Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /DISK2/WWW/tombru.com/www/forum/Sources/Load.php(183) : runtime-created function on line 3 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /DISK2/WWW/tombru.com/www/forum/Sources/Load.php(183) : runtime-created function on line 3 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /DISK2/WWW/tombru.com/www/forum/Sources/Load.php(183) : runtime-created function on line 3 Tisknout stránku - teplé dny a dogtrekking

dogtrekking forum

Dogtrekking - Chceš jít rychle, jdi sám. Chceš dojít daleko, jdi s ostatními. => Jak na to? => Pravidla dogtrekkingu => Téma založeno: tombru Červen 09, 2007, 21:50:37

Název: teplé dny a dogtrekking
Přispěvatel: tombru Červen 09, 2007, 21:50:37
Letošní teplý rok více jak jindy vyvolal diskuzi ohledně teplých dnů při dogtrekkových akcích. Jelikož přímo omezovat časové úseky kdy by se neměly dogtrekkinkové akce konat není obecně vhodné, protože počasí může být všelijaké a také hodně záleží na tom, kde se akce koná (hory, zalesněná krajina, otevřená krajina, atd...).

Pokud máte nějaké zkušenosti s překonáváním vedra, podělte se zde s ostatními. Třeba jak teplo snáší váš pejsek a jak mu pomáháte teplo lépe zdolávat.
Název: Re: teplé dny a dogtrekking
Přispěvatel: Laďa+Esi Červen 12, 2007, 12:40:00
Neměnit, rozum musí mít každý z nás. To upravování pravidel nevyřeší.
Snad jen důsledně kontrolovat psy po dojití do cíle a v případě potřeby
použít pravidlo o diskvalifikaci. Pravda je, že někdy jde asi už opravdu
o týrání zvířete. Je jen na nás se přizpůsobit počasí a terénu. A o tom
to je, no nééé  :D
Název: Re: teplé dny a dogtrekking
Přispěvatel: vencan+3 Červen 12, 2007, 13:18:21
Ahoj Láďo, spoléhat na "rozum" když někomu jde jen o čas asi nepomůže. To spíš  limit 26 -  xx hod(dle délky), ať se každej vyspí v lese, tím pádem bude mít i pro sebe funkční výbavu(a netřeba vážit). Diplom došel  x nedošel a je pokoj.O tom snad to mělo původně být....V+2
Název: Re: teplé dny a dogtrekking
Přispěvatel: Šárka Červen 12, 2007, 13:23:34
Nás pořád teprve čeká první long. Už teď ale můžu říct, že pokud se změní pravidla směrem ke kratším trasám, časnějším startům, stanoveným kilům povinné zátěže, direktivnímu nařizování, po kolika km dát jak dlouhou přestávku, když každý má svůj rytmus, tempo i motivaci, nebo dokonce rušení závodů kvůli horku, místo aby účastníci přizpůsobili svoje a psí možnosti, nebude pro mě dogtrekking mít vůbec žádný smysl a žádný půvab. Okouzlila mě totiž ta původní myšlenka, kterou popsal J M Kvasnica a která je vlastně pokračováním toho, co celoživotně s radostí dělám. Po Šlapanicích Tombru navrhl udělovat pouze diplomy "došel - nedošel v limitu", a to považuju za geniální nápad. Veterinární kontrola psa by taky jistě byla dost užitečná. Sama jsem vášnivej běžec, ale byla bych i pro opravdu povinný bivaky, nutnost přenocovat v přírodě. Ovšem to by asi při výkonnosti některých účastníků vyžadovalo buď zákaz běhu, nebo výrazný prodloužení trasy, oboje pitomost. Neberte prosím můj názor jako žvástání o něčem, čemu zatím nerozumím, ale jako pohled ještě nezaujatýho člověka, kterej zjišťuje, má-li vůbec cenu se zúčastňovat.
Název: Re: teplé dny a dogtrekking
Přispěvatel: ela Červen 12, 2007, 13:39:39
Neboj, Šárko, těch normálních lidí je naprostá většina a ti na trek jezdí a jezdit budou právě pro to hezké, co k této aktivitě patří: příroda, psi a kamarádi. (Pořadí si srovnej podle svých priorit). Věř ve zdravý rozum organizátorů a nenech se otrávit předem občasnými úlety na diskusním fóru. Určitě si to ty i tvůj hafík užijete!
Název: Re: teplé dny a dogtrekking
Přispěvatel: Markus Aurélius Červen 12, 2007, 13:50:02
Já teda bych byl pro to, aby se proházeli pořadatelé, Jihlava byla fakt drsná a loni Haná taky, zato jsme se loni v dubnu brodili čímsi rozbředlým, co snad kdysi bývalo sněhem. Už slyším svištět šutry mým směrem, ale co kdyby se Krušky (který teda letos vyšly krásně), přehodily s Hanou nebo se Šlapanicemi? Ty závody jsou tu pro nás, ne my pro ně, tradice je sice hezká věc, ale co s ní.  Nějak nechápu, proč se během 5 týdnů nejhoršího počasí pořádají čtyři longy, většinou na placce? Ano, dá se to ujít přes noci, ale proč mám pět hodin přes poledne hučet nebo se válet v lese, abych přežil, o psu nemluvě? Taky se velmi přimlouvám za vznik dalších akcí například v březnu nebo v listopadu. Časy bych zachoval, kdo je chorobně soutěživý, ten stejně poběží i v 50 stupních a bude si to měřit sám...
Název: Re: teplé dny a dogtrekking
Přispěvatel: S.G. Červen 12, 2007, 13:57:44
Problém je v tom že Zuzce na Krušky nechtěli úřady nikdy povolit jiný termín než duben.Tudíž je to pasé....
Název: Re: teplé dny a dogtrekking
Přispěvatel: Petrs01 Červen 12, 2007, 13:59:34
Mě se dost líbí veterinární kontrola v cíli - ale zase - je těžké rozlišit co ještě jo a co ne.. jsem přesvědčená že bych Bardu na Šeráku dostala do cíle a případnou kontrolou by bez problémů prošel.. jenže by jel půlku trasy ze zásob a možná i s křečema v břiše.. průjem by v cíli neměl - neměl by z čeho... na druhou stranu pokud by se to posuzovalo podle toho že mi v cíli nechce žrát/pít a okamžitě si lehá, tak bych zřejmě dostala disk i teď na Jihlavě.. a přitom byl pes v pohodě, ráno machroval že by šel zas (ale přešlo ho to), potřeboval vyspat, pak najíst, pak zase vyspat a pak už dobrý...
Povinné přestávky, min. časy nebo rušení časů a tak podobně mi moc nesedí... navíc si myslím že pokud jde v tomhle vedru pes 1 den, je to pro něj menší zátěž než když se táhne 2 dny (za předpokladu že není hnán do tempa které nezvládá, má dostatek vody,...).
Ta velká diskuse se rozpoutala kvůli tomu, že Roman běžel OBA Šlapanické treky s Markízou. Pokud by s ní běžel jen long, myslím že by se žádná diskuse nekonala. Ale zase - zakázat start s jedním psem v obou trecích? Proč, Pokud bude slušné počasí (a přestanou mě zlobit kotníky a další součástky) tak bych právě ráda zkusila jít taky oba a oba s Bardou. ALE pouze za podmínek že s tím bude souhlasit i pes, nebude hrozit jeho uvaření, přetažení a já nevím co ještě. Všechno je to o rozumu a odpovědnosti dvounohého člena týmu a tu žádným pravidlem nenaordinuješ.
To Markus Aurélius - mě se naopak Jihlava velmi líbila - dalo se zvládnout i to vedro, protože bylo dost stínu a vody a málo asfaltu (až na ten konec, který jsem ale já šla v noci)
Název: Re: teplé dny a dogtrekking
Přispěvatel: vencan+3 Červen 12, 2007, 14:36:20
to M.Aurelius : jak už psal L&Essi :  7 z 9ti trekků pořádají musher kluby a my jezdíme od října do března, takže na to prostě není čas - ještě pořádat něco v říjnu a listopadu...to už jen trénujem a modlíme se za "Ladovu zimu" :))
Název: Re: teplé dny a dogtrekking
Přispěvatel: Markus Aurélius Červen 12, 2007, 14:54:02
teda ty šutry přiletěly docela rychle, au! Však už mlčím!!  :-X Ale stejně, pokud vím, tak Žižka není musher, Červenka snad taky ne. Jasně, na Jihlavě se to dalo, když jsme se přes poledne váleli ve stínu a šli přes noc, ale pak už nějak moc nevidím ten smysl. V tom případě by asi neměli pořádat DT zástupci jiného sportu, ale chápu, že se do toho jiní nehrnou. Nebo to teda dát mimo čas, aby nebyli jistí lidé puzeni běhat v pařáku s těma nešťastnejma severskejma psama - takhle nemá smysl si na ně pak stěžovat.
Název: Re: teplé dny a dogtrekking
Přispěvatel: Markus Aurélius Červen 12, 2007, 15:22:10
Z těch možností:
1) prodloužení limitu: už tak je dlouhý dost, taky musíme mít čas se dostat domů
2) zkrácení trati: jediná přijatelnější varianta, která by ale postihla půlku akcí, byla by to dost škoda
3) omezení měření časů: ??? Čas se buď měří, nebo ne. Fanatičtí běžci si to stejně budou měřit sami
4) povinné přestávky: s tím už vůbec nesouhlasím, nedokážu si to představit ani organizačně, vždyť kolem poledne je už každý jinde, to jako za ním někdo půjde a bude ho co hodinu zastavovat?
5) nic neměnit: tím se nic nevyřeší

