doprovázen zákazovým povelem). Samozřejmě stejně důležité jako používání zákazového povelu je systém pochvaly (pamlsek, poplácání, slovně). Místo pana Desenského můžu doporučit pana Eichlera (http://www.psi-tabor.info, který má v kynologii opravdové zkušenosti, svědčí o tom i plno úspěchů ve sportovní kynologii, dokáže pracovat s problémovými psy a napravit je. Mnohokrát jsem ho viděla při práci a opravdu klobouk dolů, jak dokáže nejen se psy, ale i s lidmi pracovat. Málo kdo si to dokáže připustit, ale za "problémové psy" může jedině jejich majitel. Místo toho, aby se psem cvičil, tak se spíš diví, proč ten pes to dělá? Nejdůležitější je tedy "napravit" majitele a naučit ho se psem pracovat. Pes to potom velmi rychle pochopí a rozhodně nebude páníčka pořád vláčet. Sem tam to určo zkusí ale to mu psovod hned připomene, kdo je pán. S tou ohlávkou bych to nevzdávala, pes si přece nemůže určovat, že ji nechce. To vždy určuje pán. Pokud nezměníte svůj postoj, tak vás nikdy nebude pes brát jako pána. V hierarchii musíte být vždy nad psem!!!
Název: Re: Vybavení na dog trekking a práce se psem
Přispěvatel: Petrs01 Leden 14, 2011, 13:05:53
Eichler x Desenský mám teda hodně jasno - Eichlera ani omylem. Zákazový povel je k ničemu - co tím psovi říkáš? Co MÁ dělat?

Rubinko, pes by se měl chovat tak jak chceš. Mě by nebavilo se se psem každou chvíli přetahovat, tak bych ho to prostě odnaučila. Ale nedokážu popsat jak. Na druhou stranu když to přeženeš jako jsem to udělala já, pes pak nebude dobře tahat, nebo spíš nebude tahat vůbec - a od velkého psa se to na treku tak nějak očekává. Takže kdykoliv je pes v postroji, může táhnout (pokud nemá povel k noze nebo za paty), za táhnutí můžeš přiměřeně chválit - spíš souhlasit, tak abys psa nerušila aby se po tobě neotáčel. Pokud by nechápal, postupuj podle návodu na učení tahání - zapřáhni zátěž a jdi nejdřív vedle psa. Kdykoliv je pes na obojku, táhnout nesmí a to nikdy. Ani když vidí psa, veverku, aport,... Nepřetahuj se s ním, reaguj okamžitě, ne až už půl minuty někam táhne. Hodně pracuj na poslušnosti, dopřej psu hodně pohybu - vylítaný pes má vždycky menší snahu někam táhnout.
Název: Re: Vybavení na dog trekking a práce se psem
Přispěvatel: Renča Leden 14, 2011, 13:58:52
Eichler x Desenský mám teda hodně jasno - Eichlera ani omylem. Zákazový povel je k ničemu - co tím psovi říkáš? Co MÁ dělat?

Název: Re: Vybavení na dog trekking a práce se psem
Přispěvatel: Renča Leden 14, 2011, 14:02:52
Zákazovým povelem psovi říkám, co NEMÁ dělat :-)

Povely např. ke mně, k noze, sedni, lehni, vstaň, štěkej apod. říkám co MÁ dělat

Místo zákazového povelu existuje ještě jeden "univerzální výraz", který když psovod vysloví, tak pes okamžitě ví, co má dělat. Ale to nebudu zmiňovat :-) a prý to platí všeobecně u všech zvířat
Název: Re: Vybavení na dog trekking a práce se psem
Přispěvatel: Rubinka&Kuba Leden 14, 2011, 14:14:10
Ahoj Renčo,

v tom, že ve většině případů je na vině majitel, s tím plně souhlasím.
Kuba je chytrej pes a velmi často se mě snaží přechytračit.
Musím říct, že jak je teď ještě v pubertě, tak je to fakt nápor na nervy.  ;D
Je to zhruba měsíc, co v tom lítá a musím říct, že to s ním teda pěkně tříská. ???

