Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /DISK2/WWW/tombru.com/www/forum/Sources/Load.php(183) : runtime-created function on line 3 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /DISK2/WWW/tombru.com/www/forum/Sources/Load.php(183) : runtime-created function on line 3 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /DISK2/WWW/tombru.com/www/forum/Sources/Load.php(183) : runtime-created function on line 3 Tisknout stránku - rozbite koleno

dogtrekking forum

Dogtrekking - Chceš jít rychle, jdi sám. Chceš dojít daleko, jdi s ostatními. => Všeobecně => Téma založeno: Šárka Červen 28, 2011, 10:15:52

Název: rozbite koleno
Přispěvatel: Šárka Červen 28, 2011, 10:15:52
Skoro již tradičně, když se máme vydat na  rodinnou dovolenou, si pořídím bud vyron v kotníku,nebo  ted jsem si ,,vymysela,, natržene koleno(4 stehy) Stalo se mi  to vcera.

Potrebovala bych vedet, kdo mate zkusenosti s trznyma ranama, jak rychle se hoji.?

Mam z treku navleky na kolena, doktor rikal, že by mi to ty stehy trochu ochranilo..

 Chodim s tim do prace, neni narocna, ale koleno neohnu. V nedeli bychom chteli vyrazit  s detma na pesi cundr, deti se tesi a rozhodne chteji nekam jet, bud s nama, nebo aspon k babickam :( 
Název: Re:rozbite koleno
Přispěvatel: ježura Červen 28, 2011, 11:09:37
Pokud to nebude hnisat, tak minimálně 8-12 dní než to "bude držet" bez stehů. Na koleně je to blbý místo, kde se to napíná.
Aby to nehnisalo, patlej to tea tree olejem.
Název: Re:rozbite koleno
Přispěvatel: Šárka Červen 28, 2011, 11:14:42
Dobelhala jsem do lekarny, kde mi absolutne  nedoporucili to takhlle brzo mazat. Dostala jsem typ na nejakou visnovou mast. Jak jsi psala, pockat az jestli to nebude hnisat. Ale ja jsem previt, hojim se dobre. Jen ten termin dovolene je moc blizko..
Název: Re:rozbite koleno
Přispěvatel: ježura Červen 28, 2011, 11:19:52
Dobelhala jsem do lekarny, kde mi absolutne  nedoporucili to takhlle brzo mazat. Dostala jsem typ na nejakou visnovou mast. Jak jsi psala, pockat az jestli to nebude hnisat. Ale ja jsem previt, hojim se dobre. Jen ten termin dovolene je moc blizko..

