Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /DISK2/WWW/tombru.com/www/forum/Sources/Load.php(183) : runtime-created function on line 3 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /DISK2/WWW/tombru.com/www/forum/Sources/Load.php(183) : runtime-created function on line 3 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /DISK2/WWW/tombru.com/www/forum/Sources/Load.php(183) : runtime-created function on line 3 Tisknout stránku - Pláštěnka

dogtrekking forum

Dogtrekking - Chceš jít rychle, jdi sám. Chceš dojít daleko, jdi s ostatními. => Jak na to? => výbava člověka => Téma založeno: Kuba a Ozzy Březen 18, 2010, 12:38:20

Název: Pláštěnka
Přispěvatel: Kuba a Ozzy Březen 18, 2010, 12:38:20
Ahoj, chystáme se s pesanem na náš první long trek a tak dávám do kupy výbavu. Protože nechci nechat nic náhodě a počítám vždy s tím nejhorším tak samozřejmě nemohu zapomenout na pláštěnku. Nevím si ale rady s výběrem a proto vás prosím o radu a případné zkušenosti. Děkuji a těším se až vás poznám osobně ve Chřibech.
Název: Re: Pláštěnka
Přispěvatel: Petrs01 Březen 18, 2010, 12:53:31
http://dogtrekking.info/forum/index.php?topic=869.0 (http://dogtrekking.info/forum/index.php?topic=869.0)
Název: Re: Pláštěnka
Přispěvatel: Kuba a Ozzy Březen 18, 2010, 13:06:03
Jo jo to jsem četl, ale měl jsem na mysli pláštěnku pro mě. Odolnou, pohodlnou a aby se pod ní vešel i větší batoh.
Název: Re: Pláštěnka
Přispěvatel: Petrs01 Březen 18, 2010, 13:15:46
 ;D aha, promiň
velká část lidí to řeší nepromokavou bundou, v naprosté většině normálních pláštěnek se zpotíš tak, že je jedno jestli ji máš nebo ne. Někde se tady řešily i ponča... Na většině treků pláštěnku ani nevyužiješ, takže já jsem často prostě věřila že pršet nebude a nenesla nic, nebo pro jistotu takovou tu úplně obyčejnou průhlednou igelitovou... teď mám nepromokavé "bundo-pončo" (výhra z Podbořan) a spokojenost - ale loňské Krušky bych v něm jít nechtěla...
Koukej na to kolik ta věc váží (platí u všeho nejen u pláštěnek), taky záleží na tom jestli chceš schovat i batoh (je to lepší, ale zase táhneš o dost větší pláštěnku,...
Název: Re: Pláštěnka
Přispěvatel: ježura Březen 18, 2010, 14:55:52
Na longy a vícedenní vandry nosím pončo od Jurka, má hrb na bágl a dá se z něho zrobit i přístřešek na spaní (nemám k tomu ti zběsilou konstrukci, stačí kus špagátu, 4 stanový kolíky a při nedostatku stromů trek. hůlky)
Na kratší vycházky s menším batůžkem mám pro případ opravdového slejváku takovou tu plášťu za 30 Kč ze Tesca (přiznám se, že jsem ji zatím nikdy nerozbalila).
Menší přeháňky mi v obou případech stačí bunda a pláštěnka přes batoh.
Název: Re: Pláštěnka
Přispěvatel: TerCedrici Březen 18, 2010, 17:12:09
Protože nechci nechat nic náhodě a počítám vždy s tím nejhorším tak samozřejmě nemohu zapomenout na pláštěnku.