S tou haltinou si to musím ještě rozmyslet.
Co jsem tak zkoušela, je dobrý mu provléknout vodítko pod tělem a vyvést ho mezi zadníma nohama.
Přestane tahat, ale fakt je, že je to takový dost divný, protože on pak chodí s nohama od sebe, jak kachna  :D tak uvidíme, něco na něj vymyslím  ^-^

"Univerzální výraz"? jééé to by se šiklo  :D

Péťo, věř mi, že na tom tahání pracujem :-) Taky mě nebaví, že mě tahá, ale doufám, že sem budu moct brzy napsat, že už to máme zmáklé  ;)
Název: Re: Vybavení na dog trekking a práce se psem
Přispěvatel: Petrs01 Leden 14, 2011, 14:58:29
Zákazovým povelem psovi říkám, co NEMÁ dělat :-)
Jasně, ale co teda dělat má? To co dělám teď (to že za psem táhnu, že se na něj koukám, že jej zkouším navětřit? Co z toho?) je špatně, co jiného mám tedy dělat? NĚCO dělat musím, co?
Univerzální výraz je kravina.
Název: Re: Vybavení na dog trekking a práce se psem
Přispěvatel: Renča Leden 14, 2011, 15:04:34
jóóó puberta :-) pevné nervy...
to tě bude čekat ještě jedno příp. 2 kola.