Název: Re: teplé dny a dogtrekking
Přispěvatel: Petrs01 Červen 12, 2007, 15:26:11
M.A. nemůžu říct že bych se přes poledne válela (a když jo, tak za to mohl kotník a ne vedro), ten stín tam totiž opravdu jakž-takž byl, trochu pofukovalo, bylo kde zchladit psa.. přes noc jsem šla prostě proto že už jsem se těšila do sprchy a stanu a s vědomím že ráno mě nic MÍŇ bolet nebude. Myslím že právě takovýhle trek opravdu šel ujít i uběhnout bez újmy na psím zdraví. Na Šlapanicích bylo hodně tvrdého povrchu a ještě k tomu na přímém slunci. Je fakt že Peťa měl štěstí že před trekem zapršelo a byly kaluže...
Co se týká doby treků - počasí i instituce jsou nevzpytatelné, Zuzka není jediná kdo si termín nemůže moc vybírat.. na druhou stranu Krušky 2005 byly velmi teplé, 2006 metr sněhu - přitom termín zůstal stejný... letos tam bylo příjemně, ale myslíš že kdyby byly teď tak se tam nebudeme smažit vedrem?
Nejrozumnější mi fakt přijdou vet. kontroly v cíli a případné diskvalifikace (nebo to aby všichni dostali rozum a šli vážně na psa a ne přes psa) a samozřejmě snažit se dělat treky opravdu bez asfaltu a v letním období i bez dlouhých otevřených úseků.
Název: Re: teplé dny a dogtrekking
Přispěvatel: tombru Červen 12, 2007, 15:26:51
Ono vůbec zkoordinovat termín není vůbec jednoduché:
1 - pořadatel musí mít v tomto termínu sám čas
2 - pořadatel musí sehnat na udaný termín nějaké dobrovolníky a technickou podporu
3 - v základním táboře musí být volno
4 - termín ovlivňuje povolení od Lesníků a jiných institucí (v každé oblasti je to trochu jinak)
5 - to vše se snaží koordinovat s ostatníma dogtrekama aby akce pokud možno nebyly moc blízko, nebo se nekryly

Dejme tomu, že pořádat nekolikadenní pěší pochod od půlky listopadu do konce března je dost rizikové kvůli sněhu a mrazům a tak nám zbývá pět měsíců z kterých můžeme pomalu odečíst červenec a srpen (největší vedra a dovolené).
Tak zbývají tři... A to nesmí byt počasí jako letos (vedro už v květnu) nebo loni (sníh ještě v květnu).