To já když nechtěla nechat nic náhodě a počítala s nejhorším, tak jsem nakonec vyrazila s autopachtou O:-)
Název: Re: Pláštěnka
Přispěvatel: ježura Březen 18, 2010, 17:57:22
Než jsem dostala to pončo, tak jsem autoplachtu nosila taky. Neuvěřitelné kolik se pod ni v noci v dešti vtěsná lidí, psů a bagáže...to má najednou člověk kamarádů ;D
S pončem mají všichni smolíka...to je jednolůžkáč :P
Název: Re: Pláštěnka
Přispěvatel: TerCedrici Březen 18, 2010, 18:44:44
No jo, nejlepší pláštěnkla je autoplachta, to každý ví a pak je pod ní taky ten nával ;D
Název: Re: Pláštěnka
Přispěvatel: Kuba a Ozzy Březen 19, 2010, 07:19:36
Autoplachta není špatná (i když stan je stan), ale při chůzi je nepoužitelná. Díval jsem se na to pončo od Jurka a nevypadá špatně.
Název: Re: Pláštěnka
Přispěvatel: zbynek Březen 19, 2010, 11:23:00
Podivej se jeste na ponco od Condora (http://www.spacaky.cz/plastenky_druhy.htm), ja osobne hlasuju pro nej, je lehci a skladnejsi a pod timhle eLkem (http://www.spacaky-eshop.cz/internetovy-obchod/plastenka-ponco-velikost-l), ktery nosim, se vcelku pohodlne vyspi dva lidi.
Název: Re: Pláštěnka
Přispěvatel: Petrs01 Březen 19, 2010, 11:25:33
Zbyňku, kolik to váží? Jak moc se v tom při chůzi zpotíš?
Název: Re: Pláštěnka
Přispěvatel: vencan+3 Březen 19, 2010, 11:34:53
 :D nej je tatanka  ;)
Název: Re: Pláštěnka
Přispěvatel: zbynek Březen 19, 2010, 11:39:21
Kolik to vazi nevim, nevazil jsem ho. Ale kdyz jsem ho kupoval, mel jsem v ruce obe - Condora i Jurka, tak vim, ze je Condor lehci. Zpotis se asi podle toho, kudy a jak rychle jdes a jak se potis. :) Je to samozrejme (oboji) zaterovka, nic prodysnyho.
Název: Re: Pláštěnka
Přispěvatel: ježura Březen 19, 2010, 18:25:02
Mě se právě zdá, že v ponču se potím ještě tak nejmíň, větrá to spodem... nejhorší jsou klasický pláštěnky s rukávama.
Nejlepší je ovšem, když svítí žblunce a žádný pršiplášť není potřeba ;D
Název: Re: Pláštěnka
Přispěvatel: Hyena Březen 21, 2010, 12:51:29
Za sebe preferuji kvalitní nepromokavou bundu a nepromokavý obal na batoh. Pod pláštěnou se potím a vadí mi, když mi z ní tečou proudy na kalhoty a do bot. Na spaní  občas vozím plachtu-OBI plachta s oky, kromě deště se dá  přehodit přes člověka i psa a zvýší tak tepelný komfort.
Název: Re: Pláštěnka
Přispěvatel: Kuba a Ozzy Duben 01, 2010, 21:53:36
Tak nakonec beru pončo by AČR. Zkoušel jsem ho když jsme byli na tréninkové procházce a docela to šlo. Akorát že když jsem si ho oblékl tak po pár minutách přestalo pršet a když jsem ho teda po půl hodině svlékl tak zase začlo kapat. Tak nevím kde byla chyba. Také jsem přemýšlel že bych vzal na spaní tu autoplachtu co tu všichni doporučujete, ale po noční bouřce minulý víkend jsem to přehodnotil a vezmu rozhodně stan.
Název: Re: Pláštěnka
Přispěvatel: Petrs01 Duben 01, 2010, 22:30:16
to jako do kempu nebo na trek? Jestli na trek - kolik ten stan váží?
Název: Re: Pláštěnka
Přispěvatel: Kuba a Ozzy Duben 02, 2010, 12:28:43
Jasně že na trek. V kempu budu spát v autě. Kolik váží stan nevím, ale mužů ho zvážit.  :) Je sice pravda, že to bude můj první long a nevím co to se mnou udělá, ale jinak mám vyzkoušené celodenní túry s "plnou polní" a jde to.
Název: Re: Pláštěnka
Přispěvatel: Petrs01 Duben 02, 2010, 13:07:40
kolik toho na té tůře ujdeš?
Pokud váží víc jak kilo, tak se to nevyplatí. Nebo budiž - pokud by mělo být počasí jako na loňských Kruškách (2 dny nepřetržitý déšť), ale na Chřiby má být pěkně.
Název: Re: Pláštěnka
Přispěvatel: Kuba a Ozzy Duben 02, 2010, 14:49:29
ale na Chřiby má být pěkně.
A z jakého zdroje bereš info o počasí na více jak týden dopředu? Na vlastní kůži jsem si vyzkoušel, že se kolikrát nedá spoléhat ani na předpověď na druhý den, natož pak týden.
Jak jsem tu již psal tak jsem stan také tahat nechtěl, ale když jsem minulý víkend, kdy bylo přez den poměrně slušně, pozoroval noční bouřku doprovázenou dost silým větrem, tak jsem si nedovedl představit, že bych v něčem takovém měl nocovat pod autoplachtou. Nebo jsem fakt jediný, kdo chce sebou táhnout stan?
Každopádně si rád nechám poradit, v DT jsem totální lama, a vše co o DT vím jsem se dozvěděl zde.
Název: Re: Pláštěnka
Přispěvatel: Petrs01 Duben 02, 2010, 14:55:04
mno, myslím že jsi fakt jediný
Předpovědí máš plný net a vcelku se shodují. Na tento víkend se tedy rozhodně strefily.