ještě že máš psa. Naše čuba při každém hárání se chová jako by neznala žádný povel a tváří se stylem to mluvíš jako na mě? Jo a to se tak chová cca měsíc. to je potom paráda s ní cvičit :-)
Název: Re: Vybavení na dog trekking a práce se psem
Přispěvatel: Renča Leden 14, 2011, 15:28:09
Petro, my si asi vůbec nerozumíme, co každá tím svým myslí. Já jsem to brala z hlediska poslušnosti. Tj. když mě pes táhne, což nechci. Tak dám psovi povel "k noze" a strhnu ho k noze. Když pes čuchá, tak projevím nelibost "FUJ". Když jdu kolem druhého psa a vidím, že můj by na něho vlítnul, tak povel "k noze" a "ne" (příp. nesmíš), když je reakce, tak ho s povelem strhnu. Možná to tímto psaním vyzní jinak, než myslím.
A tahání na treku? To si myslím, že pes rychle pochopí (některý dřív, některý později).
Já třeba mám postroj na obranu - pes pochopí, co se bude dít. Když vytáhnu stopovací šňůru, tak pochopí, že bude čuchat a označovat předměty. Když vezmu postroj na DT, tak taky ví, co se bude dít. Dokonce i podle oblečení pozná, zda se půjde na procházku, nebo se bude cvičit apod.
Jinak ještě jednou k tomu zákazovému povelu (používám "FUJ", "NE"). Tím říkám, že projevuji nelibost s tím, co pes začal dělat. Tzn. když jde pěkně u nohy a najednou uvidí letět kočku a rozběhne se za ní, tak zařvu "NE" a jelikož měl jít pěkně u nohy tak doplním povelem k noze a trhem psa usměrním do požadované polohy. Pes dobře ví, co měl dělat, nedodržel to, následuje moje projevení nelibosti zákazovým povelem a usměrnění do požadovaného stavu. Tímto pes jasně ví, co měl dělat, co udělal špatně a co má dělat. Já už opravdu nevím, jak to mám vysvětlit.
Neznám opravdu nikoho, kdo by nepoužíval zákazové povely. A upřímně ten "univerzální výraz" používá taky každý (teda pokud zrovna někdo není moc slušný, že by ho nepoužil ani v krajní situaci). Např. čuba to na mě někdy zkouší, když už to člověk nevydrží tak na psa zařve ....... (každý má své slovíčko) a pes pochopí, že to přehnal a začne makat. A tomu říkám ten "univerzální výraz"
Název: Re: Vybavení na dog trekking a práce se psem
Přispěvatel: Petrs01 Leden 14, 2011, 16:06:01
Povel k noze znamená že pes musí jít těsně u mé nohy, takže jej používám pouze při cvičení, při míjení jiného psa,... Při běžné chůzi má pes povoleno se vyprázdnit, přiměřeně čenichat,... nemusí se držet u nohy, pokud je na vodítku má k dispozici celou délku vodítka. Takže pokud mě pes táhne, nedávám povel k noze - má jít na vodítku, ale ne u nohy.
Povel "k noze" a pak "ne"? Po povelu k noze pes buď spáchá co má - přiřadí se a jde u nohy, pak je nějaké "ne" přímo kontraproduktivní. Nebo pes nedělá co má, tak ho donutím jít u nohy a zase tam žádné ne nemá co dělat. Pes jde u nohy, rozběhne se za kočkou, nabije si držku o vodítko, zopakuju povel "k noze" a jdu dál.
Tahání na treku pes pochopí sám? No některý možná jo, Barda jich má skoro 40 a nepochopil. Protože byl odmalička naučený vzorně netahat, tak vzorně že ani nevytáhl flexinu, chodil jen na tom volném konci.
Název: Re: Vybavení na dog trekking a práce se psem
Přispěvatel: Renča Leden 14, 2011, 19:32:53
Jak jsem napsala výše, těžko se to píše a každý si pod tím představí úplně něco jiného, než dotyčný myslel. Lepší je praktická ukázka.
Jo malý pes si může rozbít držku o vodítko. Ale co takhle pes, který má přes 35 a více kg? Když to člověk nečeká, tak v tom tahu si spíš rozbije hubu majitel. jednou jsem viděla paní, no byla to celkem "korba", měla kavkazáka a ten s ní smykl, že paní jela za ním po břiše. Ale měla můj obdiv, protože při té cca 10 metrové jízdě nepustila vodítko :-) 
Název: Re: Vybavení na dog trekking a práce se psem
Přispěvatel: Petrs01 Leden 14, 2011, 20:02:31
Vtip je v tom to čekat, dokud psa spolehlivě nenaučíš to nedělat. A pokud vodítkem škubneš zlomek vteřiny předtím než s ním škubne pes, nabije si čumák i ten kavkazák. Až škubne on, můžeš se jen koukat kam poletíš.
Název: Re: Vybavení na dog trekking a práce se psem
Přispěvatel: Renča Červen 09, 2011, 19:25:41
Doufám, že moc nebude vadit, když tento příspěvek umístím sem, protože mě nenapadá, kam bych ho šupla. Absolvovala jsem s rotvajlerkou 3 longy a chovatelce se to vůbec nelíbí. Prý, že s takovým psem to chodit nemůžu, však asi znáte ty kecy, že ničím psa a co jsem to za "hovado" apod. Čuba bude mít 3 roky, RTG 0/0, krmena ultraprémiovými granulemi + masem + 2x ročně kloubní výživa Alavis. Trasu zvládá v pohodě, pokud zrovna není 30 °C. Po treku 2 dny prospí, což si myslím, že je normální. Přes léto asi budou pro nás treky pasé, i když bych ráda jela do Jeseníků. Bohužel, když jsem se zeptala veterináře na názor, tak zakoulel očima a málem spadl ze židle jestli jsem se nezbláznila. Jediný, kdo mě uklidnil byla Martina s Atosem. Co si myslíte, chodit s těžšími plemeny nebo ne? Osobně si myslím, že chůze nemůže ublížit víc nez sportovní kynologie.
Název: Re: Vybavení na dog trekking a práce se psem
Přispěvatel: ježura Červen 09, 2011, 19:33:19
Copak ta tvoje pišišvorka je "těžký pes"?
Ať si dá chovatelka i veterinář mokrej hadr na hlavu. Dogtrek se tady chodí cca 10 let, takže existuje jedna generace psů "odkojená dogtrekem" a pokud vím, problémy způsobené chozením nemá nikdo.
Název: Re: Vybavení na dog trekking a práce se psem
Přispěvatel: ŽufrikTeam Červen 09, 2011, 19:42:10
Vítej v klubu, taky týrám pejska - zlatého retrívra (+- 37 kg) - pohybem  >:D Časem si "retrívráři" zvykli, na Velké Dářko se na nás dokonce přišli podívat 8) 
Po treku taky dospává, horko hůře snáší, tak děláme přestávky a víc se snažíme jít v noci. Občas má problémy s drápky, ale to je spíš tím, že je to hajdalák a nezvedá nohy  :-X (a taky plemenem). Veterinář nás obvykle vítá: Ááá, naši vytrvalci  :D  DKK měl v 1 roce i po 2,5 letech, když už vesele ťapal, nulovou.
Druhej pejsek, čechohorák (36 kg), má trojky kyčle... veterinář dogtrekking k mému úžasu schválil, aby si udržoval svaly, který mu ty kyčle držej pohromadě. Dokud mu to viditelně nebude vadit. A to prý poznám.