Nesmíš doktorům všechno věřit.
Višňák je dobrej až to hnisá, tea-tree je aby to nehnisalo (teda když už to hnisá, tak pomůže taky). Kup si ho v lékárně nebo v nějaké zdravé výživě, klidně ho dej na ránu neředěný, několikrát denně.
Název: Re:rozbite koleno
Přispěvatel: Bára B Červen 28, 2011, 11:52:08
U nás zásadně mast betadine - opravdu na bázi višňovky. mazala jsem to na psy, teď to maže tatík na pahýl prstu - do cirkulárky se nešahá...
Název: Re:rozbite koleno
Přispěvatel: MartinaM Červen 28, 2011, 11:54:23
Ježuro se vší úctou, ale Teatree bych teď rozhodně nemazala, nevíš, jestli nechytíš alergickou reakci a pak bude pozdě bycha honit, na čerstvé rány tak možná na škrábance, ale ne na hluboké. Zvlášť u kolene bych neexperimentovala, jestli budou komplikace, tak to bude řešit zbytek léta.
Primář na chirurgii pokaždé radil na čerstvé "zašitiny" už třetí den klasické vepřové sádlo (samozřejmě nesolené a bez bylinek - měsíčku apod., alergie jsou častější než si lidi myslí), je to tělu nejbližší (viz třeba vepřová kůže používaná v plastice) a udržuje to ránu vláčnou a promaštěnou, což taky podporuje správné hojení s dlouhou a vláčnou jizvou.
Višňovka je taky dobrá, ale jen ze začátku, pak sádlo. Pokud hrozí nebezpečí infekce, tak betadina mast, jak píše Bára.
Když to zmažeš, tak osprchovat čistou vodou a případně  prolít roztokem betadiny (není problém mít s sebou na čundru v lahvičce).
Pokud nebudeš prolejzat křoví a neohýbat koleno na max (překračování klád, schody), tak bych to promastila a nechala krátké kalhoty, aby to látka nedráždila i přes ovaz, vzala si hůlky, aby sis mohla ulevovat a hlavně koleno hlídala a moc nekrčila, takže kratší krůčky, ideálně rovinka, na schodech styl "dřevěná noha co ji tahám za sebou" - prostě takhle čerstvé nekrčit.
Jestli se ti stehy povede natrhnout a ránu rozšklebit (i kousek), tak honem na přešití, jinak ti to sroste otevřené a náhradní nově dorostlá kůže sice taky drží, ale déle se to hojí a hodně blbě vzhledem k absenci pigmentu snáší sluníčko (minimálně pár let).
A jestli to máš větší než si myslím a na špičce kolene v místě maximálního ohybu, tak bych zvážila pobyt u babičky  ;)
Název: Re:rozbite koleno
Přispěvatel: ježura Červen 28, 2011, 12:39:36
Také při vší úctě, "týtrýčkem" matlu x let všechno včetně zákazníků a psů a s alergií jsem se ještě nesetkala.
Naopak jsem s ním vyhojila x zhnisanejch prstů na diabetickejch nohách, kde to před tím jak dlouho piplali Framykoinem, Betadinou, višňákem a bůhví čím ještě.
Název: Re:rozbite koleno
Přispěvatel: Krvavé koleno Červen 28, 2011, 14:38:38
...jsem si vzpomela na nazev destke hry. Sem se opovazila si sundat obvaz, abych videla, esli to nehnisa a ... posledni ctverecek je k tomu prilepenej. Malem jsem omldela hruzou, na takovy veci jsem slaboch. Nechala jsem ho tam, a nevite nekdo, když mam jit na prevaz,to mi to bude doktor chcit strhnout? Vzdyt mi to roztrha :-X no ale jak jinak se podiva jaky je stav?? Bojim bojim..
Název: Re:rozbite koleno
Přispěvatel: tombru Červen 28, 2011, 15:26:39
No když bude sestřička hodná, tak ti to navlhčí a pak teprve strhne, ale spíš strhne hned  >:D co povolí se přešije, vydensifikuje a další prosím... Jako když ti opravují káru, přebrousit, vyčistit, zavařit a jede se dál  ;D Doktor je jen servisák na lidi  >:D

Ale pochybuji že to povolí, maximálně jen strup. Pokud by to opravdu hodně hnisalo, tak by to nebylo přischlé a sundala by jsi to. Možná to ani sundávat nebudou, když uvidí že je to pěkně zaschlé, není to rudé ani moc opuchlé. Jen dají novej obvaz, vyberou 30k a budeme se těšit za týden  O:-)
Název: Re:rozbite koleno
Přispěvatel: Krvavé koleno Červen 28, 2011, 15:37:02
Tak mam jasno, usetrim 30 kc a nikam nejdu. Kdybych dostala otravu, postarejte se nekdo o psy. Hlavne o Esinku Janckovou, nesmi zustat sama. Je zavisla na smečce. Karu si vemte k tomu. a vubec vse psi vybaveni. :P :'(
Název: Re:rozbite koleno
Přispěvatel: ježura Červen 28, 2011, 15:40:22
Jestli tě to utěší, brácha si kdysi (spadl ze stromu na betonovej kvádr) rozvalil koleno pomalu kolem dokola včetně vazů a nezemřel...  tak ty 4 stehy zřejmě přežiješ taky >:D
Normálně to osprchuj a čtvereček upadne sám.
Název: Re:rozbite koleno
Přispěvatel: Lenka a Ginni Červen 28, 2011, 15:43:28
Přilepený čtvereček odmoč Betadinou. Nebo ti to odmočí u doktora.
Jinak bych se přikláněla k návodu od Martiny. Sádlo je bezva, Betadina tekutá i mazací taky. TTO spíš na drobnější poranění. Hezkou dovolenou.