Základní otázkou je váha stanu a pokud jsi zvyklý jej nosit, tak na jak dlouhých tůrách. Poponést 20kg 15 km není zas tak velký problém. Na 100 km je to sebevražda.
Název: Re: Pláštěnka
Přispěvatel: Kuba a Ozzy Duben 02, 2010, 15:10:04
Celodenní tůrou nemyslím 15 km, ale chodíme tak 30 až 40 km. Jak jsem se tak díval na tvé časy z předešlých treků tak asi honíš čas a snažíš se o co nejrychlejší přesun, pak tomu rozumím. Já mám představu jít více na pohodu, užít si to a otestovat co já a Ozzy vydržíme. Ale děkuju ti za tvůj názor, rozhodně mám nad čím přemýšlet. ;)
Název: Re: Pláštěnka
Přispěvatel: Šárka Mik Duben 02, 2010, 15:12:36
Ahoj já jsem taky zacatecnik, mam za sebou jednu sezonu po 3 trecich, ale zalezi na tom jak to pojmes. Petra je rychlik, co si lehne sotva na tři hodky, to by bylo opravdu nesmysl, tahat stan. Me sice skoro cely stan nesou psi, ale moje predstava bivaku je takova- se tmou zalehout spat az do rana do 6.00 takze minimalne 8 hod spanku, a asi i na dva bivaky, takze za me- stan ano, odpocivat se musi.