Zátěž to určitě je, ale jestli že to pejsek zvládá v pohodě, dle mého názoru, klidně choďte dál.
Název: Re: Vybavení na dog trekking a práce se psem
Přispěvatel: Erája Červen 09, 2011, 19:44:46
At si jde chovatelka spolu s vetem zachlastat a nekecá ti do tvého psa. Trek není rozhodně pro psa o nic víc fizicky zatěžující, než normální vycházka (bez hraní se psy a aportování). Je to jen jejich neznalost (btw. na maso ti nic neříkaj?). A pokud má sklon k nějaké nemoci - tak to netrekováním nezachráníš, spíš naopak. Pes nebude v kondici, nasvalený...
Název: Re: Vybavení na dog trekking a práce se psem
Přispěvatel: Gwen a Dinulka Červen 09, 2011, 19:44:54
Hele, hlavně neříkej svý doktorce o dogtrekku, jinak riskuješ svěrací kazajku.  >:D

Jak jsem tě tak viděla na Vysočině, tak to tvoje zvíře rozhodně nevypadalo, že by trpělo.  ;)

Ale jsem ráda, že mám normálního veterináře, treky nám schvaluje a pokaždý vyzvídá, kde všude jsme zase byli. Jo a když už se tu nakousla ta DKK, tak Dinuš v roce 3/1, první trek šla ve 13 měsících, teď je jí čtvrt na devět a (klepu na dřevo) bez problémů. :)
Název: Re: Vybavení na dog trekking a práce se psem
Přispěvatel: Jana & smečka Červen 09, 2011, 19:49:23
stokrat radsi tahej psa na dogtreky, nez aby se valel doma... to je nejvetsi chyba, kdyz uz se nejaka dysplazka nedej boze objevi... rotvik taky zrovna zadny extra hovadko neni... jinak na agility takove psy taky objevis, a to si myslim, ze je pro psa mnohem vetsi zatez, nez pohodova celovikendova prochazka, nehlede na to, ze cim vic bude pes nasvaleny, tim mensi problemy bude mit do budoucna...
Název: Re: Vybavení na dog trekking a práce se psem
Přispěvatel: ježura Červen 09, 2011, 19:50:17
Hele, hlavně neříkej svý doktorce o dogtrekku, jinak riskuješ svěrací kazajku.  >:D

Jak jsem tě tak viděla na Vysočině, tak to tvoje zvíře rozhodně nevypadalo, že by trpělo.  ;)


No to je fakt...na Vysočině jsi byla naposledy spatřena, jak za tím ubohým týraným zvířetem plavně letíš vzduchem z Dráteniček dolů a pak ti dobří lidé pomohli to k smrti vyčerpané zvíře zabrzdit v cíli ;D

O psí zdraví bych se v tvojem případě fakt nebála ;D ;D ;D
Název: Re: Vybavení na dog trekking a práce se psem
Přispěvatel: Renča Červen 09, 2011, 20:16:49
Díky za uklidnění. Mám stejný názor. Akorát už mě ty kecy vážně naštvaly. Naposledy mě potěšil rozhodčí na svodu, když řekl, že konečně rotvík, co má nějaké svaly :-)
Název: Re: Vybavení na dog trekking a práce se psem
Přispěvatel: Renča Červen 09, 2011, 20:19:03
jo a pokud bude chovatelka nebo někdo ještě rýpat, tak ho asi pošlu do cikháje :-)
Název: Re: Vybavení na dog trekking a práce se psem
Přispěvatel: TerCedrici Červen 09, 2011, 20:23:58
Já bych se taky nebála!!!  ;)
Cedrik má v 5 letech 32kg, kyčle 2/2 (od dvou let loupání a cvakání, ztuhlost ve špatném počasí - od dvou let na kloubní výživě, bez problémů, je-li zaléčen).