Tombru nestraš zraněné!!!  >:D
Název: Re:rozbite koleno
Přispěvatel: Krvavé koleno Červen 28, 2011, 15:46:07
Ty nechces Esinku Zlejancu? Vis jak si vedle ni pripadam statecna? Pesacka ti nedam, nezaslouzi si,aby ho Vikizna blila po castech ze zaludku.
No nic,asi to fakt budu muset prezit. >:D O:-)
Název: Re:rozbite koleno
Přispěvatel: ježura Červen 28, 2011, 16:02:31
Esinku fakt nechci, mám toho doma na živení až dost... a Pesíček je na zkrmení málo...tak se snaž, ať přežiješ ;D
Název: Re:rozbite koleno
Přispěvatel: filmz Červen 28, 2011, 17:59:02
U nás doma se zase nedá dopustit na mastičku Hemagel, takže doporučuji ;)
Název: Re:rozbite koleno
Přispěvatel: Šárka Červen 28, 2011, 19:58:48
Hemagel jsem si nakonec koupila, dokonce uz jsem si i sudnala tu prischlou naplast a ziju >:D ( co by si Esinka beze pocala).
Název: Re:rozbite koleno
Přispěvatel: vencan+3 Červen 29, 2011, 11:03:02
 :D hele holky, to je fakt ÚŽASNÝ,  co tu všechno vyřešíte  :D
včera jsem si udělal záděrku, no snad nezemřu ... poraďte co dělat  :D  ;)
Název: Re:rozbite koleno
Přispěvatel: Šárka Červen 29, 2011, 11:46:24
Venco klidek, neco jsem proste potrebovala vedet, tak jsem se zeptala. A kupodivu jsem se narozdil od tvoji odpovedi dockala celkem rozumnych typu. Asi mi to budes muset prijet vytmavit  nekam na trek.
Název: Re:rozbite koleno
Přispěvatel: sdat Červen 29, 2011, 19:07:57
kdyby se ti to sarko nelepsilo mam velkou motorovku :)
Název: Re:rozbite koleno
Přispěvatel: Boudicka Červen 29, 2011, 21:00:37
to sdat: tak potom prosím koleno poslat na Niklův Vrch, ať mám zas chvíli čím krmit  >:D
Název: Re:rozbite koleno
Přispěvatel: Romi2BB Červen 29, 2011, 22:41:39
my teda zájem o koleno nemáme  ;D, ale jen sdělená zkušenost.
Po 5 týdnech packy (psí) zatažené v obvazu zůstaly různé odřeniny a hnisavá místa. Většina se sama vyřešila, ale pořád se nám nelepšila hnisavá rána kolem drápku jednoho prstu. Betadina s Framykoinem nějak nezabírala, možná i proto, že masti vydrží tak 5 minut, než jsou bez dozoru slízány. Tak jsem zkusila ten tea tree oil a po dvou dnech musím zaklepat, rána je bez hnisu a kůže se zatahuje. Kápnu to vždycky než jdeme na procházku a pak už to vůbec nelíže.
Každopádně díky za radu  :)
jo a přeju i rychlé vyzdravení kolena  ;)
Název: Re:rozbite koleno
Přispěvatel: Šárka Červen 30, 2011, 11:58:06
Sdat-- děkuji za nabídku, ale mám doma takřka profesionála na práci s motorovou pilou, v případě potřeby se toho úkolu ujme s radostí sám ( jak jinak, dnes je to přesně 21  let co jsme se začali vzájemně okupovat).