To jen tak pro lepší zamyšlení...

A vyzkoušejte i hlasování, ať vím že to funguje  O0


 
Název: Re: teplé dny a dogtrekking
Přispěvatel: simona Červen 13, 2007, 08:28:38
Asi budu opakovat, co už tu zaznělo. Pravidla by se neměla měnit, příští rok může být počasí úplně jiný (třeba metr sněhu v červnu :D) a zase by se debatovalo o změnách. Každý by měl jít (klidně i běžet) podle možností svého psa. Nikdy ne přes něj. Ale to už je na svědomí každého, jestli půjde psovi pro radost nebo pro svoje ego.
Název: Re: teplé dny a dogtrekking
Přispěvatel: Petr a Claissy Červen 13, 2007, 09:12:17
Naprosto souhlasím s názorem Petry - každý ať se zařídí podle potřeb svých a psových. O to jde a i o tom závod je. A když někdo nemá rozum a přežene to, nechť je bez milosti diskvalifikován, označen a zatracen.

To Šárka: docela si protiřečíš - jsi proti direktivnímu přikazování, a kousek dál chceš povinný bivak, zrušit závody a udělovat diplomy "došel - nedošel". Trochu si to ujasni.

To Venca: proč si pořád myslíš, že to "má být" jen o tom, zda došel-nedošel, o povinném bivaku a zrušení času ? Pokud vím, tak toto jsou závody. Je ještě spousta dalších akcí pro pejskaře, které závody nejsou a jejich myšlenka je stejná. A nebo můžeš sebrat bandu kamarádů a vydat se na tramp, o co jde ? Ale proč, když tu vznikne docela zajímavý a pěkný sport, vystupuješ pro jeho zrušení ?

A poslední poznámka - co se týká podmínek na Jihlavě, tak ty byly naprosto super, spousta stínu, vody a lesních cest. Nevím, komu to připadalo strašné, ale nám se šlo nádherně a oproti obvyklé zkušenosti Claissy celou dobu tahala. Tímto děkuji Petrovi za pěknou trať.  ;)
Název: Re: teplé dny a dogtrekking
Přispěvatel: honza khp Červen 13, 2007, 10:13:40
Jako totální nováčci jsme si dali LONG v Jihlavě a chci moc poděkovat Petrovi za super akci. Proboha nic neměňte, je to na každým, jak to zvládnout. Nemám rád teplo, chlupatý psíček totéž, ale pojali jsme to tak, kde voda, tak do ní - když to šlo tak oba a když tam bylo pěkně, tak třeba na hodinu. Pes se ve vodě prošel nebo zalehnul a pokud jsme to dokázali co 6 km, tak vyžadoval běžet. Po 90 km a chvíli odpočinku se 3 hodiny honil s fenama. Přes noc jsme nešli, akorát si ráno přivstali. Pro mne hlavní poučení - hlídat vodu na trati v jakékoli podobě na ochlazení - pití nic moc neřeší. A tohle holt musí naplánovat podle itineráře a mapy člověk.
Název: Re: teplé dny a dogtrekking
Přispěvatel: vencan+3 Červen 13, 2007, 10:30:38
to Petr: já nic rušit nechci, jen jsem hledal cestu, jak zamezit tomu, aby se chodilo "přes psa" v těhle vedrech, takže asi jediné řešení je přítomnost veterináře alespoň v Pá večer(a to by stačilo, jen když je přes den tropický vedro,páč v teplotách do 20 stupňů, to všichni psi zmáknou v poho) aby zkontroloval psy těm, co to ulítnou za 10 -15 hod, u ostatních je jasné, že je v rychlosti 4-6km/hod " neusmaží ", ale zase nevím,  kdo toho veta bude platit... :P
PS. Jinak pro ty co si chtějí zaběhat proti času je dost caniscrossových závodů - jak sprint, tak mid od října do prosince..
Název: Re: teplé dny a dogtrekking
Přispěvatel: Petr a Claissy Červen 13, 2007, 11:06:46
Venca: S tím bych souhlasil, ať se provede kontrola psa po závodě. I když si myslím, že to potřeba není - mám za to, že diskuze je o ničem, protože nikdo přes psa nejde, teda aspoň jsem nic takového nikde nepostřehl.

Na canicross nechci ani já, ani další rychlíci. Toto je zajímavější a o něčem jiném. Nikdo celý závod něběží, až na Romana. A když do toho dáme občas nějaký popoběhnutí, aby jsme to zvládli rychleji, nic to neztrácí na "kouzlu" extrémního pochodu. Proto nechť je každému dána volnost a ať si v tom každý hledá to své, a už zanechte toho popichování mezi poloběžci a chodci.  :P
Název: Re: teplé dny a dogtrekking
Přispěvatel: Šárka Červen 13, 2007, 11:39:11
to Petr: máš pravdu, špatně jsem se vyjádřila a zní protichůdně.