ale souhlas s Petrou, batoh tak do 9 kg, jinak KO..
Název: Re: Pláštěnka
Přispěvatel: Erája Duben 02, 2010, 15:27:37
Celodenní tůrou nemyslím 15 km, ale chodíme tak 30 až 40 km. Jak jsem se tak díval na tvé časy z předešlých treků tak asi honíš čas a snažíš se o co nejrychlejší přesun, pak tomu rozumím. Já mám představu jít více na pohodu, užít si to a otestovat co já a Ozzy vydržíme. Ale děkuju ti za tvůj názor, rozhodně mám nad čím přemýšlet. ;)
Mam za sebou zatím taky jenom 3 treky, a stan táhnout s sebou na trasu je blbost pokud chci dojít a nechci se zničit - a to nehoním čas, nespím jen 3 hodiny. Pokud máš pláštěnku pončo, tak jako přístřešek satčí i ta + nějaký špagátek (místo autoplachty, tu už s sebou taky netahám je děsně těžká), když nezabivakuješ někde v seníku, hospodě, autobus. zastávce...
Název: Re: Pláštěnka
Přispěvatel: Jana & smečka Duben 02, 2010, 15:38:04
Asi dost záleží na každém, zda se mu chce stan táhnout nebo ne... Pokud se ti chce se stanem táhnout - vezmi si ho, možná budeš bez problémů, možná to bude tvůj poslední trek :) Osobně si myslím, že špatné počasí se dá na treku vždy nějak přežít i bez stanu...Ta jedna-dvě noci za tu srandu stojí :) A SAMOZŘEJMĚ že na Chřibech bude krásný počasí!!! Běda vám o tom jen pochybovat!!! :D :D :D
Název: Re: Pláštěnka
Přispěvatel: ježura Duben 02, 2010, 16:02:22
Naprostý souhlas s Erájou a Janou. Na co v létě stan :o
Leda by mi ho nosil a navečer postavil a ráno složil nějaký švarný udatník. >:D Jinak by mě mohlo os..t se s ním vláčet a hlavně se večer zabývat stavebními pracemi. Potřebuju během 5 minut zalehnout a spát a ráno být zapakovaná za stejnou dobu i s vypitým kafe.
A to teda rozhodně čas nehoním ;D
Název: Re: Pláštěnka
Přispěvatel: Petrs01 Duben 02, 2010, 17:26:06
jo, teď čas vcelku honím, baví mě to... začínala jsem jako šneček, doplaz v sobotu pozdě večer... a věř tomu že tím víc cítíš každé kilo, takže o stanu jsem fakt nikdy neuvažovala.
Ostatně HODNĚ dlouhý bivak je na Stezce - dorazím na pivak odpoledne a musím tam přežít do rána... a vláčet sebou stan mě fakt nikdy nenapadlo. Jo, tím že tam jsou vyhrazené prostory, tak táhnu igelit a pár provázků...
Název: Re: Pláštěnka
Přispěvatel: Petrs01 Duben 02, 2010, 17:40:05
Fotka z mého prvního treku - povšimněte si velikosti batůžku... (spacák jsem měla (h)různě připevněný pod a nad), čas tuším 36 hodin, čas na bivaku asi 8 hodin - Krušky 2005
(http://www.skorovlci.wz.cz/krusky/krusky37.jpg)
Název: Re: Pláštěnka
Přispěvatel: Hyena Duben 05, 2010, 21:12:03
Kubo, pro případ jo deště jsou taky krmelce, autobusové zastávky, verandy opuštěných chat, stodoly, seníky..... ;-)
Název: Re: Pláštěnka
Přispěvatel: Jana & smečka Duben 05, 2010, 21:43:21
a samozřejmě i na dogtrekkingu platí zákon schválnosti - ten nej seník, krmelec, zastávku...najdeš ráno 20 metrů od místa, kde jsi v dešti moknul :D
Název: Re: Pláštěnka
Přispěvatel: Hyena Duben 06, 2010, 09:09:10
a samozřejmě i na dogtrekkingu platí zákon schválnosti - ten nej seník, krmelec, zastávku...najdeš ráno 20 metrů od místa, kde jsi v dešti moknul :D
hele, ale to se takhle na plnou pusu řikat nemůže  O:-)
Název: Re: Pláštěnka
Přispěvatel: zbynek Duben 06, 2010, 11:26:20
Kubo, nech se presvedcit, stan na trase je opravdu zbytecny martyrium. Jestli ho poneses, budes krome Sarky jedinej. Dost podstatnej rozdil ale je, ze ji ho nosi rozdelenej do batuzku sest huskounek.
Název: Re: Pláštěnka
Přispěvatel: Šárka Mik Duben 06, 2010, 12:48:59
Docela mě rozveselila představa stanu rozděleného na 6 dílů. Stan na dvě části, klasika tropiko a nepromokava čast přes to. Koliky davam asi jen 4. Ja nesu jen tycky.