Baro, máš smůlu, zájemců o krmení mám svých dost

Vždycky jsem si myslela, že strup a rána mají vyschnout,a co jsem si koupila ten Hemagel, tak ten prý pracuje na principu ,,mokré bázi,, že udržuje prostředí rány vlhké a zabranuje vzniku strupu. Patlam to tam a lepi se na to psi chlupy. Vypada to, ze bych byla v nedeli schopna odjet, dekuji za typy.
Název: Re:rozbite koleno
Přispěvatel: Boudicka Červen 30, 2011, 13:12:17
to mě mrzí, Andulka s Enynkou se včera tvářily nadšeně, když jsem jim vyprávěla o skvělé nové večeři  :( jak jim to teĎ vysvětlím... :o
Název: Re:rozbite koleno
Přispěvatel: tombru Červen 30, 2011, 14:25:13
to mě mrzí, Andulka s Enynkou se včera tvářily nadšeně, když jsem jim vyprávěla o skvělé nové večeři  :( jak jim to teĎ vysvětlím... :o

Chudáci! Takové dobré, dogtrekkingem osvalené  >:D koleno z Šumavy  ;D Jen by se vytáhly stehy, opláchla desinfekce a ty psí chlupy, aby se to v žaludku nešprajcovalo.  Škoda, no ještě bude ten vejlet k babičce, tak třeba není ještě všechno ztraceno! Kombinace sádla, psích chlupů a nějaké to kleknutí do hnojíčku možná onu specialitu pejskům do Krkonošů zajistí  >:D  >:D  >:D
Název: Re:rozbite koleno
Přispěvatel: filmz Červen 30, 2011, 15:14:47
Jo, ono to je takový lepivý, ale hodně to zabírá... mmch skvěle léčí i na chodidla zrasený DT (rány se rychle zacelí a nafouklé puchýře není třeba píchat, stačí natřít a během dne splasknou ;) Jinak jsem to matlala i psovi na čumák, když ho ta blbka strkala skrz plot a místnímu psovi se to nelíbilo... měla 3 šrámy v měkké kůži na čumáku, shora, těsně za nosní houbou a trochu i do ní... hemagel a pohoda, nemá ani jizvy a hned začaly růst i chlupy... aby černá černá byla ;)

Sdat-- děkuji za nabídku, ale mám doma takřka profesionála na práci s motorovou pilou, v případě potřeby se toho úkolu ujme s radostí sám ( jak jinak, dnes je to přesně 21  let co jsme se začali vzájemně okupovat).

Baro, máš smůlu, zájemců o krmení mám svých dost

Vždycky jsem si myslela, že strup a rána mají vyschnout,a co jsem si koupila ten Hemagel, tak ten prý pracuje na principu ,,mokré bázi,, že udržuje prostředí rány vlhké a zabranuje vzniku strupu. Patlam to tam a lepi se na to psi chlupy. Vypada to, ze bych byla v nedeli schopna odjet, dekuji za typy.
Název: Re:rozbite koleno
Přispěvatel: Gwen a Dinulka Červen 30, 2011, 15:58:09
my teda zájem o koleno nemáme  ;D, ale jen sdělená zkušenost.
Po 5 týdnech packy (psí) zatažené v obvazu zůstaly různé odřeniny a hnisavá místa. Většina se sama vyřešila, ale pořád se nám nelepšila hnisavá rána kolem drápku jednoho prstu. Betadina s Framykoinem nějak nezabírala, možná i proto, že masti vydrží tak 5 minut, než jsou bez dozoru slízány. Tak jsem zkusila ten tea tree oil a po dvou dnech musím zaklepat, rána je bez hnisu a kůže se zatahuje. Kápnu to vždycky než jdeme na procházku a pak už to vůbec nelíže.
Každopádně díky za radu  :)
jo a přeju i rychlé vyzdravení kolena  ;)

Na tea tree je výborný, že psům smrdí, takže si do toho nestrkají rypák. Testováno na gróňákovi, kterej jinak sežere kdeco :-D