Všem: přece jen mě zaráží, že kromě horka nikdo ještě nepřišel s problémem kloubů. To je můj strašák, kvůli kterýmu se teď, když mám zase běhavý psy, pouštím do dogtreku opatrně a začínám midem. Jednomu psovi jsem totiž už částečně díky nevědomosti, částečně díky své sobeckosti klouby zničila. Pravda, teď už máme opravdu kvalitní chondroprotektiva, ale ani ta všechno nezachrání. Romanovi fandím, ale problém nevidím ani tak v tom, že běžel se stejným psem mid i long v horku, ale v těch kloubech, který na asfaltu trpí opravdu hodně. Veterinární kontrola v cíli by určitě dost pomohla, na klouby se ale nepodívá a následky poškození se projeví až ve stáří. Řešíte to nějak? Máte nějakou prevenci a třeba užitečný rady a postřehy pro nováčky v dogtreku?
Název: Re: teplé dny a dogtrekking
Přispěvatel: Petrs01 Červen 13, 2007, 12:34:46
Zničení psa nehrozí jen u běžců - stačí si vzpomenout na loňský Cakov, myslím že právě psi běžců na tom byli o něco lépe, protože se nemuseli péct dvakrát...
Co se týká kloubů - zase je to o tom, že když mi pes začne kulhat nebo dává jinak jasně najevo že jít nechce tak dál nejdu! Jestli myslíš celkové opotřebení tak dávám přednost (a věřím že můj pes také) tomu aby pes odešel o rok dřív, ale prožil život plný běhání, závodů a dalších akcí než aby vydržel o něco déle, ale za cenu toho že celý život proleží na gauči... Kvalitní krmení beru jako samozřejmost... hodně taky záleží na tom jestli pes táhne nebo ne... a na spoustě dalších faktorů...
Trochu off-topic: Nemáte strach o své klouby?  ;D
Název: Re: teplé dny a dogtrekking
Přispěvatel: Šera Červen 13, 2007, 12:47:38
RE:Šárka. Taky se bojím o klouby, protože mám NO a ti jsou k tomu dost náchylní, hlavně DKK (ale tomu jsem se snažila předejít už výběrem štěněte a hlavně štěně nepřetěžovat a kvalitně krmit). Pokud se dodržují všeobecné zásady a pes stejně problémy má, pak je to nejspíš dědičné a zabránit se tomu nedalo. Pak už se nedá dělat nic jiného než psa trochu šetřit a rvát do něho chondroprotektiva.... Myslím, že pokud k tomu nemá pes předpoklady a je zdravý, pak se mu nic nestane, když povede aktivní život. Když to psa baví a nemá žádné problémy, tak bych to moc neřešila (ale pozor, nic se nemá přehánět!).
PS: Asi za měsíc jedeme na RTG, pak se uvidí...
Název: Re: teplé dny a dogtrekking
Přispěvatel: Denisa+Ajda Červen 13, 2007, 13:00:36
Snáď si teda každý svojho psa pozná a vie čo si sním môže dovoliť a čo nie. Na pravidlách by som nič nemenila a to horko sa tiež dá zvládnuť. Som rada, že sa tieto akcie konajú a týmto by som chcela všetkým organizátorom poslať velké dík, že to pre nás robia. :)