Nechci se hadat, ale na spolecnym bivaku na Stezce jsem nebyla jedina, kdo mel stan. Beru ho sebou vic kvuli psům, nez kvuli sobě.
Název: Re: Pláštěnka
Přispěvatel: Petrs01 Duben 06, 2010, 12:53:47
1) Stezka je fakt něco jiného tím že je bivak určený, nemůžeš jít nonstop, nemůžeš jít dokud nenajdeš seník, chatku,... proto většina lidí nějaké to zastřešení bere (já jsem se tentokrát spolehla na usilovné modlitby ať neprší)
2) fakt jsem to neobcházela celé, ale kolik stanů jsi tam viděla? Vím o jednom, který byl přivezený autem (spal v něm doprovod), druhý byl tvůj... kolik dalších?
Název: Re: Pláštěnka
Přispěvatel: SarkaM Duben 06, 2010, 12:58:04
Mozna nez velka autoplachta je fakt lepsi maly stan pro jednoho, tak jsem to myslela. Mam novy stan pro tři osoby a je lehci a skladnejsi nez stary pro dve.( ten mam v zakladnim kempu). Kouknu na nejaky fotky , ja když jsem prisla , nemela jsem silu se tam na cokoli koukat..
Název: Re: Pláštěnka
Přispěvatel: CassidyTeam Duben 06, 2010, 12:59:55
Petzra+Barry:
No ale ten školní balkón taky nebyl blbej bivak, viď  >:D
Název: Re: Pláštěnka
Přispěvatel: Petrs01 Duben 06, 2010, 13:05:56
tam byla zima a navíc jsem nechtěla jít sama, tak jsem dvě hodiny čekala až vstaneš taky... a pak jsi mi stejně zdrhla  :-X
nejlepší bivaky byly v seníku, nebo ten mastňáckej v kempu... nebo vloni na jednookém pod skalním převisem, kdy se mi nechtělo z VYHŘÁTÉHO 500gr spacáku, protože noc předtím jsem v kempu mrzla v dvoukilovém...
Název: Re: Pláštěnka
Přispěvatel: CassidyTeam Duben 06, 2010, 13:09:53
tam byla zima a navíc jsem nechtěla jít sama, tak jsem dvě hodiny čekala až vstaneš taky...

Já čekala na tebe ;D Asi jsme se zapomněli dohodnout  O:-). No sice jsem pak šla napřed,ale samotnou jsem tě jít nenechala, pokud ti tvůj druhý doprovod taky nevzal čápa  :-X . Mě když z chůze bolí nohy, tak mě to pak prostě nutí běžet  >:D
Název: Re: Pláštěnka
Přispěvatel: Petrs01 Duben 06, 2010, 13:15:05
vzal...  ;D
Název: Re: Pláštěnka
Přispěvatel: CassidyTeam Duben 06, 2010, 13:15:43
Kempy jsou dobrej bivak, jen si musíš vybírat spolubydlící, aby pak tvůj pes neměl fobii (třeba ze samojedů  >:D). A taky by se neměli vyskytovat na dvacátým kilometru   :-X
Název: Re: Pláštěnka
Přispěvatel: CassidyTeam Duben 06, 2010, 13:18:25
vzal...  ;D
To naštve, no ale stejně jsi mě nakonec porazila (o pět bodů  :P) A Pěkný holky nám taky dost dejchali na záda  8)
Název: Re: Pláštěnka
Přispěvatel: Petrs01 Duben 06, 2010, 14:01:41
no jo, ono už je to dva a půl roku... a dodneška si pamatuju to Rendovo nadšení z hospody U Jana  O:-)
Ostatně ten kemp tehdy byl taky jeho nápad... akorát marně vzpomínám kdy a kde to bylo... už vím, přesně o rok později  ;D
Název: Re: Pláštěnka
Přispěvatel: ježura Duben 06, 2010, 17:28:41
Petzra+Barry:
No ale ten školní balkón taky nebyl blbej bivak, viď  >:D

jj u školní jídelny jsou od té doby namontovaný kamery...prej tam přespávali bezdomovci ;D
Název: Re: Pláštěnka
Přispěvatel: Hyena Duben 06, 2010, 17:54:38
Já měla luxusní zastávku na prvním Otovi....  naštěstí v tý vsi bus nejezdil příliš často.  Zbyněk s Jazzinkou tenkrát pohrdli a okoupili dětské hřiště :-)
Název: Re: Pláštěnka
Přispěvatel: zbynek Duben 06, 2010, 18:25:39
To jsem si ani nevsim, ze to bylo detsky hriste. Skoda, ze jsme vstavali driv, nez si deti prisly hrat. SUP moh mit snidani... :-X