Přestože dlouho nemá žádné dkk příznaky a přesto, že mu tah v postroji vysloveně proslívá, s přednáškama o nezdravosti treků se setkávám skoro pořád :o)

Těch keců už jsem si vyslechla požehnaně.... že jsem blázen, že bych přeci neměla chodit DT, že je ten tah škodlivý na klouby a že je to přetěžování...A co teprve to kolo??To už je úplně barbarství a teď mi bylo naznačeno, že  si tím prý  něco dokazuju, zatímco si pes oddělává klouby??!! :o ;D 8)
Nadruhou stranu jsou tito lidé shopni jít se psem, co má těžkou spondylozu na obrany nebo těžkého kardiaka vykrmit do 40kg živé váhy a sudovitého tělesného rámce...A pak, kdo je tady blázen?!

Takže jsem se naučila nebrat to vážně a už dávno si tím hlavu nelámu a dělám si, co chci....a tak mi třeba už ani nikdo nikdy další boxí štěně neprodá  >:D >:D >:D;D ;D ;D

Cedrik nakonec problémy s kyčlema nemá, naopak před rokem začal pajdat na přední a ještě nějaký čas se mu vracelo. Treky zvládal v pohodě, problémy se vracely po poslušnostech, skocích, překážkách a při obyčejné procházce s frisbíčkem. Takže jssem si vyzkoušela, jak moc je DT škodlivý a jak moc je šetrná sportovní kynologie...
Název: Re: Vybavení na dog trekking a práce se psem
Přispěvatel: Jana & smečka Červen 09, 2011, 20:38:23
on se vzdycky najde nekdo, kdo zna tveho psa lepe nez ty :)
Název: Re: Vybavení na dog trekking a práce se psem
Přispěvatel: Blanka + štěklouni Červen 09, 2011, 21:17:41
Sice fakt nemáme ani jednoho jedince takovéhle velikosti  >:D , ale zkušenost s vetem byla, že když jsem se o tom v začátcích zmínila, vyslechla jsem si taky menší přednášku, že je to moc velká zátěž,... Pokračovalo to tak, že se čas od času zeptal, jestli stále chodíme a nedávno na mém drahém polovičkovi vyzvídal, jak vlastně takový trek probíhá, neb se ujali dospělé bordery se kterou dost sportují, takže třeba se nakonec někde někdy objeví i na dogtreku  >:D
To jen k těm vetům  ;)
Název: Re: Vybavení na dog trekking a práce se psem
Přispěvatel: Pavel Červen 09, 2011, 21:34:40
Náš veterinář si vždycky představí, že by to měl sám absolvovat a pak mu ta přednáška o týrání jde pěkně sama od pusy ;D
Jinak jako chovatel taky ne úplně lehkého plemene jsem rád, že aspoň s jedním štěnětem, z našich třech vrhů, jeho majitelka začala s dogtrekkingem;)

Jo a v Hradci MVDr Ekr nám doporučil dogtrek jako lék při falešce. Letos na jednookém vyzkoušeno - funguje to  :D
Název: Re: Vybavení na dog trekking a práce se psem
Přispěvatel: Lenka a Ginni Červen 10, 2011, 09:39:22
Nefunguje.  :) Chodila mi po Jednookým jak pojízdná mlíkárna. Ale možná je to tím midem.
Název: Re: Vybavení na dog trekking a práce se psem
Přispěvatel: Erája Červen 10, 2011, 10:47:13
Na falešku funguje jedině "dlouhý bič a krátký dvůr". Snížit krmení na polovinu (alespoň), nekrmit hovězím, vepřovým a podobně ani extra kvalitníma granulema natož zátěžovkama a uhnat čubu tak, že bude ráda, že může pár minut spát. Jo a prý také petržel.
Název: Re: Vybavení na dog trekking a práce se psem
Přispěvatel: Renča Červen 10, 2011, 11:03:49
Týden před Osoblažskem čuba chytla falešku. Jsem si tak říkala, však ono tě to přejde. A taky že jo. Takže můžu potvrdit, že long zabral. Ale bohužel co jsme přijely domů, tak za 3 dny ji to znovu chytlo. Tak ju budu muset zase někde prohnat :-)