Iba taká malá technická pripomienka. Nedalo by sa, ak už sú všetci v cieli trošku urýchliť vyhlasovanie výsledkov? Nie všetci sme totiž autom a podaktorí majú docela problematické až "humorné" spoje domov. :-\
Název: Re: teplé dny a dogtrekking
Přispěvatel: Šárka Červen 13, 2007, 13:39:35
Problém je, že co se kloubů týká, na úsudek psa se spoléhat nedá. Před 12 - 15 lety DKK ještě nebyl tak známý pojem, takže když se tři veterináři vyjádřili, že moje čévéčko ji nemá, že by reagovalo bolestivě na testy, rtg jsem se nedomáhala. Samozřejmě ji mělo, ale než byl stav akutní a dalo najevo bolest, uplynuly 4 roky opravdu tvrdýho běhání. Po přeléčení až do sedmi let běhalo víc než dost s DKK 4/1 a nikdy si nestěžovalo, nikdy nechtělo zastavit. To už byla moje chyba, měli jsme jen chodit. Ale já si říkala - když on chce běhat. Další tři roky jsme chodili, a ty konce byly hrozný. Můj současnej pejsek odmítá běhat po asfaltu. Ale na midu se v něm probudila soutěživost a chtěl běžet celou cestu, asfalt neasfalt. Naštěstí už umím přibrzdit. Všichni naši psi žerou chondroprotektiva v granulích i zvlášť a rybí tuk, taky kosti s chrupavkama, a až doroste štěně, pojedu i s obyčejnýma ořechama z útulku na rtg. Snažím se neběhat po asfaltu a nepřetrénovat psa, zatím běháme 5 - 20 km denně maximálně 6x týdně, a k tomu něco chození krokem a cvičení, vychází mi to asi na 120 - 150 km týdně převážně po měkkým, to snad ani není moc, a radím se s veterinářkou. Ale stejně si pořád nejsem jistá, kde je ta hranice mezi krásným a zdravým pohybem a nezdravým přetížením. 
Název: Re: teplé dny a dogtrekking
Přispěvatel: janik a fleky Červen 13, 2007, 13:55:36
neda mi to nereagovat. veterinarni kontrola v cili je sice fajn napad, ale nekdo uz tu naznacil, ze netusi, kdo by to platil. jinak zcela souhlasim s diskvalifikaci tymu, ktery sel pres sve (psi) moznosti.
existuje podobny sport jako dogtrekking, je to endurance - distancni jizdy na koni. jsou tam presne stanovena pravidla a nekolik zdravotnich prohlidek na trati. doporucuju si to precist www.endurance.cz. je mi jasne, ze toto neni realizovatelne, ale mohlo by to v budoucnu slouzit jako voditko pro pripadne vet. kontroly v cili nebo jeste na trati.
pokud jde o klouby, tak dkk je dedicna max z 30%, zbytek je dan vyzivou a zatezi behem vyvoje. u mensich plemen by se nemel projevit zadny pohybovy problem, i kdyz ma dany jedinec tezky stupen dkk, u vetsich plemen je to o neco horsi. doporucuju davat chondroprotektiva a samozrejme ve veku po 1,5 roce udelat kontrolni rtg dkk, dlk, kolen a patere. velice se mi osvedcil behem treku chladivy kostivalovy gel na otoky a pripadne kulhani (to petra a barry: patlam to na nohy jak psovi, tak sobe :)), jinak pri vetsi zatezi davat krome klasickych chondroprotektiv taky alavis single, ktery predchazi pripadnemu rozvoji zanetu. tot me zkusennosti. jinak i muj vet rikal, ze si pes musi ten zivot hlavne na plno uzit a mit z neho radost. kdyz uz nebude moc, tak si sam rekne (ve vetsine pripadu).
Název: Re: teplé dny a dogtrekking
Přispěvatel: Šera Červen 13, 2007, 14:28:14
Pes si skutečně umí říct, kdy má dost, jde jen o správnou interpretaci z pozice majitele. Každý musí na svém psovi poznat jeho náladu, zda ho to baví nebo jen jde, že musí! A pokud to někdo na svém psovi nepozná, tak mu pes nepatří do rukou! :( Pamatujme na to, že jsme navždy zodpovědní za to, co jsme k sobě připoutali! ::)
Název: Re: teplé dny a dogtrekking
Přispěvatel: Jana & smečka Červen 13, 2007, 14:54:24
co se těch kloubů týká - určitě bych se nebála psa s dysplazkou zatěžovat, je to mnohem lepší, než kdyby se jen válel doma. sport (ale s rozumem) psa nasvalí a nebude mít takové problémy. ještě je dobré plavání. jinak klasicky kvalitní krmivo, přípravky na klouby...
Název: Re: teplé dny a dogtrekking
Přispěvatel: indian Červen 13, 2007, 19:00:32
klouby-dkk se určitě neobjevovalo v takové míře jako teď ale vše se odvíjí od temperamentu.
Jestli máte čilého pejska tak na něm nic nepoznate (mimo rtg) a můžete spolu vesele běhat. Moje fenka NO která už není mezi námi byla postižena dkk i když nevím jakým stupněm ,rtg se nedělalo ale i tak začli jsme běhat dogtrek téměř v desíti letech, a určitě jí to bavilo.Poslední rok a půl jsme však přestali trénovat a pak to šlo velmi rychle.zánět dělohy,klouby a další věci z následků úrazů z mládí,zemřela v necelých 14ti letech.A proto si myslím že kdybych nepřestal s ní běhat mohla tu jěště být. jestli psa něco baví není důvod mu to odpírat a pzději poznáte sami jestli se snaží šetřit nebo se i vyhýbá některým věcem.Můžete však říct že měl pestrý život a neprožil jej u boudy nebo v zavřený v bytě
Název: Re: teplé dny a dogtrekking
Přispěvatel: indian Červen 13, 2007, 19:15:29
o víkendu jsem byl na delší vycházce se psi. Měl jsem je na volno a i v tom vedru se honily a šmejdily po louce, za celé dvě hodiny se téměř nezastavili.tak si myslím že při vhodně zvoleném tempu si pes poradí i s vedrem, horší však je jak se zpětně zmiňuje Venca asfalt nebo kamenité cesty. Každý doufám však pozná jak na tom jeho pes je a co si může dovolit a proto není potřeba nic měnit.
Název: Re: teplé dny a dogtrekking
Přispěvatel: S.G. Červen 13, 2007, 21:28:13
To Petr:Jinak já si také myslím že by to mělo být jen došel-nedošel,to byl původní smysl dogtreku a měl by být zachován.A když už jsme u toho,oslovování se do "Blbečků" se moc nehodí.Pravda je že si myslím určité věci (a slovník mám dost bohatý),ale neurážím normální lidičky.Však si všici běhejte,pokud se vám to líbí,ale nesmíte se divit,že potom na ostatní čekáte do neděle,a já to tak míním pojímat vždy,pokud to půjde,užít si víkendu stráveného se psem v přírodě.Další věc,psal jsi,ať jezdíme tedy na vandry na delší procházky ,to může klidně být (stejně to děláme),ale my třeba jezdíme za kamarády na které se těšíme že pokecáme.....a nebýt i startovného pomalých,jsou ceny pro vás RYCHLÉ pravděpodobně menší.Copak se vám nelíbí poháry,medaile????Asi líbí,protože jinak by jste to brali jinak.Ale ve stejném duchu mně tedy napadá,pronajměte si krytou atletickou dráhu,s měkkým podkladem a můžete přeci běhat do kolečka a ukrajovat kilometry jak se zlíbí.Můj názor je že nějaký ranní start pro zhruba 5-7 aktérů z každě kategorie,kterým to vyloženě pomůže je zase na úkor zbytku lidiček,kteří si rádi "přispí".Když budu chtít jít za rozbřesku mám na to sobotu,neděli a nemusím jančit už v pátek......Myslím si že by mezi oběmi protipóly měla fungovat relativní  tolerance.A ještě si vzpomínám z diskuze na Mém psovi něco o tom nepít při "závodu" alkohol či dopovat.To už je malinko uhozené,jak chcete v tom případě zkoumat dopink jinými látkami???Protože aby někdo za 5 týdnů absolvoval Šeráka,Šlapanice long+mid,Jihlavu long+mid a nyní zajisté i Podbořany ve stejném stylu na 100% mi nejde do hlavy,v tom (podle mého názoru) může být i něco jiného.A poslední shrnutí na závěr:běhejte pokud se vám to líbí,vaše věc,pokud pejsek může je to jen dobře ,ale že nám se líbí lážo plážo je zase naše VĚC,kterou alespoň mě nikdo nemůže zakázat,a pokud se sníží limit tak tam nepojedu,to je jednoduché,stejně jako pokud budou pařáky tak bych nejel tam a neprosazoval nějaké vyjímky či úpravy pravidel pár "namakaných  kamzíků"(nemíním to urážlivě)  oproti zbytku pole,a teď mne můžete drbat třeba jako Vencu,napsal jsem svůj názor za kterým si vždy budu stát,a ostatní mi je totálně šuma fuk.Láďa+Chosík ;) ;)
Název: Re: teplé dny a dogtrekking
Přispěvatel: vencan+3 Červen 13, 2007, 22:05:16
toS.G. : nerozčiluj se, není Petr jako Petr,ten od borderky je trochu ostrej , ale nemá hloupý názory a v podstatě se shodnem, ten pseudo Petr se jen za něj schovává a je v podstatě "bez koulí" a proto se schovává za někoho jinýho :))
to pseudo Petr: myslíš, že seš až zas tak anonymní?a že nejde zjistit odkud si své "poselství" psal?trochu schopnej středoškolák(přes PC) mě to sdělil za 10 min , tak bacha na ....aby jsi neplatil startovný zbytečně...
Název: Re: teplé dny a dogtrekking
Přispěvatel: indian Červen 13, 2007, 22:26:22
nechápu co tady řešíte- případně mi to zkuste vysvětlit
 když někdo chce běžet ať běží ten kdo chce jít ať jde. Je to závod tak není se třeba divit tomu kdo chce závodit, stejně jako je dán limit, tak ať je to přizpůsobeno všem.
Dogtrek má své pravidla tak je respektujme.stejně tak i ostatní ať si najdou to co jim vyhovuje, -asi proto si našel  DT tolik příznivců
  takže blbečky zanechme a vyhrožování, vzájemné osočování o dopingu apod. taktéž
v podstatě se tu rozebírájí výkony R. ale on je jen vyšší třída co denodeně trénuje a trénuje,to je jeho život ale opravdová běžecká špička k tomu ještě nedošla, a buďme rádi,jen díky tomu že je to stále na amaterské úrovni
Název: Re: teplé dny a dogtrekking
Přispěvatel: Petr a Amigo Červen 13, 2007, 22:42:10
Treky jsem začal chodit letos s tím,že jsem slyšel,že se na nich schází skvělá parta stejně postižených lidiček :).Na dosavadních akcích se mi ti měrou vrchovatou potvrdilo,ale tahle diskuze se ubírá od lásky ke psům spíše k nenávisti k lidem.Myslím,že by bylo škoda pokazit něco ,co tady několik let funguje a pokud jde o změny v pravidlech,stačí se podívat na výsledky ankety. :-X
Název: Re: teplé dny a dogtrekking
Přispěvatel: Marushka Červen 13, 2007, 22:47:53
Tedy, nedá mi to se nezapojit. Nevím, kde se furt bere to "původní myšlenka dogtrekkingu". Zakladatelem dogtrekkingu u nás byl Kvasnica. A když bylo jeho původním záměrem vandrování s pejsky, kochání se přírodou, čuchání ke kytičkám a pozorování ptáčků, tak proč kua uspořádal poprvé závody?! Taky by mě zajímalo kolik lidí by na ty akce "bez měření času" přijelo.
A nechápu, proč se tady pořád řeší nějakej Roman Baláž. Roman Baláž týrá psy, Roman Baláž dopuje... To už mi fakt přijde jak u blbejch, nezlobte se na mě. Roman prostě tenhle sport pojímá trochu jinak a hned je ten špatnej.
Co se vedra týče, tak je na každém z nás, jak se k tomu postaví. Nějak bych to neregulovala.. Každý určitě dobře zná svýho psa a ví, co si může dovolit. Pro mě vedro bohužel znamená to, že nepojedu ani na Podbořany, protože jeden z mých psů by to nezvládl (hroutí se přehřátím už na půlhodinový procházce).
Klouby... To je zajímavý téma. Můj huskoun má podle mého názoru klouby v pr.... Je mu 8 let, RTG jsem jí nenechala dělat. Nikdy neběhala tolik jako Romanovi psi a jeho psi, jak je znám, jsou aspoň napohled v pohodě. Co jsem tedy udělala blbě? Snad genetika... nevím. Co mám tedy dělat, aby můj mladej pes vydržel co nejdéle zdravej? Co mám dělat s mým starším huskounem, aby mohl prožívat plnohodnotnej psí život a neměl při tom bolesti? Díky za rady.
Název: Re: teplé dny a dogtrekking
Přispěvatel: Petrs01 Červen 13, 2007, 23:12:54
Marushka - pokud je to dědičné nebo se něco pokazí v mládí tak toho moc neuděláš. Chondroprotektiva jsou už jen takové berličky. Vysoké DKK hodně pomůžou svaly - pro ty je ideální plavání, špatný není ani tah. Hlavně žádné skákání.
Prevencí je:
1) výběr rodičů
2) přiměřená zátěž v mládí - žádné schody, skákání,...
3) kvalitní krmení


jo a k tomu dopingu - kolik "šneků" doleze jen díky růžovým a podobným pilulím? Jsou prý i tací co je zapíjí rumem pro větší účinnost... naopak docela věřím tomu že Roman fakt nic takového nepotřebuje, jeho tělo prostě maká úplně jinak než ty naše, pro něj je doping to běhání...
Název: Re: teplé dny a dogtrekking
Přispěvatel: Petr a Claissy Červen 14, 2007, 08:47:03
S.G.: Asi jsi nepochopil, co jsem psal, přečti si moje příspěvky ještě jednou.
Tady nejde o běh, ale dogtrekking, o pochod pěknou přírodou se psem. Toto je zajímavější a o něčem jiném, než je běhání na oválu (nikdy jsem na oválu neběhal a ani nebudu). Toto mě na tom baví a kdyby to měl být třeba dogtrek ve městě nebo pouští, tak do toho nejdu. Jen jde o to, že to jsou ZÁVODY, tak se to prostě vyvinulo a tak to je. Proto se najde pár nadšenců, kteří v tom hledají i trochu toho soupeření, jak s ostatními, tak sami se sebou, a občas si i trochu popoběhnou. Nikdo nikoho nenutí, to je naše volba. Jen se snažím prosadit, ať jste tolerantní a zanecháte uštěpačných poznámek nebo názorů, že by se mělo běhání zakázat. S.G., názory a náměty se tu objevují z obou pohledů. Doufám ale, že neprojdou ani připomínky běžců ani připomínky chodců. Nechme to, jak to je - to myslím vyhovuje všem, je tu spousta volnosti a spousta času. Zkracování ne, to už by se zvrhlo v canicross. Rušení pořadí taky ne, to by se zase zvrhlo v trampskou tůru, a vymizel by ten zajímavý prvek soupeření. Jediný rozumný ústupek je snad ten dřívější start, a to kvůli tomu, že ti, co to chtějí jít non-stop, mají větší šanci jít většinu trati za světla a vychutnat si krásy přírody.
K případu Petr x Petr se nemá cenu vyjadřovat, to už Venca vysvětlil. Já se snažím nikoho neurážet  ;)
K dopingu - to snad nemyslíš vážně ? Ty si vážně myslíš, že by někomu ten pytel granulí stál za to, aby něco takovýho dělal ? Vykašli se na to, to sem snad vůbec nepatří.  :-X
Název: Re: teplé dny a dogtrekking
Přispěvatel: S.G. Červen 14, 2007, 13:30:49
No to jsem přesně čekal,nikoho jsem z dopování neobvinil,Romanovi stačí na povzbuzení jen ta představa,že bude jen první,z jedné stránky si ho i vážím,jde za svým cílem na plno,a to se mi líbí.Za druhé s tím dopováním,jsem jen reagoval na čísi příspěvek okolo 15.5.2007 ze starého fóra,a bylo tam něco ve smyslu Hu "konzumujícím a dopujícím" diskvalifikace,už ani nevím kdo to psal,doufám že postřelená husa se zase ozve.Za třetí Petře ,ta to také nečteš asi pořádně,nebo stejně jako já nepíšeš přesně co chceš,Viz tvá slova:Tady nejde o běh, ale dogtrekking, o pochod pěknou přírodou se psem. Píšeš o pochodu a to se mi líbí!!!!!!!!A ten pochod je po dle mne v názvu DOG - pes  TREKKING-chůze.Takže děkuji,že jsi vlastně také šneček jako já,jen to pobíráš sportovněji.
To Petra:K růžovkám a rumu se beze všeho hlásím,ale kdo mne zná dobře,ví moc dobře proč to bylo,z jakého důvodu.Překonal jsem určité dost vážné zdravotní problémy.....Více se o tom nemusím bavit a zpovídat se,hlavně ne tobě,pamatuji si hodně věcí........
Jen jsem chtěl napsat co jsem měl na na srdci už delší dobu.Končím opět s tím že mi je jedno co si kdo myslí,já jsem splachovací,jen jsem nyní odpovídal abych to uvedl na patřičnou míru,a nebyli má slova chápána jako nějaké prudění,od toho jsou jiní,které ani neznám.....Papinky Láďa+Chosík,za 5-6 hodin v Podbořanech
Název: Re: teplé dny a dogtrekking
Přispěvatel: indian Červen 15, 2007, 00:22:22
ať se daří v Podbořanech  ;)
Název: Re: teplé dny a dogtrekking
Přispěvatel: Petrs01 Červen 17, 2007, 21:10:53
Lá'do, taky jsem pár (=dva) treků došla na růžové (rum k tomu vážně nee, mám své vnitřnosti ráda). Nikomu ty pilule (ani ty tekuté) neupírám, bez nich bych ty dva vážně nedala, ale na druhou stranu ten doping nikomu nepodsouvej  :-X
Název: Re: teplé dny a dogtrekking
Přispěvatel: Sioux Červen 17, 2007, 22:56:35
Jasně Petře souhlasím s tebou dogtrek je definován jako extrémní vytrvalostní kynologický sport,nevidím důvod proč něco měnit, já se proběhnu,pokochám přírodou,a v cíli si dám třeba 10HUrikánů a pak že to nejde vše skloubit dohromady!
Název: Re: teplé dny a dogtrekking
Přispěvatel: Pepa a Ďobek Červen 19, 2007, 17:20:17
Já bych také nic neměnil,každý si musí poradit sám.Počasí není přece na překážku.Za překážku bych považoval spíš špatnou práci s mapou a špatné rozložení sil.Nemůžu přece po asfaltu v pravý poledne uhánět jako ve stínu v lese po měkkým.
A měli by jsme být vůbec rádi,že se najde někdo,kdo si dá tu práci a pro nás ostatní uspořádá závod.Stojí to spoustu času a sil a tak by jsme to měli ocenit.Místo toho vymýšlíte blbosti  a zhazujete jeden druhého.Zamyslete se sakra . :(
Název: Re: teplé dny a dogtrekking
Přispěvatel: P. & G. N. R. J. Červen 20, 2007, 02:17:19
Lidi neblbněte, běžet chodit, někomu dělá radost to, druhému ono, já si vyzkoušel obojí, většinou jdu na pohodu, ale občas se rád i proběhnu a když mně prdne v kouli a Geruša je v pohodě, tak to zkusím i na maximum, proč ne. Nevím jak, vy co kritizujete, to že Romanovy fenky jsou někdy po treku viditelně unavené, ale pokud to funguje jako u lidí, tak je zcela přirozené, že doběhnou do cíle v pohodičce, ale pak se rozleží, svaly začnou bolet a hned se špatně chodí a vypadá to jako týrání..
S.G. Píšeš, že se Ti nelíbí brzské ranní starty a vstávání, že se chceš vyspat. Tak nevstávej a můžeš vystartovat klidně o pár hodin opozději, když Ti o nějaký čas nejde, já například budu  rád vycházet v 5 ráno v pátek na startu tak i v sobotu po bivaku. A co takhle až do 6ti do rána HUčet, pak vystartovat a potom si dát po 10km pár hodinek šlofíka...
Na Podbořanech jsem došel-doběhl v 1.42ráno, můj druhý nej. čas, stihl jsem se k tomu 2x vykoupat, dát 7HU drinků a fakt si to užít.
Tak se vybodněte ne toto téma ať si to každý užije po svém, za 10hodin, nebo za 52:00:00, my na Vás vždy rádi počkáme, případně pogratulujeme ke zlatu....
Název: Re: teplé dny a dogtrekking
Přispěvatel: Olina+Aiken Červen 22, 2007, 12:34:10
Spoleham na to, ze psovod je "plnolety beloch" ktery vi, kdy ma dost on a zejmena jeho pes. Ja mam tu vyhodu, ze muj haskac si proste rekne, kdy ma dost -  zalehne nebo se zacne zahrabat. Tak se mu holt prizpusobim. Obcas sice fintil, ale na treku neni kam spechat, takze jsme hodili odpocinek oba. Taky jsem ho nikdy "nepasala" nosicema - holt v nasem tandemu on je ten chovnej a ja ta tazna :-).
Kdyz si tak procitam diskuse, neustale si kazdy na neco a nekoho stezuje - osobne to nechapu. Jedu na trek, abychom si odpocinuli a byli v prirode a ne pozorovat, zda nekdo treba nezapiji tresne mlikem nebo ma oproti me maly batoh (i kdyz, oproti me meli vzdy vsichni ten batoh maly :-) neb si taham i "sprchac".)
Tak porad tk nebrblejte a zkuste si to maximalne uzit
Mejte se fajn
Olina
Název: Re: teplé dny a dogtrekking
Přispěvatel: Petrs01 Červen 22, 2007, 13:10:22
Olino, brbláme jen na fórech, treky si užíváme  ;)

Peťo, pokud mi pes druhý den ráno kulhá, je někde chyba - Barda kulhal jen jednou, zato pořádně (loňský Cakov, moje chyba). Je to o tréninku, mě už teď druhý den taky nebolí svaly (jen kotníky a občas nějaká ta šlacha). Ale to je pořád o tom samém - my můžeme jít nadoraz, nebo i kousek dál, ale my si za to můžem sami a sami určujem co ještě vydržíme. Pes se rozhodnout nemůže, za něj musíme mít rozum my a nenutit ho jít až na ty hranice, zejména když nám dává jasně najevo že má dost.

Kdybych došla Podbořany na jeden zátah, tak jsem byla první. Stačily dvě hodinky chůze v dešti. Déšť (zejména bouřku s lijákem) nemám ráda ani já ani pes, tak jsme se prostě vyspali a počkali.. a došli čtvrtí. Spokojení, suší, vyspaní... Proč kvůli poháru otrávit psovi treky? Proč se kvůli pár bodíkům hnát v dešti promočená? Vy jste si ten déšť užívali, já bych si ho rozhodně neužívala, tak jsem nešla. Vyhrávám ráda, ale ne za každou cenu.
Název: Re: teplé dny a dogtrekking
Přispěvatel: P. & G. N. R. J. Červen 25, 2007, 22:05:14
Petro, to Tě taky šlechtí, že jsi dala bivak, pokud nemá Barry rád dešť a bořku, my jsme si opravdu náramě užívali, já byl v naprosté euforii a Geruša šla naprosto bezvadně O:-)
 O tom, že pes dojde v pohodě a celý trek jde v pohodě a pak druhý den nikam nechce a bolí ho svaly by se dalo diskutovat do nekonečna, já byl třeba po Podbořanech i přes ten super čas naprosto v pohodě, ale třeba na Šlapanicích mě bolelo celé tělo celou sobotu,i přes to, že jsem došel relativně v pohodě a bezbolestně,tak proč by to tak nemohlo být i psů??  :)
Název: Re: teplé dny a dogtrekking
Přispěvatel: Petrs01 Červen 25, 2007, 22:46:17
no tak jinak - je rozdíl když psu druhý den stačí krátké vyvenčení a jinak se chce válet, ale je v pohodě, nebo když druhý den kňučí bolestí při každém kroku, venčí se dva metry od stanu a dál jde jen z donucení (případně řve bolestí při zvedání na bednu)
No, ale asi to neřešme, kdo má rozum a cit pro svého psa, ten přes něj nepůjde.. a kdo ne, tomu to stejně neporučíme...